REAL ESTATE
Ξαναπαίρνουν ζωή 5 πρώην βιομηχανικά ακίνητα-φιλέτα στον Πειραιά
Published
5 έτη agoon
By
NewsroomΟι βιομηχανίες φεύγουν, έφυγαν. Ο Πειραιάς, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και ένα από τα μεγαλύτερα σε εμπορευματική κίνηση λιμάνια στην Ευρώπη, αλλάζει εικόνα σιγά σιγά. Η ναυτιλία παραμένει, ο τουρισμός ετοιμάζεται να ανθήσει και πάλι ενώ το real estate φαίνεται ότι έχει πάρει φωτιά.
Πολλά είναι τα παλιά βιομηχανικά ακίνητα στην Πειραιώς και τον Πειραιά, τα οποία παρέμεναν αναξιοποίητα. Ωστόσο, η οικονομική ανάπτυξη και η δυναμική της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια έχουν ρίξει το φως της δημοσιότητας στα κουφάρια της περιοχής.
Κάποια από αυτά αναξιοποίητα από τους ιδιοκτήτες τους, κάποια ήδη στα χέρια τραπεζών λόγω πτωχεύσεων και χρεών. Ας δούμε τα 5 σημαντικότερα πρώην βιομηχανικά κτίρια στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά που ξαναπαίρνουν ζωή.
1. Η βιομηχανία ΑΖΕΛ
Το ακίνητο ανήκε στην ιστορική βιομηχανία ΖΑΕΕ Χημικά Εργοστάσια Α.Ε. που ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1926 και κατόπιν μετονομάστηκε σε ΑΖΕΛ. Η βιομηχανία δραστηριοποιούνταν στην παραγωγή γλυκαντικών υλών, αμύλου και ζυμών και ανήκε στο Top-3 των αντίστοιχων βιομηχανιών του κλάδου στην Ελλάδα (μαζί με την ΒΙΟΜΥΛ στη Θεσσαλονίκη και τη ΒΕΣΟ στην Πάτρα).
Μεγαλούργησε έως τη δεκαετία του 1990 όταν η συσσώρευση χρεών οδήγησε σε αλλαγή ιδιοκτησίας και στο οριστικό της κλείσιμο το 1997. Παραμένει κλειστό και εγκαταλελειμένο από το Μάιο του 1997 όταν και έκλεισε η ιστορική βιομηχανία ΑΖΕΛ.
Το ακίνητο αποτελείται από οικόπεδο επιφάνειας 7,8 στρεμμάτων καθώς και 12 κτίρια, συνολικής επιφάνειας 12.606 τ.μ.. Bρίσκεται ανάμεσα στις οδούς Γρηγορίου Λαμπράκη, Ομηρίδου Σκυλίτση και Αθανασαίου Διάκου στον Πειραιά, πολύ κοντά στις γραμμές του Ηλεκτρικού.
Πρόσφατα δημοσίευσε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αγορά του ιστορικού βιομηχανικού ακινήτου η Πειραιώς Real Estate.
2. Το διατηρητέο της ΗΒΗ
Πρόκειται για ένα θαυμάσιο κτίριο, που έχει χαρακτηριστεί μάλιστα διατηρητέο, σε μια έκταση σε στρατηγικό σημείο: στη γωνία της Πειραιώς με την Εμμανουηλίδη και πίσω με την οδό Μουράτη, στο Νέο Φάληρο. Κατά καιρούς είχαν υπάρξει διάφορα πλάνα για την αξιοποίηση της έκτασης όμως κανένα δεν προχώρησε τελικά λόγω των καθορισμένων χρήσεων. Με τις τελευταίες αλλαγές όμως κάτι δείχνει να κινείται για την αξιοποίηση του ακινήτου – φιλέτου της ιστορικής ΗΒΗ.
Η τροποποίηση του ρυμοτομικού αφορά την αλλαγή χρήσεων για το ακίνητο αλλά και το διατηρητέο κτίσμα. Με αυτήν, επεκτείνονται οι χρήσεις αυτές σε όλο το ακίνητο και προστίθενται επίσης χρήσεις κατοικίας, εστίασης και τουριστικών καταλυμάτων.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για συγκεκριμένο επενδυτή ή επένδυση που θα λάβει χώρα στο ακίνητο της ΗΒΗ. Αναμένονται όμως εξελίξεις το προσεχές διάστημα.
3. Η ΧΡΩ.ΠΕΙ.
