Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

PwC: Βλέπει ανάπτυξη από 1,5% έως 2% στην οικονομία για φέτος

Newsroom

Published

on

«Αναιμική» εκτιμάται ότι θα παραμείνει και φέτος η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, με το ΑΕΠ να αυξάνεται από 1,5% έως 2% σύμφωνα με μελέτη της PriceWaterhouseCoopers (PwC) για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι το ύψος των επενδύσεων δεν είναι αρκετό, ώστε η οικονομία να οδηγηθεί σε υψηλότερο επίπεδο και να φτάσει το μέσο ευρωπαϊκό ή τις προ κρίσης επιδόσεις της.

«Μπαίνουμε σε μια περίοδο αναιμικής ανάπτυξης. Δύσκολα μπορούμε να φτάσουμε σε πιο ψηλούς ρυθμούς. Μια ανάπτυξη που έχει τη δυναμική να κινηθεί ανάμεσα στο 1,5% με 2%. Αυτή η αναιμική ανάπτυξη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός, ότι οι επενδύσεις δεν φαίνεται να έχουν κινηθεί με το βαθμό που χρειάζεται μια οικονομία για να πάει σε πιο μεγάλη κλίμακα. Δεν υπάρχουν οι επενδύσεις που χρειάζεται η χώρα για να κινηθεί πάνω από το 2% και συνεχίζει μια περίοδος αναιμικής ανάπτυξης» σημείωσε ο Κυριάκος Ανδρέου, Partner και Advisory Leader, PwC Ελλάδας.

Το χαμηλό επίπεδο των επενδύσεων είναι συνέπεια του υψηλού κόστους κεφαλαίου λόγω των δομικών προβλημάτων της χώρας, στο έλλειμμα εμπιστοσύνης των επενδυτών για τη χώρα, καθώς και στην έλλειψη ρευστότητας στην ελληνική αγορά. Εμπόδιο για την επίτευξη υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης και την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων είναι και η δυσκολία των τραπεζών να αντιμετωπίσουν τα κόκκινα δάνεια, επομένως δεν εξασφαλίζουν ρευστότητα ώστε να μπορούν να τη διοχετεύσουν με τη σειρά τους στις επιχειρήσεις. 

Η αναιμική ανάπτυξη και η έλλειψη εμπιστοσύνης από ξένους επενδυτές για τη χώρα, δημιουργούν τρεις σοβαρούς κινδύνους: Πρώτον εμποδίζεται η πρόσβαση της χώρας στις αγορές και η εξασφάλιση ενός κόστους δανεισμού που θα μπορούσε να αντέξει η ελληνική οικονομία, επίσης διευρύνεται το χάσμα μεταξύ της ελληνικής οικονομίας και της υπόλοιπης ευρωζώνης, ενώ η ελληνική οικονομία παραμένει ευάλωτη σε εξωτερικούς παράγοντες.

Ο κ Ανδρέου επεσήμανε ότι μέχρι το 2022 -οπότε έχει ρυθμιστεί και το χρέος- η χώρα δε θα έχει πρόβλημα στην εξυπηρέτηση του δανεισμού της. Μετά το 2022 και μέχρι το 2028 η χώρα θα πρέπει να εξυπηρετήσει ένα δανεισμό γύρω στα 75 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι θα αναζητά 11 με 15 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις αγορές.

«Αν δεν μπορέσουμε την επόμενη διετία να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα δανεισμού που εμείς το τοποθετούμε στο 2022»

Σύμφωνα με την έρευνα της PwC, κατά τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς οι ελληνικές επιχειρήσεις προσέλκυσαν συνολικά 5,5 δισ. ευρώ, -ενδεικτικό των χαμηλών πτήσεων της οικονομίας -εκ των οποίων τα 3,8 δισ. ευρώ προέκυψαν από εξαγορές και συγχωνεύσεις, 0,6 δισ. ευρώ αφορούν εταιρικά ομόλογα και 1 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις.

