Δημοσιεύθηκαν στην ευρωπαϊκή εφημερίδα δημοσίων συμβάσεων, τα τεύχη δημοπράτησης για τα καλωδιακά τμήματα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας (Κρήτη), με φορέα υλοποίησης την Euroasia Interconnector.
Το συνολικό κόστος των συμβάσεων ανέρχεται σε 1,68 δισ. ευρώ και υποδιαιρείται σε τέσσερα τμήματα. Δύο εξ αυτών αφορούν τη Μελέτη-Προμήθεια-Κατασκευή των 2 πόλων της υποβρύχιας διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου με κόστος 224 εκατ. ευρώ έκαστος ενώ οι υπόλοιπες δύο αφορούν τους δύο πόλους της διασύνδεσης Κύπρου-Κρήτης, με κόστος 617 εκατ. ευρώ έκαστος. Στις παραπάνω τιμές δεν συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ.
Το πρώτο στάδιο του έργου θα επιτρέψει τη μεταφορά ισχύος 1.000 MW μεταξύ των σταθμών μετατροπής ενώ -σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές- το επίπεδο τάσης θα είναι ±500 kV. Ο εκτιμώμενος χρόνος κατασκευής είναι 4 χρόνια και όπως αναφέρεται στη σχετική προκήρυξη, η διασύνδεση Ισραήλ, Κύπρου-Κρήτης θα περιλαμβάνει 3 σταθμούς μετατροπής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η διασύνδεση του ηλεκτρικού συστήματος του Ισραήλ με της Κύπρου, θα έχει μήκος 310 χλμ. ενώ τα καλώδια αναμένεται να ποντιστούν σε μέγιστο βάθος 2.200 μέτρων. Αντίστοιχα η διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης θα είναι μήκους 895 χλμ. και θα το μέγιστο βάθος των καλωδίων θα φτάσει τα 3.000 μέτρα.
Η προθεσμία παραλαβής των προσφορών ή των αιτήσεων συμμετοχής έχει οριστεί για τις 27/12/2019 ενώ η εκτιμώμενη ημερομηνία αποστολής των προσκλήσεων υποβολής προσφορών ή συμμετοχής στους επιλεγέντες υποψηφίους για τις 10/01/2020.
Το έργο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF) για την εκπόνηση των προκαταρκτικών και των τελικών μελετών ενώ -σύμφωνα με το σχεδιασμό του Euroasia- θα υποβληθεί επίσης αίτηση για τη συγχρηματοδότηση και της κατασκευής του έργου.
Είναι σημαντικό ότι η διαλειτουργικότητα των διασυνδέσεων Κρήτης-Αττικής και Ισραήλ-Κύπρου-Κρήτης, θεωρείται εξασφαλισμένη, με τα έργα που δρομολογούνται συνολικά (από την ελληνική και από την κυπριακή πλευρά) να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για λειτουργία της κολοσσιαίας ηλεκτρικής διασύνδεσης που θα ενώσει για πρώτη φορά τη Μέση Ανατολή με την ευρωπαϊκή ήπειρο -στο σύνολό της- μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας.