ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στ. Πιτσιόρλας: Στρατηγικής σημασίας η ανάπτυξη των σχέσεων ελληνικής και ασιατικής οικονομίας
Published
6 έτη agoon
By
NewsroomΣυνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων παραχώρησε ο Υπουργός Βιομηχανίας, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε για τη στρατηγική του μέλλοντος στη βιομηχανία, την ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων με την Ασία (σ.σ. «Δρόμος του Μεταξιού»), καθώς για τα επιχειρηματικά πάρκα και την ναυπηγοεπισκευή.
Ακολουθεί μέρος των όσων είπε:
Αναφέρετε συχνά ότι η διαμόρφωση μιας «στρατηγικής» για το μέλλον της χώρας, με επένδυση στη «νέα οικονομία», στην καινοτομία, στα δίκτυα και στη «γνώση», με «ισχυρές συμμαχίες», αλλά και με αξιοποίηση της γεωγραφικής, γεωστρατηγικής θέσης της χώρας, είναι απαραίτητη στη νέα περίοδο που διανύει η χώρα. Που στρέφετε το ενδιαφέρον σας για το επόμενο διάστημα; Ποιές δράσεις έχετε θέσει ως προτεραιότητα;
«Η Ελλάδα για πρώτη φορά διαθέτει αναπτυξιακή στρατηγική. Και η στρατηγική αυτή έχει στόχο τη μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας σε μια οικονομία βασισμένη στη γνώση με στόχο την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και την προσφορά σύγχρονων υπηρεσιών. Η ελληνική οικονομία πρέπει να καταστεί ανταγωνιστική στο ευρωπαϊκό περιβάλλον και ως κομμάτι της ευρωπαϊκής οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ανταγωνιστικότητα αυτή θα κατακτηθεί με τη στροφή στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, στην έρευνα και στην καινοτομία, στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, στην αξιοποίηση του γεωγραφικού πλεονεκτήματος της χώρας και στην ενσωμάτωση των λογικών της αειφορίας, της καθαρής ενέργειας, της κυκλικής οικονομίας, της συνεχούς εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα και της αύξησης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού μας. Βεβαίως όλα αυτά σημαίνουν μια νέα κουλτούρα με την αξία της δημιουργικής εργασίας στο επίκεντρό της. Και προφανώς με πλήρη ρήξη με τις πρακτικές και αντιλήψεις του παρελθόντος. Η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει στόχους που δεν διανοούμαστε αυτή τη στιγμή. Όμως μέσα από την κρίση αναδύεται μια καινούργια οικονομία που δεν έχει σχέση με το παρελθόν και που αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη των δυνατοτήτων μας. Εάν αυτή την εικόνα τη διαβάσουμε σωστά και ενισχύσουμε αποφασιστικά αυτή την ορατή πια τάση, τότε πραγματικά θα έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα».
Στο πλαίσιο του «Δρόμου του Μεταξιού» και της ανάπτυξης της οικονομικής συνεργασίας στα δυτικά Βαλκάνια ποιες είναι οι προτεραιότητες του τομέα που έχετε την πολιτική του ευθύνη;
«Η ανάπτυξη των σχέσεων της ελληνικής οικονομίας με τις μεγάλες ασιατικές οικονομίες είναι ένα ζήτημα στρατηγικής σημασίας. Βεβαίως απαιτείται πολύ προσεκτική διαχείριση διότι βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο και οι ιστορικές μεταβάσεις είναι πάντα συνδεδεμένες με αναταράξεις. Η Ελλάδα μετέχει στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό δεν μπορούμε να το αγνοούμε. Ταυτόχρονα, λόγω της κρίσης που περάσαμε και της υπερχρέωσής μας έχουμε ανάγκη από την αλληλεγγύη των εταίρων μας και αυτό επηρεάζει προφανώς τα διαπραγματευτικά μας όρια στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών ζυμώσεων και διαπραγματεύσεων. Όμως, παρόλα αυτά, πρέπει σθεναρά να διεκδικήσουμε τον ρόλο της γέφυρας ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Ασία, καθώς και την ισότιμη συμμετοχή μας στη διαχείριση των σχέσεων Ε.Ε. – Αφρικής. Το επιτρέπουν η γεωγραφική μας θέση, η ιστορία μας και κυρίως η μετατόπιση του κέντρου βάρους των παγκόσμιων οικονομικών εξελίξεων προς ανατολάς. Με την κατάλληλη λοιπόν διαχείριση μπορούμε να αποκομίσουμε ως χώρα τεράστια οφέλη. Και αναφέρομαι τόσο στην πολιτική διαχείριση, όσο και στην εξασφάλιση των αναγκαίων υποδομών και κάθε είδους δικτύων».
