ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στ. Πέτσας: Θα πάρουμε κι άλλα μέτρα για τον κορονοϊό, πρέπει να μείνουμε σπίτι
Published
6 έτη agoon
By
NewsroomΟ Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Στέλιος Πέτσας, μίλησε το πρωί της Δευτέρας στην «ΕΡΤ 1». Κυρίαρχο θέμα συζήτησης φυσικά ο κορονοϊός και η πρόθεση της κυβέρνησης για νέα μέτρα προσεχώς, τα οποία εντάσσονται στο πλαίσιο αποφυγής διασποράς του ιού.
Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Πέτσας για:
Την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι»
Πρέπει να μείνουμε σπίτι όλοι μας για να περιορίσουμε τη διασπορά. Είναι κρίσιμο αυτό το διάστημα. Είναι ανάγκη να πειθαρχήσουμε στις οδηγίες των ειδικών, να κάνουμε ό,τι πρέπει από το σπίτι μας. Ευτυχώς η τεχνολογία μας δίνει αυτή τη δυνατότητα να συνεχίσουμε τη ζωή μας με αυτό τον τρόπο, ώστε μετά από μερικές εβδομάδες να μη θυμόμαστε αυτή την περίοδο με τρόμο. Η έκκληση προς όλους είναι: Με το παραμικρό σύμπτωμα μένουμε σπίτι. Δεν τρέχουμε στα νοσοκομεία. Μένουμε στο σπίτι και σιγά σιγά θα περάσει. Αν έχουμε πιο βαριά συμπτώματα μιλάμε με τον γιατρό μας και με τον ΕΟΔΥ.
Εμείς προσωπικά είχαμε το θέμα της συζύγου μου, που ήταν θετική στον κορονοϊό. Ευτυχώς το σπίτι επιτρέπει να απομονωθεί σε έναν χώρο και στον άλλο χώρο να είμαι εγώ με τα παιδιά. Είναι καλά στην υγεία της. Από την Παρασκευή έχει πάψει να έχει δέκατα και σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών αν συνεχίσει έτσι μία, δύο ακόμη μέρες θα θεωρήσουμε ότι αυτή η περιπέτεια έχει μείνει οριστικά πίσω. Απλώς θα περιμένουμε κάποιες μέρες ακόμη -σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και των ειδικών- για να μην μπορεί να μεταδίδεται. Αυτό που έχει σημασία είναι να ακολουθούμε τις συμβουλές των ειδικών.
Αυτή την ώρα έχει σημασία όπως λένε οι εισηγήσεις των ειδικών να περιορίσουμε τη διασπορά. Να επεκτείνουμε την καμπύλη αύξησης των κρουσμάτων σε βάθος χρόνου, ώστε το Σύστημα Υγείας να μπορέσει να διαχειριστεί όλα τα περιστατικά, ιδίως για τις ευάλωτες ομάδες, και να μην έχουμε πρόβλημα στη διαχείριση επειγόντων περιστατικών που θα χρειαστούν νοσηλεία.
Έχουμε ένα ηλεκτρονικό σύστημα με το οποίο κάνουμε τις συσκέψεις μας, σε λίγο θα έχουμε τον «πρωϊνό καφέ» με τηλεδιάσκεψη. Χθες είχαμε εκτενή σύσκεψη περίπου δύο ωρών, πάλι με τηλεδιάσκεψη. Δίνουμε το καλό παράδειγμα όλο το πολιτικό σύστημα με τη σημερινή επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η οποία θα είναι με τηλεδιάσκεψη. Επομένως, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συνεχίσουμε τη λειτουργία μας εξ΄ αποστάσεως.
Το ενδεχόμενο νέων μέτρων
Θα πάρουμε και άλλα μέτρα. Κάθε μέρα αξιολογείται η κατάσταση. Σκοπός είναι να προλάβουμε. Έχουμε πει ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί και πολλές φορές νωρίτερα απ’ ό,τι θα χρειαστεί, γιατί είναι καθοριστικό να προλάβουμε τη διασπορά στην αρχή. Γι’ αυτό όσο βλέπουμε καταστάσεις όπως αυτές που είδαμε το Σαββατοκύριακο αμέσως αντιδρούμε. Για παράδειγμα, ο Πρωθυπουργός αμέσως μόλις είδε την κατάσταση στις παραλίες έδωσε οδηγία να κλείσουν τόσο οι οργανωμένες παραλίες όσο και τα χιονοδρομικά κέντρα.
