Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

10 εκπρόσωποι της αγοράς μιλούν για την επίδραση της πανδημίας στην οικονομία

bizness.gr

Published

on

Οι επιδράσεις της πανδημίας COVID-19 στην οικονομία βρέθηκαν στο επίκεντρο του 13ου συνεδρίου πιστωτικού κινδύνου της ICAP. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το συνέδριο, παρακολούθησαν online περισσότερα από 350 ανώτερα στελέχη και επαγγελματίες της ελληνικής αγοράς, ενώ πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και με την υποστήριξη του Πανελληνίου Συνδέσμου Στελεχών Διαχείρισης Κινδύνων (ΠΑ.ΣΥ.Σ.ΔΙ.Κ.).

Ο Γκίκας Χαρδούβελης, καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ανώτατο ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, ανέλυσε το τοπίο της ελληνικής και παγκόσμιας οικονομίας και του χρηματοοικονομικού τομέα, τονίζοντας την άμεση, αυτή τη φορά, αντίδραση της Ευρώπης στο δημοσιονομικό και οικονομικό κομμάτι της νέας αυτής κρίσης. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις πιέσεις που δέχονται οι τράπεζες, παρουσιάζοντας την αναγκαιότητα για εξάλειψη των NPE’s και βελτίωση των λειτουργιών του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Ο Richard Hunter, Global Group Head Corporate Ratings της Fitch Ratings, εστίασε στην επίδραση της πανδημίας στις επιχειρήσεις και στην παγκόσμια οικονομία, παρουσιάζοντας προβλέψεις ανάκαμψης της αγοράς σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και καταγράφοντας πως επηρεάστηκαν οι σημαντικότεροι κλάδοι από την πανδημία.

Η ομιλία του Markus Kuger, Chief Economist της Dun & Bradstreet, συνέχισε στο ίδιο αντικείμενο, και αφού μίλησε για την επιρροή της covid-19 στην παγκόσμια οικονομία, επικεντρώθηκε στην ανάλυση κινδύνου σε επίπεδο χώρας, παρουσιάζοντας εκτιμήσεις για το πως επηρεάστηκε η αξιολόγηση του ρίσκου των χωρών από την covid-19, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι περισσότερες χώρες έχουν υποβαθμιστεί. Τόνισε ότι κρίνεται απαραίτητη η παρακολούθηση των κινδύνων τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Το δεύτερο μέρος του συνεδρίου ξεκίνησε με την Μυρτώ Κυριακίδου, εκτελεστική διευθύντρια Credit Risk Services της ICAP, και την επεξήγηση της όσον αφορά στα Credit Reports, τα δεδομένα που περιλαμβάνουν, τη σημασία τους και όσα πρέπει να γνωρίζει για αυτά ένας Senior Credit Analyst. Κατά την παρουσίασή της έδωσε κατευθύνσεις για τη χρήση των Credit Reports και την αποκωδικοποίηση των σκορ αξιολόγησης ενώ μίλησε και για τα προβλεπτικά μοντέλα σε περιόδους κρίσης.

Ο Πασχάλης Αντωνίου, Credit Risk Data Scientist της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, παρουσίασε τις εξελίξεις στην τεχνολογία και στο machine learning, αναπτύσσοντας τα κύρια πλεονεκτήματα, τις προκλήσεις αλλά και τις πρακτικές που μπορούν να εφαρμοσθούν στην ανάλυση πιστωτικού κινδύνου.

Στη συνέχεια ο Andrzej Osiński, πρόεδρος του ΔΣ της Bisnode Πολωνίας, αναφέρθηκε στη συμμόρφωση, τονίζοντας την αναγκαιότητα ενίσχυσης των εσωτερικών διαδικασιών για Compliance και Supply Chain μέσω αξιοποίησης των δεδομένων και της τεχνολογίας. Κλείνοντας, μίλησε για το πώς η Dun&Bradstreet υποστηρίζει τις αγορές παρέχοντας υπηρεσίες που βελτιώνουν και επιταχύνουν την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών αυτών.

