Connect with us

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Στις 53,6 μονάδες έκλεισε τον Σεπτέμβριο ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit

bizness.gr

Published

on

Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών IHS Markit

Στις 53,6 μονάδες έκλεισε τον Σεπτέμβριο ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI) τιμή χαμηλότερη από τις 54,9 μονάδες του Αυγούστου και υπέδειξε τη βραδύτερη βελτίωση της υγείας του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα που έχει καταγραφεί από τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με την έρευνα της IHS Markit, η τιμή του κύριου δείκτη ήταν αισθητά πάνω από τον μέσο όρο που επί μακρόν έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας (49,8 μονάδες) και η αύξηση ήταν, σε γενικές γραμμές, σταθερή.

Η αύξηση της παραγωγής στο σύνολο του ελληνικού τομέα παραγωγής αγαθών ήταν έντονη, παρότι εξασθένησε στον βραδύτερο ρυθμό από τον Ιούνιο. Η άνοδος υποστηρίχθηκε, με βάση όσα αναφέρθηκαν, από τη μεγαλύτερη ζήτηση των πελατών και την απότομη αύξηση του όγκου νέων παραγγελιών.

Ταυτόχρονα, ο ρυθμός αύξησης των νέων εργασιών παρέμεινε, σε γενικές γραμμές, δριμύς και μεταξύ των ταχύτερων που έχει παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 ετών.

Η άνοδος συνδέθηκε γενικά με τις υψηλότερες πωλήσεις σε υφιστάμενους και νέους πελάτες. Παρόλ’ αυτά, η αύξηση των νέων εργασιών από το εξωτερικό εξασθένησε τον Σεπτέμβριο σε μέτριο ρυθμό, ο οποίος ήταν ο βραδύτερος που έχει καταγραφεί σε διάστημα τριών μηνών.

Οι εταιρείες υπέδειξαν μειωμένες πιέσεις στο εργατικό δυναμικό, καθώς η αύξηση της απασχόλησης κατέγραψε τον δεύτερο ασθενέστερο ρυθμό από το τέλος του 2017, ενώ ο όγκος αδιεκπεραίωτων εργασιών υποχώρησε για όγδοο συνεχή μήνα. Ωστόσο, στις περιπτώσεις εκείνες που αναφέρθηκε αύξηση του αριθμού εργαζομένων, οι εταιρείες απέδωσαν την άνοδο στη συνεχιζόμενη αύξηση των νέων παραγγελιών.

Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου υπέδειξαν επίσης περαιτέρω υποτονική αύξηση του κόστους εισροών. Ο ρυθμός αύξησης των τιμών εισροών ήταν, σε γενικές γραμμές, οριακός και τα μέλη του πάνελ συνέδεσαν την υποτονική αύξηση με τον μεγαλύτερο ανταγωνισμό μεταξύ των προμηθευτών μετά την παγκόσμια επιβράδυνση της αγοραστικής δραστηριότητας. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των κατασκευαστών οδήγησε ομοίως σε μικρή αύξηση των τιμών εργοστασίου, καθώς οι εταιρείες μετακύλισαν μικρό μόνο μέρος της αύξησης του κόστους στους πελάτες τους.

Παράλληλα με την αύξηση των νέων παραγγελιών, οι εταιρείες κατέγραψαν σταθερή αύξηση των αγορών εισροών. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις των παραδόσεων πρώτων υλών από τους προμηθευτές οδήγησαν σε περαιτέρω μείωση των αποθεμάτων προμηθειών. Η μείωση των αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων επιταχύνθηκε, παραμένοντας ωστόσο, σε γενικές γραμμές, οριακή.

Τέλος, οι προσδοκίες ως προς την παραγωγή ήταν ενισχυμένες τον Σεπτέμβριο και σε υψηλότερο επίπεδο από την τάση που έχει επικρατήσει στην ιστορία της έρευνας.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Νέα γενική διευθύντρια στον Όμιλο FDL

bizness.gr

Published

on

Όμιλος FDL

Τον ρόλο της γενικής διευθύντριας του Oμίλου FDL, με έδρα στον Ασπρόπυργο, αναλαμβάνει από τις 7 Φεβρουαρίου 2020 η Γιώτα Σιωρά.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η κ. Σιωρά δραστηριοποιείται στο χώρο του Supply Chain και των Logistics για περισσότερα από 25 χρόνια, έχοντας αναλάβει θέσεις ευθύνης σε σημαντικές εταιρείες του κλάδου.

