Με μία απόφαση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και “έκπληξη” και εφαρμόζοντας άρθρο του ν.4412/2016, το Υπουργείο Υποδομών ανέλαβε από το Υπουργείο Υποδομών την υλοποίηση των απαραίτητων έργων και μελετών που αφορούν το ΟΑΚΑ (Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών).
Με μία αλληλογραφία που ξεκίνησε από τον περασμένο Νοέμβριο, από το ΥΠΠΟΑ προς το Υποδομών, ζητήθηκε η συνδρομή του υπουργείου για τα απαραίτητα έργα αποκατάστασης και συντήρησης των υποδομών του Ολυμπιακού Σταδίου. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η περίφημη “Στέγη Καλατράβα”, οι κερκίδες αλλά και άλλα κτίρια του συμπλέγματος όπως το Ποδηλατοδρόμιο και άλλες μεταλλικές κατασκευές.
Τα έργα τα αναλαμβάνει ως Φορέας Υλοποίησης η Γενική Γραμματεία του Υπουργείου ΥΠΟΜΕ και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Κτιριακών Υποδομών της Γενικής Διεύθυνσης Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών. Από την πλευρά του το Υπουργείο Πολιτισμού αναλαμβάνει την εξασφάλιση της χρηματοδότησης (κυρίως μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων) αλλά και την παροχή των απαιτούμενων στοιχείων για την εκτέλεση των έργων με την Διεύθυνση Τεχνικών Αθλητικών Έργων και Υποδομών της Γενικής Διεύθυνσης Οργάνωσης Αθλητισμού (της Γ.Γ. Αθλητισμού).
Η μεταφορά της υλοποίησης των έργων έγινε με εφαρμογή του άρθρου 199 του ν.4412/2016 που αφορά τις δημόσιες συμβάσεις. Η λειτουργία, διαχείριση και συντήρηση των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ παραμένει στην Γ.Γ.Αθλητισμού του ΥΠΠΟΑ.
Η εκκίνησης της διαδικασίας δεν είναι τυχαία και προφανώς συνδέεται με το φαινόμενο ταλάντωσης που είχε συμβεί πριν μερικούς μήνες. Πιο συγκεκριμένα, τον περασμένο Νοέμβριο είχε δημιουργηθεί ανησυχία από την ταλάντωση που παρατηρήθηκε στις εξέδρες του Ολυμπιακού Σταδίου της Αθήνας, αλλά το ΥΠΠΟΑ ήταν τότε καθησυχαστικό. Μιλώντας τότε στην ΕΡΤ ο καθηγητής του ΕΜΠ, Παναγιώτης Καρύδης είχε επεσημάνει ότι θα πρέπει να ελεγχθεί η στατικότητα του σταδίου για να εξακριβωθεί αν υπάρχει πρόβλημα και σε τι βαθμό. Στη συνέχεια η διοίκηση του ΟΑΚΑ ζήτησε από την Γ.Γ. Αθλητισμού να πραγματοποιήσει έλεγχο στατικότητας ενώ μάλλον είναι άγνωστο αν υπάρχει σε κάποιο αρχείο η μελέτη στατικότητας από το 2004 (!!).
Η συνέχεια αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για να διαπιστωθεί το κατά πόσο μιλάμε για ένα πρόβλημα ή ένα φαινόμενο αλλά και τι απαιτείται να γίνει, ενώ για πρώτη φορά θα γίνει και εκτεταμένος έλεγχος της Στέγης Καλατράβα, το κατασκευαστικό “έμβλημα” των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004.
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com