ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Real estate: οι νέες τάσεις στην αγορά νέων ακινήτων
Published
5 έτη agoon
By
NewsroomΑνθεκτικές παραμένουν οι τιμές των νεόδμητων ακινήτων στις πιέσεις των δυσκολιών που έχει προκαλέσει στο οικονομικό περιβάλλον η κρίση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Ο χαμηλός αριθμός των διαθέσιμων νεόδμητων (όχι παλαιών ανακαινισμένων) είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο διατηρούν σταθερές και μάλιστα σε υψηλά επίπεδα τις τιμές τους.
Ευρύτερα στις τιμές πώλησης των ακινήτων, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Πανελληνίου Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates σύμφωνα με τις αγοραπωλησίες που πραγματοποιούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα, καταγράφεται μείωση της αρχικής ζητούμενης τιμής πώλησης μετά από διαπραγμάτευση, από 10% έως 25%-30% , ανάλογα με το είδος του ακινήτου, την περιοχή και την εκάστοτε ανάγκη του ιδιοκτήτη για άμεση πώληση.
«Διαθεσιμότητα ικανοποιητικού αριθμού νεόδμητων κατοικιών που έχουν κατασκευαστεί από το 2018 σε σχέση με τα υπόλοιπα προάστια του Ν. Αττικής, καταγράφεται κυρίως στα Νότια Προάστια που η ζήτηση ιδιαίτερα από το 2017-2018 και μετά είχε χτυπήσει “κόκκινο” λόγω της βραχυχρόνιας μίσθωσης και της Golden visa.
Σε αυτές τις περιοχές ακόμη και σήμερα εν έτη 2020 συνεχίζουν να εκδίδονται οικοδομικές άδειες, ενώ αρκετοί είναι οι κατασκευαστές που έχουν ξεκινήσει να σκάβουν μετά την πώληση διαμερισμάτων μέσω φωτορεαλιστικών σχεδίων», εξηγεί ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελληνίου Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates και προσθέτει:
«Βάση των υπολογισμών μας, θεωρούμε ότι ο πραγματικός αριθμός νεόδμητων ακινήτων – διαμερισμάτων (70-110τμ) κατάλληλα για οικογένειες, κατασκευής μετά το 2018 δεν είναι στο σύνολό τους περισσότερα από 2.000 ακίνητα στην επικράτεια του Ν. Αττικής».
Ο μεγαλύτερος αριθμός νεόδμητων ακινήτων (70-110τμ) κατασκευής μετά το 2018 σε σχέση με το σύνολο των νεόδμητων ακινήτων στο Ν. Αττικής του ιδίου έτους κατασκευής, καταγράφεται στα Κεντρικά & Νότια Προάστια (Ν.Σμύρνη, Γλυφάδα, Βούλα, Ηλιούπολη, Άλιμο, Π. Φάληρο κλπ. ), όπου τα νεόδμητα ακίνητα αποτελούν το 22,2% του συνόλου των προς πώληση ακινήτων στη περιοχή ανεξαρτήτου έτους κατασκευής.
Ακολουθούν τα Βόρεια & Ανατολικά Προάστια όπου τα νεόδμητα διαμερίσματα ανάλογης ηλικίας και μεγέθους αποτελούν το 13,7% του συνόλου των προς πώληση ακινήτων στην περιοχή ανεξαρτήτου έτους κατασκευής.
Ο μεγαλύτερος αριθμός νεόδμητων ακινήτων στα Βόρεια & Ανατολικά Προάστια ως ποσοστό στο σύνολο των νεόδμητων ακινήτων επίσης 70-110τ κατασκευής μετά το 2018 καταγράφεται στο Ηράκλειο με ποσοστό 21,2%, ακολουθούν τα Βριλήσσια με 17,9%, το Μαρούσι με 6,6% ,το Χαλάνδρι με 6,19% ,ο Γέρακας με 5,95%, η Αγία Παρασκευή με 4,49%, Χολαργός με 2,91% και η Κηφισιά με 2,79%.
