Connect with us

SPECIAL EDITIONS

3rd InvestGR Forum 2020: οι άνθρωποι πίσω από 4 μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα μιλούν για αυτές

bizness.gr

Published

on

Η πρώτη μέρα του Β’ Μέρους του 3rd InvestGR Forum 2020: Greece in the Pole Position, ολοκληρώθηκε με το πάνελ συζήτησης με θέμα: “Εμβληματικές επενδύσεις: Η ώρα της υλοποίησης”.

Στο πάνελ, με συντονιστή τον δημοσιογράφο κ. Γιώργο Κουβαρά, συμμετείχαν οι Άδωνις Γεωργιάδης – Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων -, Victor Crespo – Διευθύνων Σύμβουλος Japan Tobacco International Hellas -, Χρήστος Μπαλάσκας – Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Ελλάδας, Eldorado Gold -, Αριστοτέλης Χαντάβας – Head of Europe, Enel Green Power & President, Solar Power Europe -, Κωνσταντίνος Δέδες – Εκπρόσωπος Mirum Hellas.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα που έχει φέρει η συνεργασία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με εταιρείες – επενδυτές στην επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης των επενδύσεών τους, «γιατί σεβόμαστε τον χρόνο και το χρήμα τους». Στη συνέχεια, ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε την εβδομάδα που διανύουμε ως «ιδιαίτερα σημαντική εβδομάδα για την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, το Υπουργείο και τον ίδιο προσωπικώς», αναφερόμενος ειδικότερα σε σειρά σημαντικών ξένων επενδύσεων που ανακοινώθηκαν αυτές τις μέρες, οι οποίες στέλνουν ισχυρό μήνυμα ως προς την ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού, για να τονίσει: «Όλες αυτές οι εξελίξεις, σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί η κυβέρνηση και με την ευχή να έχουμε σύντομα άρση των καταναγκασμών της υγειονομικής κρίσης, μας κάνουν να πιστεύουμε βασίμως ότι το 2021 θα είναι μια χρονιά ισχυρής ανάκαμψης».

Ο κ. Γεωργιάδης ολοκλήρωσε την παρέμβασή του, εκφράζοντας την ικανοποίησή του και τη σημασία που η ίδια η αγορά αναγνωρίζει τις προσπάθειες του Υπουργείου και της κυβέρνησης για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα, διαβεβαιώνοντας ότι «με το ίδιο πνεύμα και την αποφασιστικότητα θα συνεχίσουν, προσθέτοντας σύντομα νέες μεταρρυθμίσεις προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Japan Tobacco International Hellas, κ. Victor Crespo, αναφέρθηκε στην επένδυση της εταιρείας στην Ξάνθη, παρουσιάζοντας τα βασικά στοιχεία του επενδυτικού πλάνου έως σήμερα, καθώς και τα μελλοντικά σχέδια, αναφέροντας πιο συγκεκριμένα:

«Συνεχίζουμε την υλοποίηση του επενδυτικού μας σχεδίου ύψους άνω των 30 εκ. δολ., παρά τη δύσκολη συγκυρία λόγω της πανδημίας. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές ανάπτυξής της. Το εργοστάσιο αναδεικνύεται σε μια από τις πιο σύγχρονες ευρωπαϊκών προδιαγραφών μονάδα παραγωγής προϊόντων καπνού».

Ο κ. Crespo συνέχισε με την παρουσίαση της γενικότερης συνεισφοράς της εταιρείας JTI στην κοινωνία της Ξάνθης, λέγοντας : «Δουλεύουμε μαζί με την τοπική κοινωνία κα θέλουμε να γίνει η επένδυσή μας κόμβος ανάπτυξης για την τοπική οικονομία».

Ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Ελλάδας, Eldorado Gold, κ. Χρήστος Μπαλάσκας, αναφέρθηκε αρχικά στον ρόλο της επένδυσης της Eldorado Gold στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας της Ελληνικός Χρυσός, στη ΒΑ Χαλκιδική, είναι τρανό παράδειγμα μιας στιβαρής παραγωγικής δύναμης και ενός σημαντικού οικονομικού πνεύμονα για τις τοπικές κοινωνίες της Κεντρικής Μακεδονίας. Σήμερα, βρισκόμαστε σε έναν σταθερό και εποικοδομητικό διάλογο με την Κυβέρνηση για την υλοποίηση μιας μακροπρόθεσμης επένδυσης, έχοντας υποβάλει ένα αναβαθμισμένο επενδυτικό σχέδιο που προβλέπει αυξημένα αντισταθμιστικά οφέλη, περισσότερα έσοδα για το ελληνικό κράτος, σημαντικά κονδύλια για εμβληματικά αναπτυξιακά έργα στην τοπική κοινωνία, ενισχυμένη απασχόληση και ακόμα ισχυρότερη δέσμευση για την προστασία του περιβάλλοντος».

Αναφερόμενος στα προβλήματα υλοποίησης επενδύσεων στην Ελλάδα και τα μαθήματα που απορρέουν από αυτά, ο κ. Μπαλάσκας περιέγραψε ως εξής τον οδικό χάρτη για να ξεκλειδώσουν οι επενδύσεις στην Ελλάδα: «Κάθε επένδυση που σέβεται τον εαυτό της, αλλά και την ίδια τη χώρα, πρέπει να χτίζεται σε στέρεες βάσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης, με αυστηρές δικλίδες που δεσμεύουν ταυτόχρονα και ισότιμα κράτος και επενδυτή, προκειμένου να επιτυγχάνεται το μέγιστο από κάθε επένδυση, να αποδίδεται η αξία και οι πόροι στις τοπικές κοινωνίες, να προστατεύεται αδιαπραγμάτευτα το περιβάλλον, να θωρακίζεται η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων, να διασφαλίζονται οι μέγιστες θέσεις εργασίας».

Ο Επικεφαλής Ευρώπης για την Enel Green Power & Πρόεδρος της Solar Power Europe, κ. Αριστοτέλης Χαντάβας, περιέγραψε το συνολικότερο αποτύπωμα του Καφηρέα, που αποτελεί το μεγαλύτερο έργο το οποίο έχει υλοποιηθεί στην Ελλάδα στον τομέα της αιολικής ενέργειας.

Ολοκληρώνοντας δε την παρέμβασή του στο πάνελ, ο κ. Χαντάβας περιέγραψε τι θα πρέπει να γίνει ώστε να υλοποιηθούν και άλλες ανάλογες επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα. Αναφέρθηκε ειδικότερα στην ανάγκη ύπαρξης σταθερού επενδυτικού και νομοθετικού πλαισίου, προσαρμοσμένο στις εκάστοτε τεχνολογικές εξελίξεις, κάνοντας ειδική μνεία σε γεγονότα που υπήρξαν στο παρελθόν και δεν θα πρέπει να επαναληφθούν, όπως η μονομερής αναπροσαρμογή τιμών το 2014, κάτι το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τη ματαίωση επενδύσεων για αρκετά χρόνια.

Ο Εκπρόσωπος της Mirum Hellas, κ. Κωνσταντίνος Δέδες, εξήγησε, με τη σειρά του, τι οδήγησε τη MIRUM να επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στην Ελλάδα και, ειδικότερα, στην Κρήτη, λέγοντας: «Η Mirum είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους στη Ρωσία και ο Vitaly Borisov αναζητούσε έκταση στη Μεσόγειο, προκειμένου να δημιουργήσει παραθεριστικό συγκρότημα για τους πλούσιους Ρώσους που είναι ήδη πελάτες του. Κατέληξε στην Ελούντα, καθώς λογίστηκαν η συνεχώς ανοδική πορεία του τουρισμού στην Κρήτη, το brand name της Ελούντας, το φυσικό περιβάλλον και η θετική αντιμετώπιση των τοπικών αρχών και κατοίκων».

Τέλος, ολοκλήρωσε την παρέμβασή του, αναφερόμενος στο κατά πόσο η σημερινή κατάσταση της κρίσης έχει επίδραση στα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας : «Η οικονομική και υγειονομική κρίση αναπόφευκτα επηρέασε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Αναφορικά με την επενδυτική προσπάθεια της Mirum, η παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και το διαφοροποιημένο προϊόν συνέβαλαν στην ανοδική πορεία και διατήρησαν την αυξητική τάση σε αφίξεις και διανυκτερεύσεις. Σε αυτό βοήθησε σημαντικά η πολιτική βούληση της σημερινής Κυβέρνησης και οι ενέργειες των Υπουργών, με τις οποίες κερδίζει τη μάχη με την γραφειοκρατία και τον χρόνο προς όφελος των επενδύσεων και της ανάπτυξης».

