Ιδιαίτερα δραστήριος παραμένει ο ΑΔΜΗΕ, παρά το ότι βρισκόμαστε σχεδόν στο μέσο της καλοκαιρινής περιόδου, στη δρομολόγηση νέων, σημαντικών έργων διασυνδέσεων νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα.
Ο Διαχειριστής προκήρυξε 2 διαγωνισμούς που αφορούν την ηλεκτρική διασύνδεση της Σκιάθου με το Μαντούδι Ευβοίας, συνολικού προϋπολογισμού 47,9 εκατ. ευρώ, έργο το οποίο περιλαμβάνει την εγκατάσταση καλωδίου υψηλής τάσης 150 kV εναλλασσόμενου ρεύματος και την κατασκευή ενός νέου υποσταθμού στη Σκιάθο.
Σε ό,τι αφορά το καλώδιο, όπως διευκρινίζεται και στη σχετική προκήρυξη, πρόκειται για ένα πλήρες έργο μελέτης, προμήθειας και εγκατάστασης ενός απλού κυκλώματος 150kV AC, για τη διασύνδεση τής Σκιάθου με την ηπειρωτική Ελλάδα (μέσω Μαντουδίου).
Το έργο υπάγεται στον Δήμο Σκιάθου, της Περιφερειακής Ενότητας Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και στον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού, της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Το κόστος του εν λόγω έργου ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ, ποσό με ΦΠΑ: 49,6 εκατ. ευρώ).
Αναφορικά με τον υποσταθμό, στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται η μελέτη, προμήθεια εξοπλισμού και εγκατάσταση («έργο με το κλειδί στο χέρι»), της νέας εγκατάστασης (υποσταθμού GIS 150/20kV) στη Σκιάθο, που εντάσσεται στο πλαίσιο τού ευρύτερου έργου της διασύνδεσης τής νήσου Σκιάθου με το Ε.Σ.Μ.Η.Ε., με προϋπολογισμένη αξία 7,9 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ, ποσό με ΦΠΑ: 9,8 εκατ. ευρώ).
Σε τεχνικό επίπεδο η διασύνδεση θα περιλαμβάνει μία εναέρια γραμμή μήκους 17 χλμ. από το Μαντούδι έως τα βορειοανατολικά παράλια της Εύβοιας, από όπου θα ξεκινά το υποβρύχιο τμήμα της καλωδίωσης, μήκους 35 χλμ., το οποίο μετέπειτα θα προσαιγιαλώνεται στη Σκιάθο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο ενισχύει την ασφάλεια τροφοδοσίας της Αλοννήσου και της Σκοπέλου τα οποία είναι ήδη διασυνδεδεμένα με τη Σκιάθο και ηλεκτροδοτούνται προς το παρόν μέσω εναέριων γραμμών μεταφοράς που ξεκινούν από τη Μαγνησία.
Η ημερομηνία για την παραλαβή και την αποσφράγιση των προσφορών έχει προγραμματιστεί για τις 2 Σεπτεμβρίου ενώ η κατασκευαστική φάση του έργου έχει οριστεί σε 20 μήνες, το οποίο σημαίνει πως αν όλα κυλήσουν ομαλά, η νέα διασύνδεση που δρομολογεί ο ΑΔΜΗΕ θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία περί τις αρχές του 2022.
Πηγή: Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com