Τον Μάρτιο του 1995 ξεκίνησε την επαγγελματική της σταδιοδρομία από την Kraft, τον Οκτώβριο του 2006 μετακινήθηκε στην Nestle και τον Οκτώβριο του 2016 στην Froneri ως Operations Director. Είναι κάτοχος Bachelor in Financial Mathematics & Statistics και Master of Science in Mathematics & Operational Research από το Πανεπιστήμιο του Essex.

Ο πρόεδρος Βασίλης Καρακουλάκης και ο διευθύνων σύμβουλος Αχιλλέας Μάμαλης επεσήμαναν ότι η κ. Σιωρά με την εμπειρία και τις γνώσεις της θα ενισχύσει περαιτέρω την ανάπτυξη του Ομίλου.

Σημειώνεται ότι ο Όμιλος FDL παρέχει υπηρεσίες που καλύπτουν το σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Continue Reading

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Frigoglass: Αύξηση πωλήσεων της τάξης του 15-16% το 2019

bizness.gr

Published

on

Frigoglass, logo

Η Frigoglass ανακοίνωσε σήμερα ότι, με βάση τα μη ελεγμένα προκαταρκτικά οικονομικά αποτελέσματα από διοικητική πληροφόρηση και την έως τώρα πληροφόρηση, αναμένει τις πωλήσεις και τα EBITDA του κλάδου επαγγελματικής ψύξης να αυξηθούν κατά περίπου 16-17% και 47-49%, αντίστοιχα, για το έτος 2019.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η αύξηση αυτή αντικατοπτρίζει επενδύσεις από πελάτες σε επαγγελματικά ψυγεία στην Ευρώπη, καθώς και τις πρωτοβουλίες εξοικονόμησης του κόστους παραγωγής.

Αντίστοιχα, οι πωλήσεις και τα EBITDA του κλάδου υαλουργίας θα αυξηθούν κατά περίπου 11-12% και 17-19%, αντίστοιχα, για το έτος 2019, ως αποτέλεσμα της αύξησης του όγκου πωλήσεων γυάλινων φιαλών και μεταλλικών πωμάτων, καθώς και των πρωτοβουλιών αύξησης των τιμών στην Νιγηρία.

Ως αποτέλεσμα, οι πωλήσεις και τα EBITDA του ομίλου αναμένονται να αυξηθούν κατά περίπου 15-16% και 30-32%, αντίστοιχα, για το έτος 2019.

Το ύψος των κεφαλαιακών δαπανών της Frigoglass αναμένεται να διαμορφωθεί σε περίπου 28-30 εκατ. ευρώ για το έτος 2019.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Προστασία από τους πιστωτές της εξασφάλισε η Creta Farms

bizness.gr

Published

on

Creta Farms

Δεκτό έκανε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρεθύμνου το αίτημα της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας Creta Farms να απαγορευτεί προσωρινά η λήψη μέτρων ατομικής και συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης καθώς και η λήψη ασφαλιστικών μέτρων εναντίον της, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, η Creta Farms, στο πλαίσιο της διασφάλισης και προστασίας της δραστηριότητας της είχε καταθέσει στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου, στις 25.10.2019, αίτηση για τη λήψη προληπτικών μέτρων προστασίας, σύμφωνα με το άρθρο 106 α’ παρ. 6 του Ν. 3588/2007, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα.

H απόφαση του δικαστηρίου απαγορεύει προσωρινά τη λήψη μέτρων ατομικής και συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης καθώς και τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων περιλαμβανομένων της συντηρητικής κατάσχεσης και της δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών καθώς και της έκδοσης προσωρινής διαταγής σε βάρος της περιουσίας της εταιρείας για τις υφιστάμενες οφειλές της έναντι του συνόλου των πιστωτών της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

Trending