Η μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας είναι από τα βασικά θέματα που σας απασχολούν. Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός εκτιμάτε ότι λύνουν ένα σημαντικό πρόβλημα για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής επιχειρηματικότητας;
«Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός έχουν έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα και προφανώς βοηθούν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Όμως το θέμα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ ευρύτερο και πρέπει να πω ότι το σύνολο του κυβερνητικού σχεδιασμού προσπαθεί να απαντήσει σε αυτό ακριβώς το πρόβλημα. Η τεράστια δουλειά που γίνεται στα θέματα της χωροταξίας, της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, της αναμόρφωσης του εμπορικού δικαίου, στην αλλαγή της αγοράς ενέργειας και η στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η μεγάλη προσπάθεια να ενταχθεί η λογική της κυκλικής οικονομίας και της οικονομίας μηδενικών ρύπων, η αύξηση των δαπανών για έρευνα και καινοτομία και το νέο θεσμικό πλαίσιο που διευκολύνει τη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή, η ψηφιοποίηση τω διαδικασιών του δημοσίου, η μεγάλη προσπάθεια για την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στην οικονομία και η προώθηση μεγάλων έργων υποδομής που θα καταστήσουν εφικτό τον ψηφιακό μετασχηματισμό είναι πλευρές αυτού του συνολικού σχεδιασμού που βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει ήδη σημαντικά αποτελέσματα».
Στο πλαίσιο της στρατηγικής που προωθεί η κυβέρνηση για τον τομέα της ναυπηγικής και του ναυτιλιακού εξοπλισμού, ποιές είναι οι δράσεις που σχεδιάζονται; Η πώληση των ναυπηγείων σε ποιο στάδιο βρίσκεται;
«Η ναυτιλία, η ναυπηγοεπισκευή και η ναυπήγηση είναι μια κομβικής σημασίας αλυσίδα αξίας για την ελληνική οικονομία. Η πρώτη δράση μας λοιπόν σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς φορείς είναι το να κατανοηθεί η ίδια η έννοια της αλυσίδας αξία και η ανάγκη των συνεργειών. Η δεύτερη αναφέρεται στο θέμα των υποδομών. Γίνεται τεράστια προσπάθεια για την εξυγίανση και την επαναλειτουργία των μεγάλων ναυπηγείων της χώρας. Ήδη έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα και πολύ σύντομα πιστεύουμε ότι θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις τόσο στην Ελευσίνα, όσο και στον Σκαραμαγκά. Η τρίτη αναφέρεται στην ενίσχυση των προσπαθειών που γίνονται στον τομέα του ναυτιλιακού εξοπλισμού όπου αναπτύσσεται ένας πολύ αξιόλογος βιομηχανικός κλάδος. Προφανώς είμαστε μονάχα στην αρχή. Όμως έχει τεράστια σημασία ότι πετύχαμε την αντιστροφή της τάσης παρακμής και διάλυσης που παραλάβαμε και ήδη βρισκόμαστε σε φάση ανόδου και δυναμικής αναζήτησης των αναπτυξιακών προοπτικών».
