Connect with us

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Β. Κορκίδης-ΕΒΕΠ: Η επένδυση της Cosco στον Πειραιά αυξάνει το επενδυτικό ενδιαφέρον

Newsroom

Published

on

Για την επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, τη θέση του λιμανιού στο παγκόσμιο επιχειρηματικό γίγνεσθαι και την πρωτοβουλία «One Belt – One Road» μίλησε, σε συνεντεύξεις του στην ιταλική και την ιαπωνική τηλεόραση, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ) Βασίλης Κορκίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «Η πρωτοβουλία “One Belt-One Road” δεν αφορά μόνο στις επιχειρηματικές επενδύσεις, αλλά αφορά σε ανταλλαγές ανθρώπινων σχέσεων και πολιτισμών. Σε ένα ευρωπαϊκό Φόρουμ, εξήγησα πώς συμπεριφέρονται οι Έλληνες όσον αφορά στην αγάπη τους για τη θάλασσα, τον κόσμο και τον πολιτισμό που έχει αντέξει στο χρόνο.

Βλέπω θετικές εξελίξεις και αρκετές προσδοκίες σε αυτή την πρωτοβουλία, η οποία είναι σίγουρα ιδιαίτερα επωφελής για την Ελλάδα. Πρέπει, λοιπόν, να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στην στήριξη του BRI προς όφελος της ελληνικής οικονομίας.

Πρόσφατα, μετά την επίσκεψη του προέδρου της Κίνας στη Ρώμη, η ιταλική κυβέρνηση αφού αντιστάθηκε στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές πιέσεις, ανακοίνωσε ότι, θα αποτελέσει μέρος της κινεζικής πρωτοβουλίας και ότι θεωρεί τον δρόμο του μεταξιού, ως τρόπο ενίσχυσης της οικονομίας της και καλύτερης πρόσβασης στην κινεζική αγορά, παρά τις προειδοποιήσεις της ιταλικής αντιπολίτευσης πως, η Ιταλία θα γίνει “αποικία”.

Όσον αφορά την επένδυση της Cosco Shipping στο λιμάνι του Πειραιά είναι ένα επιτυχημένο παράδειγμα αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας. Ο στόχος είναι κοινός: η άνοδος του Πειραιά στην παγκόσμια κατάταξη των λιμένων, η συνέχιση της επένδυσης με ταχείς ρυθμούς, ώστε να συμβάλει ακόμη περισσότερο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, να προωθήσει τις σχέσεις στον τομέα του εμπορίου, του τουρισμού, την αλυσίδα εφοδιασμού καθώς και την ενίσχυση της νέας πρωτοβουλίας παγκόσμιου εμπορίου “One Belt-One Road” της Κίνας.
Χωρίς αμφιβολία, η κινεζική επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά έχει δώσει επιχειρηματικά κίνητρα στην ευρύτερη περιοχή, ενώ παράλληλα αυξάνει το επενδυτικό ενδιαφέρον ελληνικών και ξένων εταιρειών, οι οποίες στοχεύουν στη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων, συνεδριακών κέντρων και κρουαζιερόπλοιων, που επωφελούνται από την αναβάθμιση της πόλης.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΕΒΕΠ υποστηρίζει την προσπάθεια του ΟΛΠ να αναπτύξει ακόμη περισσότερο τον Πειραιά, ώστε να μπορούν οι τοπικές επιχειρήσεις να εξυπηρετούν, να επισκευάζουν και να προμηθεύουν περισσότερα πλοία.

Τέλος, όσον αφορά στην πρόσφατη συμφωνία Κίνας-Ιταλίας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας BRI, πρόκειται για μια οικονομική συνεργασία με αμοιβαία οφέλη και επιχειρηματικές συμφωνίες, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων, αλλά δεν βλέπουμε κανένα ανταγωνισμό μεταξύ του Πειραιά και των ιταλικών λιμένων.