Πολύ λιγότερα είναι τα νεόδμητα ακίνητα στα Κεντρικά & Δυτικά Προάστια όπου αποτελούν μόλις το 4,94% του συνόλου των προς πώληση ακινήτων στην περιοχή ανεξαρτήτου έτους κατασκευής.
«Θεωρούμε ότι θα συνεχίσουμε να καταγράφουμε αύξηση των νέων ιδιωτικών οικοδομικών αδειών (δεν γνωρίζουμε όμως αν αυτές οι άδειες θα ανταποκρίνονται σε ανέγερση διαμερισμάτων ή θα παραμένουν απλώς ως άδειες), διότι η αναστολή του Φ.Π.Α 24% στις νέες οικοδομές, αποτελεί πολύ βασικό σύμμαχο και κίνητρο για τον εκάστοτε κατασκευαστή – επενδυτή που επιθυμεί να επενδύσει στην ελληνική κτηματαγορά εντός του 2020-2022, αποκτώντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερο απόθεμα από ακίνητα που δεν θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24%», σημειώνει ο κ. Μπάκας.
Μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ κατώτατης και ανώτερης τιμής πώλησης
Οι περισσότεροι κατασκευαστές ακόμη και στα «hot» προάστια της Αττικής προσπαθούν να πουλήσουν ή να κλείσουν μέσω προκαταβολής τα νεόδμητα διαμερίσματα από τα σχέδια μέσω φωτορεαλιστικών, διασφαλίζοντας έτσι ρευστότητα για την ανέγερση του έργου – πολυκατοικίας αλλά ταυτόχρονα να «μετρήσουν» στη πράξη τη ζήτηση για αγορά νεόδμητου ακινήτου στις αρχικές τιμές πώλησης.
Στις περιπτώσεις που η κατώτερη με την ανώτερη τιμή έχουν μεγάλη διαφορά, καταγράφεται διότι, είτε ο κατασκευαστής είχε αγοράσει το οικόπεδο πριν 4-5-6 χρόνια που οι τιμές ήταν πολύ χαμηλές σε σχέση με τα τέλη του 2018 και το 2019 ή/και έχει «κλείσει» σε καλό ποσοστό αντιπαροχής το οικόπεδο από τον οικοπεδούχο χωρίς να πιέζεται χρονικά για την αποπεράτωση.
Παράλληλα, όταν δίνεις προκαταβολή για αγορά διαμερίσματος από τα σχέδια (σε μεγάλο ποσοστό των αγγελιών, οι πωλήσεις πραγματοποιούνται μέσω φωτορεαλιστικών), χωρίς να έχει ανεγερθεί και ολοκληρωθούν όλες οι εργασίες, η τιμή πώλησης είναι πάντα χαμηλότερη ιδιαίτερα αν ο κατασκευαστής δεν έχει πουλήσει το μεγαλύτερο ποσοστό των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας, εξηγεί ο πρόεδρος του E-Real Estates και προσθέτει ότι σημαντικό παράγοντα διαμόρφωσης της τιμής αποτελεί, η ποιότητα κατασκευής, η τοποθεσία, η θέα και αν διατίθεται μαζί με το διαμέρισμα χωρίς επιπλέον κόστος αγοράς, ξεχωριστή αποθήκη και parking.
Κτηματαγορά δύο και τριών ταχυτήτων το επόμενο διάστημα
Τα ακίνητα που θα βρεθούν στο επίκεντρο μεγάλων πιέσεων για τη μείωση της ζητούμενης τιμής πώλησης από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές, αναμένεται να είναι κυρίως τα ακίνητα μεταχειρισμένα μεγάλης ηλικίας και κυρίως ακίνητα άνω των 20 ετών.