Το 2018 πραγματοποιήθηκαν 51 εξαγορές και συγχωνεύσεις (έναντι 39 το 2017) ενώ η συνολική αξία των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 1,9 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2017, κυρίως λόγω των μεγάλων συναλλαγών στη ναυτιλία, την ενέργεια και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Εξ΄αυτών οι πέντε μεγαλύτερες συναλλαγές άγγιξαν τα 1,8 δισ. ευρώ. Οι συναλλαγές στη ναυτιλία αποτέλεσαν το 22% της συνολικής αξίας των συναλλαγών, με τους τομείς της ενέργειας και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών να ακολουθούν.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη, το 2018 σημειώθηκε αυξημένη δραστηριότητα σε επίπεδο Εξαγορών & Συγχωνεύσεων. Ο αριθμός των συναλλαγών παρουσίασε άνοδο της τάξης του 31%, με το συνολικό αριθμό να αγγίζει για το 2018 τις 51 έναντι 39 το 2017. Αντίστοιχα, η συνολική αξία των συναλλαγών μεταβλήθηκε από 1,9 δισ. ευρώ το 2017 σε 3,8 δισ. ευρώ το 2018 σημειώνοντας αύξηση αξίας 1,9 δισ. ευρώ.

Το 2018 αποτυπώνεται μια μεταστροφή προς συναλλαγές μεγαλύτερου ύψους με την μέση αξία να κινείται στα 75 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των συναλλαγών αξίας μεταξύ 10 εκατ. ευρώ και 50 εκατ. ευρώ μετατοπίστηκε από 9 το 2017 σε 13 το 2018, αντίστοιχα από 3 σε 17 συναλλαγές αξίας μεταξύ 50 εκατ. ευρώ και 100 εκατ. ευρώ και υπερδιπλασιάστηκε από 1 σε 3 συναλλαγές αξίας μεταξύ 100 εκατ. ευρώ και 150 εκατ. ευρώ.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα έτη όπου οι αποεπενδύσεις των συστημικών τραπεζών αποτελούσαν τον κύριο όγκο των Ε&Σ (μερίδιο 49% για το 2017), η αγορά για το 2018 κινείται κυρίως από τους κλάδους της Ναυτιλίας, της Ενέργειας και των χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών με ποσοστά 22%, 14% και 12% αντίστοιχα.

Κατά τη διάρκεια του έτους αντλήθηκαν επίσης, 635 εκατ. ευρώ από την έκδοση διαπραγματεύσιμων ομολόγων με κουπόνια που κυμαίνονται μεταξύ 2,4% έως 5% από 4 ελληνικές εταιρείες.

Σε επίπεδο ιδιωτικοποιήσεων, τα έσοδα για το 2018 ανήλθαν σε 1 δισ. ευρώ αποκλίνοντας από τον στόχο των 2,7 δισ. ευρώ του κρατικού προϋπολογισμού. Σημειώνεται ότι συνολικά τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις κατά την οκταετία 2011-2018 ανήλθαν σε 5,8 δισ. ευρώ με 4,6 δισ. ευρώ εξ’ αυτών να προέρχονται από 4 έτη (2011, 2013, 2017 και 2018).

Για το 2019, βάσει των ήδη συμφωνηθέντων και λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές ανακοινώσεις, η αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ με επιπλέον 2,6 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις.

Βάσει της μελέτης, η PwC αναδείχθηκε πρώτος χρηματοοικονομικός σύμβουλος για Ε&Σ στην Ευρώπη βάσει αριθμού συναλλαγών (64) και δεύτερος βάσει αξίας συναλλαγών (5 δισ. ευρώ).

Advertisement Omikron Kappa Consulting
Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement Omikron Kappa Consulting
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Άποψη του Πειραιά - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva Pro
REAL ESTATE1 ημέρα ago

Ξεκίνησε η διόρθωση στις τιμές ενοικίων κατοικίας στο κέντρο του Πειραιά – Τι δείχνουν οι τάσεις

Κεφαλονιά - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για νέο έργο επέκτασης ξενοδοχείου στην Κεφαλονιά

Ρόδος - Φωτό: ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Στα σκαριά” νέο έργο επέκτασης γνωστού ξενοδοχείου στη Ρόδο

Punda Resort Paros - Πηγή: Radisson Hotel Group
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Άνοιξε το νέο Pounda Resort της Radisson στην Πάρο

Ilissos Suites - Pafilia / block722
RESIDENTIAL2 ημέρες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η οικιστική επένδυση Ilissos Suites στο Μοσχάτο – Ποιά εταιρεία επένδυσε στο έργο

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 ημέρες ago

Προχωρά η επένδυση της Hellenic Properties στο κτίριο γραφείων LK119 – Πού βρίσκεται και ποιός είναι ο μισθωτής

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 ημέρες ago

Η αγορά γραφείων δύο – και τριών – ταχυτήτων στην Αττική, τα νέα «πράσινα» κτίρια και η επιστροφή της ζήτησης

