REAL ESTATE

Ώθηση στην ανακαίνιση ακινήτων για κατοικία με τις νέες φοροαπαλλαγές που σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ

Published

on

Ο Υπουργός Οικονομικών προτείνει τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο για τον φόρο-μπόνους ύψους 3.200 ευρώ ετησίως για μια πενταετία. Το νομοσχέδιο αφορά τα νοικοκυριά που προτίθενται να εκτελέσουν εργασίες επισκευής ή ανακαίνισης στα ακίνητά τους από την 1η Ιανουαρίου 2024 και έπειτα.

Αναλυτικότερα, η εν λόγω διάταξη θα επανεξεταστεί βάση του δημοσιονομικού κόστους, και θα περιληφθεί στο τελικό σχέδιο του φορολογικού νομοσχεδίου το οποίο θα κατατεθεί στην Βουλή στις αρχές Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνουν περικοπές στα οικοδομικά υλικά και στο ποσό δαπανών που είναι επιλέξιμα για αποκοπή από τον φόρο εισοδήματος, για νοικοκυριά που προχωρούν σε εργασίες επισκευής ή ανακαίνισης των κατοικιών τους.

Επιπλέον, προβλέπεται ότι η νέα ρύθμιση θα παρουσιάζει πλεονεκτήματα σε σχέση με την ισχύουσα. Σύμφωνα με αυτήν, θα υπάρχει αυξημένη έκπτωση, υπολογιζόμενη στο 40% του συνολικού κόστους των εργασιών επισκευής ή ανακαίνισης του ακινήτου, με ανώτατο όριο δαπάνης τα 16.000 ευρώ.

Να σημειωθεί, ότι με την τωρινή διάταξη παρέχεται έκπτωση φόρου έως 3.200 ευρώ ετησίως για περίοδο έως 5 χρόνια, εφόσον έχουν καταβληθεί δαπάνες ανακαίνισης ή επισκευής ακινήτων μέχρι 16.000 ευρώ. Αυτό προϋποθέτει την προσκόμιση απαραίτητων εγγράφων (αποδείξεις ή τιμολόγια) και την εξόφληση με ηλεκτρονικό χρήμα. Επιπλέον, στον υπολογισμό της έκπτωσης φόρου λαμβάνονται υπόψη και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν.

Το μέτρο ισχύει επίσης και για κτίρια που δεν έχουν ενταχθεί και ούτε θα ενταχθούν στο πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων ή άλλα προγράμματα ή δράσεις επιχορήγησης.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για την συμμετοχή:

  1. Η απόδειξη πραγματοποίησης των δαπανών απαιτεί την υποβολή νόμιμων εγγράφων, όπως τιμολογίου ή στοιχείου λιανικής πώλησης για τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Σε αυτά, πρέπει να αναγράφονται ξεκάθαρα το είδος και η αξία της υπηρεσίας, καθώς και τα στοιχεία του παρόχου υπηρεσιών (όνομα, ΑΦΜ) και του ακινήτου (ΑΤΑΚ). Εξαιρέσεις ισχύουν για τα κοινόχρηστα, όπου αρκεί η διεύθυνση του ακινήτου χωρίς ανάγκη λεπτομερών πληροφοριών.
  2. Η καταβολή των δαπανών, ανεξαρτήτως ποσού, πρέπει να πραγματοποιείται μέσω ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, όπως κάρτες, POS, e-banking, ηλεκτρονικό πορτοφόλι και άλλα παρόμοια.

Δικαιούχοι είναι τα άτομα που έχουν πλήρες ή μερικό δικαίωμα ιδιοκτησίας στο κτίριο όπου πραγματοποιούνται οι επιλέξιμες δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση. Επίσης, δικαιούχοι είναι όσοι έχουν δικαίωμα περιορισμένης ιδιοκτησίας, εφόσον χρησιμοποιούν το ακίνητο ως κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία ή ως τόπο εργασίας για την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η μείωση εφαρμόζεται μόνο στο άτομο προς το οποίο εκδίδεται το σχετικό παραστατικό.

Advertisement

TRENDING