Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν υποβάλει σχέδια μεταρρύθμισης των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ, για να ενθαρρύνουν την συγχώνευση ευρωπαϊκών βιομηχανικών κολοσσών, δήλωσε ο γάλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire την Τρίτη.
Ζητούν επίσης να δοθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το δικαίωμα να παρακάμπτει κάποιες αποφάσεις κατά του μονοπωλίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ορισμένες «σαφώς προσδιορισμένες περιπτώσεις».
«Είναι η πρώτη φορά που η Γαλλία και η Γερμανία υποβάλλουν προτάσεις για τη μετατροπή των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ», δήλωσε ο Le Maire μετά από συνάντηση στο Βερολίνο με τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας Peter Altmaier, όπου συμφώνησαν ένα κοινό μανιφέστο για μια νέα ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική.
«Έχουμε ισχυρές, σύγχρονες τεχνολογίες και δεν θέλουμε να εξυπηρετήσουν καμία άλλη ήπειρο εκτός από τη δικιά μας», πρόσθεσε.
Η κίνηση των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης έρχεται μετά την απόρριψη της συγχώνευσης Siemens – Alstom από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ νωρίτερα αυτό τον μήνα.
Η αντιμονοπωλιακή ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέρριψε τη συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι θα βλάψει τον ανταγωνισμό και θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές.
Η Siemens και η Alstom ήθελαν να ενώσουν τις σιδηροδρομικές τους δραστηριότητες για να ανταγωνιστούν αποτελεσματικότερα την κρατική εταιρεία CRRC Corp Ltd της Κίνας στην παγκόσμια σκηνή, κίνηση που υποστήριξαν οι γαλλικές και γερμανικές κυβερνήσεις που προωθούν τη δημιουργία βιομηχανικών πρωταθλητών.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager δήλωσε ότι μπλοκάρει τη συμφωνία για την προστασία του ανταγωνισμού στον ευρωπαϊκό κλάδο των σιδηροδρόμων.
Η Ευρώπη θα πρέπει να αλλάξει τους κανόνες ανταγωνισμού για τη διευκόλυνση των διασυνοριακών συγχωνεύσεων και τη δημιουργία ευρωπαϊκών πρωταθλητών που θα μπορούν να ανταγωνιστούν πρωταγωνιστές από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, είχε δηλώσει ο Altmaier λίγο μετά την απόφαση της ΕΕ.
«Σεβόμαστε την απόφαση και την εξουσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι πρέπει να σκεφτούμε και να αποφασίσουμε για μελλοντικές αλλαγές των ευρωπαϊκών κανόνων ανταγωνισμού», είχε αναφέρει ο Altmaier.