REAL ESTATE
Trastor: άκρως θετικό το 9μηνο του 2020 – Τί δείχνουν τα οικονομικά αποτελέσματα
Published
5 έτη agoon
By
NewsroomΣημαντική βελτίωση στα οικονομικά της αποτελέσματα στο 9μηνο ανακοίνωσε η Trastor, ένας από τους μεγάλους παίκτες του εγχώριου real estate.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, κατά τη περίοδο του εννεάμηνου του 2020, ο Όμιλος σημείωσε σημαντική αύξηση της τάξεως του 46,2% των εσόδων από μισθώματα, τα οποία ανήλθαν σε €9,6 εκατ. έναντι €6,5 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του 2019. Αύξηση επίσης παρουσίασαν κατά 30,5% τα καθαρά κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) για το εννεάμηνο του 2020, τα οποία ανήλθαν σε €7,9 εκατ. σε σχέση με €6,1 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του 2019.
Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 30,2% εντός του εννεάμηνου του 2020 και ανήλθαν σε €8,1 εκατ. σε σχέση με €6,2 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του 2019. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων και κερδών από αναπροσαρμογή επενδυτικών ακινήτων και προβλέψεων απομείωσης απαιτήσεων (adjusted EBITDA) αυξήθηκαν κατά 68,7% εντός του εννεάμηνου του 2020 και ανήλθαν σε €4,5 εκατ. σε σχέση με €2,6 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του 2019.
Κατά το γ’ τρίμηνο του 2020, ο Όμιλος σημείωσε σημαντική αύξηση της τάξεως του 49% των εσόδων από μισθώματα, τα οποία ανήλθαν σε €3,9 εκατ. έναντι €2,6 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του 2019. Σημαντική επίσης αύξηση κατά 50% παρουσίασαν τα καθαρά κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) κατά το γ’ τρίμηνο του 2020, τα οποία ανήλθαν σε €2,7 εκατ. σε σχέση με €1,8 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του 2019. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν αντίστοιχα κατά 49% εντός του γ’ τριμήνου του 2020 και ανήλθαν σε €2,7 εκατ. σε σχέση με €1,8 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του 2019.
Τη 30η Σεπτεμβρίου του 2020 το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο περιελάμβανε 65 εμπορικά ακίνητα, υψηλής ποιότητας και απόδοσης, σε στρατηγικά επιλεγμένες περιοχές της χώρας, συνολικής αξίας €288,6 εκατ. (όπου συμπεριλαμβάνονται και κέρδη από αναπροσαρμογή επενδυτικών ακινήτων με ημερομηνία 30 Ιουνίου 2020), έναντι €200,7 εκατ. κατά την 31η Δεκεμβρίου του 2019.
Τα ανωτέρω οικονομικά μεγέθη κερδοφορίας των γ’ τριμήνων των χρήσεων 2020 και 2019, συγκρινόμενα αναλογικά με τα αντίστοιχα δημοσιευμένα των εξαμήνων, εμφανίζονται βελτιωμένα, κυρίως λόγω της επιβάρυνσης των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων με το σύνολο των ετήσιων ποσών του ΕΝΦΙΑ.
Οι βασικές μεταβολές των στοιχείων της Κατάστασης Χρηματοοικονομικής Θέσης, οι οποίες αφορούν το γ’ τρίμηνο του 2020, εντοπίζονται κυρίως στις επενδύσεις σε ακίνητα και στον δανεισμό. Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις σε ακίνητα έχουν αυξηθεί κατά το ποσό των €17,6 εκατ. που αφορά κυρίως την απόκτηση του 100% των μετοχών της ανώνυμης εταιρείας Δωρίδα Κτηματική Α.Ε. η οποία έχει στην ιδιοκτησία της μια εμπορική αποθήκη συνολικής επιφάνειας 25.095 τ.μ., στον Ασπρόπυργο Αττικής η οποία και μισθώνεται.
Αντίστοιχα, ο συνολικός δανεισμός του Ομίλου αυξήθηκε κατά €11,3 εκατ. κατά το γ’ τρίμηνο του 2020 σε σχέση με τη τελευταία δημοσιευμένη περίοδο του α’ εξαμήνου, λόγω της εκταμίευσης ποσού ύψους €12,5 εκ., από το Ομολογιακό Δάνειο συνολικού ύψους €21 εκατ. της Τράπεζας Eurobank A.E., που συνήψε ο Όμιλος την 26η Μαΐου 2020.
