Την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού με ταχείες διαδικασίες για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ επιδιώκει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο «ξορκίζει» το ενδεχόμενο πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων. Η ελληνική πλευρά αναφέρει πως διεξάγει διαβουλεύσεις με τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. με αντικείμενο μία νέα διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση των μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης.
Οι επαφές ακολουθούν το ναυάγιο που σημειώθηκε στην προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία, όπου η μία προσφορά που κατατέθηκε με βάση τους όρους του διαγωνισμού -από τον όμιλο Μυτιληναίου- αφορούσε μόνο τη Μελίτη, ωστόσο το προσφερόμενο τίμημα κρίθηκε πως ήταν πολύ μακριά από την αποτίμηση της αξίας της μονάδας.
Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται να μη συζητά το ενδεχόμενο πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων στο «πακέτο» που θα διατεθεί προς πώληση. Πηγές του υπουργείου αναφέρουν επίσης πως προτείνεται η νέα διαδικασία να μη διεξαχθεί από τη ΔΕΗ αλλά απο έναν άλλο φορέα, ενδεχομένως το ΤΑΙΠΕΔ.
Επίσης, αναζητείται μία ασφαλής νομικά λύση που δεν θα είναι ευάλωτη σε προσφυγές, ώστε η νέα διαδικασία να είναι σύντομη και να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου. Ο λόγος για την επιτάχυνση των διαδικασιών είναι να αποφευχθεί το ενδεχόμενο επαναφοράς του καταστροφικού, όπως χαρακτηρίζεται από το υπουργείο, σεναρίου της «μικρής ΔΕΗ» που προέβλεπε την πώληση αντιπροσωπευτικού «καλαθιού» μονάδων της ΔΕΗ (λιγνιτικά, υδροηλεκτρικά, φυσικό αέριο) μαζί με τη μεταφορά πελατολογίου.
Το πιεστικό χρονοδιάγραμμα περιλαμβάνεται στις αιτίες για τις οποίες δεν μπορεί να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την διεξαγωγή του διαγωνισμού (νόμος 4533/2018). Σε αυτό το πλαίσιο ωστόσο θα επιδιωχθούν αλλαγές στη συμφωνία μετόχων με στόχο η επόμενη διαδικασία να είναι επιτυχής. Οι αλλαγές αυτές θα μπορούσε, για παράδειγμα, να αφορούν το πλήθος των εργαζομένων που θα παραμείνουν στις υπό πώληση μονάδες, ή ακόμη και τις προτάσεις των επενδυτών για εκατέρωθεν συμμετοχή στις ζημιές ή τα κέρδη των μονάδων. Επίσης, σε αυτό το χρονικό πλαίσιο μπορεί να έχουν ξεκαθαρίσει ζητήματα που τώρα είναι ανοιχτά και αφορούν για παράδειγμα την αποζημίωση των μονάδων μέσω του μηχανισμού των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος (εκκρεμεί η έγκριση του μηχανισμού από την Κομισιόν), το κόστος τροφοδοσίας της μονάδας Μελίτης από το ιδιωτικό λιγνιτωρυχείο της περιοχής, κ.ά.