Από χθες έχουμε σταματήσει κάποιες μετακινήσεις στα σύνορα. Ενδεχομένως να πάρουμε και άλλα τέτοια μέτρα, καθώς προχωρούν οι ημέρες. Γιατί επαναλαμβάνω: Η συλλογική μας ωριμότητα δοκιμάζεται αυτές τις ημέρες. Μείνετε Στο Σπίτι.
Τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup
Εμείς ζητάτε δύο πράγματα: Το πρώτο είναι, όλα τα μέτρα που θα χρειαστεί να ληφθούν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και έχουν δημοσιονομικό κόστος, να εξαιρεθούν από τους συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν επιβληθεί στα κράτη-μέλη, είτε αυτό είναι ένα πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας, όπως στην Ελλάδα, είτε είναι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης για τις άλλες χώρες.
Το δεύτερο είναι -επειδή η οικονομική διαταραχή θα είναι μεγάλη και το Α.Ε.Π. θα έχει μία σημαντική μείωση το δεύτερο τρίμηνο ή και από την αρχή του πρώτου τριμήνου του 2020- να υπάρξει μία μείωση των στόχων. Νομίζω και τα δύο θα αποφασιστούν, στο γενικό τους πλαίσιο, σήμερα στο Eurogroup, ώστε από αύριο να είμαστε σε θέση να εξειδικεύσουμε τα μέτρα που θα πάρουμε για να στηρίξουμε την ελληνική οικονομία σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι ενίσχυση ρευστότητας και το άλλο είναι η προστασία των θέσεων απασχόλησης.
Τα μέτρα για την στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων
Όλα είναι στο τραπέζι. Για τα φυσικά πρόσωπα, όταν είναι δανειολήπτες, μεγαλύτερη σημασία αυτή τη στιγμή είναι μία περίοδος χάριτος από τις τράπεζες. Και αυτό είναι στο τραπέζι. Όσον αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, αυτό που μπορεί να κάνει το Δημόσιο για να βοηθήσει, είναι να υπάρξει μία επιδότηση επιτοκίου.
Υπάρχουν και άλλα εργαλεία, όπως για παράδειγμα, χρήματα τα οποία έχουν μείνει στην άκρη για επενδυτικούς σκοπούς, αυτή τη στιγμή να χρησιμοποιηθούν ως κεφάλαιο κίνησης, για να αντιμετωπιστεί αυτή η δύσκολη περίοδος. Αλλά υπάρχουν και άλλα εργαλεία ενίσχυσης της ρευστότητας. Το ελληνικό δημόσιο χρωστάει περίπου δύο δισεκατομμύρια στις επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζεται ή δεν έχει επιστρέψει φόρους σε δικαιούχους.
Με πιο απλές διαδικασίες, τις οποίες επεξεργάζεται ο κ. Σταϊκούρας με τον κ. Σκυλακάκη, σκοπός είναι να δοθούν αυτά τα χρήματα άμεσα, ώστε μέσα στον ένα-ενάμιση μήνα που ακολουθεί, να υπάρξει ένα θετικό σοκ στην οικονομία, για να αντιμετωπίσει σε έναν βαθμό το εξωτερικό σοκ που δέχτηκε από τον κορονοϊό. Υπάρχουν και άλλα εργαλεία, τα οποία θα ξεδιπλωθούν, πιστεύω, από αύριο.
Την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας
Νομίζω ότι είναι πολύ εποικοδομητική και η στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αυτό το διάστημα και οι προτάσεις οι οποίες έχουν γίνει. Έχουμε δρομολογήσει περίπου 2.000 προσλήψεις. Έχουν ήδη ξεκινήσει και οι πρώτοι βρίσκονται ήδη στις θέσεις τους. Περιμένουμε τα αποτελέσματα για το νοσηλευτικό προσωπικό και για τους γιατρούς τις αμέσως επόμενες ημέρες, για να αρχίσουν ακόμα περισσότεροι να στελεχώνουν το Σύστημα Υγείας.
