ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

«Στα σκαριά» ο διαγωνισμός για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Published

on

Για το τέλος Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται η διακήρυξη του πλειοδοτικού διαγωνισμού για την πώληση του λεγόμενου «στρατιωτικού σκέλους» των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις κυρώσεις των ΠΝΠ του Αυγούστου.

«Οργανωμένη πολιτική για το μέλλον των ναυπηγείων»

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε συγκεκριμένα πως «σύμφωνα με την ειδική διαχείριση, η προκήρυξη του πλειοδοτικού διαγωνισμού για την πώληση των υπολειπόμενων στοιχείων του ενεργητικού τους, του λεγόμενου «στρατιωτικού σκέλους», προγραμματίζεται για το τέλος Σεπτεμβρίου».

Στόχος μας, είναι «πέρα από τη μεγιστοποίηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τα στοιχεία του ενεργητικού των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και την επωφελέστερη εκποίησή τους προς όφελος του ελληνικού Δημοσίου, είναι και η χάραξη μιας οργανωμένης πολιτικής για το μέλλον των ναυπηγείων», σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Πιο αναλυτικά, με τροπολογία που κατατέθηκε τη Δευτέρα από τον υπουργό επεκτείνεται στα 49 από τα 20 χρόνια το δικαίωμα παραχώρησης αποκλειστικής χρήσης του αιγιαλού και του θαλάσσιου χώρου μπροστά από τις εγκαταστάσεις των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, με δυνατότητα επιπλέον παράτασης.

Επιπλέον, με την εν λόγω τροπολογία ρυθμίζεται το ζήτημα διευθέτησης υφιστάμενης αυθαίρετης εγκατάστασης εντός του αιγιαλού και θαλασσίου χώρου στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, που χρησιμοποιείται για την ανύψωση, τη διευθέτηση, την καθέλκυση και την χερσαία μεταφορά υποβρυχίων και σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού.

Στρατηγικός επενδυτής

Σύμφωνα με πληροφορίες, για το στρατιωτικό σκέλος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από τουλάχιστον τρία σχήματα εγχώριων και διεθνών συμφερόντων.

Σημειώνεται ότι στην είσοδο στρατηγικού επενδυτή στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά αναφέρθηκε το Σάββατο και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του Forum της Helexpo.

Νέα εποχή για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Παράλληλα, νέα εποχή ανάπτυξης διαμορφώνεται για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, καθώς ο Πάνος Ξενοκώστας της ΟΝΕΧ απέκτησε το 52,93% της εταιρείας, μέσω της εταιρείας FEYTEA HOLDING.

Η νέα διοίκηση καλείται να ετοιμάσει την οικονομική έκθεση της προηγούμενης χρήσης αλλά και να φέρει σε πέρας τις απαραίτητες διαδικασίες για να υποβληθεί το σχέδιο εξυγίανσης και να ξεκινήσει η διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 106 του Πτωχευτικού Κώδικα.

Advertisement

TRENDING