ΔΙΕΘΝΗ
Πόσο θα κοστίσει το νέο mini lockdown στη Γερμανία
Published
5 έτη agoon
By
NewsroomΠερίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ θα στοιχίσει η έκτακτη βοήθεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης προς τις επιχειρήσεις οι οποίες θα κλείσουν κατά την διάρκεια της εφαρμογής του «μερικού lockdown» που αποφασίστηκε, ανακοίνωσαν πριν από λίγη ώρα ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς (SPD) και ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ (CDU).
Σύμφωνα με τους ίδιους, οι επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους θα αποζημιωθούν για το 75% του τζίρου τους κατά το ίδιο διάστημα του 2019, ενώ οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις για το 70%.
Η κυβέρνηση, η οποία έχει άρει τον κανόνα του «φρένου χρέους» της από την αρχή της πανδημίας, θα δανειστεί για το τρέχον έτος περί τα 218 δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτήσει το πακέτο στήριξης της οικονομίας που πλήττεται από την πανδημία του κορονοϊού, το οποίο θα φθάσει τα 750 δισεκατομμύρια, αλλά υπολογίζει ότι δεν θα χρειαστεί να δανειστεί πάνω από τα ποσά που είχε ήδη ανακοινώσει. Για το 2021 η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα λάβει πιστώσεις ύψους περίπου 96 δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Η κατάσταση είναι σοβαρή, ακόμη και αν δεν γίνεται ακόμη αντιληπτό από όλους», δήλωσε ο κ. Σολτς και περιέγραψε τον Νοέμβριο ως τον «μήνα της αλήθειας», κατά τον οποίο η χώρα θα διαπιστώσει εάν έχει τη δυνατότητα να θέσει και πάλι υπό έλεγχο τους αυξανόμενους αριθμούς των κρουσμάτων. «Η χώρα έχει ανάγκη από ανθρώπους που μπορούν να λάβουν αποφάσεις τώρα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών και τόνισε ότι η κυβέρνηση κινητοποιεί «τεράστια και άνευ προηγουμένου στήριξη για τις βιομηχανίες που πλήττονται από το lockdown», προκειμένου να διασφαλιστεί η επιβίωσή τους, ενώ επισήμανε ότι η έκτακτη βοήθεια θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος και η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW θα προσφέρει ταχύτατα «ρευστότητα έως και 300.000 ευρώ σε επιχειρήσεις».
Ο Όλαφ Σολτς υπεραμύνθηκε ακόμη των μέτρων που αποφασίστηκαν χθες από την ομοσπονδία και τα κρατίδια, τα οποία περιέγραψε ως «δραστικά αλλά απαραίτητα». Η εξέλιξη της πανδημίας είναι «πολύ δραματική» και, αντίστοιχα, η έκτακτη στήριξη θα είναι «τεράστια», δήλωσε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Οποιοσδήποτε αναρωτιέται πώς θα τα βγάλει πέρα το επόμενο διάστημα, μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα τον βοηθήσουμε».
Σε ό,τι αφορά την βιομηχανία και το εμπόριο, ο Πέτερ Αλτμάιερ διευκρίνισε ότι, σε αντίθεση προς το «lockdown» της άνοιξης, δεν αναμένεται να πληγούν από τα νέα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή στις 2 Νοεμβρίου.
Στην α’ φάση της πανδημίας, η αυτοκινητοβιομηχανία υποχρεώθηκε να σταματήσει την παραγωγή της, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί τώρα, ωστόσο η κυβέρνηση προειδοποιεί για τον κίνδυνο νέου σημαντικού πλήγματος στην αγορά εργασίας.
Η εξέλιξη της κατάστασης, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ (SPD), και η ταχύτητα της ανάκαμψης θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα σταθεροποιηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων και από το πότε θα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.
