Connect with us

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΣΒΕ: Χαμηλότερα κατά μία θέση βρέθηκε η Ελλάδα στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας

Newsroom

Published

on

Χαμηλότερα κατά μία θέση βρέθηκε η Ελλάδα στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας 2019 του “Institute for Management Development” (IMD) της Ελβετίας, παρά τη βελτίωση που παρουσίασαν οι επιδόσεις της χώρας σε τρεις βασικές κατηγορίες δεικτών, αυτές της οικονομικής, κυβερνητικής και επιχειρηματικής αποτελεσματικότητας. Λαμβανομένων υπόψη 342 υποδεικτών, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 58η θέση μεταξύ 63 χωρών, ανήκοντας στην ομάδα των δέκα κρατών-ουραγών, μαζί με τις χώρες Ουκρανία, Περού, Νότια Αφρική, Ιορδανία, Βραζιλία, Κροατία, Αργεντινή, Μογγολία και Βενεζουέλα, σύμφωνα πάντα με τα αποτελέματα της Παγκόσμιας Επετηρίδας, τα οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος* (ΣΒΕ). Σημειώνει μάλιστα τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την Κροατία (που είναι εξηκοστή), τη στιγμή που η Βουλγαρία και η Ρουμανία κατατάσσονται αντίστοιχα στην 48η και 49η θέση.

Αναλυτικότερα, στην κατηγορία των δεικτών της «Οικονομικής Αποδοτικότητας», η Ελλάδα βρίσκεται στην εξηκοστή θέση μεταξύ 63 χωρών για το 2019, έναντι της εξηκοστής πρώτης στην προηγούμενη κατάταξη, ούσα τέταρτη από το τέλος. Μικρή βελτίωση σημειώθηκε επίσης στους δείκτες της «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας», όπου κατατάσσεται επίσης εξηκοστή, έχοντας βελτιώσει κατά μία θέση την επίδοσή της σε σχέση με την περσινή χρονιά. Στην κατηγορία των δεικτών της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας», καταγράφεται βελτίωση της κατάταξης της Ελλάδας επίσης κατά μία θέση, σε σχέση με πέρυσι, αφού κατατάσσεται πλέον πεντηκοστή όγδοη.

Σε αντίθεση με τις τρεις προηγούμενες κατηγορίες δεικτών, στην κατηγορία των «Υποδομών» σημειώνεται μικρή επιδείνωση της κατάταξης της χώρας: συγκεκριμένα από την τεσσαρακοστή θέση του 2018, το 2019 κατατάσσεται τεσσαρακοστή πρώτη, εμφανίζοντας υποχώρηση για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά (σ.σ.τα αποτελέσματα και η συνολική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας με όρους ανταγωνιστικότητας για την επετηρίδα του 2019 αφορούν τις επιδόσεις της κατά την προηγούμενη χρονιά, το 2018). Η Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας (WCY) του IMD, αποτελεί -κατά τον ΣΒΕ- το πλέον αξιόπιστο «εργαλείο» διεθνών επενδυτών στο πλαίσιο της συνολικής αξιολόγησης του περιβάλλοντος δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων σε χώρες και περιφέρειες, για την εξαγωγή των αποφάσεών τους σχετικά με την επιλογή τοποθεσίας χωροθέτησης των διεθνών τους δραστηριοτήτων.

Οι πέντε κύριες προκλήσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας κατά το IMD

Για τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) “η θέση της Ελλάδας στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας του IMD για το 2019, συνιστά, δυστυχώς για ακόμη μια χρονιά, υπόδειξη για εφαρμογή μεταρρυθμιστικού προγράμματος, με πολιτικές άμεσα εφαρμόσιμες, που θα εισφέρουν θετικά στην ανάταξη της οικονομίας της πατρίδας μας και θα επαναφέρουν την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης για την κάλυψη του δημοσίου χρέους και την οριστική έξοδο από την κρίση”.

Με βάση τις επιδόσεις της Ελλάδας στους 342 δείκτες που αξιολογούνται από το IMD το διεθνούς φήμης ινστιτούτο IMD θεωρεί ότι οι πέντε (5) κύριες προκλήσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας, είναι: 1) η υιοθέτηση φιλικής προς τις επιχειρήσεις φορολογικής πολιτικής, με στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας, 2) η άρση των εμποδίων και των προσκομμάτων που αποδεδειγμένα παρεμποδίζουν την υλοποίηση επενδύσεων και, εν τέλει, επιδεινώνουν το επιχειρηματικό κλίμα, 3)η ενίσχυση της ρευστότητας του ιδιωτικού τομέα, μέσω της ισχυροποίησης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, 4) η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και μείωση της ανεργίας, μέσω της εφαρμογής συγκεκριμένης βιομηχανικής πολιτικής, για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας και 5) η προσαρμογή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στα νέα δεδομένα της οικονομίας, για την εξασφάλιση μακροχρόνιας βιωσιμότητας.

Οι ΗΠΑ έχασαν την πρωτοκαθεδρία, η Σιγκαπούρη την κέρδισε, το Χονγκ Κονγκ σταθερά δεύτερο

Παγκοσμίως, η Σιγκαπούρη …κλέβει φέτος την παράσταση, αφού ανέβηκε στην πρώτη θέση της λίστας για το 2019, σημειώνοντας άνοδο δύο θέσεων σε σχέση με το 2018. Αντίθετα, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) χάνουν την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές τοπίο ανταγωνιστικότητας και από την πρώτη θέση της κατάταξης βρίσκονται πλέον στην τρίτη. Τη δεύτερη θέση διατηρεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Χονγκ-Κονγκ (σ.σ. η Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας του IMD υπολογίζει τη συγκεκριμένη περιφέρεια της Κίνας ως διακριτή οικονομία από την υπόλοιπη χώρα).

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ελβετία, κερδίζοντας μία θέση (βρισκόταν στην πέμπτη) σε σχέση με το 2018, ενώ στην πέμπτη, από την έβδομη πέρυσι, αναρριχώνται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η δεκάδα των πλέον ανεπτυγμένων χωρών παγκοσμίως συμπληρώνεται από τις ακόλουθες χώρες στις θέσεις έξι έως 10: Ολλανδία, Ιρλανδία, Δανία, Σουηδία και Κατάρ. Τη δε εικοσάδα συμπληρώνουν κατά σειρά οι χώρες Λουξεμβούργο, Καναδάς, Κίνα, Φιλανδία, Ταϊβάν, Γερμανία, Αυστραλία, Αυστρία και Ισλανδία.

Όπως σημειώνει ο καθηγητής Αρτούρο Μπρις (Arturo Bris), διευθυντής του Κέντρου Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας του IMD, «σε ένα έτος υψηλής αβεβαιότητας στις παγκόσμιες αγορές λόγω των ταχύτατων αλλαγών στο διεθνές πολιτικό σκηνικό και στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις, η ποιότητα των θεσμών φαίνεται να είναι το ενοποιητικό στοιχείο για την αύξηση της παγκόσμιας ευημερίας. Ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο παρέχει τη σταθερότητα στις επιχειρήσεις να επενδύουν και να καινοτομούν, εξασφαλίζοντας έτσι υψηλότερη ποιότητα ζωής για τους πολίτες των χωρών που είναι εγκατεστημένες».

Οι πλέον ανταγωνιστικές οικονομίες της Ευρώπης

Οι πλέον ανταγωνιστικές οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2019, οι οποίες βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα των πλέον ανταγωνιστικών χωρών ανά την υφήλιο, είναι συνεπώς κατά σειρά η Ελβετία (τέταρτη παγκοσμίως), η Ολλανδία (έκτη), η Ιρλανδία (έβδομη), η Δανία (όγδοη) και η Σουηδία (ένατη). “Και για το 2019, όπως και για το 2018, στη δεύτερη πεντάδα της παγκόσμιας κατάταξης κατατάσσονται σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες, κι αυτό επιβεβαιώνεται για ακόμη μια χρονιά, έχουν ως βασικά ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα τις εξαγωγές διεθνώς εμπορεύσιμων βιομηχανικών προϊόντων και τη δημοσιονομική πειθαρχία” υπογραμμίζει ο ΣΒΕ.

Αντίθετα, στη μέση και χαμηλή κατάταξη, δηλαδή από την 30η έως την 61η θέση, βρίσκονται κατά σειρά οι ακόλουθες χώρες της Ευρώπης: Γαλλία (31η), Τσεχία (33η), Εσθονία (35η), Ισπανία (36η), Σλοβενία (37η), Πολωνία (38η), Πορτογαλία (39η), Λετονία (40η), Κύπρος (41η), Ιταλία (44η), Ουγγαρία (47η), Βουλγαρία (48η), Ρουμανία (49η), Σλοβακία (53η) και Κροατία (60ή).

Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Τα γραφεία της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου, Θεσσαλονίκη - Πηγή: Dimand - Photo Credits: Nikos Daniilidis
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ12 ώρες ago

Με LEED Platinum πιστοποιήθηκε το νέο κτίριο γραφείων της Παρευξείνιας Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη – Ποιός ο ρόλος της Dimand

Φωτογραφία αρχείου - Design by Canva Pro
REAL ESTATE17 ώρες ago

Συνεχίζουν να αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα οι ξένοι επενδυτές – Από ποιές χώρες προέρχονται και ποιά ακίνητα προτιμούν

Πηγή: Μπλε Κέδρος
REAL ESTATE18 ώρες ago

Σε εξέλιξη το επενδυτικό πλάνο της Μπλε Κέδρος – Πώς προχωρούν τα 3 έργα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Μονεμβασιά

To ακίνητο προς αξιοποίηση στην Ιερά Οδό 61 - Πηγή: Ten Brinke
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ18 ώρες ago

“Στα σκαριά” νέα εμπορική επένδυση της Ten Brinke στο Ηράκλειο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Η Riviera Galleria στο The Ellinikon - Πηγή: Lamda Development
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ18 ώρες ago

Σε νέα ιστορικά υψηλά οι επιδόσεις των εμπορικών κέντρων της Lamda Development το 2025 – Προχωρούν και τα δύο νέα malls στο The Ellinikon

Φωτό: Bizness.gr
ΚΤΙΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ1 ημέρα ago

Έκλεισε το deal Lamda – Ιατρικού Αθηνών για τη δημιουργία υπερσύγχρονου Healthcare Park στο The Ellinikon

Πηγή: Noval Property
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ1 ημέρα ago

Ανέβηκε κατηγορία στη βιωσιμότητα το εμπορικό πάρκο Mare West της Noval Property στην Κόρινθο

Φωτορεαλιστική μακέτα από τα νέα κεντρικά γραφεία της ΕΚΤΕΡ στην Αγία Παρασκευή - Πηγή: ΕΚΤΕΡ
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 ημέρες ago

Νέο κτίριο σύγχρονων γραφείων για την ΕΚΤΕΡ στην Αγία Παρασκευή – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

RESIDENTIAL2 ημέρες ago

Νέα οικιστική επένδυση από την Τεχνική Ολυμπιακή στη Βουλιαγμένη

Φωτογραφία αρχείου - Design by Canva Pro
REAL ESTATE2 ημέρες ago

Στροφή σε ακριβότερες εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα από τους ξένους επενδυτές – Από ποιές χώρες προέρχονται και τι αναζητούν

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago

Νέο ξενοδοχείο “στα σκαριά” στο κέντρο του Πειραιά – Ποιά εταιρεία επενδύει

Κεφαλονιά - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Στα “σκαριά” 4 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις στο Ιόνιο – Σε ποια νησιά θα γίνουν

Little Athens Project, Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
REAL ESTATE2 εβδομάδες ago

The Ellinikon: πώς προχωρούν όλα τα μεγάλα κτιριακά έργα – Πότε ολοκληρώνονται τα κτίρια κατοικιών, τα ξενοδοχεία και τα malls

Φωτορεαλιστική απεικόνιση του νέου έργου γραφείων της Hellenic Properties στον Ταύρο - Πηγή: Hellenic Properties
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 ημέρες ago

“Στα σκαριά” νέα επένδυση γραφείων σε γνωστό ακίνητο στον Ταύρο – Ποιά εταιρεία επενδύει

ViOS Autograph Psychiko - - Πηγή: ViOS
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 εβδομάδα ago

Σε εξέλιξη έργο για νέο κτίριο σύγχρονων γραφείων στο Ψυχικό – Ποιό γνωστό κτίριο στη Λεωφόρο Κηφισίας μεταμορφώνεται

Project VORIA - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

Με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2028 ξεκίνησαν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση Project Voria στο Μαρούσι

Agora Modiano - Φωτό: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ1 εβδομάδα ago

Αλλαγή “σελίδας” για την ιστορική Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη – Πώς θα ανοίξει εκ νέου το 2026 ανανεωμένη

Το ιστορικό βιομηχανικό ακίνητο Τεγόπουλου στη Νέα Φιλαδέλφεια που θα αξιοποιηθεί - Πηγή: The Prosperity Group
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

Αλλάζει “χέρια” το ιστορικό βιομηχανικό ακίνητο Τεγόπουλου στη Νέα Φιλαδέλφεια – Ποιά εταιρεία από την Κύπρο θα υλοποιήσει την μεγάλη επένδυση με κατοικίες και μουσείο

Πάρος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI/PANORAMAPRESS/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Τα νέα 5άστερα ξενοδοχεία της Ελλάδας – Σε ποιές περιοχές δρομολογούνται 6 νέες επενδύσεις 5 αστέρων

NEXIS Metamorphosis - Πηγή: A&M Architects
REAL ESTATE2 εβδομάδες ago

Σε πλήρη εξέλιξη έργα για νέες κατοικίες, γραφεία και ξενοδοχεία εντός και εκτός Αττικής – Ποιοί βρίσκονται πίσω από το σχεδιασμό τους

Τα έργα σε εξέλιξη στον νέο Riviera Tower στο The Ellinikon - Πηγή: Bizness.gr
RESIDENTIAL3 ημέρες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα μεγάλα κτιριακά έργα – “Ψήλωσαν” και άλλο Riviera Tower, IRC και τα κτίρια κατοικιών

Green Haven Melissia - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα μεγάλη οικιστική επένδυση Green Haven στα Μελίσσια

Πηγή: Dimand Real Estate
REAL ESTATE2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Παρουσιάστηκε το masterplan για τη μεγάλη επένδυση της Dimand στο ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη – Τι θα περιλαμβάνει

Conrad Athens The Ilisian - Πηγή: Hilton
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 μήνα ago

Τους πρώτους μήνες του 2026 θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το νέο 5άστερο Conrad Athens The Ilisian

Piraeús Gate - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project

Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά όταν ολοκληρωθεί - Πηγή: Dimand Real Estate
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρούν από την Dimand τα έργα κατασκευής του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά

Το νέο Μινιόν, φωταγωγημένο - Πηγή: DIMAND - Φωτογραφίες: ΝΙΚΟΣ ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ
VIDEOS2 μήνες ago

[VIDEO] Το όραμα της Dimand για τις πόλεις του σήμερα και του αύριο μέσα από 20 εμβληματικά έργα

Τα έργα σε εξέλιξη στον νέο Riviera Tower στο The Ellinikon - Πηγή: Bizness.gr
VIDEOS2 μήνες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα κτιριακά έργα για τις μεγάλες οικιστικές, εμπορικές και τουριστικές επενδύσεις στο Ελληνικό

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
LOGISTICS2 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρά η mega επένδυση logistics της ΙΚΕΑ στον Ασπρόπυργο

Το νέο κτίριο γραφείων στην Πλατεία Μαβίλη - Πηγή: Ten Brinke
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε πώς μεταμορφώθηκε παλιό κτίριο γραφείων στην Πλατεία Μαβίλη

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).