REAL ESTATE

Οι 4 παράγοντες που θα επηρεάσουν την εισαγωγή της Trade Estates στο Χρηματιστήριο

Published

on

To νέο retail park της Trade Estates στα Σπάτα - Πηγή: Trade Estates

Τέσσερις είναι οι παράγοντες που θα επηρεάσουν την εισαγωγή της Trade Estates στο Χρηματιστήριο, όπως επανέλαβε η διοίκηση της ΑΕΕΑΠ (και του Ομίλου Φουρλή) σε πρόσφατη ενημέρωση.

Ο στόχος παραμένει η εισαγωγή των μετοχών της ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο εντός του 2023 (Β’ εξάμηνο), ωστόσο όπως σημειώθηκε υπάρχουν 4 παράγοντες που θα επηρεάσουν την τελική απόφαση και το χρονισμό της εισαγωγής:

  • το κλίμα στις αγορές
  • άλλες ανταγωνιστικές εισαγωγές ΑΕΕΑΠ (για το 2023 εκκρεμούν και για Noval και Orilina)
  • η επενδυτική βαθμίδα της ελληνικής οικονομίας
  • το αποτέλεσμα των εκλογών

Στρατηγικά, πάντως, ο Όμιλος Φουρλή θα επενδύσει περαιτέρω στο real estate μέσω της Trade Estates και μάλιστα σκοπεύει να την αυτονομήσει ακόμη περισσότερο (σε σχέση με τις δραστηριότητες λιανεμπορίου που έχει ο όμιλος).

Επίσης, στα πλάνα είναι (και ήδη υλοποιείται) η περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση του χαρτοφυλακίου της ΑΕΕΑΠ από ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται από τον Όμιλο για να στεγάσει εμπορικές του δραστηριότητες (π.χ. ΙΚΕΑ).

Τέλος, η εταιρεία πρόκειται εν ευθέτω χρόνω να μετακομίσει σε νέα γραφεία στο εμπορικό πάρκο που αναπτύσσει στα Σπάτα (σε συνεργασία με την Ten Brinke).

Η αξία του χαρτοφυλακίου της Trade Estates & το πλάνο χρηματοδότησης

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, η αξία (GAV) των ακινήτων της Trade Estates ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ ενώ στο pipeline βρίσκονται νέες επενδύσεις 250 εκατ. ευρώ.

Μεσοπρόθεσμα, η εταιρεία στοχεύει σε χαρτοφυλάκιο έως 800 εκατ. ευρώ.

Σε σχέση με τη χρηματοδότησή της, όπως επισημάνθηκε, είναι χαμηλή η δανειακή μόχλευση της ΑΕΕΑΠ (κοντά στο 33%) καθώς ο καθαρός δανεισμός της ανέρχεται σε περίπου 110 εκατ. ευρώ.

Τα περιθώρια περαιτέρω μόχλευσης κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης της εταιρείας είναι σημαντικά και σε αυτό θα συνδράμει σημαντικά και η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου μέσω της οποίας θα μπει στο Χρηματιστήριο η εταιρεία.

Η Trade Estates έχει επίσης εξασφαλίσει χαμηλότοκο δανεισμό 40 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την κατασκευή νέων “πράσινων” κτιρίων.

Στα σκαριά 3 νέα retail parks από την Trade Estates – Πού θα γίνουν & ποιός ο ρόλος των IKEA

Advertisement

TRENDING