Στο 3ο μέρος, η θεματολογία του συνεδρίου ξεκίνησε με την παρουσίαση του Παντελή Ξανθούλη, ΙΒΜ Data and AI Solution Expert της ΙΒΜ Ελλάδας και Κύπρου, που εστίασε στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και συγκεκριμένα στις λύσεις Artificial Intelligence (AI), machine learning αλλά και στις εσωτερικές διαδικασίες των οργανισμών. Επίσης, αναφέρθηκε στις τεχνολογίες (planning forecasting & continuity planning), που συμβάλλουν σημαντικά στη στρατηγική μείωσης των κινδύνων λειτουργίας μιας επιχείρησης.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Δημήτρης Λακασάς, πρόεδρος Olympia Electronics A.E., επικεντρώνοντας στον κίνδυνο εξαγωγικών πιστώσεων και αναφέροντας τα κύρια σημεία που επηρεάζουν τις συναλλαγές των εξωστρεφών επιχειρήσεων. Συνεχίζοντας, στο πλαίσιο των προηγούμενων ομιλητών, τόνισε την σημασία της ενσωμάτωσης τεχνολογιών AI και αξιοποίηση των Big Data στην διαδικασία πιστωτικού ελέγχου.

Η Σταματίνα Παντελαίου, διευθύντρια Οικονομικών και Κλαδικών Μελετών της ICAP παρουσίασε τα κυριότερα συμπεράσματα έρευνας της ICAP για τις επιδράσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία. Αξιοσημείωτο ποσοστό των εταιρειών (37,3%) δεν διαφοροποίησαν την πιστωτική τους πολιτική, όμως ένας σημαντικός αριθμός αυτών έχει προβεί σε μείωση του ορίου και του χρόνου πίστωσης που παρέχει, ενώ οι επισφάλειες έχουν αυξηθεί σημαντικά. Το ασταθές οικονομικό περιβάλλον και η έλλειψη ρευστότητας είναι οι σημαντικότερες πηγές ανησυχίας για τις εταιρείες λόγω της covid-19, αφού όπως φαίνεται το 75% των επιχειρήσεων είχαν διακόψει τη λειτουργία τους κατά τη διάρκεια του lockdown. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, αναφέρθηκαν ενέργειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπου η εξασφάλιση ρευστότητας και η μείωση δαπανών κυριάρχησαν στις προτιμήσεις των επιχειρήσεων.

Οι παρουσιάσεις, ολοκληρώθηκαν με την τοποθέτηση του Μιχάλη Σαμωνά, Group CFO, ΣΙΔΜΑ ΑΕ, αναφορικά με τις βέλτιστες πρακτικές επικοινωνίας και παρουσίασης θεμάτων Ρίσκου προς την Διοίκηση. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, οι εταιρείες δεν εστιάζουν στα μακροχρόνια κόστη των ανασφάλιστων ζημιών που μπορεί να έχουν μεγάλη επιρροή στην ανάπτυξη τους, ενώ τόνισε την κρισιμότητα της σύνδεσης των κινδύνων με τους στρατηγικούς στόχους της επιχείρησης.

Η φιλόδοξη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων Next.e.GO Mobile SE
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ2 ημέρες ago

Σε ποιά πόλη προτάθηκε ήδη ακίνητο για τη μεγάλη επένδυση της Next.e.GO στην Ελλάδα

Η νέα Πολιτεία Καινοτομίας που θα κατασκευαστεί στο πρώην ακίνητο της ΧΡΩ.ΠΕΙ. στην Πειραιώς
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 ημέρες ago

Μεγάλο ενδιαφέρον και από το εξωτερικό για την Πολιτεία Καινοτομίας στη ΧΡΩ.ΠΕΙ.