Την περασμένη εβδομάδα, στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας, η Ελλάδα έγινε μέλος της «ομάδας των 16+1» ευρωπαϊκών χωρών με τις ασθενέστερες οικονομίες στην Ευρώπη, οι οποίες αποφάσισαν να επωφεληθούν από τις κινεζικές επενδύσεις των 15,5 δισ. δολαρίων και να προσπαθήσουν να εμβαθύνουν κάθε εμπορική συνεργασία με την Κίνα.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της παλιάς ΕΕ και της Δυτικής Ευρώπης, που εντάσσεται σε αυτή την ομάδα συνεργασίας και αυτό έχει την ερμηνεία του. Είναι γεγονός ότι η αυξανόμενη κινεζική επιρροή προβληματίζει τους Ευρωπαίους και ιδιαίτερα τους Γερμανούς και Γάλλους βιομηχάνους.
Έτσι, από τις 10 Απριλίου τέθηκε σε ισχύ η νέα ευρωπαϊκή οδηγία του “EuroControl” άμεσων ξένων επενδύσεων, που αποσκοπεί να περιορίσει τη διείσδυση τρίτων χωρών σε στρατηγικούς οικονομικούς τομείς της ΕΕ.

Συμπερασματικά, τα κύρια οφέλη από την «ελληνο-κινεζική» συνεργασία στο λιμάνι του Πειραιά κατά την άποψή μου, είναι:

Όσον αφορά στον Πειραιά ως “νοτιοανατολική πύλη” της Ευρώπης, είναι σήμερα ο δεύτερος μεγαλύτερος λιμένας στη Μεσόγειο, έκτος στην Ευρώπη και 32ος στο κόσμο. Μια δεκαετία μετά την πρώτη επένδυση της κινεζικής ναυτιλιακής εταιρείας στο λιμάνι του Πειραιά, η συνεργασία Κίνας-Ελλάδας προσπαθεί να καταστήσει τον Πειραιά νούμερο ένα λιμάνι στη Μεσόγειο Θάλασσα, τέταρτο στην Ευρώπη και στα 30 μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου.

Η ανάπτυξη του Πειραιά τα τελευταία χρόνια δείχνει ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τη συνεργασία Ελλάδας-Κίνας στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας “Belt and Road”. Εν μέσω της κρίσης χρέους που έπληξε την Ελλάδα πολύ σκληρά, η τοπική και η ελληνική οικονομία επωφελήθηκαν από την επένδυση που βελτίωσε την εικόνα του λιμανιού με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η επένδυση της COSCO στο λιμάνι είναι ένα έργο στρατηγικής σημασίας, το οποίο βελτίωσε σημαντικά τη χωρητικότητα του λιμανιού και δημιούργησε νέες ευκαιρίες απασχόλησης. Πολλές επιχειρήσεις παραναυτιλιακών δραστηριοτήτων ακολούθησαν την ανάπτυξη του λιμένα, που σημαίνει ότι, προσέφεραν νέες και πολύ καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους της τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας.

Η επένδυση στον Πειραιά πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσεται και με την υλοποίηση επιπλέον έργων 550 εκατ. ευρώ του Masterplan. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο Πειραιάς διακίνησε συνολικά από όλους τους προβλήτες 4,91 εκατ. TEUs, έναντι 4,15 εκατ. TEUs έναν χρόνο πριν και «σκαρφάλωσε» από την 38η στην 32η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 132,9 εκατ. €, έναντι 111,5 εκατ. € της χρήσης 2017, παρουσιάζοντας αύξηση 19,2 %. Τα κέρδη προ φόρων ανέρχονται σε 42,3 εκατ. €, έναντι 21,2 εκατ. € της χρήσης 2017 παρουσιάζοντας αύξηση 100%. Το καθαρό αποτέλεσμα εμφανίζεται βελτιωμένο κατά 147 % σε 27,9 εκατ. € έναντι 11,3 εκατ. € της χρήσης 2017. Η ΟΛΠ Α.Ε. θα καταβάλλει 4,8 εκατ. € ως αντάλλαγμα παραχώρησης στο Ελληνικό Δημόσιο για τη χρήση 2018 έναντι 4,1 εκατ. € το 2017. Τα διαθέσιμα ανήλθαν σε 80,9 εκατ. €, έναντι 61,9 εκατ. € το 2017. Το προτεινόμενο μέρισμα ανά μετοχή ανέρχεται σε 0,424€ από 0,1712 € το 2017 (αύξηση 148%). Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν τη σημαντική ώθηση, που έχει δώσει στον Πειραιά η Cosco.