Επίσης, κάνουμε ό,τι μπορούμε για τις προμήθειες -υπήρξαν ανακοινώσεις, μετά τη χθεσινή σύσκεψη- ώστε να υπάρχουν τα απαραίτητα υλικά στα νοσοκομεία μας. Είμαστε έτοιμοι να να πάρουμε και νέα μέτρα για την ενδυνάμωση του Συστήματος Υγείας και με νέες κλίνες. Άλλωστε, ήταν μέσα στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα οι προσλήψεις στην Υγεία και την Παιδεία. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Απλώς έρχονται πιο μπροστά στον σχεδιασμό, μας. Κάνουμε ό,τι χρειάζεται γιατί πάνω απ’ όλα μπαίνει η δημόσια υγεία.
Την αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας
Έχουμε δει όλοι το τελευταίο διάστημα, από τον Ιούλιο του 2019 και μετά, ότι συγκεντρώσαμε αρκετές εξουσίες στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να μην ξαναζήσουμε καταστροφικές πυρκαγιές ή καταστροφικές πλημμύρες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια μας πόνεσαν πάρα πολύ συλλογικά και κόστισαν σε ανθρώπινες ζωές. Ήρθε η ώρα τώρα, με την αντιμετώπιση μιας νέας ανθρωπογενούς απειλής, όπως είναι ένας ιός, να αναβαθμιστεί το επίπεδο της Γενικής Γραμματείας σε επίπεδο Υφυπουργού και να έχει απευθείας αναφορά στον Πρωθυπουργό, για να επιτυγχάνεται ο καλύτερος δυνατός συντονισμός.
Αυτή είναι η λογική που πρυτάνευσε. Ο κ. Χαρδαλιάς είχε ένα εξαιρετικό έργο το προηγούμενο διάστημα και αναβαθμίστηκε, όπως και ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Στρατηγός ε.α. και πρώην Αρχηγός της Πυροσβεστικής κ. Βασίλης Παπαγεωργίου ο οποίος αναβαθμίστηκε στην θέση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.
You may like
-
Εκτόξευσε τις πωλήσεις των supermarket το lockdown το Νοέμβριο
-
13,1 δισ. ευρώ χάθηκαν το Γ’ τρίμηνο του 2020 από το τζίρο των ελληνικών επιχειρήσεων
-
Νέα πτώση του ΑΕΠ αναμένεται το Δ’ τρίμηνο φέτος στην Ελλάδα
-
Ύφεση 11% προβλέπεται για την 6η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου
-
Grant Thornton: κοντά στο 8% η μείωση του ΑΕΠ το 2020 στην Ελλάδα
-
ΕΚΤΑΚΤΟ: στις 20.30 θα κλείνουν τα supermarket – Κλειστά στις 15/11
Ανοίγει το 2028 στη Σαντορίνη το νέο Radisson Collection Resort – Τι θα περιλαμβάνει
Προχωρά έργο για νέο ξενοδοχείο στην Πάρο – Πού θα γίνει
Νέο ξενοδοχείο στα “σκαριά” στην Ίο – Σε ποιά περιοχή του νησιού θα γίνει
Με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2028 ξεκίνησαν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση Project Voria στο Μαρούσι
Η επόμενη ημέρα της Prodea μετά τα mega deals – Γιατί στοχεύει σε ξενοδοχεία και logistics και ποιές νέες επενδύσεις δρομολογεί
Νέα “εποχή” για τη mega τουριστική επένδυση Sitia Bay Resort – Τι θα περιλαμβάνει το έργο και πώς θα προχωρήσει
Υπεγράφη η συμφωνία ΙΚΤΙΝΟΣ – CBE CAPITAL για την αξιοποίηση του ακινήτου στη Σητεία
Ποιά κατηγορία ακινήτων στην Ελλάδα παραμένει “ευκαιρία” με 50% χαμηλότερες τιμές από τα επίπεδα ρεκόρ του 2008
Έτος δημιουργίας νέας αξίας το 2026 για τη Dimand – Από ποιά μεγάλα έργα real estate θα κάνει exit φέτος και το 2026
Νέο ξενοδοχείο “στα σκαριά” στο κέντρο του Πειραιά – Ποιά εταιρεία επενδύει