«Ελπίζω ότι πολλοί θα διατηρήσουν τις θέσεις τους στον κλάδο της εστίασης, χάρη στην οικονομική βοήθεια του κράτους, καθώς το διάστημα αναστολής λειτουργίας θα είναι περιορισμένο. Κάποιοι όμως, λόγω της κατάστασης, θα χάσουν τη δουλειά τους», παραδέχθηκε ο κ. Χάιλ. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Εργοδοτών Ίνγκο Κράμερ κάλεσε από την πλευρά του την κυβέρνηση να αποφύγει την οικονομική καταστροφή, φροντίζοντας πρώτα από όλα να επιβάλει περιορισμούς στις εστίες κινδύνου.
«Η κοινωνική συναναστροφή σε δημόσιους χώρους που οδηγεί σε εγγύτητα θα πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό. Αυτό περιλαμβάνει γάμους και άλλα ιδιωτικά πάρτι – θα πρέπει να απαγορευθεί άμεσα η διάθεση χώρων για τέτοιες εκδηλώσεις», δήλωσε ο κ. Κράμερ και τάχθηκε υπέρ της καθολικής χρήσης προστατευτικής μάσκας σε όλη τη χώρα.
Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας, ο κ. Αλτμάιερ υπολόγισε ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μπορεί να αυξάνεται καθημερινά κατά σχεδόν 70-75% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. «Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα έχουμε φτάσει τις 20.000 νέα κρούσματα έως το τέλος της εβδομάδας», προειδοποίησε.
Ο αντιπρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και υπουργός Εσωτερικών της Βάδης – Βυρτεμβέργης Τόμας Στρομπλ εισηγήθηκε πάντως «να κλείνουν τα πάντα» μια φορά την εβδομάδα – συμπεριλαμβανομένων των σχολείων και των παιδικών σταθμών, αλλά και των συνόρων – προκειμένου να επιτευχθεί η ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού.
Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου «YouGov» για λογαριασμό του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), το 63% των πολιτών εκτιμά ότι θα ακολουθήσει πλήρες «lockdown», το οποίο θα περιλαμβάνει καταστήματα και σχολεία, ενώ μόνο το 13% έχει διαφορετική άποψη.
Στην δημοσκόπηση DeutschlandΤrend που διενεργήθηκε για το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το 51% κρίνει ως «κατάλληλα» τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, το 32% εκτιμά ότι οι περιορισμοί δεν είναι αρκετά εκτεταμένοι, ενώ το 15% πιστεύει, αντιθέτως, ότι είναι υπερβολικοί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
You may like
-
Μεγάλη ευκαιρία για το ελληνικό real estate οι εύποροι Γερμανοί συνταξιούχοι – Πού κοιτάζουν για εξοχικές κατοικίες
-
Εγκαινιάστηκε το Wilopark στο Dortmund της Γερμανίας
-
Εκτόξευσε τις πωλήσεις των supermarket το lockdown το Νοέμβριο
-
Οι δύο κυρίαρχες τάσεις στην παγκόσμια αγορά πολυτελών ειδών
-
Σε ποιές 2 μόνο χώρες της Ε.Ε. αυξήθηκαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων
-
Στόχο πωλήσεων 1 δισ. δολαρίων για τα φυτικά υποκατάστατα κρέατος και γαλακτομικών ανακοίνωσε η Unilever
Εισήλθε και στην ελληνική αγορά η Moving Doors – Τι σημαίνει το νέο concept Seamless Living που φέρνει
Γιατί παραμένει αναξιοποίητο το 32% των ακινήτων στην Ελλάδα – Μόλις 1 στα 10 κλειστά ακίνητα άμεσα αξιοποιήσιμο
Εγκρίθηκε νέο έργο ανακαίνισης γνωστού ξενοδοχείου 5 αστέρων στην Κω
“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Αλόννησο
Νέα εποχή για το ιστορικό Hilton της Αθήνας – Ανοίγει στις 23 Απριλίου το νέο 5άστερο Conrad Athens The Ilisian
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής της Riviera Galleria στο Ελληνικό
