REAL ESTATE

13 επενδύσεις σε ακίνητα σε όλη την Ελλάδα από την OTE Estate – Πόσο αυξήθηκε το χαρτοφυλάκιο

Published

on

Μέγαρο ΟΤΕ στο Μαρούσι / Πηγή: EUROKINISSI

Με ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ανακατασκευής και ανακαίνισης κτιρίων 13 συνολικά κτηρίων σε όλη την Ελλάδα,  συνολικού κόστους 900 χιλ. ευρώ, ο OTE Estate αυξάνει την αξία του χαρτοφυλακίου του κατά 1,4 εκατ. ευρώ.

Στο πρόγραμμα αναβάθμισης ακινήτων της OTE Estate ξεχωρίζουν τα έργα ανακαίνισης του διοικητικού μεγάρου του ΟΤΕ, όπως και του κτιρίου ΥΜΑ-ΝΥΜΑ επί των οδών Πατησίων και 3ης Σεπτεμβρίου. Επίσης, το κτήριο της οδού Αθηνάς και τα ακίνητα στις τοποθεσίες Ψαλίδι, Γέρακα, Ιεροσολύμων, Τούμπα, Έδεσσα, Κατερίνη, Νάουσα, Ταραμπούρα, Καρόλου Ντήλ, Πλάκα Μήλου, Ρόδο και Χαλκείο Νάξου. Αναφορικά με τις εργασίες ανακαίνισης του κτηρίου ΥΜΑ-ΝΥΜΑ στην οδό Πατησίων, με αρχικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024, υπήρξε καθυστέρηση λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, η στατική ενίσχυση του κτηρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 4ο τρίμηνο του 2021.

Κατά την περασμένη χρονιά, οι 2.300 ιδιοκτησίες της εταιρείας από τις οποίες 400 αντιπροσωπεύουν το 80% της συνολικής αξίας του χαρτοφυλακίου αποτιμήθηκαν από την Πειραιώς Real Estate στα 884 εκατ. ευρώ. Λόγω της πανδημίας και των κυβερνητικών μέτρων στήριξης, το 2020 τα έσοδα από ενοίκια υποχώρησαν κατά 340 χιλ. ευρώ, μέγεθος που, έως και τον Μάιο του 2021, περιορίστηκε σε 170 χιλ. ευρώ.

Παρά όμως, τις αντιξοότητες της πανδημίας, η εταιρεία προχώρησε το 2020 στη σύναψη 10 νέων μισθώσεων για ακίνητα συνολικής επιφάνειας 7.700 τ.μ.

Οι επιδόσεις σε απόλυτα μεγέθη

Κατά το 2020 η OTE Estate εμφάνισε μειωμένα  έσοδα από ενοίκια κατά 1% έσοδα, σε σχέση με το 2019, ενώ τα έσοδα από πώληση ενέργειας (από εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά σε στέγες κτηρίων της) υποχώρησαν κατά 65%. Τα κέρδη προ φόρων υποχώρησαν σε 28 εκατ. ευρώ από 86,1 εκατ. ευρώ (-67%), ενώ τα κέρδη μετά από φόρους μειώθηκαν κατά 69%, σε 21,3 εκατ. ευρώ.

Κι ενώ το 2020 η εταιρεία διένειμε μέρισμα 30,6 εκατ. ευρώ ή 0,15 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2019. Για το 2020 η εταιρεία προτείνει τη διανομή μερίσματος συνολικού ποσού 20,4 εκατ. ευρώ ή 0,10 ευρώ ανά μετοχή.

Η OTE Estate και οι τάσεις της αγοράς

Περιγράφοντας τις τάσεις της αγοράς ακινήτων στην οικονομική έκθεση του 2020, η OTE Estate αναφέρει πως «η τηλεργασία ήταν και παραμένει ένα πείραμα τα αποτελέσματα του οποίου ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά». Το νέο βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι το πώς θα μοιάζει ο μελλοντικός χώρος εργασίας γραφείου και ποιες ανάγκες θα καλύπτει. Είναι πιθανό η ζήτηση να στραφεί σε σύγχρονα γραφεία με υψηλή ενεργειακή κλάση και πιστοποιήσεις (WELL, LEED κ.ά.), με εύκολη πρόσβαση και με μεικτές αναπτύξεις, όπως σημειώνεται.

Όλα αυτά επηρεάζονται από το πόσο μεγάλα θα είναι τα ποσοστά τηλεργασίας που θα παραμείνουν και το ποιες μεταβλητές θα επηρεάζουν τα ποσοστά αυτά.

Advertisement

TRENDING