Η σχέση δανειακών υποχρεώσεων προς επενδύσεις και δικαιώματα χρήσης επί επενδυτικών ακινήτων, (LTV) κατά την 30η Σεπτεμβρίου 2020 ανήλθε σε 55,5%, σε αντίστοιχα επίπεδα με τον εν λόγω δείκτη κατά το α’ εξάμηνο του 2020.
Τα ανωτέρω οικονομικά στοιχεία για το εννεάμηνο της χρήσης 2020, περιλαμβάνουν την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους €37,2 εκατ. που ολοκληρώθηκε στις 29 Ιουνίου 2020.
Η επίπτωση των μειώσεων ενοικίων
Από τις αρχές του 2020, η πανδημία του Covid-19, έχει επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα του Ομίλου και ειδικότερα τα έσοδα από μισθώματα των επενδυτικών ακινήτων, λόγω των μέτρων που έλαβε και συνεχίζει να λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των υγειονομικών και οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας στη χώρα μας. Ειδικότερα, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, παρέχεται η απαλλαγή σε συγκεκριμένους κάθε φορά ΚΑΔ μισθωτών επαγγελματικών μισθώσεων, από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος.
Η εφαρμογή των ανωτέρω νομοθετικών διατάξεων, είχε ως αποτέλεσμα τα έσοδα από μισθώματα ακινήτων του Ομίλου να μειωθούν κατά €527.815 στο α’ εξάμηνο του 2020, ήτοι 8,5% ως προς τα εξαμηνιαία έσοδα από μισθώματα και επιπλέον €46.825 στο γ’ τρίμηνο του 2020, ήτοι 1,2% ως προς τα αντίστοιχα τριμηνιαία έσοδα από μισθώματα. Σε σωρευτικό επίπεδο εννεάμηνου της τρέχουσας χρήσης, η μείωση των εσόδων από μισθώματα ανήλθε σε €574.640, ήτοι 5,7% των αντίστοιχων εσόδων από μισθώματα της περιόδου.
Οι όποιες σχετικές νομοθετικές διατάξεις για τον μήνα Οκτώβριο, δεν επηρέασαν τα έσοδα του Ομίλου στον εν λόγω μήνα, ενώ με βάση τη σχετική Υπουργική Απόφαση με ημερομηνία δημοσίευσης 24 Νοεμβρίου 2020, θεσπίστηκαν αντίστοιχα κριτήρια μείωσης των μισθωμάτων σε συγκεκριμένους ΚΑΔ, για τον μήνα Νοέμβριο, τα οποία και μείωσαν τα έσοδα από μισθώματα στον εν λόγω μήνα κατά €277.436. Η εκτίμηση του Ομίλου είναι ότι για τον Δεκέμβριο, θα υπάρξει αντίστοιχη με αυτήν του Νοεμβρίου, σχετική Υπουργική Απόφαση αναφορικά με τα μισθώματα.
You may like
-
Τα 4 μεγάλα “στοιχήματα” για το ελληνικό real estate – Προς τα που δείχνει για λύσεις η αγορά
-
Πώς θα αξιοποιηθούν τα 34 ακίνητα 49 εκατ. ευρώ που θα αποκτήσει η Premia Properties από την Τράπεζα Πειραιώς
-
Νέα Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου 75 εκατ. ευρώ αποφάσισε η Trastor
-
Επενδύσεις 93 εκατ. ευρώ υλοποιεί η Μπλε Κέδρος – Ποιά 8 μεγάλα real estate έργα βρίσκονται υπό κατασκευή ή σχεδιασμό
-
Ποιά 2 κριτήρια βοηθούν στην ταχύτερη πώληση ενός ακινήτου κατοικίας – Τι δείχνουν τα στοιχεία και οι νέες τάσεις
-
Στην πώληση κτιρίου γραφείων στο Μαρούσι προχώρησε η Trastor
“Στα σκαριά” επένδυση για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στα Χανιά – Δείτε πού θα γίνει
Στα “σκαριά” τα δύο πρώτα Coco-mat Village από την Μπλε Κέδρος – Πώς αλλάζουν το επενδυτικό προφίλ της εταιρείας
Στροφή στις επενδύσεις σε εμπορικά ακίνητα για τον Όμιλο Φάις – Ποιές περιοχές έχει στο “ραντάρ” και ποιά έργα δρομολογεί
“Πρόσω ολοταχώς” για το νέο 5άστερο ξενοδοχείο της Anatolia Hospitality στο Σύνταγμα – Ποιό γνωστό κτίριο θα αξιοποιηθεί
Τα 4 μεγάλα “στοιχήματα” για το ελληνικό real estate – Προς τα που δείχνει για λύσεις η αγορά
Νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων δρομολογείται στη Μήλο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