“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο κοντά στην Πλατεία Κλαυθμώνος
Προς πώληση ακίνητο – φιλέτο της ΟΤΕ ΑΚΙΝΗΤΑ με δυνατότητα τουριστικής εκμετάλλευσης στην Πάρο
Σε κοινό επενδυτικό σχήμα από 4 funds πωλήθηκε το ξενοδοχείο Radisson Blu Zaffron στη Σαντορίνη
Στη νέα αγορά των serviced apartments εισέρχεται η Golden Age Capital – Γιατί επένδυσε στην Moving Doors
“Στα σκαριά” νέα επένδυση γραφείων της Hellenic Properties στον Ταύρο – Ποιό γνωστό ακίνητο θα αξιοποιηθεί
Άνοιξε στη Σαντορίνη το πρώτο ξενοδοχείο της LXR Hotels & Resorts στην Ελλάδα
Προς Στρατηγική Επένδυση το νέο mega logistics center της ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ στον Ασπρόπυργο
Νέα επένδυση logistics 110,4 εκατ. ευρώ σχεδιάζει στη Δυτική Αττική η LIDL – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
[ΦΩΤΟ] Προχωρά η επένδυση για το νέο κτίριο “πράσινων” γραφείων MOB2 στο Μαρούσι – Ποιά εταιρεία επενδύει
“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο στη Λεωφόρο Συγγρού – Ποιό ακίνητο θα αξιοποιηθεί και ποιά εταιρεία επενδύει
Πώς προχωρά η επέκταση της ΙΚΕΑ στην Ελλάδα – Σε ποιού είδους εμπορικά ακίνητα θα επενδύσει και σε τι στάδιο βρίσκεται το project στο The Ellinikon
Στην “τελική ευθεία” η μεταμόρφωση της ιστορικής Στοάς Αρσακείου – Πώς θα λειτουργήσει με 5 θεματικούς πυλώνες
Ξανά “στα σκαριά” η mega τουριστική επένδυση στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας – Τι θα περιλαμβάνει και ποιοί επενδύουν
Προχωρά η επένδυση της Hellenic Properties στο κτίριο γραφείων LK119 – Πού βρίσκεται και ποιός είναι ο μισθωτής
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής της Riviera Galleria στο Ελληνικό
[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η mega επένδυση logistics για την IKEA στον Ασπρόπυργο
[VIDEO] Προχωρά η κατασκευή της οικιστικής επένδυσης Promenade Heights στο The Ellinikon
[VIDEO] Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2026 από την Dimand το νέο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά
[VIDEO] Λίγο πριν την ολοκλήρωση το μεγάλο έργο γραφείων Syndesis Hub στο Ελληνικό
[VIDEO] Ανοίγει την 1η Μαρτίου το νέο The Fiction Athens στο Μαρούσι – Πώς μεταμορφώθηκε το γνωστό ξενοδοχείο Civitel
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής του εμπορικού κέντρου Riviera Galleria στο Ελληνικό
[VIDEO] Πώς προχωρούν τα έργα για το νέο data center στα Σπάτα
Προς αξιοποίηση το ακίνητο του πρώην ξενοδοχείου “Βέρμιον” στη Νάουσα – Τι αφορά ο διαγωνισμός παραχώρησης 48 εκατ. ευρώ
Δύο νέες οικιστικές επενδύσεις από την MIBS στον Πειραιά – Ποιό πρώην βιομηχανικό κτίριο με ιστορία θα μεταμορφωθεί σε κατοικίες
TRENDING
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ5 ημέρες ago“Στα σκαριά” νέα επένδυση γραφείων της Hellenic Properties στον Ταύρο – Ποιό γνωστό ακίνητο θα αξιοποιηθεί
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες agoΆνοιξε στη Σαντορίνη το πρώτο ξενοδοχείο της LXR Hotels & Resorts στην Ελλάδα
-
LOGISTICS3 εβδομάδες agoΠρος Στρατηγική Επένδυση το νέο mega logistics center της ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ στον Ασπρόπυργο
-
LOGISTICS3 εβδομάδες agoΝέα επένδυση logistics 110,4 εκατ. ευρώ σχεδιάζει στη Δυτική Αττική η LIDL – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago[ΦΩΤΟ] Προχωρά η επένδυση για το νέο κτίριο “πράσινων” γραφείων MOB2 στο Μαρούσι – Ποιά εταιρεία επενδύει





