ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ράπανος (Alpha Bank): ανάγκη να στηριχθεί όχι μόνο η ζήτηση αλλά και η προσφορά
Published
5 έτη agoon
By
NewsroomΤην εκτίμηση ότι τα δημοσιονομικά μέτρα που εφαρμόστηκαν για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων θα μετριάσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της αναμενόμενης ύφεσης και θα στηρίξουν την ανάκαμψη της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας από το τέταρτο τρίμηνο του 2020, διατύπωσε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Alpha Bank, Βασίλειος Θ. Ράπανος, κατά την ομιλία του στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων.
Ο κ. Ράπανος τόνισε ότι η Ελλάδα επέδειξε ιδιαίτερη οικονομική ανθεκτικότητα, παρά την πρωτοφανή υγειονομική κρίση, με το ΑΕΠ να μειώνεται μόλις κατά 0,9% το πρώτο τρίμηνο του έτους έναντι συρρίκνωσης κατά 3,2% που σημειώθηκε στην Ευρωζώνη.
Η επιτυχία αυτή, όπως είπε, «οφείλεται στην καλή λειτουργία της κρατικής μηχανής για την κάμψη της επιδημικής καμπύλης, στη ραγδαία προσαρμογή του ιδιωτικού όπως και του δημόσιου τομέα στην ψηφιακή οικονομία, καθώς και στην αποφασιστική και γρήγορη αντίδραση του κράτους για την οικονομική στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων».
Ισχυροί θεσμοί και γενναίες μεταρρυθμίσεις για διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη
Προκειμένου η ελληνική οικονομία να εισέλθει σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης, ο πρόεδρος του δ.σ. της Alpha Bank τόνισε ότι «δεν αρκεί η διαχείριση της ζήτησης, αλλά πρέπει να στηριχτεί και η πλευρά της προσφοράς, με ενίσχυση των παραγωγικών δυνατοτήτων της οικονομίας».
Ενόψει της σημαντικής εισροής πόρων από την Ε.Ε. τα επόμενα χρόνια, η χώρα μας καλείται να αξιοποιήσει παραγωγικά αυτή τη σημαντική ευκαιρία, τόνισε. «Η διαχείριση αυτών των πόρων οφείλει να υπερβεί τις παθογένειες στο πεδίο της απορρόφησης, με στόχο τη σημαντική ενίσχυση των επενδύσεων και την υλοποίηση ενός μεταρρυθμιστικού σχεδίου».
Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Ράπανος, «η διατηρήσιμη ανάπτυξη δεν είναι μόνο θέμα πόρων και καλών σχεδιασμών – εξίσου σημαντικοί είναι οι θεσμοί και οι μηχανισμοί αποτελεσματικής διαχείρισης των διαθέσιμων ανθρώπινων και υλικών πόρων».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Ράπανος ανέδειξε την ανάγκη περαιτέρω θεσμικής θωράκισης στο εθνικό σύστημα υγείας με την εφαρμογή σύγχρονων κανόνων διακυβέρνησης τόσο στα νοσοκομεία όσο και σε άλλους φορείς του δημόσιου τομέα, απλοποίησης του φορολογικού συστήματος ώστε να γίνει περισσότερο ανταγωνιστικό και ελκυστικό για επενδύσεις, καθώς και εκσυγχρονισμού της εκπαίδευσης και σύνδεσής της με την παραγωγή.
Καθοριστικός ο ρόλος των τραπεζών για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας
Αναφερόμενος στον χρηματοπιστωτικό τομέα, τόνισε ότι «ο ρόλος των τραπεζών είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας», ενώ χαρακτήρισε το τραπεζικό σύστημα «αιμοδότη όλων των επενδυτικών ευκαιριών» και υπογράμμισε ότι «η διαμόρφωση μιας δυναμικής και συνετής πιστωτικής πολιτικής μπορεί να βοηθήσει στη βέλτιστη χρήση των ευρωπαϊκών πόρων και στην ενίσχυση του χαμηλού ποσοστού απορρόφησής τους […]
Σε αυτή την πρωτόγνωρη υγειονομική και οικονομική κρίση, οι τράπεζες καλούνται να διοχετεύσουν αποτελεσματικά τα κεφάλαια των κρατικών προγραμμάτων στήριξης, και παράλληλα να χορηγήσουν δάνεια στην πραγματική οικονομία, ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις της ύφεσης που επέφερε η νέα κρίση στην ελληνική οικονομία».