Νέο ξενοδοχείο δρομολογείται στη Σύρο – Σε ποιά περιοχή θα αναπτυχθεί
Πώς θα αξιοποιηθούν τα 34 ακίνητα 49 εκατ. ευρώ που θα αποκτήσει η Premia Properties από την Τράπεζα Πειραιώς
Σε νέο κύκλο ξενοδοχειακών επενδύσεων εισέρχεται η Intracom – Ποιά είναι τα 3 έργα που δρομολογεί σε Αττική και Κυκλάδες
Οι 3 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις που δρομολογούνται σε κέντρο Αθήνας και Γλυφάδα
Εγκρίθηκε το νέο έργο ανακαίνισης γνωστού ξενοδοχείου στη Γλυφάδα
“Στα σκαριά” νέα επένδυση γραφείων της Hellenic Properties στον Ταύρο – Ποιό γνωστό ακίνητο θα αξιοποιηθεί
“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο στη Λεωφόρο Συγγρού – Ποιό ακίνητο θα αξιοποιηθεί και ποιά εταιρεία επενδύει
Νέο “πράσινο φως” για κτιριακό έργο γραφείων στο Votanikos Business Park της Dimand
“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο στην Ερμού – Ποιό κτίριο θα αξιοποιηθεί
Πώς προχωρά η επέκταση της ΙΚΕΑ στην Ελλάδα – Σε ποιού είδους εμπορικά ακίνητα θα επενδύσει και σε τι στάδιο βρίσκεται το project στο The Ellinikon
Ξανά “στα σκαριά” η mega τουριστική επένδυση στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας – Τι θα περιλαμβάνει και ποιοί επενδύουν
“Πράσινο φως” για το νέο ξενοδοχείο Bob W στη Σταδίου – Τι θα περιλαμβάνει και ποιά εταιρεία επενδύει
Νέα εποχή για το ιστορικό Hilton της Αθήνας – Ανοίγει στις 23 Απριλίου το νέο 5άστερο Conrad Athens The Ilisian
Επεκτείνεται στα ακίνητα και τα ξενοδοχεία η Intracom – Ποιά μεγάλα έργα real estate δρομολογεί εντός και εκτός Αττικής
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής της Riviera Galleria στο Ελληνικό
[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η mega επένδυση logistics για την IKEA στον Ασπρόπυργο
[VIDEO] Προχωρά η κατασκευή της οικιστικής επένδυσης Promenade Heights στο The Ellinikon
[VIDEO] Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2026 από την Dimand το νέο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά
[VIDEO] Λίγο πριν την ολοκλήρωση το μεγάλο έργο γραφείων Syndesis Hub στο Ελληνικό
[VIDEO] Ανοίγει την 1η Μαρτίου το νέο The Fiction Athens στο Μαρούσι – Πώς μεταμορφώθηκε το γνωστό ξενοδοχείο Civitel
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής του εμπορικού κέντρου Riviera Galleria στο Ελληνικό
[VIDEO] Πώς προχωρούν τα έργα για το νέο data center στα Σπάτα
Προς αξιοποίηση το ακίνητο του πρώην ξενοδοχείου “Βέρμιον” στη Νάουσα – Τι αφορά ο διαγωνισμός παραχώρησης 48 εκατ. ευρώ
Δύο νέες οικιστικές επενδύσεις από την MIBS στον Πειραιά – Ποιό πρώην βιομηχανικό κτίριο με ιστορία θα μεταμορφωθεί σε κατοικίες
TRENDING
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα agoΕγκρίθηκε το νέο έργο ανακαίνισης γνωστού ξενοδοχείου στη Γλυφάδα
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 εβδομάδες ago“Στα σκαριά” νέα επένδυση γραφείων της Hellenic Properties στον Ταύρο – Ποιό γνωστό ακίνητο θα αξιοποιηθεί
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο στη Λεωφόρο Συγγρού – Ποιό ακίνητο θα αξιοποιηθεί και ποιά εταιρεία επενδύει
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες agoΝέο “πράσινο φως” για κτιριακό έργο γραφείων στο Votanikos Business Park της Dimand
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο στην Ερμού – Ποιό κτίριο θα αξιοποιηθεί






