ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Στα σκαριά η Στρατηγική Επένδυση του Ομίλου Μήτση στη Μύκονο – Πού θα γίνει & τι θα περιλαμβάνει

Published

on

Μύκονος - Φωτό: Χρήστος Μπόνης / Eurokinissi

Στα σκαριά η νέα μεγάλη επένδυση του Ομίλου Μήτση στη Μύκονο.

Ο λόγος για την επένδυση που έχει χαρακτηριστεί Στρατηγική και αφορά τη δημιουργία ενός υψηλών προδιαγραφών ξενοδοχειακού συγκροτήματος με βίλλες και κατοικίες σε έκταση 149 στρεμμάτων περίπου στη θέση Ελιά της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Μεράς του Δήμου Μυκόνου

Για την επένδυση, βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυση (ΕΣΧΑΣΕ).

Η υλοποίηση του ΕΣΧΑΣΕ υπολογίζεται να δημιουργήσει περί τις 400 νέες θέσεις εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων, κατά την διετή διάρκεια κατασκευής του, ενώ κατά τη λειτουργία του υπολογίζεται ότι θα εργάζονται περισσότερα από 300 άτομα για την τουριστική περίοδο (Απρίλιος- Οκτώβριος).

Φορέας της επένδυσης είναι η εταιρεία ΚΟΡΤΙΑ Ξ.Τ.Ο.Ε.Α.Ε. του ομίλου Μήτση.

Το προφίλ της επένδυσης

Σύμφωνα με τη ΣΜΠΕ, το υπό μελέτη ΕΣΧΑΣΕ έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας οικονομικά επιτυχημένης τουριστικής επένδυσης, υψηλών προδιαγραφών αισθητικής και περιβαλλοντικής συμπεριφοράς εμπνευσμένης από τον μοναδικό κυκλαδίτικο χαρακτήρα της περιοχής, με χρήση «Τουρισμός – Αναψυχή».

Θα πραγματοποιηθεί εντός γηπέδου συνολικής έκτασης 148.659,16 τ.μ . Οι ως άνω ιδιοκτησίες θα αξιοποιηθούν ως ενιαίο χωρικό σύνολο συνολικής έκτασης 148.659,16 τ.μ. μέσω του πολεοδομικού εργαλείου: «Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης: ΕΣΧΑΣΕ».

Το Ακίνητο αποτελείται από τρία όμορα γήπεδα-ιδιοκτησίες με επιφάνειες  Ιδιοκτησία 1 = 51.325,32 τ.μ., Ιδιοκτησία 2: 51.455,44 τ.μ. και Ιδιοκτησία 3: 45.878,40 τ.μ.

Οι ιδιοκτησίες ανήκουν κατά σειρά στους ακόλουθους φορείς :

• Ιδιοκτησία 1: “ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ MITSIS COMPANY A.E.,

• Ιδιοκτησία 2:“ΚΟΡΤΙΑ Ξ.Τ.Ο.Ε. Α.Ε.”,

• Ιδιοκτησία 3: “Ξ.Τ.Ε. K.ΜΗΤΣΗΣ Α.Ε.”

Το  «Τουριστικό Συγκρότημα» θα περιλαμβάνει :

• Κύριο Ξενοδοχειακό Κατάλυμα 5* αστέρων (βίλλες & κατοικίες) περί των 194 κλινών

• Υποστηρικτικές λειτουργίες (υποδοχή, εστιατόρια, αναψυκτήρια, χώροι διασκέδασης, χώροι παραμονής/ χώροι εκδηλώσεων, υποδομές spa & αναζωογόνησης)

• Συνοδά έργα (ασφαλτόστρωση δρόμων, κατασκευή μονοπατιών, parking, χώρο εισόδου & διοίκησης, Εγκατάσταση Βιολογικού Καθαρισμού κ.α.)

Ο χωρικός προορισμός της συνολικής έκτασης του ΕΣΧΑΣΕ, που υποδηλώνει την επενδυτική ταυτότητα του ακινήτου αφορά την γενική χρήση, τις ειδικές χρήσεις γης και τους όρους και περιορισμούς δόμησης που καθορίζονται σε αυτό.

