Την εκτίμηση ότι η αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης έχει πλέον ισορροπήσει, μετά την ιδιαίτερα δύσκολη τετραετία 2012-2015, όταν οι αξίες κατακρημνίστηκαν, διατύπωσε ο Δημήτρης Τζιβράς, γενικός διευθυντής του τοπικού παραρτήματος της Atria Property Services, μέλους του ομίλου CBRE, μιλώντας στο 2ο συνέδριο “Prodexpo North”. Πρόσθεσε, ότι οι τιμές έχουν αργά αλλά σταθερά ανέβει από τα χαμηλότερα επίπεδά τους σε όλες τις κατηγορίες ακινήτων, ενώ έκανε λόγο για υψηλή ζήτηση για επενδύσεις σε ξενοδοχεία, αλλά και σε κατοικίες, με την προοπτική της μετατροπής τους σε καταλύματα που προσφέρονται για βραχυχρόνια μίσθωση.
Κατά τον κ. Τζιβρά, παρατηρείται ακόμη αύξηση ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη ιδιωτικών φοιτητικών εστιών, σε περιοχές με εύκολη πρόσβαση στα δύο πανεπιστήμια του κέντρου της πόλης – δηλαδή στις γειτονιές κοντά στην πανεπιστημιούπολη, ή στους μελλοντικούς σταθμούς του Μετρό. Επιπλέον, οι μεγάλες επενδύσεις στο αεροδρόμιο και το λιμάνι, η προοπτική λειτουργίας του Μετρό, ακόμη και το Μουσείο Ολοκαυτώματος, έχουν τη δική τους θετική επίδραση στην αγορά ακινήτων.
Ως προς το λιμάνι, ο κ. Τζιβράς, επισήμανε ότι η ιδιωτικοποίηση του και η πρόσφατη έναρξη των υποχρεωτικών επενδύσεων φέρνει θετικές προοπτικές, καθώς δημιουργεί ανάγκη και ζήτηση για βιομηχανικά ακίνητα και logistics. Από την τάση αυτή αναμένεται να ωφεληθεί περισσότερο η Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) Σίνδου, λόγω των καλών ήδη υφιστάμενων υποδομών.
Σε ό,τι αφορά το αεροδρόμιο και τον τερματικό σταθμό 2, υπογράμμισε ότι αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω η τουριστική κίνηση στην περιοχή και κατ΄επέκταση να υπάρξει άνοδος της ζήτησης για τουριστικά ακίνητα σε όλη τη μητροπολιτική περιοχή. Για το Μετρό επισήμανε ότι υπάρχει άνοδος της ζήτησης στον άξονα των δύο γραμμών (βασική και επέκταση προς Καλαμαριά), και ενίσχυση της ζήτησης για αγορά κατοικίας στα ανατολικά, ενώ προβλέπεται άνοδος σε ό,τι αφορά τα γραφεία και τα τουριστικά ακίνητα στην οδό Εγνατία.
Ο κ. Τζιβράς, διατύπωσε ακόμη την εκτίμηση ότι το Μουσείο Ολοκαυτώματος είναι ένα έργο που θα φέρει σημαντική αναβάθμιση της δυτικής εισόδου της Θεσσαλονίκης, και θα προκαλέσει ενδιαφέρον για νέες αναπτύξεις ξενοδοχείων και μετατροπή παλαιών βιοτεχνικών κτιρίων / αποθηκών σε ενοικιαζόμενες κατοικίες για βραχυχρόνια μίσθωση. Πιο μακροπρόθεσμα θετική επίδραση στην αγορά ακινήτων αναμένεται να έχουν και τα έργα στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης, αλλά και το πρότζεκτ ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ – Helexpo, στο ιστορικό κέντρο της πόλης που θα αλλάξει πλήρως τη σημερινή εικόνα.
