Σημαντικές αλλαγές δρομολογούνται στο ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας, δεδομένων των πολιτικών πλήρους απολιγνιτοποίησης με ορίζοντα το τέλος της ερχόμενης δεκαετίας. Με την υλοποίηση των κρίσιμων ενεργειακών «διαδρόμων» όπως ο αγωγός TAP -το ελληνικό τμήμα του οποίου μάλιστα ολοκληρώθηκε- και ο IGB, ο οποίος εισήλθε πρόσφατα σε κατασκευή, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για επενδύσεις σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο. Οι νέες μονάδες έρχονται να καλύψουν το κενό ισχύος που θα δημιουργείται τα επόμενα χρόνια από την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, βοηθώντας έτσι στην ομαλότερη μετάβαση του συστήματος από τη συμβατική προς την «πράσινη» ενέργεια.
Η νέα μονάδα της Μυτιληναίος στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας με ισχύ 826 MW, ήταν η πρώτη που πέρασε σε φάση κατασκευής από το «νέο κύμα» σταθμών ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου, με την τελετή θεμελίωσης να λαμβάνει χώρα στις αρχές Οκτωβρίου και προγραμματισμένη ολοκλήρωση στο τέλος του 2021. Ποιες άλλες εταιρείες όμως αναπτύσσουν αντίστοιχες μονάδες που βρίσκονται σε στάδιο ωρίμανσης και προσβλέπουν να περάσουν σύντομα σε υλοποίηση;
Damco Energy (Αλεξανδρούπολη)
Η Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου, σχεδιάζει νέα μονάδα μικτής ονομαστικής ισχύος 662 MW, η οποία έχει χωροθετηθεί στη ΒΙ.ΠΕ. Αλεξανδρούπολης. Η μονάδα θα τροφοδοτείται με φυσικό αέριο απευθείας από το FSRU που αναπτύσσει η Gastrade (επίσης συμφερόντων Κοπελούζου), στην θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης με έναν αγωγό μήκους περίπου 4 χλμ.
ΤΕΡΝΑ (Κομοτηνή)
Η ισχύς της μονάδας που σχεδιάζει η ΤΕΡΝΑ ανέρχεται σε 665 MW και έχει χωροθετηθεί στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, πλησίον του αγωγού TAP. Πρόκειται για μία επένδυση ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ που προορίζεται να παραδοθεί σε εμπορική λειτουργία το 2023.
Elpedison (Θεσσαλονίκη)
Και η Elpedison αναπτύσσει μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 826 MW στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η νέα μονάδα υπολογίζεται ότι θα εισέλθει σε φάση κατασκευής το 2021 με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023.
Όμιλος Καράτζη (Λάρισα)
Σχέδια ανάπτυξης νέας μονάδας φυσικού αερίου 660 MW έχει και ο Όμιλος Καράτζη, ιδιοκτήτης της εταιρείας ΚΕΝ που πρόσφατα απορροφήθηκε από τη Volton. Η νέα μονάδα σχεδιάζεται στην περιοχή της Λάρισας, σε μία επένδυση ύψους 350 εκατ. ευρώ η οποία υπολογίζεται να ολοκληρωθεί το 2024.
Βάσει των παραπάνω και αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που ισχύουν σήμερα, η εγκατεστημένη ισχύς των μονάδων φυσικού αερίου στη χώρα έως τα μέσα της δεκαετίας του 2020, θα μπορούσε να αυξηθεί έως και κατά 3,6 GW, αναλόγως και των περιθωρίων που θα διαμορφωθούν από το «σβήσιμο» των λιγνιτικών.
Πηγή: ypodomes.com