Connect with us

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Ποιες είναι οι πιο δραστήριες Περιφέρειες στον τομέα των έργων και των Υποδομών

Newsroom

Published

on

Οι Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές είναι πλέον προ των πυλών και όλοι οι υποψήφιοι ανοίγουν τα χαρτιά τους. Παραδοσιακά ένα από τα αγαπημένα θέματα είναι αυτό των έργων και των υποδομών. Οι νυν θέλουν να αποδείξουν ότι άφησαν έργο και οι “μνηστήρες” των θώκων θέλουν να κερδίσουν ψήφους μέσα από τα (πολλές φορές βαρύγδουπα) προγράμματα έργων από επίπεδο γειτονιάς μέχρι και έργα-σημαίες που δεν εμπίπτουν και στην αρμοδιότητα τους.

Σήμερα εδώ στο ypodomes.com θα δούμε ποιες είναι οι πιο δραστήριες Περιφέρειες σε επίπεδο έργων και υποδομών. Προσοχή, δεν θα μιλήσουμε μόνο για έργα που υλοποιούνται μέσω των τοπικών αυτοδιοικητικών οργάνων, δηλαδή Δήμους και Περιφέρειες αλλά συνολικά για τα έργα που είναι είτε σε διαγωνιστική φάση, είτε υλοποιούνται ανεξαρτήτως τον Φορέα Υλοποίησης τους. Πάντα μιλάμε για έργα μεγάλου κοστους, άνω των 10εκατ.ευρώ που αφήνουν ένα μεγαλύτερο αποτύπωμα με την υλοποίηση τους.

Θα πρέπει επίσης να διευκρινίσουμε ότι είναι λογικό οι μεγάλες πληθυσμιακά Περιφέρειες να είναι πρώτες σε αυτή την καταμέτρηση αλλά θέλουμε να καταδείξουμε και σε τοπικό επίπεδο τι γίνεται, με κάποιες Περιφέρειες να δημιουργούν την έκπληξη με την απόδοση τους σε αυτό τον τομέα της οικονομίας.

Πρώτη φυσικά και με μεγάλη διαφορά, είναι η Περιφέρεια Αττικής, η οποία συγκεντρώνει άλλωστε και το 40% του πληθυσμού της χώρας. Στους Καταλόγους Μεγάλων Έργων του ypodomes.com καταγράφουμε 19 μεγάλα έργα και άλλα 19 έργα είναι σε δημοπράτηση. Το μεγαλύτερο όλων είναι φυσικά η επέκταση της Γραμμής 3 του Μετρό της Αθήνας από την Αγία Μαρίνα στο Δημοτικό Θέατρο στον Πειραιά. Για την Περιφέρεια το έργο-σημαία είναι η μεγάλη Ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου που είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο.

Στη δεύτερη θέση είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, επίσης πυκνή πληθυσμιακά, κυρίως λόγω της Θεσσαλονίκης. Εδώ καταγράφουμε 12 μεγάλα έργα σε υλοποίηση, και άλλα 7 σε διαγωνιστική φάση. Το σημαντικότερο είναι βεβαίως το διπλό έργο για το Μετρό Θεσσαλονίκης (βασική γραμμή και επέκταση προς Καλαμαριά) και τα οδικά έργα ανισοπεδοποίησης της Περιφερειακής οδού. Σε επίπεδο Περιφέρειας δεν βλέπουμε να “τρέχει” κάποιο πολύ μεγάλο έργο, όμως σε φάση διαγωνισμού είναι το μεγάλο οδικό έργο ολοκλήρωσης του Ανισόπεδου Κόμβου 16 που ενώνει την Περιφερειακή Οδό με την Ε.Ο. Αθήνας-Θεσσαλονίκης.

