Ένα καινούριο κεφάλαιο ξεκινά για τη ΔΕΗ μετά και την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων από τον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο της Επιχείρησης, Γιώργο Στάσση, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά τη χθεσινή έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων, στην οποία αναδείχθηκε επίσης το νέο 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο.
Ο κος Στάσσης κατά την πρώτη ομιλία που απηύθυνε ευχαρίστησε τον απελθόντα διοικητή της ΔΕΗ, Μανώλη Παναγιωτάκη για τις υπηρεσίες που προσέφερε τα προηγούμενα χρόνια και δήλωσε πως στο εξής ο βασικός στόχος που θα τεθεί είναι επιστροφή της Επιχείρησης σε αναπτυξιακή τροχιά.
Τόνισε δε ότι είναι σημαντικό η ΔΕΗ να γίνει ένας παίκτης που θα παίζει επί ίσοις όροις στην ενεργειακή αγορά, καθιστώντας σαφές ότι αυτή τη στιγμή η No 1 προτεραιότητα και επιτακτική ανάγκη για τη βιωσιμότητα της Επιχείρησης είναι να ξεπεραστεί άμεσα η στενωπός των σοβαρών ταμειακών δυσκολιών, το ύψος των οποίων προσδιόρισε στα 800 με 900 εκατ. ευρώ.
Σε αυτή τη βάση, όπως εξήγησε σε σύντομη ενημέρωση που παραχώρησε στους δημοσιογράφους, μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα, οπότε θα πραγματοποιηθεί η νέα έκθεση του ορκωτού λογιστή, θα πρέπει να έχει συγκεκριμενοποιηθεί ένα σχέδιο δράσης που θα εξασφαλίζει τις απαιτούμενες ταμειακές ροές σε βάθος 12 έως 18 μηνών.
Δίνοντας το στίγμα για την επόμενη ημέρα, προανήγγειλε αλλαγή της εμπορικής πολιτικής της Επιχείρησης, σχολιάζοντας πως η ΔΕΗ δεν θα πρέπει να παραμένει «εγκλωβισμένη στο παρελθόν» και εκτός αναπτυξιακής πορείας, ειδικά αν ληφθεί υπόψιν ότι παγκοσμίως ο κλάδος της Ενέργειας αποτελεί μία πολύτιμη πλουτοπαραγωγική πηγή που γνωρίζει εκρηκτική άνοδο και αποφέρει τεράστια κέρδη.
Ο κος Στάσσης ανάμεσα στους βασικούς άξονες που θα συγκροτήσουν τη νέα πολιτική της Επιχείρησης, αναφέρθηκε επίσης σε ένα σχέδιο απολιγνιτοποίησης εναρμονισμένο με τα διεθνή πρότυπα, που θα εξασφαλίζει μία δίκαιη μετάβαση στη μετά-λιγνιτική εποχή, σημαντικές επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και εκσυγχρονισμό της εμπορίας με την εισαγωγή νέων υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Ειδική μνεία έκανε επίσης και στην συλλογή των ανείσπρακτων οφειλών, ειδικά από αυτούς που είναι σε θέση να πληρώσουν και δεν το κάνουν, λέγοντας πως το επόμενο διάστημα θα εντατικοποιηθεί το «κυνήγι» το οποίο θα συνοδεύεται με αποκοπές ρεύματος.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το μερίδιο της ΔΕΗ στην εγχώρια αγορά, ανέφερε ότι ένας ρεαλιστικός στόχος είναι η υποχώρηση του ποσοστού της στο 60-65%, το οποίο φαίνεται εφικτό, όπως άλλωστε δείχνει η διεθνής εμπειρία για τις δημόσιες επιχειρήσεις ηλεκτρισμού μετά την απελευθέρωση της αγοράς.
Πηγή: Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com