Σημαντικό το 2019 για την Alpha Bank
Αναφερόμενος στην πορεία της Alpha Bank κατά το 2019, «μία σημαντική περίοδο για την τράπεζά μας», ο πρόεδρος του δ.σ. υπογράμμισε ότι «με τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε από την αρχή του έτους ο διευθύνων σύμβουλος κ. Ψάλτης έδωσε νέα πνοή και προχώρησε σε αλλαγές που οριοθετούν μία νέα πορεία για την τράπεζά μας».
Υπενθύμισε, μεταξύ άλλων, την πρόοδο που πέτυχε η Τράπεζα στον τομέα της εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου της με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων και τόνισε ότι καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή, θα έχει το πρόγραμμα Galaxy που βρίσκεται σε εξέλιξη και αποτελεί προτεραιότητα του τριετούς στρατηγικού σχεδίου της Τράπεζας.
Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «η Alpha Bank πρωτοστατεί στην στήριξη της επιχειρηματικότητας, τόσο με απευθείας χρηματοδότηση των επενδύσεων όσο και συμβάλλοντας ενεργά στην αξιοποίηση των πόρων που έχει διαθέσει η Πολιτεία για την ενίσχυση των επιχειρήσεων».
Σχετικά με τη λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου, υπογράμμισε ότι «στις 18 συνεδριάσεις που έγιναν το 2019, εξέτασε μεθοδικά και συστηματικά όλα τα σημαντικά θέματα και ενθάρρυνε τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο να προχωρήσει σε αλλαγές και αναδιαρθρώσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστική θέση της τράπεζας».
Τέλος, ο κ. Ράπανος ευχαρίστησε θερμά το προσωπικό του ομίλου «για το υψηλό επίπεδο προθυμίας, ζήλου, αφοσίωσης και εργατικότητας που επέδειξε, ιδιαίτερα εν μέσω της πανδημίας» και διαβεβαίωσε τους μετόχους, ότι παρά τις «μεγάλες αβεβαιότητες» που χαρακτηρίζουν την περίοδο που διανύουμε, «η προσπάθεια που ξεκινήσαμε για μεταρρυθμίσεις και εξυγίανση του χαρτοφυλακίου δανείων θα συνεχιστεί, με τις ανάλογες προσαρμογές, ώστε η τράπεζά μας να είναι σε θέση να παίξει και πάλι τον σημαντικό της ρόλο στη μετά κορωνοϊό εποχή και να σας ανταμείψει για την εμπιστοσύνη που δείχνετε όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
You may like
-
“Κτίζει” χαρτοφυλάκιο ακινήτων η Alpha Bank – Ποιά γνωστά ακίνητα απέκτησε και ποιά μεγάλα κτιριακά έργα υλοποιεί στη Σταδίου
-
Συνεχίζει την επένδυση στο real estate η Alpha Bank – Ποιά ακίνητα αξιοποιεί και ποιός ο ρόλος της Alpha Real Estate Services
-
Μέσω Ταμείου Ανάκαμψης η νέα ξενοδοχειακή επένδυση στην Τήνο – Πού θα γίνει
-
Διπλασίασε το ποσοστό της στην Prodea η Alpha Bank
-
Με χρηματοδότηση από την Alpha Bank ολοκληρώνεται το 2025 η μεγάλη επένδυση στη Στοά Αρσακείου
-
Προσιτή κατοικία: 9 παράγοντες που επηρεάζουν την προσφορά και ζήτηση – Τι δείχνει έρευνα της Alpha Bank
Ξεκινούν σύντομα τα έργα για τη μεγάλη επένδυση της Dimand με κατοικίες και ξενοδοχείο στο πρώην ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη
Mega real estate project φέρνει η ολοκλήρωση του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου – Πώς θα αξιοποιηθεί το πρώην αεροδρόμιο μετά την “μετακόμιση”
Νέο ξενοδοχείο βρίσκεται στα “σκαριά” στην Εύβοια – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
Ξεκινούν έως τέλος Νοέμβρη τα έργα για το νέο οικιστικό έργο Skyline Havens στο Ελληνικό – Ποιά εταιρεία επενδύει
Νέο έργο με κατοικίες και γραφεία στη Δυτική Είσοδο της Θεσσαλονίκης συζητά η Dimand – Πώς προχωρά η μεγάλη επένδυση στο ακίνητο ΦΙΞ