Πάρος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI/PANORAMAPRESS/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στην Πάρο

Σχοινούσα - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο στη Σχοινούσα

Η νέα επένδυση Voria στο Μαρούσι - Όμιλος Regency
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

Ολοκληρώνεται το 2028 η μεγάλη επένδυση VORIA στο Μαρούσι – Opening το Μάιο

Το ακίνητο στη συμβολή των οδών Αιόλου και Σταδίου - Πηγή: Google Maps
REAL ESTATE2 εβδομάδες ago

Ανοίγει ο “δρόμος” για την ανάπλαση του ακινήτου του Notos στη Σταδίου – Τα σχέδια Dimand – Τράπεζας Πειραιώς

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

Εκδόθηκε η οικοδομική άδεια για το νέο ξενοδοχείο στο κέντρο του Πειραιά – Ποιό κτίριο θα αξιοποιηθεί

Το Μέγαρο ΤΑΝΠΥ στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά - Πηγή: Google Maps
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Ποιό ακίνητο – φιλέτο του ΕΦΚΑ στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά θα αξιοποιηθεί – Στον “αέρα” ο διαγωνισμός για την μακροχρόνια εκμίσθωσή του

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στα Μέγαρα – Σε ποιό σημείο θα γίνει

Η επένδυση στην Β' Ακτή Βούλας - Πηγή: Athens Beach Club / PILA Studio
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Ολοκληρώνεται έως αρχές του 2027 η τουριστική επένδυση Athens Beach Club στη Βούλα

Τα νέα "πράσινα" κτίρια της ΔΕΗ στη Λεωφόρο Μεσογείων - Πηγή: ΜΠE
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ5 ημέρες ago

Μαζί DIMAND – ΔΕΗ για το μεγάλο έργο νέων “πράσινων” γραφείων στη Λεωφόρο Μεσογείων

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 ημέρες ago

Προχωρά η επένδυση της Hellenic Properties στο κτίριο γραφείων LK119 – Πού βρίσκεται και ποιός είναι ο μισθωτής

Άποψη της πλατείας Μητροπόλεως - Design by Canva Pro
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Άνοιγμα και στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας για την Domes Resorts – Προχωρά μαζί με την Prodea το νέο 5άστερο στην Πλατεία Μητροπόλεως

Πρόσω ολοταχώς για την επέκταση του 5άστερου Domes Zeen στα Χανιά – Τι σημαίνει η κοινή επένδυση με την Brookfield
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

Επεκτείνεται στην Κρήτη η Domes Resorts – “Στα σκαριά” δύο νέα 5άστερα ξενοδοχεία σε Χανιά και Ρέθυμνο

Το ακίνητο στη συμβολή των οδών Σακελλαρίου και Τεώ - Πηγή: Europe Holdings
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Δύο νέες επενδύσεις γραφείων στον Ταύρο δρομολογεί η Intracom – Ποιά κτίρια θα αξιοποιηθούν

Ilissos Suites - Pafilia / block722
RESIDENTIAL2 ημέρες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η οικιστική επένδυση Ilissos Suites στο Μοσχάτο – Ποιά εταιρεία επένδυσε στο έργο

Voria Project - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι

Πηγή: Canva
LOGISTICS1 μήνα ago

[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα

Green Haven Melissia - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Green Haven: προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια

Etolikou 11- Πηγή: MIBS Group
RESIDENTIAL1 μήνα ago

20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει

Το οικισιτκό έργο της στην οδό Καραμανλή 5 στην Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Ξεκίνησε το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στη Γλυφάδα

Το logistics center BriQ στον Ασπρόπυργο - Πηγή: BriQ Properties
LOGISTICS1 μήνα ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της επένδυσης logistics της BriQ στον Ασπρόπυργο

Η Riviera Galleria στο The Ellinikon - Πηγή: Lamda Development
Χωρίς κατηγορία2 μήνες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής της Riviera Galleria στο Ελληνικό

To logistics hub της INTERIKEA στον Ασπρόπυργο - Πηγή: Ten Brinke
LOGISTICS3 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η mega επένδυση logistics για την IKEA στον Ασπρόπυργο

Promenade Heights - Πηγή: 314 Architecture Studio / Lamda Development
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρά η κατασκευή της οικιστικής επένδυσης Promenade Heights στο The Ellinikon

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
Μ.Η.Τ.
Αριθμός Μ.Η.Τ. 242890