Η συνεργασία μεταξύ της COSCO Shipping, μιας από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες παγκοσμίως, και των Ελλήνων εφοπλιστών που κατέχουν τον μεγαλύτερο στόλο του κόσμου είναι πετυχημένη. Η κινεζική επένδυση, κατά την άποψή μου, έδωσε προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία και η συνεργασία Ελλάδας-Κίνας είναι προς όφελος και των δύο χωρών. Οι ελληνικές επιχειρήσεις μπόρεσαν να στηρίξουν και να ακολουθήσουν με επιτυχία την ταχεία ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά, γιατί διαθέτουν τεχνογνωσία, τεχνολογία, εμπειρία και συνέπεια.

Το ζητούμενο για το ΕΒΕΠ είναι να αξιοποιηθεί η τοπική επιχειρηματικότητα περισσότερο και να συνεργαστούν οι εξειδικευμένες του κλάδου ελληνικές επιχειρήσεις ακόμα καλύτερα στο μέλλον με τη διοίκηση της ΟΛΠ ΑΕ».

Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Λήμνος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: Βασίλης Πρωτόπαπας / Eurokinissi
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ14 ώρες ago

Nέο ξενοδοχείο 4 αστέρων δρομολογείται στη Λήμνο – Πού θα γίνει

Φωτογραφία αρχείου - Design by Canva Pro
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ15 ώρες ago

“Στα σκαριά” έργο για νέο 5άστερο ξενοδοχείο στα Χανιά

Το ακίνητο της Hellenic Properties στη Λεωφόρο Συγγρού - Πηγή: Hellenic Properties
REAL ESTATE16 ώρες ago

Σε εξέλιξη το mega οικιστικό έργο της Hellenic Properties στη Συγγρού – Ποιά άλλα έργα για κτίρια γραφείων και ξενοδοχεία σχεδιάζει

Το οικιστικό έργο Aura Residential στο The Ellinikon - Πηγή: Aura Residential
RESIDENTIAL16 ώρες ago

Σε αδειοδοτική διαδικασία η μεγάλη οικιστική επένδυση Aura Residential στο The Ellinikon – Τι θα περιλαμβάνει και ποιές εταιρείες επενδύουν

Project VORIA - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Athens Resort Casino συμμετέχει η ΕΤΑΔ για το Project VORIA

Φωτό: Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi
REAL ESTATE1 ημέρα ago

Πώς η καταγραφή της ακίνητης περιουσίας των Δήμων μπορεί να συμβάλει στη λύση του στεγαστικού προβλήματος στην Ελλάδα

Μύκονος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: Χρήστος Μπόνης / Eurokinissi
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο στη Μύκονο – Σε ποιά περιοχή του νησιού θα γίνει

Χανιά - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Πράσινο φως” σε επένδυση για νέο ξενοδοχείο στα Χανιά

Η παραλία του Βόλου - Design by Canva Pro
RESIDENTIAL2 ημέρες ago

Και τρίτο ακίνητο για φοιτητικές κατοικίες στο Βόλο αποκτά η Premia Properties – Στόχος για 1.000 δωμάτια έως το τέλος του 2026

Φωτορεαλιστική απεικόνιση του νέου έργου γραφείων της Hellenic Properties στον Ταύρο - Πηγή: Hellenic Properties
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 ημέρες ago

“Στα σκαριά” νέα επένδυση γραφείων της Hellenic Properties στον Ταύρο – Ποιό γνωστό ακίνητο θα αξιοποιηθεί

Το νέο κέντρο logistics της Trastor στον Ασπρόπυργο - Πηγή: Karpathios Development
LOGISTICS2 εβδομάδες ago

Εγκαταστάθηκε ο Σκλαβενίτης στο νέο mega logistics center στον Ασπρόπυργο ενώ σχεδιάζει νέες επενδύσεις logistics στη Δυτική Αττική

Green Haven Melissia - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

Ξεκίνησε η νέα μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια – Πού κατασκευάζεται και τι περιλαμβάνει

Το νέο συγκρότημα κατοικιών και supermarket της Μασούτης στις Τρεις Γέφυρες - Πηγή: Google Maps
RESIDENTIAL5 ημέρες ago

[VIDEO] Προχωρά το mega project 30 εκατ. ευρώ με κατοικίες και εμπορικό κατάστημα της Μασούτης στις Τρεις Γέφυρες – Πότε θα ολοκληρωθεί