Στο χώρο του παλιού εργοστασίου της ΧΡΩ.ΠΕΙ., έκτασης 18 στρεμμάτων, στην Πειραιώς, θα δημιουργηθεί Κέντρο Καινοτομίας, το οποίο μάλιστα θα δρομολογηθεί μέσω Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Το Κέντρο Καινοτομίας θα αποτελέσει το χώρο όπου θα μπορέσουν να στεγαστούν και να συνεργαστούν τμήματα R&D εταιρειών και βιομηχανιών, ακαδημαϊκά ιδρύματα, startups και startup incubators / accelerators, με στόχο τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.
Πριν από λίγο καιρό μάλιστα προκηρύχθηκε και ο μεγάλος διαγωνισμός ΣΔΙΤ με περιθώριο εκδήλωσης ενδιαφέροντος έως τις 15.3.2020 και στη συνέχεια ανταγωνιστικό διάλογο
Ο ανάδοχος θα αναλάβει το πρότζεκτ για 30 χρόνια: τα 3 πρώτα χρόνια για την ανακατασκευή των εγκαταστάσεων και τα επόμενα 27 χρόνια για τη λειτουργία του χώρου.
Το έργο έχει προϋπολογισμό 58,5 εκ. ευρώ και έχει ήδη εγκριθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ από τον περασμένο Απρίλιο.

Το εγκαταλελειμένο ακίνητο της ΧΡΩ.ΠΕΙ. στην Πειραιώς – Πηγή: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος
4. Το πρώτο εργοστάσιο της VIOHALCO
Στον Ελαιώνα, στην έκταση που βρισκόταν το πρώτο εργοστάσιο της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, πολύ κοντά στην Κεντρική Αγορά του Ρέντη, θα δημιουργηθεί το πρώτο city resort στην Αθήνα.
Η έκταση είναι αρκετά μεγάλη (72 στρέμματα) και αυτό δίνει τη δυνατότητα για πολλαπλές χρήσεις. Σύμφωνα με τα πλάνα, θα δημιουργηθούν δύο ξενοδοχεία, ένα μεγάλο πάρκο 30 στρεμμάτων, παιδικές χαρές, μουσείο, κέντρο καινοτομίας, αθλητικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής καθώς και κέντρο αποκατάστασης.
Η επένδυση, ύψους 117 εκ. ευρώ, έχει ήδη εγκριθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή και έχει ενταχθεί στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων.
Την επένδυση, που θα δημιουργήσει 800 θέσεις εργασίας, έχει αναλάβει η θυγατρική real estate της VIOHALCO, Noval.
5. Το εργοστάσιο της ΒΙΣ
Το νέο εμπορικό πάρκο κατασκευάζεται ήδη από την Ten Brinke Greece στο οικόπεδο που στέγαζε την ΒΙΣ (Βιομηχανία Συσκευασιών Α.Ε.) έως το 1997, στη συμβολή της οδού Πειραιώς με τη Λεωφόρο Κηφισού, στο Νέο Φάληρο, ακριβώς απέναντι από το εμπορικό συγκρότημα που στεγάζει το Leroy Merlin, τον Κωτσόβολο και το Jumbo.
Το εμπορικό πάρκο θα καλύπτει συνολική επιφάνεια 14.800 τετραγωνικών μέτρων (τ.μ.), εκτός του υπογείου που θα είναι επιφάνειας περίπου 10.143 τ.μ. και δεν προσμετράται στον συντελεστή δόμησης.
Συνολικά, στο εμπορικό πάρκο θα γίνουν 11 καταστήματα και ένα μεγάλο super market. Κατά πάσα πιθανότητα, το supermarket θα είναι της αλυσίδας ΑΒ καθώς στο παρελθόν έχει ήδη αναπτύξει και άλλα καταστήματα της συγκεκριμένης αλυσίδας.