Ποιά νέα έργα κατοικιών σχεδιάζονται στη Θεσσαλονίκη – Πώς επιλέγουν οι επενδυτές τις τοποθεσίες
Αυξάνουν τελικά ή όχι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τα ενοίκια και τις τιμές πώλησης κατοικιών στην Ελλάδα; Τι λένε 4 ειδικοί της αγοράς
“Πράσινο φως” σε έργο για νέο ξενοδοχείο στη Μύκονο
“Στα σκαριά” νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις από την BriQ Properties – Σε ποιές περιοχές αναζητά νέες επενδυτικές ευκαιρίες
Από το Μαρούσι έως την Πειραιώς: πότε ολοκληρώνονται 3 μεγάλα έργα της Noval Property
Τέλος του 2026 ολοκληρώνεται από Dimand – ΤΕΡΝΑ το νέο “πράσινο” συγκρότημα γραφείων του ΤΕΕ στο Μαρούσι
Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2025 το νέο ξενοδοχείο Wyndham με serviced apartments στον Πειραιά – Πού θα γίνει
Προχωρά η κατασκευή του νέου “πράσινου” κτιρίου γραφείων MOB1 στο Μαρούσι – Που βρίσκεται το ακίνητο
[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project
“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο στην Πανεπιστημίου – Τι περιλαμβάνει ο διαγωνισμός αξιοποίησης του γνωστού ακινήτου
Επεκτείνει τις ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Αθήνα η Sokio Hotels – “Στα σκαριά” και νέο ξενοδοχείο μαζί με τη Wyndham στο κέντρο της Αθήνας
Ντεμπούτο στην Ελλάδα για το ξενοδοχειακό brand Destination by Hyatt – Σε ποιό νησί θα ανοίξει το πρώτο το 2026
Πρώτο “πράσινο φως” στη μεγάλη επένδυση για τη μεταμόρφωση του πρώην Ξενία Κύθνου
“Πράσινο φως” για το νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Λεωφόρο Συγγρού – Σε ποιό ύψος του δρόμου θα γίνει
“Πράσινο φως” για 4 νέες επενδύσεις σε ξενοδοχεία στην Πελοπόννησο – Ποιές δύο περιοχές μονοπωλούν το επενδυτικό ενδιαφέρον
Τους πρώτους μήνες του 2026 θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το νέο 5άστερο Conrad Athens The Ilisian
[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project
[VIDEO] Προχωρούν από την Dimand τα έργα κατασκευής του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά
[VIDEO] Το όραμα της Dimand για τις πόλεις του σήμερα και του αύριο μέσα από 20 εμβληματικά έργα
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα κτιριακά έργα για τις μεγάλες οικιστικές, εμπορικές και τουριστικές επενδύσεις στο Ελληνικό
[VIDEO] Προχωρά η mega επένδυση logistics της ΙΚΕΑ στον Ασπρόπυργο
[VIDEO] Δείτε πώς μεταμορφώθηκε παλιό κτίριο γραφείων στην Πλατεία Μαβίλη
[VIDEO] Πώς θα γίνει το νέο έργο logistics Eleusis Project στον Ασπρόπυργο – Ποιά εταιρεία επενδύει
Ξεκινούν από τη ΜΕΤΚΑ τα έργα για τη μεγάλη επένδυση VORIA στο Μαρούσι – Εκδόθηκαν οι οικοδομικές άδειες
[VIDEO] Προχωρά η νέα οικιστική επένδυση στη Νέα Σμύρνη – Σε ποιά περιοχή κατασκευάζεται
TRENDING
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες agoΤέλος του 2026 ολοκληρώνεται από Dimand – ΤΕΡΝΑ το νέο “πράσινο” συγκρότημα γραφείων του ΤΕΕ στο Μαρούσι
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες agoΟλοκληρώνεται έως τέλος του 2025 το νέο ξενοδοχείο Wyndham με serviced apartments στον Πειραιά – Πού θα γίνει
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες agoΠροχωρά η κατασκευή του νέου “πράσινου” κτιρίου γραφείων MOB1 στο Μαρούσι – Που βρίσκεται το ακίνητο
-
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο στην Πανεπιστημίου – Τι περιλαμβάνει ο διαγωνισμός αξιοποίησης του γνωστού ακινήτου





