ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Prodea: ο κορονοϊός απομακρύνει τα πλάνα για νέα ξενοδοχεία – Η νέα στόχευση

Published

on

Μπορεί η Prodea να φιγουράρει στο Top-5 των εσιηγμένων εταιρειών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, όμως η πανδημία χτύπησε καμπανάκια και προκάλεσε ανασχεδιασμό των πλάνων της για τις μεγάλες επενδύσεις που τρέχει.

Λίγο πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ είναι η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας, με βάση την τιμή μετοχής της στα 7.9 ευρώ (κλείσιμο 21/8/2020) και αυτό της δίνει την περίοπτη 5η θέση στην κατάταξη των εταιρειών με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στην Ελλάδα. Κεφάλαι τα οποία χρειάζεται προκειμένου να προχωρά το μεγάλο επενδυτικό της πλάνο.

Ωστόσο, τα νέα δεδομένα στην ελληνική οικονομία, που έχει προκαλέσει η επέλαση της πανδημίας, έχει φέρει ανακατατάξεις και στην στρατηγική της εταιρείας. Τουρισμός και λιανεμπόριο είναι δύο τομείς που έχουν χτυπηθεί ανελέητα από την πανδημία (ειδικά ο πρώτος) και όπως όλα δείχνουν, θα χρειαστεί αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένουν να επανέλθουν τα νούμερα στον τουρισμό της Ελλάδας στα προ-κορονοϊού επίπεδα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η διοίκηση της εταιρείας έχει προχωρήσει σε μια αλλαγή στρατηγικής, που μειώνει την έκθεση της εταιρείας στο ρίσκο (βλέπε λιανεμπόριο και τουρισμό) και επενδύει σε πρότζεκτ με μεγαλύτερη ασφάλεια, όπως τα σύγχρονα κτίρια γραφείων και οι κατοικίες υψηλών προδιαγραφών.

Στα πλαίσια αυτά, το κτίριο στην αρχή της Λ. Συγγρού (κοντά στους Στύλους του Ολυμπίου Διός) θα μετασκευασθεί σε σύγχρονο κτίριο γραφείων με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά και όχι σε ξενοδοχείο, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο. Η επένδυση αυτή θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο του 2021.

Παράλληλα, αλλαγές θα γίνουν και στην επένδυση στα Χανιά. Το ακίνητο που αποκτήθηκε εκεί δε θα αξιοποιηθεί τουριστικά, όπως προβλεπόταν αρχικά με την κατασκευή 2 ξενοδοχείων, αλλά θα έχει μικτή χρήση, οικιστική αλλά και εμπορική.

Τα πλάνα ωστόσο δεν έχουν επηρεάσει την άλλη σημαντική επένδυση της εταιρείας στη Λ. Συγγρού, η οποία προχωράει κανονικά, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Υπενθυμίζουμε οτι η Prodea μαζί με την Dimand Real estate απέκτησαν δύο όμορρα οικόπεδα στη Λαγουμιτζή, στο Νέο Κόσμο, με σκοπό την κατασκευή κτιρίου γραφείων υψηλών προδιαγραφών. Στο έργο, όλα προχωράνε κανονικά και οι εργασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη. Μάλιστα, ήδη αναζητούνται εταιρείες που ενδιαφέρονται να μισθώσουν είτε ακόμη και να αγοράσουν χώρους στο συγκρότημα.

Advertisement

TRENDING