Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στους Financial Times τόνισε, μεταξύ άλλων, πως στόχος της κυβέρνησης είναι «μία συνολική φορολογική μεταρρύθμιση με τετραετή ορίζοντα, η οποία θα ενισχύσει την ανάπτυξη». Η μεταρρύθμιση αυτή θα περιλαμβάνει μείωση φόρων για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, μείωση του ΦΠΑ και παροχή φορολογικών κινήτρων για τους επενδυτές, αλλά και κατάργηση των έκτακτων μέτρων που είχαν επιβληθεί κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων δανεισμού της χώρας, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών.
«Βασικός στόχος είναι η επίτευξη βιώσιμων υψηλών ρυθμών ανάπτυξης έτσι ώστε σταδιακά να αποκαταστήσουμε τον χαμένο πλούτο της χώρας», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας στην πρώτη του συνέντευξη σε ξένα μέσα ενημέρωσης αφ’ ότου ανέλαβε τα καθήκοντά του.
«Αναλαμβάνουμε τον έλεγχο του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων. Θα εφαρμόσουμε δομικές μεταρρυθμίσεις με εμπροσθοβαρή τρόπο», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.
«Συμφωνήσαμε (με την ΕΕ) να επιταχύνουμε τις ιδιωτικοποιήσεις διότι πιστεύουμε πως μπορούν να συμβάλουν σε ρυθμούς βιώσιμης ανάπτυξης όταν πραγματοποιούνται σε συνθήκες απόλυτης διαφάνειας και περιλαμβάνουν κοινωνική ανταπόδωση», δήλωσε ο υπουργός στους Financial Times.
Όσον αφορά τα πλεονάσματα, ο υπουργός τόνισε πως, παρά τις φορολογικές ελαφρύνσεις που έχουν ανακοινωθεί, «εκτιμούμε πως θα πετύχουμε τον στόχο του 3,5% για το 2019, αλλά είναι σαφές πως δεν έχουμε άλλο δημοσιονομικό χώρο (για περαιτέρω ελαφρύνσεις) γι’ αυτό το έτος».
Δεδομένης της προοπτικής για γενικότερη ύφεση στην Ευρώπη, ο κος Σταϊκούρας στη συνέντευξή του απέφυγε να κάνει προβλέψεις για την ανάπτυξη της Ελλάδας για τη διετία 2020-21, όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα. Όμως εξέφρασε την πεποίθηση πως η χώρα θα κατορθώσει να ξεπεράσει τον επίσημο στόχο για ανάπτυξη 2% για φέτος, δεδομένου πως το επιχειρηματικό κλίμα έχει αρχίσει να βελτιώνεται.
«Στόχος μας είναι η γοργή εφαρμογή ενός οικονομικού σχεδίου που θα έχει συνοχή και θα είναι ρεαλιστικό, αλλά ταυτόχρονα θα είναι εξωστρεφές», τόνισε στην συνέντευξή του ο Έλληνας υπουργός, καταλήγοντας: «θα πρέπει να οδηγήσουμε την οικονομία σε ένα ανοδικό ενάρετο σπιράλ».