Επεκτείνεται περαιτέρω στην Ελλάδα η ΙΚΕΑ από τον Όμιλο Fourlis
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ3 ημέρες ago

Ανοίγει το νέο mini IKEA στον Πειραιά – Πλάνο επέκτασης στην Ελλάδα με τα “ΙΚΕΑ πόλης”

To κτίριο που στεγαζόταν η Kodak στο Μαρούσι
REAL ESTATE3 ημέρες ago

Ξεμπλοκάρουν οι 15 διαγωνισμοί για τα ακίνητα – φιλέτα της Ektasis Development

Το ιστορικό βιομηχανικό κτίριο της ΑΖΕΛ στον Πειραιά
REAL ESTATE3 ημέρες ago

Ξαναπαίρνουν ζωή 5 πρώην βιομηχανικά ακίνητα-φιλέτα στον Πειραιά

Το Κτήμα Τατοΐου από ψηλά - Φωτό: Λ. Μάλαμας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

Ξενοδοχείο και spa μέσα στο Κτήμα Τατοΐου – Παρουσιάστηκε η μελέτη αξιοποίησης

Οι νέες εγκαταστάσεις logistics της Ν. ΚΑΡΠΑΘΙΟΣ Α.Ε. για τη Sarmed στον Ασπρόπυργο - Φωτό: Ν. ΚΑΡΠΑΘΙΟΣ Α.Ε.
LOGISTICS4 ημέρες ago

Συνεχίζει τις επενδύσεις logistics η Sarmed – Δείτε τη νέα αποθήκη στον Ασπρόπυργο

H Spiral Villa από την Omniview Design - Πηγή: Killada Hills / Omniview Design
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago

Δείτε πώς θα γίνουν οι βίλες στη μεγάλη τουριστική επένδυση Killada Hills στην Αργολίδα

Costa Ofrynio: η περιοχή που θα γίνει η νέα τουριστική επένδυση - Φωτό: Όμιλος Κουρτίδη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago

Costa Ofrynio: η νέα τουριστική επένδυση στην Καβάλα – Τι περιλαμβάνει

To Piraeus Port Plaza στον Άγιο Διονύσιο Πειραιά
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ5 ημέρες ago

[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνει το Piraeus Port Plaza στον Άγιο Διονύσιο

REAL ESTATE1 μήνα ago

Στα σκαριά νέα εντυπωσιακή Ισραηλινή επένδυση στο Παλαιό Φάληρο

Η καινοτόμα βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων Next.e.Go SE
REAL ESTATE3 εβδομάδες ago

Πού ψάχνει ακίνητο για το νέο εργοστάσιο ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα η Next.e.go SE

Το ιστορικό βιομηχανικό κτίριο της ΑΖΕΛ στον Πειραιά
REAL ESTATE3 ημέρες ago

Ξαναπαίρνουν ζωή 5 πρώην βιομηχανικά ακίνητα-φιλέτα στον Πειραιά

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ7 μήνες ago

Νέα προσπάθεια για δημιουργία πίστας Φόρμουλα 1 στην Ελλάδα – Ποιά περιοχή βρίσκεται στο στόχαστρο

To νέο εμπορικό πάρκο Piraeus Retail Park της Ten Brinke
REAL ESTATE4 εβδομάδες ago

Οι 3 μεγάλες real estate επενδύσεις που θα αλλάξουν την εικόνα της Πειραιώς

Λίγο μετά την κατεδάφιση στο ακίνητο της ΒΙΣ
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Οι 3 νέοι εμπορικοί πόλοι που θα αλλάξουν τη Λεωφόρο Κηφισού

Το νέο The Cohort Athens στη Λιοσίων
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Τα 9 νέα ξενοδοχεία του 2021 στην Αθήνα – Ποιά και πότε αναμένεται να ανοίξουν

Τα Αστέρια της Γλυφάδας από ψηλά
REAL ESTATE2 εβδομάδες ago

Από το Μαρούσι έως τη Βούλα και την Παλλήνη: 5 μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις που προχωρούν

Το κτίριο Pharos στο κέντρο του Πειραιά
RESIDENTIAL1 μήνα ago

Σε πλειστηριασμό βγαίνει το κτίριο Pharos στο κέντρο του Πειραιά

RESIDENTIAL4 εβδομάδες ago

4 εμβληματικά κτιριακά projects στην “Αθηναϊκή Ριβιέρα”

Advertisement

Trending