Νέο ξενοδοχείο “στα σκαριά” στο κέντρο του Πειραιά – Ποιά εταιρεία επενδύει
Στα “σκαριά” 4 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις στο Ιόνιο – Σε ποια νησιά θα γίνουν
Προς ολοκλήρωση η μεγάλη εμπορική επένδυση στη Στοά Αρσακείου – Ποιοί χώροι έχουν ήδη ξεκινήσει να λειτουργούν
The Ellinikon: πώς προχωρούν όλα τα μεγάλα κτιριακά έργα – Πότε ολοκληρώνονται τα κτίρια κατοικιών, τα ξενοδοχεία και τα malls
Σε εξέλιξη έργο για νέο κτίριο σύγχρονων γραφείων στο Ψυχικό – Ποιό γνωστό κτίριο στη Λεωφόρο Κηφισίας μεταμορφώνεται
“Στα σκαριά” νέα επένδυση γραφείων της Hellenic Properties στον Ταύρο – Ποιό γνωστό ακίνητο θα αξιοποιηθεί
Αλλαγή “σελίδας” για την ιστορική Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη – Πώς θα ανοίξει εκ νέου το 2026 ανανεωμένη
Στα “σκαριά” και το δεύτερο κτίριο “πράσινων” γραφείων MOB2 της Hellenic Properties στο Μαρούσι – Προχωρά και το MOB1
Αλλάζει “χέρια” το ιστορικό βιομηχανικό ακίνητο Τεγόπουλου στη Νέα Φιλαδέλφεια – Ποιά εταιρεία από την Κύπρο θα υλοποιήσει την μεγάλη επένδυση με κατοικίες και μουσείο
Το δικό της πλήρες IKEA αποκτά η Ρόδος – Ποιά εταιρεία ανέλαβε το έργο
[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα μεγάλη οικιστική επένδυση Green Haven στα Μελίσσια
[VIDEO] Παρουσιάστηκε το masterplan για τη μεγάλη επένδυση της Dimand στο ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη – Τι θα περιλαμβάνει
Τους πρώτους μήνες του 2026 θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το νέο 5άστερο Conrad Athens The Ilisian
[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project
[VIDEO] Προχωρούν από την Dimand τα έργα κατασκευής του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά
[VIDEO] Το όραμα της Dimand για τις πόλεις του σήμερα και του αύριο μέσα από 20 εμβληματικά έργα
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα κτιριακά έργα για τις μεγάλες οικιστικές, εμπορικές και τουριστικές επενδύσεις στο Ελληνικό
[VIDEO] Προχωρά η mega επένδυση logistics της ΙΚΕΑ στον Ασπρόπυργο
[VIDEO] Δείτε πώς μεταμορφώθηκε παλιό κτίριο γραφείων στην Πλατεία Μαβίλη
[VIDEO] Πώς θα γίνει το νέο έργο logistics Eleusis Project στον Ασπρόπυργο – Ποιά εταιρεία επενδύει
TRENDING
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες agoΝέο ξενοδοχείο “στα σκαριά” στο κέντρο του Πειραιά – Ποιά εταιρεία επενδύει
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες agoΣτα “σκαριά” 4 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις στο Ιόνιο – Σε ποια νησιά θα γίνουν
-
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ3 εβδομάδες agoΠρος ολοκλήρωση η μεγάλη εμπορική επένδυση στη Στοά Αρσακείου – Ποιοί χώροι έχουν ήδη ξεκινήσει να λειτουργούν
-
REAL ESTATE1 εβδομάδα agoThe Ellinikon: πώς προχωρούν όλα τα μεγάλα κτιριακά έργα – Πότε ολοκληρώνονται τα κτίρια κατοικιών, τα ξενοδοχεία και τα malls
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ6 ημέρες agoΣε εξέλιξη έργο για νέο κτίριο σύγχρονων γραφείων στο Ψυχικό – Ποιό γνωστό κτίριο στη Λεωφόρο Κηφισίας μεταμορφώνεται





