ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ

Παράταση για την είσοδο των εμπορικών κέντρων της Lamda Development στο Χρηματιστήριο

Published

on

Το εμπορικό κέντρο The Mall Athens στο Μαρούσι - Πηγή: Eurokinissi / Σωτήρης Δημητρόπουλος

Παράταση για το 2023 για την είσοδο των εμπορικών κέντρων της Lamda στο Χρηματιστήριο.

Όπως ανέφερε σε πρόσφατη δημοσιογραφική ξενάγηση στο εργοτάξιο του Ελληνικού ο ισχυρός της άνδρας, Οδυσσέας Αθανασίου, η προοπτική για είσοδο της δραστηριότητας των εμπορικών κέντρων της Lamda Development στο Χρηματιστήριο μεταφέρεται για το φθινόπωρο του 2023.

Υπάρχουν, όπως σημείωσε, παράμετροι που αυξάνουν την αβεβαιότητα, όπως οι πρόσφατες διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις, αλλά και οι επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα την άνοιξη του 2023.

Ένα σταθερό πολιτικό σκηνικό θα βοηθούσε την προοπτική της δημόσιας εγγραφής, γι’ αυτό προκρίνεται μέχρι στιγμής το σενάριο IPO το φθινόπωρο του 2023, οπότε θα υπάρχει σχετική ασφάλεια.

Αναφέρθηκε επίσης ότι στη νέα εταιρεία θα συμπεριληφθούν και τα δύο νέα malls στο Ελληνικό (για τα οποία βέβαια έχει δημιουργηθεί εταιρεία ειδικού σκοπού), ενώ η Lamda Development διερευνά και μια ακόμη προσθήκη εμπορικού κέντρου.

Σημειώνουμε ότι μόλις πρόσφατα η Lamda Development απέκτησε το εκπτωτικό χωριό McArthurGlen στα Σπάτα.

Τι σημαίνει μια δημόσια εγγραφή για τη Lamda Malls

Ρευστότητα με “φρέσκα” κεφάλαια άνω των 300 εκατ. ευρώ αναμένεται να αποκομίσει η Lamda Malls και κατ’ επέκτασην η Lamda Development από την εισαγωγή της πρώτης στο Χρηματιστήριο.

Από την εταιρεία είχε ειπωθεί πολλές φορές ότι η κατάλληλη στιγμή για τη δημόσια εγγραφή είναι όταν μεγιστοποιηθεί η αξία των εμπορικών κέντρων που έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιό της.

Αυτή τη στιγμή η Lamda ελέγχει (μερικώς ή ολικώς) τα 3 μεγάλα εμπορικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και το εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα που απέκτησε πρόσφατα.

Με στόχο μάλιστα την αύξηση της αξίας τους, η Lamda έχει ήδη υλοποιήσει ή σχεδιάζει σημαντικές επενδύσεις επέκτασης, ανακαίνισης ή/και ενεργειακής αναβάθμισης των τριών malls.

Στο Golden Hall ολοκληρώθηκε ήδη από το 2021 η επέκταση του εμπορικού κέντρου και η δημιουργία του νέου Ολυμπιακού Μουσείου της Αθήνας. Η επένδυση 25 εκατ. ευρώ έλαβε χώρα σε μια δύσκολη συγκυρία λόγω της πανδημίας και δεν κατάφερε ακόμη να αποδώσει τα μέγιστα. Αυτό όμως αναμένεται να συμβεί τα επόμενα χρόνια με αρχή το 2022.

Στο μεγαλύτερο εμπορικό της Ελλάδας, το The Mall Athens στο Μαρούσι, προγραμματίζεται το μεγάλο έργο ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης, ύψους ενδεχομένως και 15 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα 3-4 έτη από την έναρξη των έργων (που υπολογίζεται να λάβει χώρα στο τέλος του 2022).

Παρόμοια επένδυση προγραμματίζεται και για το Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη.

Η μέση απόδοση (yield) των malls που έχει σήμερα η Lamda Malls είναι 7% και αναμένεται να μειωθεί όσο αυξάνεται η καθαρή αξία των παραπάνω assets.

Σε νέα εταιρεία τα 2 νέα malls στο Ελληνικό

Πρόσω ολοταχώς για τα νέα malls στο Ελληνικό με τη νέα εταιρεία ειδικού σκοπού της Lamda που ιδρύθηκε πριν λίγο καιρό.

Το όνομά της είναι Lamda Ellinikon Malls Holding, όπως αναφέρεται σε σχετική καταχώρηση στο ΓΕΜΗ, ενώ το μετοχικό της κεφάλαιο ορίζεται σε 234 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως προβλέπεται από τη σύστασή της, σκοπός της νέας θυγατρικής μεταξύ άλλων είναι “η απόκτηση, διαχείριση και διάθεση μετοχών και εν γένει μετοχικών δικαιωμάτων ή εταιρικών μεριδίων εταιρειών οποιασδήποτε μορφής και οποιουδήποτε τομέα οικονομικής δραστηριότητας για ίδιο λογαριασμό” όπως και “η απόκτηση, διαχείριση, ανάπτυξη, ανέγερση, αξιοποίηση εκμετάλλευση και διάθεση πάσης φύσεως ακινήτων, η παροχή υπηρεσιών διοίκησης επιχειρήσεων, η παροχή υπηρεσιών μελέτης, κατασκευής, επίβλεψης και διαχείρισης τεχνικών έργων”.

Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της νέας εταιρείας ορίζεται ο κος Οδυσσέας Αθανασίου, που είναι και CEO στη Lamda Development.

Η νέα εταιρεία ειδικού σκοπού πρόκειται να αποτελέσει το όχημα με το οποίο θα αναπτυχθούν τα 2 malls στο Ελληνικό: το Vouliagmenis Mall στην πλευρά της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, και το Marina Galleria κάτω στη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά.

Σημειώνεται ότι η νέα θυγατρική αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση από τη Lamda Malls, η οποία έχει συσταθεί ήδη από το 2017 με στόχο την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των malls που ήδη διαθέτει η Lamda Development σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ξεκινούν οι διαγωνισμοί 500 εκατ. για τα 2 εμπορικά “διαμάντια” στο Ελληνικό

Advertisement

TRENDING