Η στρατηγική επένδυση της NCH Capital ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ μπαίνει πια, οριστικά, στην τελική της ευθεία.
Η αλήθεια είναι, ότι το συγκεκριμένο project από το καλοκαίρι βρισκόταν θεωρητικά πιο μπροστά για την έκδοση της οικοδομικής του άδειας, από άλλα ανάλογα εμβληματικά έργα όπως το Elounda Hills ή το Kilada Hills. Ωστόσο, κάποιες καθυστερήσεις στην έκδοση της υψομετρικής μελέτης από τον Δήμο Βόρειας Κέρκυρας (σ.σ. επρόκειτο για την τελευταία απαιτούμενη μελέτη πριν την τελική αδειοδότηση), καθυστέρησαν εν τέλει τη διαδικασία.
ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Με τροπολογία που κατατέθηκε από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τα υδατοδρόμια στις αρχές Φεβρουαρίου, η αρμοδιότητα έγκρισης της υψομετρικής μελέτης για την επένδυση της Κασσιόπης και άλλων ανάλογων φυσικά επενδύσεων, περνά στο εξής από την τοπική αυτοδιοίκηση στον αρμόδιο Υπουργό. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι το τελευταίο εμπόδιο για την έκδοση της οικοδομικής άδειας στο μεγάλο project της NCH Capital στη Βόρεια Κέρκυρα, αίρεται.
Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με την τροπολογία ορίζονται επ’ ακριβώς τα εξής: «Στις περιπτώσεις ακινήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ν. 3986/2011 (Α’ 152), οι αρμοδιότητες της έγκρισης υψομετρικής μελέτης οδών και της έκδοσης σχετικών βεβαιώσεων που απαιτούνται για την έκδοση οικοδομικών αδειών ασκούνται από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζεται και επί εκκρεμών, κατά την έναρξη ισχύος της, αιτήσεων έγκρισης της υψομετρικής μελέτης οδών».
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ
Η NCH Capital πήρε μέσω διεθνούς διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ το 2012, τη δυνατότητα αξιοποίησης της έκτασης στην Κασσιόπη. Η επένδυσή της κοστολογείται, όπως αναφέραμε και στην αρχή, σε ένα ποσό άνω των 100 εκατ. ευρώ. Ενδεχομένως, συνολικά, να φτάσει ακόμη και τα 130 εκατ. ευρώ.
Παρότι το έργο θα έπρεπε να έχει ωριμάσει πολύ νωρίτερα, οι πολλαπλές προσφυγές εναντίον της επένδυσης (σ.σ. οι οποίες όλες απορρίφθηκαν από το ΣτΕ) καθυστέρησαν το όλο project και τελικά έπρεπε να περάσουν 8 ολόκληρα και πλέον χρόνια, ώστε να φτάσουμε μία «ανάσα» από τις πρώτες κατασκευές.
ΤΟ ΕΡΓΟ
Σύμφωνα το πλάνο της επενδύτριας εταιρείας, το έργο στην Κασσιόπη θα πραγματοποιηθεί σε έκταση 500 στρεμμάτων. Από την έκταση αυτή, το 7% προβλέπεται να αξιοποιηθεί για τη δόμηση εγκαταστάσεων τουρισμού πολυτελείας, με το υπόλοιπο 93% να συνιστά χώρο πράσινου (σ.σ. δασική έκταση που θα επιστρέψει στο ελληνικό κράτος).
Οι κατασκευαστικές φάσεις για το εμβληματικό project θα είναι τρεις. Η πρώτη φάση, θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ξενοδοχείου κατηγορίας 5 αστέρων, δυναμικότητας 90 δωματίων και 76 σουιτών, καθώς κι επίσης την ανέγερση 21 ανεξάρτητων κατοικιών. Η διαχείριση της ξενοδοχειακής μονάδας αναμένεται να πάει σε μεγάλη hospitality εταιρεία του εξωτερικού.
Η δεύτερη φάση, περιλαμβάνει την κατασκευή άλλων 19 παραθεριστικών κατοικιών, με την τρίτη και τελευταία φάση στο πλαίσιο των κατασκευών να προβλέπει τη δημιουργία μαρίνας. Η δυνατότητα ελλιμενισμού της μαρίνας, με βάση τις πληροφορίες, θα φτάνει τα 60 σκάφη.