REAL ESTATE

Στα σκαριά διαγωνισμός για την αποκατάσταση του πρώην Σανατορίου / Ξενία στην Πάρνηθα

Published

on

Το πρώην Σανατόριο / Ξενία στην Πάρνηθα - Φωτό: Αντώνης Νικολόπουλος / Eurokinissi

Στα σκαριά βρίσκεται από την ΕΤΑΔ διαγωνισμός για την αποκατάσταση του πρώην Σανατορίου / Ξενία στην Πάρνηθα.

Το κτίριο του πρώην Σανατορίου στην Πάρνηθα, που μετέπειτα και για μικρό χρονικό διάστημα λειτούργησε από τον ΕΟΤ ως Ξενία Πάρνηθας, προωθείται με τη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης προς αποκατάσταση.

Ήδη η ΕΤΑΔ έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου που θα της παράσχει υπηρεσίες υποστήριξης για την προετοιμασία των τευχών δημοπράτησης του έργου που αφορά τη μελέτη και υλοποίηση των τεχνικών έργων της αποκατάστασης του ιστορικού κτιρίου.

Μάλιστα, πρόσφατα, ανακηρύχθηκε διατηρητέο κτίριο με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Συγκεκριμένα, ως διατηρητέο κρίθηκε το το αρχικό κτίριο, όπως υφίστατο μέχρι το έτος 1965 και όχι οι μεταγενέστερες προσθήκες και επεμβάσεις που αλλοίωσαν τον χαρακτήρα του.

Το κτίριο χτίστηκε το 1934 σε υψόμετρο 1.025μ. Το πρώην Σανατόριο της Πάρνηθας, περιήλθε στην κυριότητα του ΕΟΤ περί τις αρχές της δεκαετίας 1960 λειτουργώντας αρχικά ως ξενοδοχείο «ΞΕΝΙΑ» και μετέπειτα στεγάζοντας τουριστικές σχολές (ΟΤΕΚ) έως το 1987.

Έκτοτε έχει παραμείνει εγκαταλελειμένο ενώ από το 1999 έχει απαγορευθεί η είσοδος σε αυτό λόγω των ζημιών από το μεγάλο σεισμό της Πάρνηθας.

Το κτίριο ανήκει στην κυριότητα της ΕΤΑΔ. Στην περιοχή το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο περιορίζει τις χρήσεις γης σε “τουρισμό – αναψυχή” οι οποίες δίνουν και το στίγμα για ενδεχόμενη μελλοντική αξιοποίηση από την ΕΤΑΔ.

Advertisement

TRENDING