Πλησιάζει η ώρα για την εγκατάσταση των εργοταξίων που θα σημάνουν και την επίσημη έναρξη της κατασκευαστικής φάσης για το ΣΔΙΤ Απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από πηγές με καλή γνώση του μεγάλου και σύνθετου περιβαλλοντικού έργου, ύστερα από μία καθυστέρηση η οποία οφείλεται πρωτίστως σε αμφισβητήσεις επί των ιδιοκτησιών γης στην Παλαιοχούνη Αρκαδίας (αφορούν τμήμα της έκτασης στην οποία έχει χωροθετηθεί μία εκ των Μονάδων), θέμα το οποίο βαίνει προς εκτόνωση, τα εργοτάξια αναμένεται να έχουν εγκατασταθεί το αργότερο μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Επιπλέον, σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις, δεν αναμένεται να επηρεαστεί το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου το οποίο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης 24 μηνών.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων στην Πελοπόννησο μέσω ΣΔΙΤ, τη μεγαλύτερη του είδους της σε ολόκληρη τη χώρα, υπογράφηκε το περυσινό καλοκαίρι, στις 14 Ιουνίου στην Τρίπολη, κλείνοντας μία ιδιαίτερα τρικυμιώδη περίοδο 4 ετών, έως ότου φτάσει στο στάδιο της συμβασιοποίησης.
Ανάδοχος του κομβικού περιβαλλοντικού έργου για την Πελοπόννησο είναι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή η οποία ανέλαβε την υλοποίηση ενός έργου που θα θέσει τέλος στην επί μακρόν προβληματική διαχείριση των σκουπιδιών στην Περιφέρεια ενώ σημειώνεται ότι το αργότερο σε 10 μήνες από την έναρξη των εργασιών η ανάδοχος εταιρεία προβλέπεται να αναλάβει και την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων, δίνοντας λύση σε ολόκληρη την Περιφέρεια, ήδη πριν την ολοκλήρωση της κατασκευής των νέων μονάδων.
Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι η Ελλάδα έχει επιβαρυνθεί συνολικά με 13 εκατ. ευρώ, σε εξαμηνιαία πρόστιμα, από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι και την περίοδο των υπογραφών, λόγω της κατάστασης που επικρατούσε.
Το έργο
Πρόκειται για το τέταρτο ΣΔΙΤ απορριμμάτων που ξεκινά, μετά από αυτά της Δυτικής Μακεδονίας, της Περιφέρειας Ηπείρου και των Σερρών, με το συνολικό ύψος της επένδυσης να ανέρχεται σε 168 εκατ. ευρώ και την ετήσια δυναμικότητα της Μονάδας, σε 200.000 τόνους.
Η κατασκευαστική περίοδος προβλέπεται να διαρκέσει 24 μήνες και η περίοδος λειτουργίας, 27 έτη. Στη διάρκεια της περιόδου κατασκευής πρόκειται να δημιουργηθούν 600 θέσεις εργασίας, ενώ στην περίοδο λειτουργίας υπολογίζονται σε 200 μόνιμες θέσεις, χωρίς να συνυπολογίζονται οι έμμεσες θέσεις απασχόλησης στους τομείς των μεταφορών, της εμπορίας και της διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών.
Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή 3 μονάδων επεξεργασίας (με ΧΥΤΥ) στις τοποθεσίες Παλαιοχούνη Αρκαδίας (Δήμος Τρίπολης), Σκάλα Λακωνίας (Δήμος Ευρώτα) και Καλλιρρόη Μεσσηνίας (Δήμος Οιχαλίας) καθώς και 2 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε Νέα Κίο (Αργολίδα) και Σπαθοβούνι(Κορινθία), με την επιφύλαξη δημιουργίας περισσότερων σταθμών μελλοντικά, προκειμένου να μειωθεί το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων.
Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com