Από την πλευρά του, ο associate banker της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), Γιώργος Μαλτέζος, επισήμανε στο ίδιο συνέδριο ότι η Τράπεζα θα μπορούσε ενδεχομένως να χρηματοδοτήσει κάποιο από τα έργα ανάπλασης που σχεδιάζονται στη Θεσσαλονίκη, εάν η υλοποίησή τους γίνει μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Υπενθύμισε, δε, ότι η EBRD έχει μέχρι στιγμής διαθέσει για χρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα περίπου 2,4 δισ. ευρώ, ενώ θα συνεχίσει να τη χρηματοδοτεί μέχρι και το 2025.
Την έκτη θέση στις προτιμήσεις των τουριστών που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα AirBnB κατέχει πανελλαδικά η Θεσσαλονίκη, ενώ κατατάσσεται δεύτερη μεταξύ των αστικών κέντρων – μετά την Αθήνα – όπως επισήμανε η συνεργάτιδα της “Pointers Property Services AE” του Ομίλου “Σαμαράς & Συνεργάτες” MRICS και πιστοποιημένη εκτιμήτρια ακινήτων, Αγάπη Ξιφιλίδου. Στην ίδια λίστα, μεταξύ των ελληνικών νησιών βρίσκεται – λόγω και του μεγέθους της – η Κρήτη. Η κ. Ξιφιλίδου, προχώρησε σε χαρτογράφηση της αγοράς του Airbnb βάσει στοιχείων, τόσο από την επίσημη πλατφόρμα AirDNA – που τροφοδοτείται με πληροφορίες από την πλατφόρμα του Airbnb – όσο και από ερευνητικό υλικό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.
Στην πόλη “των 15 Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και των 30 Μουσείων, με τα 15 ξενοδοχεία πέντε αστέρων και τα 29 τεσσάρων”, τα ακίνητα που διατίθενται μέσω AirBnB αυξάνονται και πληθαίνουν. “Ενώ αρχές του 2016 τα δηλωμένα προς βραχυχρόνια μίσθωση υπολογίζονταν σε μερικές δεκάδες στη Θεσσαλονίκη, το 2018 ξεπέρασαν τα 2.500, με αποτέλεσμα πλέον να παρατηρείται έλλειψη στα ακίνητα για μακροχρόνια μίσθωση. Επιπλέον, στη Θεσσαλονίκη παρατηρείται ως επί το πλείστον εποχιακός τουρισμός – με το φθινόπωρο και την άνοιξη να παρατηρείται αύξηση, ενώ ακολουθούν ο χειμώνας και το καλοκαίρι. Πιο αναλυτικά, το 61% (των καταλυμάτων) σημειώνει πληρότητα από 1-3 μήνες, ενώ μόλις το 17% από 7-12 μήνες στο διάστημα των τελευταίων 12 μηνών. Επίσης, το μεγαλύτερο ποσοστό των τουριστών επιλέγει διαμερίσματα με τιμή διανυκτέρευσης τα 50 ευρώ και για το 45% αυτών η διαμονή αγγίζει, κατά μέσο όρο, τα δύο βράδια. Το 40% μένει για ένα βράδυ, ενώ το 9-10% κάνει τρεις διανυκτερεύσεις” σημείωσε η κ. Ξιφιλίδου και πρόσθεσε πως “το φαινόμενο Airbnb έχει αναμφίβολα αλλάξει την “τουριστική διαμονή” στη Θεσσαλονίκη – αν και η επιλογή της βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν αποτελεί πάντα τη φθηνότερη διαμονή”.
Συμπερασματικά, σημείωσε, “μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει αρνητική συσχέτιση με την οικονομική κρίση, υψηλή μέση ημερήσια μίσθωση, αλλά και υψηλός αριθμός ολόκληρων ακινήτων προς μίσθωση. Επιπλέον, το ενδιαφέρον για επενδύσεις στη δημιουργία τουριστικών καταλυμάτων σε διατηρητέα κτίρια, πιθανώς να προκαλέσει αλλαγές στην τουριστική αγορά ακινήτων και στην αγορά των Airbnb”.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