Στη τρίτη θέση έχουμε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Σε αυτή την περιοχή έχουμε καταγράψει 9 μεγάλα έργα από αυτά είναι που είναι σε εκτέλεση, συνολικά από όλους τους Φορείς Υλοποίησης και άλλα 4 είναι σε επίπεδο δημοπράτησης. Τα σημαντικότερα είναι τα σιδηροδρομικά έργα υποδομής από το Αίγιο μέχρι το Ρίο, το ΣΔΙΤ απορριμμάτων Ηλείας και το Πάτρα-Πύργος που κάποιες συμβάσεις μόλις υπογράφηκαν. Σε επίπεδο Περιφέρειας αυτή την εποχή δεν βλέπουμε κάποιο ιδιαίτερα μεγάλο έργο όμω πρόσφατα ολοκληρώθηκαν κάποια έργα της όπως η επέκταση του Προαστιακού Πάτρας στην Κάτω Αχαγιά και η Μίνι Περιμετρική Πάτρας.

Στην τέταρτη θέση έχουμε την πολλή δραστήρια Περιφέρεια Θεσσαλίας. Εδώ έχουμε το φαινόμενο τα τοπικά μεγάλα έργα να βγαίνουν από την Περιφέρεια περισσότερο από την κεντρική κυβέρνηση. Καταγράψαμε 7 μεγάλα έργα σε υλοποίηση και 8 σε διαγωνιστική φάση. Ένα παράδειγμα είναι η ηλεκτροκίνηση στη σιδηροδρομική γραμμή Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα, η ολοκλήρωση του οδικού άξονα Λάρισα-Τρίκαλα κ.α. Σε κεντρικό επίπεδο δεν έχουμε κάποιο πολύ μεγάλο έργο είτε σε φάση υλοποίησης είτε σε διαγωνιστική φάση ίσως γιατί τα μεγάλα έργα υποδομής έχουν κατά βάση ολοκληρωθεί.

Στην πέμπτη θέση με 7 μεγάλα έργα σε υλοποίησης είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου ενώ ακόμα 3 είναι σε διαγωνιστική φάση. Το μεγάλο έργο σε αυτή την περιοχή είναι το σιδηροδρομικό έργο Κιάτο-Αίγιο (που αφορά και τη Δυτική Ελλάδα) αλλά και το οδικό έργο Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη που είναι σε διαγωνιστική διαδικασία. Σε επίπεδο Περιφέρειας φυσικά το μεγάλο έργο είναι το έργο-ΣΔΙΤ για τις 3 μονάδες απορριμμάτων που είναι σε φάση υλοποίησης.

Στην έκτη θέση επίσης με 7 μεγάλα έργα είναι η Περιφέρεια Ηπείρου που σε διαγωνιστική διαδικασία έχει δύο. Το σημαντικότερο έργο είναι η αναβάθμιση του Αεροδρομίου Ιωαννίνων που ολοκληρώνεται προσεχώς. Εδώ έχουμε επίσης μία εξαιρετικά δραστήρια Περιφέρεια με έργα όπως το ΣΔΙΤ απορριμμάτων, την οδική σύνδεση της Ιόνιας Οδού με τα Τζουμέρκα κ.α.

Στην έβδομη θέση είναι η Κρήτη. Η περίπτωση αυτής της περιοχής είναι αντιστρόφως ανάλογη από τις περισσότερες Περιφέρειες. Σε επίπεδο μεγάλων έργων η κινητοποίηση είναι μεγάλη και έχουμε 6 έργα σε υλοποίηση αλλά έχουμε και άλλα 7 σε διαγωνιστική διαδικασία κυ. Είναι το νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι, ο διπλός διαγωνισμός για τον ΒΟΑΚ στο τμήμα Χανιά-Νεάπολη, η ηλεκτρική διασύνδεση Πελοποννήσου-Κρήτης, οι μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων σε Χερσόνησο και Αμάρι (από Δήμους). Ωστόσο, σε επίπεδο Περιφέρειας δεν παρατηρούμε κάποιο μεγάλο έργο να τρέχει αυτή την εποχή, πέρα από κάποια τοπικά οδικά έργα όπως η παράκαμψη Αρκαλοχωρίου.

Στην όγδοη θέση είναι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η οποία καταγράφεται με 4 μεγάλα έργα και άλλα δύο σε διαγωνιστική διαδικασία. Σε αυτή την Περιφέρεια έχουμε το μεγάλο σιδηροδρομικό έργο Τιθορέα-Δομοκός το οποίο μόλις ολοκληρώθηκε αλλά και το νότιο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Ε65 Λαμία-Ξυνιάδα που ξεκίνησε πρόσφατα. Σε επίπεδο έργων από την Περιφέρεια δεν παρατηρούμε κάποιο μεγάλο έργο.