Το νέο συγκρότημα κατοικιών και γραφείων Skyway στο Piraeus Gate - Πηγή: DKG Development
RESIDENTIAL5 ημέρες ago

[ΦΩΤΟ] Ξεκίνησε η κατασκευή του νέου συγκροτήματος κατοικιών και γραφείων Skyway στον Πειραιά – Πώς εντάσσεται στο mega project PIRAEUS GATE

Το ακίνητο στην οδό Χάρητος 3 στο Κολωνάκι - Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

Ποιό ακίνητο θα μετατραπεί σε νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στο Κολωνάκι

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva Pro
LOGISTICS1 εβδομάδα ago

Νέα ακίνητα στην Αττική αναζητά η Σκλαβενίτης – Σε ποιές περιοχές εστιάζει και ποιές οι προδιαγραφές

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Εγκρίθηκε το έργο για το νέο ξενοδοχείο στη Λεωφόρο Συγγρού – Σε ποιό ύψος θα γίνει

ViOS Autograph Psychiko - - Πηγή: ViOS
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Σε εξέλιξη έργο για νέο κτίριο σύγχρονων γραφείων στο Ψυχικό – Ποιό γνωστό κτίριο στη Λεωφόρο Κηφισίας μεταμορφώνεται

Φωτορεαλιστική απεικόνιση του νέου έργου γραφείων της Hellenic Properties στον Ταύρο - Πηγή: Hellenic Properties
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 ημέρες ago

“Στα σκαριά” νέα επένδυση γραφείων της Hellenic Properties στον Ταύρο – Ποιό γνωστό ακίνητο θα αξιοποιηθεί

To νέο 5άστερο smart ONOMA Hotel στη Θεσσαλονίκη - Φωτό: onomahotel.com
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

“Κατεβαίνει” Αθήνα η Anatolia Hospitality – Ποιό γνωστό κτίριο στο Σύνταγμα θα μετατρέψει σε 5άστερο ξενοδοχείο

Η νέα επένδυση Voria στο Μαρούσι - Όμιλος Regency
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

[VIDEO] Δείτε πώς προχωρούν τα έργα για το Project VORIA στο Μαρούσι

Το νέο συγκρότημα κατοικιών και supermarket της Μασούτης στις Τρεις Γέφυρες - Πηγή: Google Maps
RESIDENTIAL5 ημέρες ago

[VIDEO] Προχωρά το mega project 30 εκατ. ευρώ με κατοικίες και εμπορικό κατάστημα της Μασούτης στις Τρεις Γέφυρες – Πότε θα ολοκληρωθεί

Τα έργα σε εξέλιξη στον νέο Riviera Tower στο The Ellinikon - Πηγή: Bizness.gr
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα μεγάλα κτιριακά έργα – “Ψήλωσαν” και άλλο Riviera Tower, IRC και τα κτίρια κατοικιών

Green Haven Melissia - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα μεγάλη οικιστική επένδυση Green Haven στα Μελίσσια

Πηγή: Dimand Real Estate
REAL ESTATE2 μήνες ago

[VIDEO] Παρουσιάστηκε το masterplan για τη μεγάλη επένδυση της Dimand στο ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη – Τι θα περιλαμβάνει

Conrad Athens The Ilisian - Πηγή: Hilton
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 μήνες ago

Τους πρώτους μήνες του 2026 θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το νέο 5άστερο Conrad Athens The Ilisian

Piraeús Gate - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project

Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά όταν ολοκληρωθεί - Πηγή: Dimand Real Estate
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρούν από την Dimand τα έργα κατασκευής του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά

Το νέο Μινιόν, φωταγωγημένο - Πηγή: DIMAND - Φωτογραφίες: ΝΙΚΟΣ ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ
VIDEOS3 μήνες ago

[VIDEO] Το όραμα της Dimand για τις πόλεις του σήμερα και του αύριο μέσα από 20 εμβληματικά έργα

Τα έργα σε εξέλιξη στον νέο Riviera Tower στο The Ellinikon - Πηγή: Bizness.gr
VIDEOS3 μήνες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα κτιριακά έργα για τις μεγάλες οικιστικές, εμπορικές και τουριστικές επενδύσεις στο Ελληνικό

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).