You may like
-
New entry στην ελληνική αγορά luxury real estate – Ποιά εταιρεία έρχεται στην Ελλάδα και σε ποιά ακίνητα θα εστιάσει
-
Τα 2 συχνότερα λάθη πριν την αγορά ενός ακινήτου – Γιατί δεν αρκεί πλέον η εύρεση ακινήτου σε καλή τοποθεσία και τιμή
-
[VIDEO] Ξεκίνησε το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στη Γλυφάδα
-
Δυναμικό ξεκίνημα για την Trade Estates το 2026 – “Υψηλές πτήσεις” για τα εμπορικά πάρκα και τα έσοδα
-
Ξεκινά η διαδικασία για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Trastor έως 150 εκατ. ευρώ
-
Στα 706,5 εκατ. ευρώ η αξία χαρτοφυλακίου ακινήτων της PREMIA το 2026
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου 150 εκατ. ευρώ της Trastor – Κατά 1,5 φορές υπερκαλύφθηκε η προσφορά
Προς αξιοποίηση το εμβληματικό ακίνητο “Ψυγείο” στο κέντρο των Χανίων – Τι αφορά ο διαγωνισμός
New entry στην ελληνική αγορά luxury real estate – Ποιά εταιρεία έρχεται στην Ελλάδα και σε ποιά ακίνητα θα εστιάσει
Νέο 5άστερο ξενοδοχείο δρομολογείται στο Ακρωτήριο Χανίων – Τι θα περιλαμβάνει
“Στα σκαριά” νέο έργο ανακαίνισης και επέκτασης 5άστερου ξενοδοχείου στην Αλόννησο
20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει
Στα “σκαριά” το νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων της DOMES στα Χανιά – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
Σε διαγωνισμό από τον EΦΚΑ ακίνητο – φιλέτο στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά – Ποιό γνωστό κτίριο αφορά
Ανοίγει το 2026 το νέο luxury resort της Accor στην Πάτμο – Σε ποιά περιοχή θα βρίσκεται
Τα 2 συχνότερα λάθη πριν την αγορά ενός ακινήτου – Γιατί δεν αρκεί πλέον η εύρεση ακινήτου σε καλή τοποθεσία και τιμή
“Πρόσω ολοταχώς” για το νέο 5άστερο ξενοδοχείο της Anatolia Hospitality στο Σύνταγμα – Ποιό γνωστό κτίριο θα αξιοποιηθεί
Εγκρίθηκε το νέο έργο ανακαίνισης γνωστού ξενοδοχείου στη Γλυφάδα
Στα “σκαριά” τα δύο πρώτα Coco-mat Village από την Μπλε Κέδρος – Πώς αλλάζουν το επενδυτικό προφίλ της εταιρείας
Σε διαγωνισμό από τον EΦΚΑ ακίνητο – φιλέτο στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά – Ποιό γνωστό κτίριο αφορά
“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο στην Ερμού – Ποιό κτίριο θα αξιοποιηθεί
Η Hellenic Properties μπαίνει στο Thess INTEC με συμφωνία για έκταση 10.000 τ.μ.
Επεκτείνεται στα ακίνητα και τα ξενοδοχεία η Intracom – Ποιά μεγάλα έργα real estate δρομολογεί εντός και εκτός Αττικής
“Μεγαλώνει” η mega τουριστική επένδυση Infinity Six Senses Porto Heli στην Αργολίδα
Ολοκληρώνεται η μεγαλύτερη ξενοδοχειακή επένδυση που έχει γίνει ποτέ στην Κρήτη – Πότε ανοίγει το νέο Ikos Kissamos
3 νέα μεγάλα ξενοδοχειακά deals στην Κρήτη βάζουν το νησί στο ραντάρ των διεθνών επενδυτών
20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει
[VIDEO] Ξεκίνησε το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στη Γλυφάδα
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της επένδυσης logistics της BriQ στον Ασπρόπυργο
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής της Riviera Galleria στο Ελληνικό
[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η mega επένδυση logistics για την IKEA στον Ασπρόπυργο
[VIDEO] Προχωρά η κατασκευή της οικιστικής επένδυσης Promenade Heights στο The Ellinikon
[VIDEO] Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2026 από την Dimand το νέο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά
[VIDEO] Λίγο πριν την ολοκλήρωση το μεγάλο έργο γραφείων Syndesis Hub στο Ελληνικό
[VIDEO] Ανοίγει την 1η Μαρτίου το νέο The Fiction Athens στο Μαρούσι – Πώς μεταμορφώθηκε το γνωστό ξενοδοχείο Civitel
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής του εμπορικού κέντρου Riviera Galleria στο Ελληνικό
TRENDING
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago“Πρόσω ολοταχώς” για το νέο 5άστερο ξενοδοχείο της Anatolia Hospitality στο Σύνταγμα – Ποιό γνωστό κτίριο θα αξιοποιηθεί
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες agoΕγκρίθηκε το νέο έργο ανακαίνισης γνωστού ξενοδοχείου στη Γλυφάδα
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες agoΣτα “σκαριά” τα δύο πρώτα Coco-mat Village από την Μπλε Κέδρος – Πώς αλλάζουν το επενδυτικό προφίλ της εταιρείας
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 ημέρες agoΣε διαγωνισμό από τον EΦΚΑ ακίνητο – φιλέτο στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά – Ποιό γνωστό κτίριο αφορά
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο στην Ερμού – Ποιό κτίριο θα αξιοποιηθεί








