ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ

3 εμπορικά κέντρα στην Αθήνα αναζητούν νέα τύχη

Published

on

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Αρκετά μεγαλεπήβολα projects εμπορικών κέντρων που έγιναν στην Αθήνα τη χρυσή δεκαετία του 2000 αναζητούν πλέον νέα τύχη και ένα από αυτά μάλιστα τη βρήκε πρόσφατα.

Τρία από αυτά, στο κέντρο της Αθήνας και το Μαρούσι, βρέθηκαν σε δύσκολη θέση λόγω της δεκαετούς οικονομικής κρίσης.

Η πανδημία δε βοήθησε με τη σειρά της να δρομολογηθούν εξελίξεις, καθώς οι επισκεψιμότητες και τα έσοδα λόγω των περιοριστικών μέτρων και της μείωσης των ενοικίων των καταστημάτων σημείωσαν σημαντική πτώση το 2020.

Παρά τη σταδιακή ύφεση της πανδημίας και την άρση των μέτρων, αναζητούν νέα τύχη για να περάσουν στην επόμενη ημέρα.

To Avenue στο Μαρούσι

Το γνωστό εμπορικό κέντρο, σε απόσταση αναπνοής από τα μεγάλα malls της Lamda στο Μαρούσι (The Mall Athens, Golden Hall) ξεκίνησε ως τμήμα της εταιρείας συμμετοχών της οικογένειας Παπαγεωργίου (που ξεκίνησαν τα αδέρφια Σταύρος και Αλέκος το 1971).

Στην αρχή ως Sanyo Hellas και από το 1998 ως εταιρεία συμμετοχών με το όνομα Τροπαία Συμμετοχική (το όνομα του τόπου καταγωγής τους από την Αρκαδία), η δραστηριότητά τους υπήρξε πολυσχιδής, από ενέργεια και τηλεπικοινωνίες έως real estate και εμπορικά κέντρα.

Από το 2013 ξεκίνησε η σταδιακή συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της εταιρείας, με το κλείσιμο ή την πώληση προβληματικών θυγατρικών.

Κάποια στιγμή ξεκίνησε να βγαίνει από τις τράπεζες σε πλειστηριασμό και το Avenue, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα, καθώς πουλήθηκαν μερικά μόνο καταστήματα.

Σήμερα πλέον είναι αναρτημένοι στο ηλεκτρονικό σύστημα πλειστηριασμών όχι ένας, αλλά 19 πλειστηριασμοί που αφορούν καταστήματα αλλά και επιφάνειες στα parking του εμπορικού κέντρου.

Η ημερομηνία τους έχει οριστεί για τις 23 Ιουλίου 2021, με το συνολικό τίμημα να ξεπερνά τα 6,5 εκ. ευρώ.

Το Athens Heart στον Ταύρο

Το μεγάλο εμπορικό κέντρο της Πειραιώς, το Athens Heart, αναμένεται και αυτό κάποια στιγμή να αλλάξει.

Τα σχέδια μιλούσαν για ριζική ανακαίνιση και αλλαγή στόχευσης, με μετονομασία του σε Gazi Outlets, premium εκπτωτικό εμπορικό προορισμό, με προσθήκη και χώρων φυχαγωγίοας (κινηματογράφου μεταξύ άλλων) για να προσελκύσει ακόμη περισσότερο κοινό.

Το έργο ανακαίνισης του εμπορικού κέντρου, το οποίο όμως ανήκει στην Premia Properties (πρώην Pasal Development), συμφερόντων του Ελληνοσουηδού επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη, είχε αναλάβει κοινοπραξία μεταξύ της Hines και της Εθνικής Τράπεζας.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η Hines δε συμμετέχει πλέον στο εγχείρημα και η Εθνική Τράπεζα αναζητά αγοραστή.

Το Athenian Capitol στην Πατησίων

To εμπορικό κέντρο άνοιξε με κάθε λαμπρότητα λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2010.

Ο πολυχώρος εμπορίου και ψυχαγωγίας, μια επένδυση 45 εκ. ευρώ, αποτελούσε τη νέα άφιξη στον εμπορικό χάρτη της Αθήνας (λίγες μόλις ημέρες από τα εγκαίνια του Athens Metro Mall).

Καταστήματα επιφάνειας 10.000 τ.μ., καφέ, κινηματογράφοι αλλά φυσικά και το Μουσείο Αυτοκινήτου, δεν κατάφεραν, μεσούσης και της οικονομικής κρίσης να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα στον όμιλο.

Έτσι το 2019, αποφασίστηκε η μετατροπή του κτιρίου σε κτίριο σύγχρονων γραφείων, με κύριο μάλιστα μισθωτή μεγάλη εταιρεία τηλεπικοινωνιακών και τεχνολογικών υπηρεσιών.

Το έργο της μετατροπής του κτιρίου έχει ολοκληρωθεί και μπήκε ο πρώτος και κυριότερος ένοικος. Αφορά την αμερικανική πολυεθνική εταιρεία call centers, Sitel, που έχει ήδη παρουσία σε σχεδόν 30 χώρες και περίπου 90.000 εργαζομένους.

Προς το παρόν έχουν μισθωθεί περίπου 6.500 τ.μ. γραφείων αλλά και το αμφιθέατρο χωρητικότητας 200 ατόμων.

Στο κτίριο θα συνεχίσουν να λειτουργούν τόσο το supermarket Σκλαβενίτης αλλά και το Μουσείο Αυτοκινήτου και τα γραφεία του ομίλου Χαραγκιώνη.

Η μεγάλη συμφωνία με την Fortress έχει δώσει άλλο “αέρα” στον όμιλο Χαραγκιώνη, που βλέπει τα οικονομικά του να μπαίνουν σε βιώσιμη τροχιά (όσον αφορά την αποπληρωμή των δανείων προς τις τράπεζες) αλλά και νέες προοπτικές να ανοίγονται για υπάρχοντα ακίνητα που διαθέτει.

Οι 5 νέες μεγάλες επενδύσεις σε εμπορικά κέντρα στην Αθήνα

Τα 4 μεγάλα εμπορικά κέντρα της Αθήνας που έμειναν στα χαρτιά – Πώς αξιοποιούνται τα ακίνητα σήμερα

Advertisement

TRENDING