Στην ένατη θέση με 4 μεγάλα έργα είναι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ενώ άλλα τρία έργα είναι σε διαγωνιστική διαδικασία. Ως μεγαλύτερο έργο βλέπουμε τον Αγωγό ΤΑΡ που διατρέχει όλη την Περιφέρεια και είναι το μεγαλύτερο αυτοτελές έργο της Ελλάδας.

Στην δέκατη θέση με 4 έργα είναι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ενώ στην ενδέκατη θέση είναι με 3 έργα είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με κυριότερο έργο την ηλεκτρική διασύνδεση με την Αττική. Στην δωδέκατη θέση είναι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με τρία έργα και σημαντικότερο αυτό των κτιρίων της Πανεπιστημιούπολης στην Κοζάνη. Στην 13η θέση βλέπουμε την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με σημαντικότερο έργο αυτό της αναβάθμισης του Αεροδρομίου της Κέρκυρας από την Fraport Greece.

 

Πηγή: Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Design by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για νέο έργο ανακαίνισης ξενοδοχείου στην Ηγουμενίτσα

Μάνη - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Μάνη – Πού θα γίνει

To logistics hub της INTERIKEA στον Ασπρόπυργο - Πηγή: Ten Brinke
LOGISTICS3 ημέρες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η mega επένδυση logistics για την IKEA στον Ασπρόπυργο

Petra Salis - Πηγή: AVAX Development
REAL ESTATE3 ημέρες ago

“Στα σκαριά” δέκα οικιστικές επενδύσεις για τον όμιλο AVAX – Ποιά άλλα μεγάλα έργα real estate δρομολογεί

Ιωάννινα - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

3 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις “στα σκαριά” στην Ήπειρο- Πού θα γίνει νέο 5άστερο ξενοδοχείο

Φωτό: Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi
REAL ESTATE3 ημέρες ago

Αυξήθηκαν κατά 8% οι τιμές πώλησης κατοικιών το 2025 – Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία της ΤτΕ

Φωτογραφία αρχείου - Design by Canva Pro
REAL ESTATE4 ημέρες ago

Γιατί οι off-market αγοραπωλησίες αποτελούν εναλλακτική επιλογή για υπερπολυτελή ακίνητα στην Ελλάδα

Μήλος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: Χρήστος Μπόνης / Eurokinissi
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο

Το πρώην βιομηχανικό ακίνητο στη Λεωφόρο Σοφοκλή Βενιζέλου & Δαμβέργηδων στο Ηράκλειο Κρήτης - Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

Ποιό γνωστό πρώην βιομηχανικό κτίριο στο Ηράκλειο θα μεταμορφωθεί σε ξενοδοχείο 4 αστέρων

Πολυτελές θέρετρο και ιδιωτικές κατοικίες της Four Seasons στο Πόρτο Χέλι - Πηγή: Four Seasons
RESIDENTIAL4 ημέρες ago

Ανοίγει ο “δρόμος” για το οικιστικό σκέλος της 5άστερης επένδυσης στο Hinitsa Bay στην Αργολίδα

Ιωάννινα - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

3 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις “στα σκαριά” στην Ήπειρο- Πού θα γίνει νέο 5άστερο ξενοδοχείο

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva Pro
LOGISTICS3 εβδομάδες ago

Νέα ακίνητα στην Αττική αναζητά η Σκλαβενίτης – Σε ποιές περιοχές εστιάζει και ποιές οι προδιαγραφές

Η μεγάλη αστική ανάπλαση και επένδυση real estate της Noval Property στην Πειραιώς - Πηγή: Noval Property
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

Ξεκινά από το 2028 η μεγάλη real estate επένδυση της Noval στο ακίνητο της Πειραιώς – Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο

Το ακίνητο του ΕΦΚΑ στην οδό Σωκράτους 65-67 - Φωτό: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Βρέθηκε επενδυτής για το ακίνητο – φιλέτο του ΕΦΚΑ στην Ομόνοια – Πώς θα αξιοποιηθεί το πρώην ξενοδοχείο Ambassadeur

