ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Προχωρά η τουριστική επένδυση των Prodea – Dimand στα Χανιά

Published

on

Το ακίνητο της ΑΒΕΑ στη Νέα Χώρα Χανίων όπου θα λάβει χώρα η επένδυση των Prodea Dimand

Προχωρά η μεγάλη τουριστική επένδυση των ProdeaDimand, μαζί και με την EBRD, σε ακίνητο – φιλέτο στα Χανιά. Ο λόγος για την περιοχή όπου βρισκόταν η ιστορική βιομηχανία ΑΒΕΑ, στη Νέα Χώρα Χανίων, λίγα μέτρα από τη θάλασσα.

Το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας ΑΕΠ Χανίων, του φορέα της επένδυσης, εγκρίθηκε προς χρηματοδότηση από τον Αναπτυξιακό Νόμο. Η επένδυση προς χρηματοδότηση αφορά τη δημιουργία του ξενοδοχείου 4 αστέρων, δυναμικότητας 100 δωματίων στην έκταση.

Το ενισχυόμενο κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 7,055 εκ. ευρώ ενώ η ενίσχυση μέσω του Αναπτυξιακού θα δοθεί με τη μορφή φορολογικής απαλλαγής 1,7 εκ. ευρώ περίπου.

Το ιστορικό και τα αρχικά πλάνα

Η έκταση 11,4 στρεμμάτων, στην οποία βρισκόταν η βιομηχανία, ανήκε στην ΑΕΠ Χανίων, του ομίλου της Alpha Bank. Η αξία της υπολογιζόταν to 2017 σε περίπου 14 εκ. ευρώ.

Τ0 2019 η εταιρεία εξαγοράσθηκε από την Prodea κατά 40%, έναντι τιμήματος 3,5 εκ. ευρώ. Το υπόλοιπο 60% των μετοχών της εταιρείας αγοράσθηκε από το κοινό σχήμα μεταξύ της Dimand και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Τα αρχικά πλάνα μιλούσαν για επένδυση 50 εκ. ευρώ που θα περιλάμβανε δύο ξενοδοχεία και κτίριο κατοικιών, ενδεχομένως και μικρές εμπορικές χρήσεις (καταστήματα).

Η πανδημία άλλαξε τα σχέδια

Ωστόσο, η εξέλιξη της πανδημίας ώθησε τους επενδυτές να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους. Λόγω της κρίσης στον τουρισμό από την πανδημία αλλά και της ανάγκης της πόλης των Χανίων για νέες κατοικίες σύγχρονων προδιαγραφών, αποφασίστηκε η επένδυση να μετατραπεί σε οικιστική και εμπορική.

Όπως μάλιστα είχε δηλώσει ο κος Άρις Καρυτινός, Διευθύνων Σύμβουλος της Prodea: «κατά πάσα πιθανότητα θα απευθυνθούμε στην τοπική αγορά, κυρίως για την εκμίσθωση των ακινήτων, ενώ ενδεχομένως να πουλήσουμε και κάποια από τα διαμερίσματα.

Άλλωστε, τα Χανιά αντιμετωπίζουν έλλειψη κατοικιών σε σχέση με τη ζήτηση, επομένως ερχόμαστε να καλύψουμε ένα μέρος των αναγκών που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια».

Μάλιστα, για το project, υπάρχει ήδη οικοδομική άδεια για κτίριο κατοικιών, η οποία μάλιστα άλλαξε το 2020, ώστε να περιλαμβάνει την νέα εταιρεία που έχει προκύψει από την συνεργασία των DimandProdea – EBRD, με το όνομα Επενδυτική Χανίων.

Τη μελέτη για το project έχει αναλάβει το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο της Αθήνας, 3SK Stylianidis Architects.

Το ακίνητο της ΑΒΕΑ στη Νέα Χώρα Χανίων

Η εμπλοκή του Δήμου & η ανάπλαση της ΑΒΕΑ

H ανάπλαση της ΑΒΕΑ αποτελούσε για πολλά χρόνια θέμα τριβής στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων. Υπήρχαν σχέδια και προτάσεις για ανάπτυξη χώρου πρασίνου στο υπόλοιπο της έκτασης ενώ έπεφτε στο τραπέζι και η απαλλοτρίωση από το Δήμο.

Μετά από αρκετές διαπραγματεύσεις, συμφωνήθηκε ανάμεσα στην Κρητικά Ακίνητα ΑΕ, την εταιρεία που κατέχει το υπόλοιπο της έκτασης της ΑΒΕΑ (εκτός του κομματιού που ανήκει πλέον στην Επενδυτική Χανίων), και το Δήμο να απαλλοτριωθεί η έκταση 3 περίπου στρεμμάτων, έναντι το ποσού των 4,94 εκ. ευρώ.

Ο Δήμος σχεδιάζει να δημιουργήσει στην έκταση πάρκο, αθλητικές εγκαταστάσεις και parking.

Μάλιστα, για να διευκολυνθεί το όλο εγχείρημα και να προχωρήσουν τα εκατέρωθεν σχέδια αξιοποίησης των εκτάσεων, η Επενδυτική Χανίων προσέφερε στο Δήμο Χανίων το ποσό των 400.00 ευρώ για την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης.

Advertisement

TRENDING