Το Piraeus Tower στο λιμάνι του Πειραιά όταν ολοκληρωθεί - Φωτό: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ / PILA Studio
Τον Ιούνιο του 2023 ολοκληρώνεται ο νέος Πύργος του Πειραιά, καθώς η ΤΕΡΝΑ Α.Ε. ανέλαβε το υπόλοιπο έργο αποπεράτωσης της μεγάλης αυτής επένδυσης.
Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, υπογράφηκε μεταξύ της PIRAEUS TOWER Α.Ε. και της ΤΕΡΝΑ Α.Ε. η σύμβαση για τη Β’ φάση των Οικοδομικών και Η/Μ εργασιών αποπεράτωσης κοινόχρηστων εγκαταστάσεων, υπογείων, δώματος και περιβάλλοντα χώρου του Πύργου Πειραιά.
Το έργο αφορά την αποπεράτωση του ημιτελούς κτιρίου του Εμποροναυτιλιακού Κέντρου Πειραιά, γνωστού και ως «Πύργος Πειραιά» ή “Piraeus Tower”.
Η συμφωνία αυτή αποτελεί επέκταση της από 6 Αυγούστου 2021 υπάρχουσας σύμβασης με την ΤΕΡΝΑ Α.Ε. και προβλέπει επιπλέον κατασκευαστικό αντικείμενο προϋπολογισμού €26.187.673,55 και παράδοση την 30η Ιουνίου 2023.
Ο Πύργος του Πειραιά με 22 ορόφους και ύψος 88μ. θα είναι ο πρώτος ψηφιακός και βιοκλιματικός ουρανοξύστης της Ελλάδας που θα λάβει την ανώτατη πιστοποίηση Platinum, κατά το διεθνές πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης LEED (Leadership in Energy and Environmental Design).
Το έργο προορίζεται για χρήση γραφείων, εμπορικώνκαταστημάτων και χώρωνεστίασης σε συνολική δομημένη επιφάνεια 34.623,74 τ.μ.. Σύμφωνα με τα παραπάνω, φαίνεται να αποκλείεται τελικά η δημιουργία κατοικιών στον Πύργο, σκέψη στην οποία προσανατολιζόταν το σχήμα της επένδυσης σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Τα 4 “πράσινα” χαρακτηριστικά του Piraeus Tower
Ο συγκεκριμένος “πράσινος” Πύργος ο οποίος θα πιστοποιηθεί με την βαθμίδα Platinum του αναγνωρισμένου διεθνούς προτύπου πράσινων κτιρίων LEED (Leadership in Energy & Environmental Design), θα αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα κτίρια στην Ελλάδα καθώς θα συνοδεύεται από σύγχρονες ψηφιακές λειτουργίες θα προσφέρει επίσης στους εργαζόμενους και επισκέπτες μια εκπληκτική θέα, αποτέλεσμα του ύψους και της τοποθεσίας του κτιρίου.
Σημαντικές ενέργειες για την ελαχιστοποίηση των εκπομπών και της μείωσης του ενσωματωμένου άνθρακα των υλικών του κτιρίου γίνονται ήδη με την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση της υφιστάμενης όψης του κτιρίου με 2.410 kg ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών συσκευών, 3.230 kg καλώδια, 107.360 kg χάλυβα, 360 kg λαμπτήρες καθώς και 761.430 kg προϊόντων καθαιρέσεων και αποξηλώσεων που εμπεριείχαν 110 τόνους ανακυκλώσιμου σιδήρου, να έχουν ήδη ανακυκλωθεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μια όαση πρασίνου θα δημιουργηθεί στον περιβάλλοντα χώρο του Πύργου του Πειραιά με 1.000 τ.μ. φύτευσης με την περιοχή να αρδεύεται με σύγχρονη μεθόδους συλλογής και επαναχρησιμοποίησης βρόχινου νερού φιλικές προς το περιβάλλον.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αποτελούν ζωτικό κομμάτι της λειτουργίας του Πύργου με Φωτοβολταικά να συστήματα να τοποθετούνται στο υπερδώμα του Πύργου συμβάλλοντας στην μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κατά 100 τόνους.