Η φαρμακευτική και βιομηχανική κάνναβη συγκεντρώνουν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Πόσες αιτήσεις αδειοδότησης εκκρεμούν στο υπουργείο;
«Εάν δεν κάνω λάθος έχουν ήδη αδειοδοτηθεί 9 εταιρείες και βρίσκονται υπό εξέταση 47 ακόμη επενδυτικά σχέδια για την καλλιέργεια και παραγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Ήδη η Ελλάδα μετατρέπεται σε πολύ σημαντική χώρα σε αυτόν τον ραγδαία αναπτυσσόμενο τομέα. Με τόλμη αλλά και με μεγάλη προσοχή βάλαμε τις βάσεις για τη δημιουργία ενός σημαντικού κλάδου φαρμακοβιομηχανίας στη χώρα μας. Το ίδιο ακριβώς θα γίνει και με τη βιομηχανική κάνναβη. Οι ίνες της βιομηχανικής κάνναβης θα αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη νέων υλικών που θα βρουν τη θέση τους σε πολλές βιομηχανικές εφαρμογές. Εδώ λοιπόν έχουμε ένα πολύ απλό παράδειγμα για το πώς πρέπει να κινούμαστε προκειμένου να προωθήσουμε τον καινοτόμο χαρακτήρα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».
Στόχος είναι με τις νέες ρυθμίσεις για τα βιομηχανικά πάρκα σε συνδυασμό με τις εν εξελίξει καταγραφές των άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων και τις μελέτες ανάπτυξης βιομηχανικών πάρκων σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας να δημιουργηθεί μια νέα εικόνα συνολικά για την ελληνική βιομηχανία και επιχειρηματικότητα. Όμως, πρόσφατα ζητήσατε από τοπικούς και επιχειρηματικούς φορείς να επιταχύνουν τις δικές τους δράσεις. Έχετε θέσει κάποιο χρονοδιάγραμμα προκειμένου οι όποιες αλλαγές να λειτουργήσουν προς όφελος της οικονομίας;
«Το θέμα των Βιομηχανικών Περιοχών και των άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων είναι ένα τεράστιο ζήτημα και καθοριστικό για το μέλλον της βιομηχανίας μας. Πρόσφατα ψηφίσαμε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο μια σειρά ρυθμίσεων που προσπαθούν να βελτιώσουν την εικόνα, όμως οι μερικές βελτιώσεις δεν λύνουν προφανώς το πρόβλημα. Με την ψήφιση των διατάξεων για την οριοθέτηση της ζώνης εξυγίανσης και του Επιχειρηματικού Πάρκου στα Οινόφυτα σηματοδοτήσαμε τη μεγάλη προοπτική. Και ως προς αυτή την προοπτική σχεδιάζουμε πολύ σημαντικά βήματα το επόμενο διάστημα με την επιχειρηματική κοινότητα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η οριοθέτηση και εξυγίανση των άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, η ταχύτατη προώθηση της αδειοδότησης Επιχειρηματικών Πάρκων που καθυστερεί χρόνια, η αλλαγή στους κανονισμούς λειτουργίας των ήδη λειτουργούντων Επιχειρηματικών Πάρκων είναι οι μεγάλες μας προτεραιότητες αυτή τη στιγμή.
Όμως με την αφορμή της ερώτησής σας, θα ήθελα να θέσω προς συζήτηση ένα θέμα που θεωρώ κεντρικής σημασίας. Και αναφέρομαι στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ. Θεωρώ ότι άμεσα πρέπει να μας απασχολήσει το πώς θα πρέπει να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις ώστε η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ να αποτελέσει ένα πραγματικά αναπτυξιακό εργαλείο στο πλαίσιο μιας εθνικής Βιομηχανικής Στρατηγικής. Επ’ αυτού πιστεύω ότι μετά τις ευρωεκλογές θα πρέπει να ανοίξει μια πολύ σοβαρή συζήτηση».
