ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Ξενοδοχειακές επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ στη Χαλκιδική έως το 2024 – Ποιά είναι τα μεγάλα projects
Published
4 έτη agoon
By
NewsroomΣτα 150 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα φτάσει το ύψος των επενδύσεων στον ξενοδοχειακό τομέα της Χαλκιδικής κατά την περίοδο 2019- 2024.
Και αυτό, χωρίς να συνυπολογίζεται το -άγνωστο μέχρι στιγμής- ύψος της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ του σιγκαπουριανού fund «GIC» και της «Sani/Ikos», βάσει της οποίας το πρώτο γίνεται γίνεται βασικός μέτοχος της δεύτερης.
Την εκτίμηση αυτή -που λαμβάνει υπόψη τη «νεκρή» περίοδο της πανδημίας- διατυπώνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής (ΕΞΧ), Γρηγόρης Τάσιος, σύμφωνα με τον οποίο την επόμενη διετία αναμένεται να προστεθούν στο ξενοδοχειακό δυναμικό της περιοχής περίπου 1000 κλίνες.
Η Χαλκιδική, επισημαίνει, προσελκύει διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον, κυρίως για υφιστάμενες ξενοδοχειακές μονάδες, καθώς μεγάλα γήπεδα, έκτασης τουλάχιστον 50 στρεμμάτων, που συνήθως αναζητούν οι ξένοι επενδυτές για την οικοδόμηση καινούργιων ξενοδοχείων, δεν υπάρχουν αρκετά στην περιοχή, καθώς πολλά «διεκδικούνται είτε από το δασαρχείο είτε από την αγιορείτικη πολιτεία».
Ο κ.Τάσιος σημειώνει πως το γεγονός ότι μεγάλοι επενδυτές τοποθετούν τα κεφάλαιά τους στην περιοχή δίνει υπεραξία στον προορισμό και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για άνοδο των τιμών στα ξενοδοχεία στο μέλλον.
Ωστόσο, εκτιμά ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη Χαλκιδική θα ήταν πολύ μεγαλύτερο, αν είχαν ολοκληρωθεί οι αναβαθμίσεις των δημόσιων υποδομών στην περιοχή, κάτι που αποτελεί -όπως λέει- κρίσιμο στοίχημα για το άμεσο μέλλον, καθώς οι επενδυτές θέλουν «να πάρουν πίσω τα χρήματά τους» σε μια πενταετία και ένας προορισμός χωρίς τα αναγκαία δίκτυα δεν είναι ελκυστικός για τους τουρίστες.
Ποιες είναι όμως οι εν εξελίξει επενδύσεις στον ξενοδοχειακό τομέα της Χαλκιδικής και πότε αναμένεται να ολοκληρωθούν;
Η μεγάλη επένδυση της Goldman Sachs
Το 2025 αναμένεται να περατωθεί, σύμφωνα με τον κ.Τάσιο, η τριπλή ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός των ξενοδοχειακών μονάδων «Pallini Beach» (τεσσάρων αστέρων), «Athos Palace» (επίσης τετράστερο) και «Theophano Imperial Palace» (πέντε αστέρων) στην Καλλιθέα, πρώην ιδιοκτησίας της «G- Hotels» της οικογένειας Γρηγοριάδη, που εξαγοράστηκαν από την «Goldman Sachs Asset Management» (GSAM).
Βάσει του επενδυτικού σχεδίου που κατατέθηκε προς αξιολόγηση στο Υπουργείο Ανάπτυξης η επένδυση (συμπεριλαμβανομένων των bungalows και λοιπών εγκαταστάσεων) θα ξεπεράσει τα 107 εκατ. ευρώ, ενώ στόχος της GSAM είναι η πλήρης αναβάθμιση όλων των υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων και η δημιουργία ενιαίου λειτουργικά υπερσύγχρονου τουριστικού θέρετρου υψηλών προδιαγραφών, αποτελούμενου από πολυτελή ξενοδοχεία πέντε αστέρων και διαμερίσματα (bungalows).
To νέο Domes Resort στη Χανιώτη
Στο τέλος του ερχόμενου Απριλίου αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό το πρώην ξενοδοχείο «Pella» στη Χανιώτη, που ανήκε στον όμιλο της «Grecotel», το οποίο θα «μανατζάρει» η «Domes», σημειώνει ο κ.Τάσιος.
Οι επενδύσεις της Zeus International
Κατά τη φετινή θερινή σεζόν εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους πρώτους επισκέπτες του το πεντάστερο ξενοδοχείο «Stefania» στην Αγία Παρασκευή, «το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή την τελευταία δεκαετία», όπως υπενθυμίζει ο πρόεδρος της ΠΟΞ. Τη διαχείριση του ξενοδοχείου αναλαμβάνει η Zeus International του Χάρη Σιγανού.
