ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι του ΕΠΑ 2021-2025

Published

on

Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου από 10 και 22 Αυγούστου καθώς και μια σειρά κρίσιμων νομοσχεδίων «τα οποία αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση, παρά τις κρίσεις, συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις για να κάνει τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη» όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ήταν τα ζητήματα που απασχόλησαν σήμερα τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του κ. Πέτσα, σήμερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου έγινε η παρουσίαση, από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τους υφυπουργούς Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο και Γεώργιο Ζαββό, των νομοθετικών πρωτοβουλιών του υπουργείου Οικονομικών που είναι:

α) «Κώδικας διευθέτησης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας», β) Νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση των Οδηγιών 2018/843 και 2019/2177 για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, γ) Νομοσχέδιο για την πάταξη του λαθρεμπορίου.

Ο Κώδικας Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας

βρίσκεται από τις 27 Αυγούστου 2020, σε δημόσια διαβούλευση και θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, «πρόκειται για ένα συνεκτικό, καινοτόμο και μεταρρυθμιστικό θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση, με αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, ευελιξία και κοινωνική δικαιοσύνη, του προβλήματος του υψηλού, συσσωρευμένου ιδιωτικού χρέους. Το πλαίσιο αυτό είναι ολιστικό, επιχειρηματικά γόνιμο, κοινωνικά ευαίσθητο και δίκαιο, καινοτόμο και για όλους αυτούς τους λόγους εθνικά αναπτυξιακό. Χαρακτηριστικά στοιχεία του σχεδίου νόμου για την αποτροπή του “ηθικού κινδύνου” (moral hazard) είναι η ταχύτητα και η διαφάνεια. Διαφάνεια, με την ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών και την ύπαρξη αυτοματοποιημένης λύσης ρύθμισης οφειλών, και ταχύτητα στη ροή των διαδικασιών, καθώς προβλέπονται σφικτές χρονικές προθεσμίες, προκειμένου να περιοριστεί η δράση των στρατηγικών κακοπληρωτών».

Συζήτηση για την έγκριση του ΕΠΑ

Μεταξύ άλλων, η έγκριση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ), με εισηγητές τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα για την κατάρτιση, τη διαχείριση, την παρακολούθηση και τον έλεγχο του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), προκειμένου οι πόροι του να αξιοποιούνται στη βάση μεσοπρόθεσμου προγραμματικού σχεδιασμού και σύμφωνα με τους στρατηγικούς στόχους του σχεδίου ανάπτυξης της χώρας. Βασική αρχή του προγράμματος αποτελεί ο αυτόνομος και μεσοπρόθεσμος προγραμματικός σχεδιασμός. Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναλαμβάνει κεντρικό συντονιστικό ρόλο για την κατάρτιση του ΕΠΑ, το οποίο ωστόσο θα αποτελεί αποτέλεσμα διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, τους παραγωγικούς φορείς, τα Υπουργεία και τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τα Υπουργεία και οι Περιφέρειες θα έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα κατάρτισης και διαχείρισης των επιχειρησιακών τους προγραμμάτων.

Οι προγραμματικές περίοδοι του ΕΠΑ έχουν πενταετή διάρκεια και η έναρξη της πρώτης προγραμματικής περιόδου ορίζεται η 1η Ιανουαρίου 2021.

Βασικοί στόχοι του ΕΠΑ 2021-2025 είναι:

– Έξυπνη Ανάπτυξη με έμφαση στην καινοτομία και επιχειρηματικότητα, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη.

Πράσινη Ανάπτυξη με μέριμνα την ορθή διαχείριση των πόρων την προστασία του περιβάλλοντος. Επιπλέον, η αλλαγή του κλίματος αποτελεί τη μεγαλύτερη, την μετάβαση σε κυκλική οικονομία και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

– Κοινωνική Ανάπτυξη. Η μεγέθυνση της οικονομίας πρέπει να οδηγεί στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για το σύνολο της κοινωνίας, με μέριμνα για τις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες. Δίνεται έμφαση στην κοινωνική συνοχή, την απασχόληση, την Παιδεία, την Υγεία και τον αθλητισμό.

– Ανάπτυξη Υποδομών και ειδικότερα: Ανάπτυξη, βελτίωση και εκσυγχρονισμός των δικτύων των μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας.

– Εξωστρέφεια με έμφαση στη βιομηχανία, τον αγροδιατροφικό τομέα, τον τουρισμό και τον πολιτισμό.

Σημειώνεται ότι οι πόροι του ΕΠΑ για την 1η Προγραμματική Περίοδο 2021-2025 ανέρχονται σε 10 δισ. ευρώ, το οποίο δύναται να τροποποιηθεί κατά τη διάρκεια της Προγραμματικής Περιόδου.

Advertisement

TRENDING