Μην ξεχάσετε
You may like
Την GREENHILL VOULA εξαγόρασε η Τεχνική Ολυμπιακή – Ποιό οικιστικό έργο στα Νότια Προάστια αποκτά
Προς ολοκλήρωση η εξαγορά της REDS από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ – Ποιό το ποσοστό της σήμερα
“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στην Κω
Προχωρά έργο ανακαίνισης και αναβάθμισης ξενοδοχείου στην Αλεξανδρούπολη
Προχωρά έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στους Παξούς
Δρομολογείται νέο ξενοδοχείο στην Κεφαλονιά – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στα Κουφονήσια
Ολοκληρώνονται εντός του 2025 από Greca Developments – ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ τα πρώτα κοινά οικιστικά έργα στον Πειραιά
“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Πάρο – Δείτε σε ποιά περιοχή θα γίνει
Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο στην πόλη του Ηρακλείου – Δείτε πού
Με 9 νέα ξενοδοχεία “έκλεισε” το 2024 για τις Κυκλάδες – Ποιά έργα πήραν “πράσινο φως”
Τα νέα ξενοδοχεία 5 αστέρων της Ελλάδας – Δείτε τις 4 νέες 5άστερες ξενοδοχειακές επενδύσεις που βρίσκονται “στα σκαριά”
[VIDEO] Δείτε το πρώην εργοστάσιο Ρετσίνα στον Πειραιά – “Στα σκαριά” η αξιοποίησή του ακινήτου
[VIDEO] Πώς θα “μεταμορφωθεί” η είσοδος του Πειραιά με τη νέα μεγάλη επένδυση Piraeus Gate – Πού θα γίνει
Τα 3 μεγάλα ξενοδοχειακά deals της Blackstone στην Ελλάδα το 2024 – Πώς εδραιώνεται με όχημα τη HIP στο τουριστικό real estate
Πώς θα υλοποιηθεί το mega deal AKTOR – PRODEA για τα 56 ακίνητα 600 εκατ. ευρώ
Σε νέα εποχή από σήμερα η BriQ Properties μετά την απορρόφηση της Intercontinental International
“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Χαλκιδική
“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο στα Κουφονήσια
[VIDEO] Προχωρά η μεγάλη επένδυση γραφείων του ΤΕΕ στο Μαρούσι – Πώς “τρέχουν” το έργο Dimand και ΤΕΡΝΑ
[VIDEO] Δείτε το πρώην εργοστάσιο Ρετσίνα στον Πειραιά – “Στα σκαριά” η αξιοποίησή του ακινήτου
[VIDEO] “Στα σκαριά” η επένδυση της Microsoft για το νέο data center στα Σπάτα – Πού θα γίνουν τα άλλα 2
[VIDEO] Πώς θα “μεταμορφωθεί” η είσοδος του Πειραιά με τη νέα μεγάλη επένδυση Piraeus Gate – Πού θα γίνει
[VIDEO] Ολοκληρώθηκε το νέο logistics center της BriQ στον Ασπρόπυργο
[VIDEO] The Ellinikon: “ψήλωσε” και άλλο το Riviera Tower
[VIDEO] Δείτε το νέο εμπορικό πάρκο που άνοιξε στην Πάτρα – Ποιές μεγάλες εταιρείες επένδυσαν
Ξεκίνησε η μεγάλη επένδυση της DATA4 για data center στην Παιανία – Πού θα γίνει το Campus Athens
Πώς τοποθετείται η Dimand με νέα ακίνητα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης – Ποιά ακίνητα θα αξιοποιήσει
Ολοκληρώνεται και η οικιστική επένδυση στο τριπλό έργο της Ten Brinke στο Χαλάνδρι
[VIDEO] Νέο έργο της Ten Brinke “στα σκαριά” στην Πλατεία Αμερικής
TRENDING
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago
Με 9 νέα ξενοδοχεία “έκλεισε” το 2024 για τις Κυκλάδες – Ποιά έργα πήραν “πράσινο φως”
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago
Τα νέα ξενοδοχεία 5 αστέρων της Ελλάδας – Δείτε τις 4 νέες 5άστερες ξενοδοχειακές επενδύσεις που βρίσκονται “στα σκαριά”
-
REAL ESTATE4 ημέρες ago
[VIDEO] Δείτε το πρώην εργοστάσιο Ρετσίνα στον Πειραιά – “Στα σκαριά” η αξιοποίησή του ακινήτου
-
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago
[VIDEO] Πώς θα “μεταμορφωθεί” η είσοδος του Πειραιά με τη νέα μεγάλη επένδυση Piraeus Gate – Πού θα γίνει
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago
Τα 3 μεγάλα ξενοδοχειακά deals της Blackstone στην Ελλάδα το 2024 – Πώς εδραιώνεται με όχημα τη HIP στο τουριστικό real estate