Η Zeus έχει αναλάβει και το υπερπολυτελές ξενοδοχείο του ομίλου Μεντεκίδη «AMMOA Luxury Hotel & Spa Resort», στον Άγιο Ιωάννη Σιθωνίας, ενώ -κατά τον κ.Τάσιο- βρίσκεται σε συζητήσεις και για το μάνατζμεντ της μονάδας «Αριστοτέλης» στη Νέα Φώκαια, η οποία εξαγοράστηκε από όμιλο ισραηλινών συμφερόντων και βρίσκεται σε φάση εκσυγχρονισμού, με στόχο να λειτουργήσει φέτος το καλοκαίρι.
Τα 2 νέα ξενοδοχεία σε Νέο Μαρμαρά και Γερακινή
Περίπου 100 δωμάτια αναμένεται να προσθέσει μελλοντικά στο ξενοδοχειακό δυναμικό της Χαλκιδικής ξενοδοχειακή μονάδα στην παραλία «Αζάπικο» στον Νέο Μαρμαρά, η οποία εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο, ενώ άλλα τόσα θα προσφέρει ξενοδοχείο στη Γερακινή, που αναμένεται να λειτουργήσει κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού.
Η επένδυση στη νησίδα Διάπορος
Νέα τουριστική επένδυση αναμένεται να υλοποιήσει ο επιχειρηματίας Σταύρος Ανδρεάδης, ο οποίος προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε αγορά προνομιακού ακινήτου στη νησίδα Διάπορος στη θαλάσσια περιοχή της Βουρβουρούς. Ωστόσο, δεν υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες για το εμβαδόν του ακινήτου, την ακριβή θέση του και τον τρόπο αξιοποίησής του.
Ο διαγωνισμός της ΕΤΑΔ για το ακίνητο στη Βουρβουρού
Στις 27 Μαρτίου βγαίνει σε δημοπρασία από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) παραθαλάσσια έκταση 94.681 τ.μ. στην περιοχή της Βουρβουρούς Αγίου Νικολάου Σιθωνίας Χαλκιδικής, για τουριστική ανάπτυξη, με χαρακτηριστικά που επιτρέπουν τη δόμηση εντός οικισμού.
Το ανανεωμένο Porto Carras
Το 2028 εκτιμάται ότι θα περατωθεί το επενδυτικό σχέδιο του Ιβάν Σαββίδη στο Πόρτο Καρράς, όπου εκσυγχρονίζεται πλήρως το ξενοδοχείο «Σιθωνία» και δημιουργείται «μπουτίκ» μονάδα στη μαρίνα.
Παράλληλα αναβαθμίζονται το γήπεδο γκολφ, το οινοποιείο και ο ιστορικός αμπελώνας του συγκροτήματος.
Υπενθυμίζεται ότι οι εργασίες της αναγέννησης του ιστορικού αμπελώνα του Πόρτο Καρράς άρχισαν την άνοιξη του 2022 και, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρήστος Δ. Κατσάνος, συνιδρυτής της DKG Group, project και marketing director στο πρότζεκτ, εκτός από αυτές, ξεκίνησε ήδη η διαδικασία του repositioning (επανατοποθέτησης) και rebranding των κρασιών του Κτήματος, με προοπτική το project να ολοκληρωθεί στο σύνολό του το 2029.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
You may like
-
Τέσσερις νέες ξενοδοχειακές άδειες για συνολικά 222 κλίνες στην Πάρο
-
Από το AMMOA στη Χαλκιδική στο νέο project €95 εκατ. στην Πυλαία – Ποιά μεγάλη εταιρεία επενδύει στο real estate στη Βόρεια Ελλάδα
-
“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο προσωπικού 98 κλινών στον Άγιο Νικόλαο
-
Πώς προχωρά η μεγάλη τουριστική επένδυση της D Group στα Γρεβενά – “Στα σκαριά” και μεγάλη οικιστική επένδυση στο Μαρούσι
-
Προς αξιοποίηση ένα από τα μεγαλύτερα διαθέσιμα ακίνητα στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης – Σε πρώτο “πλάνο” η ανάπτυξη χώρων logistics
-
Πρώτο “πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στην Άνω Μερά
Τέσσερις νέες ξενοδοχειακές άδειες για συνολικά 222 κλίνες στην Πάρο
Από το AMMOA στη Χαλκιδική στο νέο project €95 εκατ. στην Πυλαία – Ποιά μεγάλη εταιρεία επενδύει στο real estate στη Βόρεια Ελλάδα
“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο προσωπικού 98 κλινών στον Άγιο Νικόλαο
Πώς προχωρά η μεγάλη τουριστική επένδυση της D Group στα Γρεβενά – “Στα σκαριά” και μεγάλη οικιστική επένδυση στο Μαρούσι