«Θεωρούμε οι μεγαλύτερες μειώσεις θα καταγραφούν κυρίως σε ακίνητα ηλικίας 30-40ετών που οι ιδιοκτήτες τους είδαν τις αξίες τους να ανεβαίνουν εντός σύντομου χρονικού διαστήματος. Ήδη, στις αγοραπωλησίες που πραγματοποιούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα, καταγράφεται μείωση της αρχικής ζητούμενης τιμής πώλησης από 10% έως 25%-30%, ανάλογα με το είδος του ακινήτου, την περιοχή και την εκάστοτε ανάγκη του ιδιοκτήτη για άμεση πώληση.
Παράλληλα, ένα μεγάλο μέρος των επενδυτών σήμερα, αναζητούν πλέον ακίνητα που χρίζουν ανακαίνιση με ανώτερη τιμή τα 1.000€/τμ , κυρίως αυτοτελή κτίρια, σε τιμές που μας θυμίζουν την εποχή του 2016-2017», σημειώνει ο κ. Μπάκας, εκτιμώντας ότι η κτηματαγορά θα οδηγηθεί το επόμενο διάστημα σε δύο ή και τρεις διαφορετικές ταχύτητες.
Οι ζητούμενες τιμές των προς πώληση ακινήτων θα παραμένουν επί των πλείστων σε υψηλά επίπεδα, με τους πωλητές να κρατούν ουσιαστικά «στάση» αναμονής, ενώ οι πραγματικές αγοραπωλησίες που θα πραγματοποιούνται θα καταγράφουν αισθητές μειώσεις σε σχέση με τις αρχικές ζητούμενες τιμές πώλησης των ιδιοκτητών.
«Το εύρος των μειώσεων θα εξαρτηθεί από το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον της χώρας μας, την εγχώρια δυναμική της μεσαίας τάξης, τη στάση των ξένων επενδυτών προς το ελληνικό real estate το επόμενο χρονικό διάστημα, αλλά και από τον αριθμό των διαθέσιμων ακινήτων προς πώληση στην εγχώρια κτηματαγορά και τη ζητούμενη τιμή αυτών», καταλήγει ο κ. Μπάκας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
You may like
-
Πώς το πρόγραμμα “Σπίτι Μου 2” έχει τονώσει τη ζήτηση για αγορά κατοικίας – Πώς επηρεάζονται οι τιμές πώλησης
-
Με εταιρείες holding η γρήγορη αξιοποίηση έως 1.000 ακινήτων της ΕΤΑΔ
-
Σε ανοδική τροχιά οι τιμές για αγορά και ενοικίαση κατοικίας το Γ’ τρίμηνο 2024 – Ποιες οι ακριβότερες περιοχές
-
Ολοκληρώνεται η μεταμόρφωση του Πύργου Πειραιά σε Piraeus Tower – Οι μισθωτές, τα εγκαίνια και η “πράσινη” λειτουργία του
-
[VIDEO] The Ellinikon: με ταχείς ρυθμούς προχωρά η κατασκευή του Riviera Tower
-
Στα σκαριά η Στρατηγική Επένδυση του Ομίλου Μήτση στη Μύκονο – Πού θα γίνει & τι θα περιλαμβάνει
Εν αναμονή του masterplan για την αξιοποίηση των ακινήτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη
Σε φάση ολοκλήρωσης πάνω από 22 ξενοδοχειακά και οικιστικά έργα της PAROSTEC σε Κυκλάδες και Αττική – Πού θα γίνουν
Σε Ελλάδα και Κύπρο “ποντάρει” η Leonardo Hotels & Resorts – Στόχος του Fattal Group τα 15 ξενοδοχεία έως το 2026
Με 12 νέα ξενοδοχεία επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της στην Ελλάδα η Wyndham – Πού θα γίνουν και γιατί κερδίζουν “έδαφος” τα branded residences
Πάνω από 450 νέα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων άνοιξαν στην Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια – Παγιώνεται ως ελκυστικός επενδυτικός προορισμός
Με στρατηγικές εξαγορές, ανακαινίσεις και νέα ξενοδοχεία επεκτείνεται στην Ελλάδα η ZEUS Hotels & Resorts το 2026
Παρουσιάστηκε το φιλόδοξο οικιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων με στόχο 17.500 σύγχρονες κατοικίες και νέες φοιτητικές εστίες
