REAL ESTATE

Ποιές εταιρείες real estate αναζητούν νέα κεφάλαια για επενδύσεις σε ακίνητα

Published

on

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva

Ήδη από το 2020 υπήρχε μεγάλη κινητικότητα στο χώρο των εταιρειών real estate παρά την πανδημία, πλέον όμως με την άρση των περιοριστικών μέτρων τα πλάνα τους για νέες επενδύσεις προχωρούν γοργά. Για αυτό το λόγο αρκετές ΑΕΕΑΠ και άλλες εταιρείες του κλάδου αναζητούν νέα κεφάλαια να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις που δρομολογούν.

Η μεγάλη είδηση των τελευταίων ημερών είναι η “γενναία” αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 75 εκ. ευρώ, που δρομολογεί η Premia Properties, του Ελληνοσουηδού επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη.

Η αύξηση θα γίνει μέσω εισφοράς ακινήτων αλλά και μετρητών, με στόχο να διευρυνθεί η μετοχική βάση της εταιρείας. Όσον αφορά τα ακίνητα, η εταιρεία για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνει τη στρατηγική της στόχευση σε δύο κλάδους: τα logistics, με την εισφορά στην εταιρεία 5 συνολικά εγκαταστάσεων αποθήκευσης, σε Δυτική Αττική και Θεσσαλονίκη, και τα big boxes, με την εισφορά των ακινήτων δυο μεγάλων παικτών της αγοράς του λιανεμπορίου (Σκλαβενίτης και Praktiker).

Συνολικά, μέσω της νέας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου θα εισφερθούν ακίνητα αξίας 27,5 εκ. ευρώ και μετρητά έως 47,5 εκ. ευρώ.

Δείτε ποιά είναι τα 7 ακίνητα που θα αποκτήσει σύντομα η Premia Properties

Επίσης, πρόσφατα, ανακοινώθηκε από τη διοίκηση της Intercontinental International ΑΕΕΑΠ ότι προετοιμάζει την έκδοση και κάλυψη ενός νέου ομολογιακού δανείου ύψους 40 εκ. ευρώ με σκοπό να χρηματοδοτήσεις τις νέες της επενδύσεις.

Στα άμεσα σχέδια βρίσκονται 3 νέα ακίνητα που είναι αρκετά κοντά στην ολοκλήρωση της απόκτησής τους, σε μια επένδυση περίπου 30 εκ ευρώ. Από αυτά μάλιστα, τα 2 ακίνητα (όπως αναφέρουν δημοσιεύματα από το χώρο των logistics / big boxes) θα ολοκληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι, με μια επένδυση 17 εκ. ευρώ.

Και η Prodea Investments, ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες του εγχώριου real estate, δρομολογεί νέα χρηματοδότηση μέσω κοινού ομολογιακού δανείου που θα κυμανθεί ανάμεσα στα 250 και 300 εκ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες. Ωστόσο, αν εξετάσει κανείς το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων που διαθέτει, θα διαπιστώσει ότι το ποσό αυτό δικαιολογείται απόλυτα.

Εκτός από τα μεγάλα projects στα οποία συμμετέχει (για παράδειγμα το Piraeus Tower), από τις αρχές του χρόνου έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με Invel και YODA Group με στόχο το άνοιγμα της “παλέττας” των τουριστικών επενδύσεων στη Μεσόγειο: από την Κύπρο και την Ελλάδα έως την Ιταλία.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα, και ο όμιλος Φουρλή αλλά και η Noval του ομίλου Viohalco εξετάζουν την έκδοση ομολογιακών δανείων για τη χρηματοδότηση των επενδύσεών τους. Ειδικά όσον αφορά το Φουρλή, τα νέα κεφάλαια ενδεχομένως κατευθυνθούν στην εταιρεία real estate του ομίλου, την Trade Estates, που σύντομα θα μετεξελιχθεί σε ΑΕΕΑΠ ενώ εξετάζεται και η εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο, πριν την πάροδο των 2 ετών της προθεσμίας.

Advertisement

TRENDING