REAL ESTATE

Πώς 2 νέα μεγάλα έργα ΣΔΙΤ αλλάζουν το real estate των περιοχών που θα γίνουν

Published

on

Τα Δικαστήρια στην οδό Ευελπίδων - Πηγή: Eurokinissi

Τα 2 νέα έργα ΣΔΙΤ για την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου αλλάζουν το real estate των περιοχών που θα γίνουν.

Πρόσφατα η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ (ΔΕΣΔΙΤ) ενέκρινε 3 έργα συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ εκ των οποίων δύο αφορούν αξιοποίηση σημαντικών ακινήτων σε Αθήνα και Πάτρα.

Παρότι τα έργα αυτά προέρχονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και κοινοτικά κονδύλια (Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας), ο ορισμός τους ως ΣΔΙΤ σημαίνει την είσοδο ιδιώτη αναδόχου που θα αναλάβει τα νέα projects.

Περαιτέρω, με την αξιοποίηση των ακινήτων δημιουργούνται νέοι πόλοι ανάπτυξης σε αστικές περιοχές, που σε κάθε περίπτωση φέρνουν μια επακόλουθη ανάπτυξη του τοπικού real estate.

1. Ανέγερση και Λειτουργία του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αθηνών στους Αμπελοκήπους

Το έργο αφορά στη χρηματοδότηση, μελέτη, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση των κτιρίων που θα στεγάσουν το Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία Αθηνών με αναθέτουσα αρχή το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η κατασκευή του έργου αφορά:

  • Στην ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου για τις ανάγκες του Πρωτοδικείου Αθηνών μικτής επιφάνειας (δόμησης) 40.000 τ.μ. περίπου,
  • Στην ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου για τις ανάγκες της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών μικτής επιφάνειας (δόμησης) 10.000 τ.μ. περίπου,
  • Στη λειτουργική ανακατασκευή και στατική ενίσχυση του υφιστάμενου Υπόγειου Χώρου τριών (3) επιπέδων.

Στόχος είναι η δημιουργία λειτουργικών κτιρίων, η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και η επιτάχυνση των διαδικασιών για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Με την ολοκλήρωση του έργου θα απελευθερωθούν επιπλέον ακίνητα στην περιοχή της Ευελπίδων, που θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες και προοπτικές για την περιοχή.

Το ακίνητο της πρώην Χαρτοποιίας Λαδόπουλου στην Πάτρα – Πηγή: Google Maps

2. Αξιοποίηση και Ανάπτυξη του πρώην Εργοστασίου Χαρτοποιίας Λαδόπουλου (Ε.Γ.Λ). στην Πάτρα

Το έργο αξιοποίησης του πρώην Εργοστασίου Χαρτοποιίας Λαδόπουλου με αναθέτουσα αρχή την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προβλέπει την ανάπτυξη ενός σύγχρονου, βιώσιμου και τεχνολογικά προηγμένου κτιριακού συγκροτήματος που θα ενσωματώνει το ιστορικό παρελθόν της περιοχής και θα συνδέει την παραλία με τον αστικό ιστό.

Με το εν λόγω έργο, εξοικονομούνται ενεργειακοί πόροι, εξυπηρετούνται κοινωφελείς ανάγκες με τη δημιουργία Μουσείου, Μουσικού Σχολείου, βρεφονηπιακού σταθμού κλπ ενώ αξιοποιείται πλήρως το υφιστάμενο κτιριακό δυναμικό με τουριστικές εγκαταστάσεις, χώρους εστίασης, εκθεσιακό χώρο κλπ.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Advertisement

TRENDING