“Πράσινο φως” για το νέο ξενοδοχείο της Intracom στη Μύκονο – Σε ποιούς θα απευθύνεται
Σε διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης νέα τουριστική επένδυση στη Λήμνο – Πού θα γίνει
Εγκρίθηκε νέο έργο ανακαίνισης ξενοδοχείου στο Ρέθυμνο
Τέλος του 2026 ολοκληρώνεται από Dimand – ΤΕΡΝΑ το νέο “πράσινο” συγκρότημα γραφείων του ΤΕΕ στο Μαρούσι
Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2025 το νέο ξενοδοχείο Wyndham με serviced apartments στον Πειραιά – Πού θα γίνει
“Στα σκαριά” 14 νέα έργα για ξενοδοχεία στις Κυκλάδες – Σε ποιά νησιά θα γίνουν
Προχωρά η κατασκευή του νέου “πράσινου” κτιρίου γραφείων MOB1 στο Μαρούσι – Που βρίσκεται το ακίνητο
[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project
Επεκτείνει τις ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Αθήνα η Sokio Hotels – “Στα σκαριά” και νέο ξενοδοχείο μαζί με τη Wyndham στο κέντρο της Αθήνας
“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο στην Πανεπιστημίου – Τι περιλαμβάνει ο διαγωνισμός αξιοποίησης του γνωστού ακινήτου
Πρώτο “πράσινο φως” στη μεγάλη επένδυση για τη μεταμόρφωση του πρώην Ξενία Κύθνου
“Πράσινο φως” για το νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Λεωφόρο Συγγρού – Σε ποιό ύψος του δρόμου θα γίνει
“Πράσινο φως” για 4 νέες επενδύσεις σε ξενοδοχεία στην Πελοπόννησο – Ποιές δύο περιοχές μονοπωλούν το επενδυτικό ενδιαφέρον
[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project
[VIDEO] Προχωρούν από την Dimand τα έργα κατασκευής του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά
[VIDEO] Το όραμα της Dimand για τις πόλεις του σήμερα και του αύριο μέσα από 20 εμβληματικά έργα
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα κτιριακά έργα για τις μεγάλες οικιστικές, εμπορικές και τουριστικές επενδύσεις στο Ελληνικό
[VIDEO] Προχωρά η mega επένδυση logistics της ΙΚΕΑ στον Ασπρόπυργο
[VIDEO] Δείτε πώς μεταμορφώθηκε παλιό κτίριο γραφείων στην Πλατεία Μαβίλη
[VIDEO] Πώς θα γίνει το νέο έργο logistics Eleusis Project στον Ασπρόπυργο – Ποιά εταιρεία επενδύει
Ξεκινούν από τη ΜΕΤΚΑ τα έργα για τη μεγάλη επένδυση VORIA στο Μαρούσι – Εκδόθηκαν οι οικοδομικές άδειες
[VIDEO] Προχωρά η νέα οικιστική επένδυση στη Νέα Σμύρνη – Σε ποιά περιοχή κατασκευάζεται
[VIDEO] Ολοκληρώνεται η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στην Αργυρούπολη – Πού βρίσκεται το ακίνητο
TRENDING
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 εβδομάδα agoΤέλος του 2026 ολοκληρώνεται από Dimand – ΤΕΡΝΑ το νέο “πράσινο” συγκρότημα γραφείων του ΤΕΕ στο Μαρούσι
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ6 ημέρες agoΟλοκληρώνεται έως τέλος του 2025 το νέο ξενοδοχείο Wyndham με serviced apartments στον Πειραιά – Πού θα γίνει
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago“Στα σκαριά” 14 νέα έργα για ξενοδοχεία στις Κυκλάδες – Σε ποιά νησιά θα γίνουν
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 εβδομάδα agoΠροχωρά η κατασκευή του νέου “πράσινου” κτιρίου γραφείων MOB1 στο Μαρούσι – Που βρίσκεται το ακίνητο
-
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project





