REAL ESTATE

Σε 3 ταχύτητες η αγορά γραφείων προς ενοικίαση στην Αθήνα – Ποιά κτίρια αποτελούν την πιο αποδοτική επιλογή

Published

on

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva

Σε 3 ταχύτητες κινείται η αγορά γραφείων προς ενοικίαση με μια κατηγορία εξ αυτών να αποτελεί και την αποδοτικότερη επιλογή για επένδυση.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών της εταιρείας Geoaxis, εξετάσθηκαν 6 περιοχές στην Αθήνα και διαπιστώθηκε οριακή αύξηση στις τιμές των ενοικίων, στοιχείο που σύμφωνα με την Geoaxis αποτελεί προπομπό σταθεροποίησης της αγοράς ή και ύφεσης ακόμη.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν επίσης δύο κυρίαρχες τάσεις:

  • τα γραφεία της 1ης ταχύτητας (νεόδμητα, “πράσινα”, σε κεντρικές τοποθεσίες) ενοικιάζονται με μισθώματα ακόμη και τριπλάσια σε σχέση με αυτά των υπόλοιπων ταχυτήτων
  • πάνω από το 90% του υφιστάμενου αποθέματος γραφείων αποτελείται από παλιά μη ανακαινισμένα ή “πράσινα” γραφεία

Οι 3 διαφορετικές ταχύτητες στην αγορά γραφείων της Αθήνας

Στην πρώτη ταχύτητα βρίσκονται τα ποιοτικά, σύγχρονα και «πράσινα» γραφεία, τα οποία συγκεντρώνουν πολύ υψηλή ζήτηση και τιμές ενοικίων ακόμα και πάνω από 30 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση, ανεξάρτητα μάλιστα από την θέση τους. Η συγκεκριμένη κατηγορία δείχνει να μην επηρεάζεται από τις επιπτώσεις στους εργασιακούς χώρους που έχουν επιφέρει οι αλλαγές στο μοντέλο εργασίας, κυρίως λόγω έλλειψης ποιοτικών γραφειακών χώρων στους οποίους επικεντρώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον. Οι πιο δραστήριοι επενδυτές αυτή την στιγμή εμφανίζονται να είναι οι ελληνικές ΑΕΕΑΠ οι οποίες πραγματοποιούν και το μεγαλύτερο όγκο των συναλλαγών. Οι αποδόσεις των γραφείων αυτών διαμορφώνονται γύρω στο 6%.

Στην δεύτερη ταχύτητα βρίσκονται παλιότερης κατασκευής γραφεία, σε σημεία προβολής, π.χ. στο Κολωνάκι, ή σε κεντρικούς οδικούς άξονες. Τα ακίνητα αυτά σημειώνουν αξιοσημείωτες αντοχές, με τα ενοίκιά τους να κινούνται πέριξ του 15 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως, με αποδόσεις της τάξεως του 7%.

Στην τρίτη ταχύτητα απαντώνται τα παλαιότερα ή μη ανακαινισμένα γραφεία, τα οποία δεν μπορούν να βρουν χρήστες, ούτε με ενοίκια της τάξεως των 5 ευρώ/τ.μ. Τα ακίνητα αυτά βρίσκονται σε δευτερεύουσες περιοχές, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας και οι αποδόσεις που προσφέρουν κινούνται πέριξ του 8%.

Ολοκληρώθηκε η real estate επένδυση της Intrakat στο κέντρο της Αθήνας – Ποιό γνωστό κτίριο μεταμορφώθηκε

Advertisement

TRENDING