ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ

Πώς το γνωστό σύστημα LEED αξιολογεί τα νέα “πράσινα” κτίρια γραφείων και ξενοδοχείων

Published

on

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva

Τα πράσινα κτίρια με πιστοποίηση LEED είναι καλύτερα κτίρια. Τα κτίρια καταναλώνουν ενέργεια και πόρους με ανησυχητικό ρυθμό. Μπορούμε καλύτερα.

Το LEED παρέχει ένα πλαίσιο για υγιή, αποδοτικά, πράσινα κτίρια που εξοικονομούν άνθρακα και κόστη. Η πιστοποίηση LEED είναι ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο σύμβολο της επίτευξης βιωσιμότητας και υποστηρίζεται από μια ολόκληρη βιομηχανία αφοσιωμένων οργανισμών και ατόμων που ανοίγουν το δρόμο για τον μετασχηματισμό της αγοράς.

Πώς λειτουργεί το LEED;

Τα κτίρια με πιστοποίηση LEED εξοικονομούν χρήματα, βελτιώνουν την απόδοση, μειώνουν τις εκπομπές άνθρακα και δημιουργούν πιο υγιεινά μέρη για τους ανθρώπους. Αποτελούν κρίσιμο μέρος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την επίτευξη των στόχων ESG, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και την υποστήριξη πιο δίκαιων κοινοτήτων.

Για να επιτύχει την πιστοποίηση LEED, ένα έργο κερδίζει πόντους τηρώντας τις προϋποθέσεις και τις πιστώσεις που αφορούν τον άνθρακα, την ενέργεια, το νερό, τα απόβλητα, τις μεταφορές, τα υλικά, την υγεία και την ποιότητα του εσωτερικού περιβάλλοντος. Τα έργα περνούν από διαδικασία επαλήθευσης και αναθεώρησης από το GBCI και απονέμονται βαθμοί που αντιστοιχούν σε ένα επίπεδο πιστοποίησης LEED:

Ποιοί είναι οι στόχοιι του συστήματος LEED;

Το LEED είναι ένα ολιστικό σύστημα που δεν εστιάζει απλώς σε ένα στοιχείο ενός κτιρίου όπως η ενέργεια, το νερό ή η υγεία, αλλά εξετάζει τη μεγάλη εικόνα λαμβάνοντας υπόψη όλα τα κρίσιμα στοιχεία που συνεργάζονται για να δημιουργήσουν το καλύτερο δυνατό κτίριο.

Ο στόχος του LEED είναι να δημιουργήσει καλύτερα κτίρια που:

  • Μειώνουν τη συνεισφορά τους στην παγκόσμια κλιματική αλλαγή
  • Προστατεύουν και αποκαθιστούν τους υδάτινους πόρους
  • Προωθούν βιώσιμες και αναγεννητικές διαδικασίες του κύκλου ζωής των υλικών
  • Ενισχύουν την ατομική υγεία των ανθρώπων
  • Προστατεύουν και ενισχύουν την βιοποικιλότητα του οικοσυστήματος
  • Βελτιώνουν την ποιότητας ζωής της κοινότητας

Σε ποιούς τύπους έργων μπορεί να εφαρμοστεί;

  • Νέα κτίρια
  • Νέοι εσωτερικοί χώροι
  • Υφιστάμενα κτίρια και εσωτερικοί χώροι
  • Ανάπτυξη της γειτονιάς
  • Πόλεις και Κοινότητες
  • Κατοικίες
  • Καταστήματα λιανικής και τροφίμων

Το LEED για εσωτερικούς χώρους δίνει τη δυνατότητα στις ομάδες έργου, που μπορεί να μην έχουν τον έλεγχο ολόκληρων των λειτουργιών του κτιρίου, την ευκαιρία να αναπτύξουν εσωτερικούς χώρους που είναι καλύτεροι για τον πλανήτη και για τους ανθρώπους.

Γιατί ACTIU;

Η πρώτη βιομηχανική εταιρεία στον κόσμο που έλαβε τις πιστοποιήσεις WELL® v2 και LEED® Platinum.

O τρόπος σχεδίασης και κατασκευής με γνώμονα την ευημερία και τη βιωσιμότητα ή, με άλλα λόγια, τους ανθρώπους και το περιβάλλον, επέτρεψε στην Actiu να γίνει η πρώτη βιομηχανική εταιρεία στον κόσμο που αποκτά τις πιστοποιήσεις WELLTM v2 και LEED® Platinum.

Έχουν οδηγήσει το Πάρκο της να αναγνωριστεί ως το πιο υγιεινό κτίριο στην Ισπανία, το δεύτερο στην Ευρώπη και το πέμπτο στον κόσμο.

Παράλληλα εμφανίζεται στο top 20 των πιο εντυπωσιακών βιώσιμων κτιρίων στον κόσμο, μαζί με αρχιτεκτονικά ορόσημα όπως π.χ. την Τράπεζα της Αμερικής, τον Πύργο της Σαγκάης ή το Apple Park στην Καλιφόρνια.

Ποιότητα & περιβάλλον: οι προτεραιότητες της ACTIU

Προτεραιότητα για την Actiu είναι η ανάπτυξη ποιοτικών προϊόντων χωρίς να έρχεται σε σύγκρουση με το περιβάλλον.

Για παράδειγμα:

  • Τα ξύλινα υλικά και τα παράγωγά τους, αγοράζονται σύμφωνα με απαιτητικά μέτρα ελέγχου που εγγυώνται μια υπεύθυνη αγορά. Υπό αυτή την έννοια, αποφεύγεται η αγορά παράνομης ξυλείας ή ξυλείας που προέρχεται από δάση υπό εξαφάνιση ή είναι δασικές φυτείες, ξύλο που προέρχεται από δέντρα με γενετικές αλλοιώσεις.
  • Αποτελεσματική χρήση όλων των πόρων: νερό, ενέργεια, ανανεώσιμες πρώτες ύλες. Είναι αυτάρκεις στην κατανάλωση νερού που θα χρησιμοποιηθεί για άρδευση των εγκαταστάσεων και παράγουν επίσης περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από αυτή που καταναλώνουν.
  • Η δημιουργία προϊόντων οικολογικού σχεδιασμού σε όλα τα στάδια: σύλληψη, σχεδιασμός, υλικά, παραγωγή, χρήση, ανθεκτικότητα και ανακύκλωση αποφεύγοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
  • Η υιοθέτηση καθαρών τεχνολογιών στην διαδικασία παραγωγής.

Πώς μπορεί η επιλογή προϊόντων ACTIU να συμβάλλει στην πιστοποίηση LEED ενός έργου;

προϊόντα της Actiu είναι φιλικά προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Στοχεύοντας στην αειφόρο ανάπτυξη παράγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός υγιούς περιβάλλοντος διαβίωσης και εργασίας για τον άνθρωπο.

Προϊόντα που φέρουν διεθνώς αναγνωρισμένα πιστοποιητικά τα οποία αφορούν τόσο τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά όσο και τη φιλικότητά τους ως προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Για να δείτε λεπτομέρειες και τα προϊόντα, επισκεφθείτε το https://thegreenoffice.gr/

Advertisement

TRENDING