Ζάκυνθος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Διονύσης Παπαντώνης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ7 ημέρες ago

12 νέες 5άστερες ξενοδοχειακές επενδύσεις δρομολογούνται σε ολόκληρη την Ελλάδα – Δείτε σε ποιές περιοχές

Το ιστορικό κτίριο γραφείων στην οδό Καραγιώργη Σερβίας 6-8 στο Σύνταγμα - Πηγή: Google Maps
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 εβδομάδες ago

Ξεκινά ριζική ανακαίνιση σε ιστορικό κτίριο γραφείων στο Σύνταγμα – Ποιά εταιρεία ανέλαβε το έργο

Η επένδυση της Dimand στο Βοτανικό - Πηγή: Dimand
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ4 ημέρες ago

Προχωρά σταδιακά από τη Dimand το Votanikos Business Park στο πρώην ακίνητο της Softex στον Ελαιώνα – Το 2027 η πρώτη παράδοση κτιρίου

Hull Logistics Park - Πηγή: Streem Global Real Estate Developments
LOGISTICS2 εβδομάδες ago

“Πράσινο φως” για τη mega επένδυση logistics στον Ασπρόπυργο – Τι θα περιλαμβάνει το νέο Hull Logistics Park

The Grid - Πηγή: ΤΕΡΝΑ
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ7 ημέρες ago

Κορυφαία προτεραιότητα της Noval η ολοκλήρωση του The Grid στο Μαρούσι – Ποιοί οι μισθωτές που έχουν ήδη “κλείσει”

Πολυτελές θέρετρο και ιδιωτικές κατοικίες της Four Seasons στο Πόρτο Χέλι - Πηγή: Four Seasons
RESIDENTIAL4 ημέρες ago

Ανοίγει ο “δρόμος” για το οικιστικό σκέλος της 5άστερης επένδυσης στο Hinitsa Bay στην Αργολίδα

To logistics hub της INTERIKEA στον Ασπρόπυργο - Πηγή: Ten Brinke
LOGISTICS3 ημέρες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η mega επένδυση logistics για την IKEA στον Ασπρόπυργο

Promenade Heights - Πηγή: 314 Architecture Studio / Lamda Development
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Προχωρά η κατασκευή της οικιστικής επένδυσης Promenade Heights στο The Ellinikon

Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά όταν ολοκληρωθεί - Πηγή: Dimand Real Estate
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2026 από την Dimand το νέο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά

The Syndesis Hub - Πηγή: Ten Brinke
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Λίγο πριν την ολοκλήρωση το μεγάλο έργο γραφείων Syndesis Hub στο Ελληνικό

To πρώην ξενοδοχείο Civitel Olympic στο Μαρούσι - Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 μήνα ago

[VIDEO] Ανοίγει την 1η Μαρτίου το νέο The Fiction Athens στο Μαρούσι – Πώς μεταμορφώθηκε το γνωστό ξενοδοχείο Civitel

Η Riviera Galleria στο The Ellinikon - Πηγή: Lamda Development
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ1 μήνα ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής του εμπορικού κέντρου Riviera Galleria στο Ελληνικό

To νέο data center στα Σπάτα - Πηγή: Ten Brinke
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ1 μήνα ago

[VIDEO] Πώς προχωρούν τα έργα για το νέο data center στα Σπάτα

To πρώην ξενοδοχείο Βέρμιον στη Νάουσα - Πηγή: Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 μήνες ago

Προς αξιοποίηση το ακίνητο του πρώην ξενοδοχείου “Βέρμιον” στη Νάουσα – Τι αφορά ο διαγωνισμός παραχώρησης 48 εκατ. ευρώ

Etolikou 11- Πηγή: MIBS Group
RESIDENTIAL2 μήνες ago

Δύο νέες οικιστικές επενδύσεις από την MIBS στον Πειραιά – Ποιό πρώην βιομηχανικό κτίριο με ιστορία θα μεταμορφωθεί σε κατοικίες

Το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στην οδό Λαζαράκη στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 μήνες ago

[VIDEO] Ξεκίνησε η νέα οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
Μ.Η.Τ.
Αριθμός Μ.Η.Τ. 242890