Οι νέες κινήσεις του Ομίλου AKTOR στο real estate – Ποιό ακίνητο στα Μεσόγεια αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα
Προς αξιοποίηση ένα από τα μεγαλύτερα διαθέσιμα ακίνητα στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης – Σε πρώτο “πλάνο” η ανάπτυξη χώρων logistics
Στα προσιτά ακίνητα η μεγαλύτερη πίεση στην αγορά κατοικίας – Οι νέες τάσεις στις πωλήσεις και ενοικιάσεις κατοικιών σε όλη την Ελλάδα
Πρώτο “πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στην Άνω Μερά
Σε ποιά εμπορικά ακίνητα θα επενδύσει η Jumbo τα επόμενα χρόνια – Πότε ολοκληρώνεται η μεγάλη επένδυση logistics στη Θεσσαλονίκη
“Στα σκαριά” νέο έργο ανακαίνισης ξενοδοχείου στη Νάξο
Τέσσερις ξενοδοχειακές επενδύσεις προχωρούν στην Πελοπόννησο – Που θα γίνουν και ποιές εταιρείες επενδύουν
“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχειακό συγκρότημα 4 αστέρων στη Σκύρο – Πού θα γίνει
Σε στάδιο ωρίμανσης 4 από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές επενδύσεις που δρομολογούνται αυτή την περίοδο σε όλη την Ελλάδα
Από Μαρούσι έως Ελαιώνα και Καλλιθέα, πέντε νέες επενδύσεις σε “πράσινα γραφεία” αλλάζουν το χάρτη ακινήτων της Αθήνας
Πώς θα μεταμορφωθεί το πρώην βιομηχανικό ακίνητο της ΑΖΕΛ στον Πειραιά σε Urban Oasis Piraeus με 387 κατοικίες – Ποιά εταιρεία επενδύει
Με νέο σχεδιασμό προχωρά το Project VORIA στο Μαρούσι – Τι αλλάζει στο ξενοδοχειακό κομμάτι
Προχωρά το έργο για το The Modernist Piraeus – Πότε ανοίγει το νέο 4άστερο ξενοδοχείο του Πειραιά
Πώς το παλιό εργοστάσιο της Siemens της Θεσσαλονίκης θα μεταμορφωθεί σε πύργο γραφείων και εμπορικό πάρκο
Νέο έργο επέκτασης γνωστού ξενοδοχείου στη Ζάκυνθο “στα σκαριά”
Από το 2027 ο επόμενος κύκλος ανάπτυξης νέων IKEA στην Ελλάδα – Σε ποιές περιοχές εστιάζει ο Όμιλος Φουρλή
[VIDEO] Δείτε πώς παρουσιάζει η Bouygues τον πύργο κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό
[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα οικιστική επένδυση Almyra Complex στις Σέρρες – Ποιός γνωστός όμιλος επενδύει
[VIDEO] Δείτε το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων AENORA στη Λεωφόρο Ποσειδώνος
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της οικιστικής επένδυσης Pinea Living στο Νέο Ηράκλειο
[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η οικιστική επένδυση Ilissos Suites στο Μοσχάτο – Ποιά εταιρεία επένδυσε στο έργο
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι
[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα
[VIDEO] Green Haven: προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια
20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει
[VIDEO] Ξεκίνησε το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στη Γλυφάδα
TRENDING
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες agoΤέσσερις ξενοδοχειακές επενδύσεις προχωρούν στην Πελοπόννησο – Που θα γίνουν και ποιές εταιρείες επενδύουν
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχειακό συγκρότημα 4 αστέρων στη Σκύρο – Πού θα γίνει
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες agoΣε στάδιο ωρίμανσης 4 από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές επενδύσεις που δρομολογούνται αυτή την περίοδο σε όλη την Ελλάδα
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες agoΑπό Μαρούσι έως Ελαιώνα και Καλλιθέα, πέντε νέες επενδύσεις σε “πράσινα γραφεία” αλλάζουν το χάρτη ακινήτων της Αθήνας
-
RESIDENTIAL2 εβδομάδες agoΠώς θα μεταμορφωθεί το πρώην βιομηχανικό ακίνητο της ΑΖΕΛ στον Πειραιά σε Urban Oasis Piraeus με 387 κατοικίες – Ποιά εταιρεία επενδύει








