REAL ESTATE

Νέες επενδύσεις σε κατοικίες και ξενοδοχεία στην “Καλιφόρνια της Ελλάδας”

Published

on

Costa Ofrynio: η περιοχή που θα γίνει η νέα τουριστική επένδυση - Φωτό: Όμιλος Κουρτίδη

Η περιοχή που πολλοί από τα Βαλκάνια χαρακτηρίζουν ως “Καλιφόρνια της Ελλάδας” έχει προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο από την Ελλάδα όσο και από τα Βαλκάνια.

Οι τελευταίοι αναζητούν το δικό τους καλοκαιρινό παράδεισο (ή και τη μόνιμη κατοικία τους) επενδύοντας σε κατοικίες ενώ το Costa Ofrynio θα καταστήσει την ευρύτερη περιοχή δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

Η Θάσος και τα δυτικά παράλια της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας (Νέα Πέραμος, παραλία Οφρυνίου – Τούζλα), που γεωγραφικά ανήκουν στο δήμο Παγγαίου, βρέθηκαν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος πολιτών μεσαίων και υψηλών εισοδημάτων από τις χώρες της νότιας Βαλκανικής (Βουλγαρία, Ρουμανία).

Τι προσέλκυσε τους Βαλκάνιους επενδυτές

Το σημαντικότερο στοιχείο που βάρυνε στην επιλογή τους για να επιλέξουν ως τόπο παραθεριστικής κατοικίας τόσο το νησί όσο και περιοχές στα λεγόμενα γυαλοχώρια του δήμου Παγγαίου, ήταν η κοντινή απόσταση από το τόπο της μόνιμης κατοικίας τους.

Η Εγνατία οδός και οι κάθετοι οδικοί άξονες εκμηδένισαν τις αποστάσεις των μετακινήσεων από και προς τη Βουλγαρία (η Σόφια απέχει από την Π.Ε. Καβάλας 380 χλμ). Το άλλο σημαντικό στοιχείο είναι η φυσική ομορφιά, οι καθαρές θάλασσες, το καλό φαγητό, τα παραδοσιακά προϊόντα που βρίσκουν σε αφθονία στην Ελλάδα.

Η “Καλιφόρνια της Ελλάδας” στην Καβάλα

Τα τελευταία χρόνια, το αγοραστικό ενδιαφέρον των Βούλγαρων πολιτών έχει μετατεθεί και στο ηπειρωτικό τμήμα της Π.Ε. Καβάλας και ιδιαίτερα στα δυτικά παράλια.

Η παραλιακή ζώνη που εκτείνεται από τη Νέα Πέραμο μέχρι και την παραλία Οφρυνίου- Τούζλα αποτελεί μια παρθένα οικιστικά περιοχή, που έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πολλών ξένων αγοραστών κυρίως από τις χώρες της Βαλκανικής.

Η διαφορά με τη Θάσο είναι ότι η περιοχή επιλέγεται πλέον και ως τόπος μόνιμης κατοικίας από ανθρώπους που μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που η παραλία Οφρυνίου- Τούζλα την τελευταία πενταετία παρουσιάζει θεαματική ανοικοδόμηση.

Όπως εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κουρτίδης, που διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα οργανωμένα γραφεία real estate στην Καβάλα, «το επενδυτικό κλίμα άλλαξε σε όλο το μήκος της παραλίας Οφρυνίου χάρη στις επενδύσεις που γίνονται από Βούλγαρους, Ρουμάνους, Γερμανούς αλλά και Έλληνες του εξωτερικού. Η ανάπτυξη ήρθε από τους ξένους και αυτή είναι μια πραγματικότητα.

Η περιοχή προσφέρει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Τα σημαντικότερα είναι η φυσική ομορφιά και η κοντινή απόσταση από περιοχές της νότιας Βαλκανικής. Σε λιγότερο από τρεις ώρες, ο Βούλγαρος επισκέπτης μπορεί να βρεθεί στην Τούζλα.

Τα περισσότερα αυτοκίνητα που έρχονται τα Σαββατοκύριακα δεν είναι από την Καβάλα ή τις Σέρρες, αλλά από τη Θεσσαλονίκη. Θέλει τη μισή διαδρομή σχεδόν ο Θεσσαλονικιός για να έρθει εδώ από το να πάει στη Χαλκιδική».

Ο κ. Κουρτίδης, που από το 2007 συνεργάζεται με πολλούς Βούλγαρους επενδυτές και αγοραστές, προσφέροντάς τους ολοκληρωμένες υπηρεσίες όσον αφορά τις συνδιαλλαγές τους με το δημόσιο και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, υπογραμμίζει πως η παραλία Οφρυνίου και ευρύτερα η περιοχή της Καβάλας προσφέρει όλα όσα ενδιαφέρουν τους τουρίστες και επισκέπτες από τις βαλκανικές χώρες.

«Η ζωή στη γειτονική χώρα έχει ακριβύνει, δεν είναι όπως παλιά. Ερχόμενοι εδώ βρίσκουν όλα όσα ζητούν: καλό και ποιοτικό φαγητό, φρέσκα οπωροκηπευτικά, καθαρή θάλασσα, καλή εξυπηρέτηση όταν πρέπει να συνδιαλέγουν με υπηρεσίες ή φορείς και κυρίως ζεστούς και φιλόξενους ανθρώπους», τονίζει.