Ως γενική χρήση γης του Ακινήτου συνολικής επιφάνειας 144.822,27 τ.μ.7 καθορίζεται o «Τουρισμός – Αναψυχή».

Στο ακίνητο διακρίνονται οι εξής ζώνες με ειδικές χρήσεις που καθορίζονται κατά κάτωθι:

α. Ζώνη Α: Υποδοχής Τουρισμού – Αναψυχής

Η επιφάνεια της ζώνης ανέρχεται σε 112.034,94 τ.μ.. Η Ζώνη Α αποτελεί υποδοχέα ήπιας τουριστικής ανάπτυξης και διακρίνεται σε δύο (2) Υποζώνες Ανάπτυξης, κατά κάτωθι:

  • Υποζώνη Α1: «Ανάπτυξης Τουριστικού Συγκροτήματος». Η επιφάνεια της Υποζώνης Α1 ανέρχεται σε 59.472,62 τ.μ. και ισούται με το άθροισμα των αγροτικών/άλλης μορφής εκτάσεων (56.572,39 τ.μ.) και του δέκα τοις εκατό των χορτολιβαδικών εκτάσεων (2.900,23 τ.μ.) του τμήματος του Ακινήτου που εμπίπτει στην Περιοχή της Ζ.Ο.Ε. Μυκόνου με στοιχείο (2.1α.1)5. Νότιο όριό της αποτελεί η νοητή γραμμή των 100μ. από τη γραμμή αιγιαλού που διαχωρίζει παράλληλα και τις δύο Περιοχές της Ζ.Ο.Ε. με στοιχεία (2.1α.1)5 και (2.3α.7)15.
  • Υποζώνη Α2: «Ανάπτυξης Κατοικιών». Η επιφάνεια της Υποζώνης Α2 ανέρχεται σε 52.562,32 τ.μ. και ισούται με το άθροισμα των αγροτικών/άλλης μορφής εκτάσεων (51.819,51 τ.μ.) και του δέκα τοις εκατό των χορτολιβαδικών εκτάσεων (742,81 τ.μ.) του τμήματος του Ακινήτου που εμπίπτει στην Περιοχή της Ζ.Ο.Ε. Μυκόνου. Στη Ζώνη Α καθορίζονται οι κάτωθι ειδικές χρήσεις της παρ. Β1, άρθρ. 11, Ν. 3986/2011 που αφορούν σε Ακίνητα των οποίων ο χωρικός προορισμός είναι ο Τουρισμός – Αναψυχή. α) Τουριστικά καταλύματα (κύρια και μη κύρια) β)Ειδικές τουριστικές υποδομές και λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις (συνεδριακά κέντρα, υδροθεραπευτήρια κ.λπ.) γ)Τουριστικοί λιμένες, όπως μαρίνες, αγκυροβόλια, καταφύγια τουριστικών σκαφών δ) Κατοικία ε) Εμπορικά καταστήματα, καταστήματα παροχής υπηρεσιών η) Αθλητικές εγκαταστάσεις θ) Πολιτιστικές εγκαταστάσεις ι) Θρησκευτικοί χώροι ια) Περίθαλψη ιγ) Εστίαση ιδ) Αναψυκτήρια ιε) Κέντρα διασκέδασης, αναψυχής ιστ) Στάθμευση (κτίρια – γήπεδα) ιθ) Κάθε άλλη συναφής χρήση, η οποία δεν μεταβάλλει το γενικό προορισμό του ακινήτου

β. Ζώνη Β: Προστασίας

Η επιφάνεια της ζώνης ανέρχεται σε 32.787,33 τ.μ.. Πρόκειται για το σύνολο των λοιπών χορτολιβαδικών εκτάσεων του Ακινήτου εξαιρουμένου του 10% που ενσωματώθηκε στη Ζώνη Α. Η Ζώνη Β και αφορά σε περιοχή ειδικού καθεστώτος της παρ. 3γβ, του άρθρ.10 του Ν. 4759/2020, καθόσον οι εκτάσεις που περιλαμβάνονται σε αυτή διέπονται από ειδικό προστατευτικό/δασικό καθεστώς, το οποίο διατηρείται και στο προτεινόμενο ΕΣΧΑΣΕ.

Advertisement

TRENDING