REAL ESTATE

Προς πώληση το κτίριο του ιστορικού Μινιόν στην Πατησίων – Πότε θα γίνει ο διαγωνισμός

Published

on

Το κτίριο που στέγαζε το ιστορικό ΜΙΝΙΟΝ στην Πατησίων - Πηγή: Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi

Προς πώληση βρίσκεται ξανά το κτίριο που στέγαζε το ιστορικό Μινιόν στην Πατησίων, όπως προέκυψε κατά τη διάρκεια του 22ου συνεδρίου Prodexpo.

Την είδηση ότι τις επόμενες εβδομάδες βγαίνει σε διαγωνισμό προς πώληση έδωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand, κος Δημήτρης Ανδριόπουλος.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα το ακίνητο – φιλέτο στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Πατησίων, Δώρου, Σατωβριάνδου και Βερανζέρου, θα βγει σε διαγωνισμό πλειοδοτικής πώλησης μέσα στο Νοέμβριο.

Η τιμή εκκίνησης στο διαγωνισμό αναμένεται να αγγίξει τα 25 εκ. ευρώ.

Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί από μεγάλο κτηματομεσιτικό γραφείο εντός των επόμενων εβδομάδων.

Μάλιστα, στην αγορά θεωρείται αρκετά πιθανό ένα από τα ενδιαφερόμενα σχήματα στο διαγωνισμό να είναι η γνωστή και από άλλα πρότζεκτ σύμπραξη Dimand – Prodea.

Ακόμη και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, μιλώντας στο 22ο συνέδριο Prodexpo, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί σύντομα επενδυτής για το ΜΙΝΙΟΝ, καθώς η αγορά θα λειτουργήσει

Το status του κτιρίου σήμερα

Το 10ώροφο κτίριο, επιφάνειας άνω των 20.000 τ.μ., είχε διατεθεί προς αξιοποίηση και στο παρελθόν, ανεπιτυχώς όμως, λόγω νομικών θεμάτων αλλά και συγκυριών (βλέπε οικονομική κρίση, Follie Follie κλπ.) που δεν επέτρεψαν την υλοποίηση των προθέσεων για εκμετάλλευση.

Σήμερα, το ακίνητο περιλαμβάνεται στις εξασφαλίσεις που έχει πάρει η Arena Investors για τη χορήγηση ενδιάμεσης χρηματοδότησης στη Folli Follie για την υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης της εταιρείας που συμφωνήθηκε με τους πιστωτές ομολογιούχους της.

Η πολυτάραχη ιστορία του ακινήτου

Το ΜΙΝΙΟΝ ήδη από τη δεκαετία του ’70 πρωταγωνιστούσε στην εμπορική ζωή της Αθήνας και μάλιστα είχε καταχθεί στην 11η θέση σε όλη την Ευρώπη με βάση τον ετήσιο κύκλο εργασιών ως πολυκατάστημα.

Δυστυχώς, το 1980 μια μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε το κτίριο σχεδόν ολοκληρωτικά, καθώς διεσώθη μόνο ο σκελετός του.

Με τη βοήθεια δανείων, οι ζημιές επισκευάστηκαν και το ιστορικό πολυκατάστημα ξαναλειτούργησε.

Ωστόσο, η ανάπτυξη δεν κράτησε πολύ και το 1983 η εταιρεία εισήλθε σε καθεστώς προβληματικών επιχειρήσεων, οπότε και ουσιαστικά κρατικοποιήθηκε μέσω του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων.

Το 1991 η εταιρεία πέρασε από τον ΟΑΕ και πάλι στα ιδιωτικά χέρια των πρώην ιδιοκτητών της. Το 1998 η εταιρεία πτώχευσε οριστικά.

Τη δεκαετία του 2000 το ιστορικό ακίνητο πέρασε στα χέρια της Elmec Sports (της οικογένειας Φάις).

Στη συνέχεια πέρασε στα χέρια του τελευταίου του ιδιοκτήτη, τη Folli Follie, έως ότου ξέσπασε το οικονομικό σκάνδαλο στον όμιλο και ναυάγησαν τα όποια σχέδια για την αξιοποίησή του.

Το 2012 μάλιστα είχε ανακοινωθεί ότι στο κτίριο θα μεταστεγαζόταν το Υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά τελικά ούτε και αυτό το σχέδιο προχώρησε.

Στα σκαριά νέο ξενοδοχείο κοντά στην Πατησίων και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας

Advertisement

TRENDING