Η μεγάλη τουριστική επένδυση στο Costa Ofrynio

Σε μια έκταση 175 στρεμμάτων, δίπλα στην παραλία Οφρυνίου Καβάλας, γνωστή και ως «Τούζλα», η πανδημία δεν έχει σταματήσει τη …μεταμόρφωση.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω lockdown, που αρχικά προκάλεσαν σημαντικές καθυστερήσεις και αλλαγές, το «νερό» μπήκε ξανά στο αυλάκι και συνεχίζονται οι πρώτες εργασίες για την υλοποίηση μιας τουριστικής επένδυσης προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί ώς το 2026-2028.

Στόχος της; Να επανατοποθετήσει την περιοχή στην παγκόσμια αγορά τουρισμού ως «Costa Ofrynio», μέσω της δημιουργίας του τουριστικού συγκροτήματος «Alexandrou Chora Project» από τον επιχειρηματικό όμιλο Kourtidis Group.

Το συγκρότημα θα περιλαμβάνει δύο ξενοδοχεία, συνολικής δυναμικότητας 300 κλινών, ένα τουριστικό χωριό σε έκταση 85 στρεμμάτων και ένα μεγάλο ιστορικό πάρκο με θέμα τον Μέγα Αλέξανδρο.

Μάλιστα, το θεματικό πάρκο για τον Μέγα Αλέξανδρο, που θα δημιουργηθεί εντός του συγκροτήματος κι εκτιμάται ότι θα προσελκύει 100.000 επισκέπτες ετησίως (μαθητές, οικογένειες και τουρίστες), στόχος είναι να συνδέεται απόλυτα με τον κοντινό αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης κι ήδη ετοιμάζονται σχετικές προτάσεις προς τα υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού.

Η επένδυση εκτιμάται ότι θα «ανοίξει» 400 θέσεις εργασίας, όταν το συγκρότημα αρχίσει να λειτουργεί. Παράλληλα, πάνω από 2000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι θα εργαστούν στην κατασκευαστική φάση, κατά τη διάρκεια της οποίας θα δημιουργηθεί αντικείμενο για δεκάδες επιχειρήσεις.

Ο κ. Κουρτίδης εκφράζει τη βεβαιότητα ότι, χάρη στο πρότζεκτ, η ανάπτυξη της περιοχής συνολικά θα είναι εντυπωσιακή και θα γίνεται αισθητή με τη σταδιακή εξέλιξη των φάσεων του συνολικού έργου. «Υπάρχουν πολλά παραδείγματα στην Ελλάδα που αντίστοιχα ή ανάλογα έργα ουσιαστικά μεταμόρφωσαν τις περιοχές όπου υλοποιήθηκαν», επισημαίνει.

Oι εργασίες για τη δημιουργία του συγκροτήματος -χωματουργικές και έργων υποδομής- βρίσκονται σε εξέλιξη. Παράλληλα, έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες των οδικών κόμβων, «τρέχουν» και ολοκληρώνονται όλες οι διαδικασίες των σχετικών αδειοδοτήσεων κι έχουν μπει στην τελική φάση όλα τα τεχνικά/ αρχιτεκτονικά σχέδια.

Εντός του 2021 αναμένεται να αρχίσει η πρώτη φάση υλοποίησης του έργου, με το πρώτο ξενοδοχείο, το Alexandrou Chora Resort. Κατά τον κ. Κουρτίδη, αν η σχετική άδεια εκδοθεί -όπως αναμένεται- έως τον Μάιο, το πρώτο ξενοδοχείο θα λειτουργεί το 2022.

Οι εργασίες για το δεύτερο ξενοδοχείο Alexandrou Spa Hotel, το οποίο θα παρέχει υπηρεσίες ευεξίας και spa, αλλά και για το τουριστικό χωριό Alexandrou Chora Village, αναμένεται να εκκινήσουν το 2022. «Για το σύνολο της επένδυσης βέβαια υπολογίζουμε ότι θα χρειαστούν πέντε με επτά χρόνια», διευκρινίζει.

Παράλληλα, η περιβαλλοντική μελέτη έχει κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες και αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα η έγκριση της πρώτης φάσης, ενώ σύντομα ο όμιλος θα ανακοινώσει δυο σημαντικές δράσεις σχετικές με το περιβάλλον για την άνοιξη.

Η επενδυτική πρόταση για τη δημιουργία του συγκροτήματος θα υλοποιηθεί με ίδια κεφάλαια, επιχορήγηση στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου 4399/2016 και δανεισμό από την Τράπεζα Πειραιώς. «Παράλληλα, το project έχει ήδη προσελκύσει κρούσεις από επενδυτές σημαντικών ή μικρότερων budget από Ελλάδα και Κύπρο και είμαστε ανοιχτοί για να πληροφορήσουμε όποιον ενδιαφέρεται», διευκρινίζει ο κ. Κουρτίδης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement

TRENDING