Οι εργασίες του Β’ Μέρους του 3rd InvestGR Forum 2020: Greece in the Pole Position ολοκληρώνονται αύριο.

Για την παρακολούθηση του 3rd InvestGR Forum 2020, μπορείτε να εγγραφείτε εδώ: http://investgr.eu/en/home-conference-en/

Advertisement
Advertisement
Advertisement Macon
Το ξενοδοχείο 5 αστέρων Vanoro Hotel στη Δωδεκανήσου, Θεσσαλονίκη - Πηγή: Vanoro Hotel
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ώρες ago

Ανοίγει τον Οκτώβριο το νέο 5άστερο ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης στη Δωδεκανήσου – Δείτε φωτό

Άποψη ενός data center - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ6 ώρες ago

Ξεκινούν σε μερικούς μήνες οι εργασίες για τη μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα – Γρίφος ακόμη οι τοποθεσίες

Το Piraeus Tower στο λιμάνι του Πειραιά όταν ολοκληρωθεί - Φωτό: PILA Studio
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ8 ώρες ago

Νέες επενδύσεις real estate της EBRD στην Ελλάδα μαζί με την Dimand – Νέα κεφάλαια και για το Piraeus Tower

REAL ESTATE10 ώρες ago

Αυξήθηκε σημαντικά το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Premia Properties το 2021 – Οι νέοι στόχοι

Το νέο 5άστερο ξενοδοχείο στο ιστορικό κτίριο "Όλυμπος Νάουσα" στη Θεσσαλονίκη - Πηγή: Divercity Architects & Dimitris Thomopoulos
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Ανοίγει το 2022 το νέο 5άστερο ξενοδοχείο στην παραλία της Θεσσαλονίκης

To Piraeus Port Plaza στον Πειραιά - Πηγή: Dimand
RESIDENTIAL1 ημέρα ago

Στρατηγική συμφωνία Dimand – Premia Properties – Ποιά οικιστικά ακίνητα θα αλλάξουν χέρια έως το 2026

Η έκταση στη Μεταμόρφωση που είναι σχεδιασμένο να γίνει το νέο εμπορικό κέντρο
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ1 ημέρα ago

Προσωρινό μπλόκο από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής στο νέο εμπορικό κέντρο στη Μεταμόρφωση

Το νέο 5 αστέρων συγκρότημα της Μεντεκίδης στη Σιθωνία Χαλκιδικής - Πηγή: DRGF Architects
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Ανοίγει το 2022 το νέο 5άστερο ξενοδοχείο στη Σιθωνία Χαλκιδικής – Στα σκαριά η επέκταση της επένδυσης

Τα Μεσόγεια από ψηλά - Design by Canva Pro
REAL ESTATE2 ημέρες ago

Αυξήθηκαν τα ενοίκια κατοικιών σε όλη την Ελλάδα εν μέσω πανδημίας – Οι πιο ακριβές περιοχές και πόλεις

Άποψη του Πειραιά - Πηγή: Canva
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 ημέρες ago

Piraeus Tower: δείτε εντυπωσιακές φωτό μέσα από τον πύργο – Προχωρούν οι εργασίες

REAL ESTATE5 μήνες ago

Τα πάνω – κάτω στην αγορά ακινήτων φέρνει η νέα γραμμή 4 του Μετρό – Δείτε χάρτη με τους σταθμούς

To Grand Hyatt Athens στη Συγγρού - Πηγή: Grand Hyatt Athens
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 μήνες ago

To 2022 θα ανοίξει το 2o μεγαλύτερο ξενοδοχείο της Αθήνας στη Λ. Συγγρού

ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ4 μήνες ago

Τα 7 εμπορικά κέντρα που αλλάζουν την εικόνα της Αθήνας – Ποιά νέα θα γίνουν και ποιά αλλάζουν

Το νέο ξενοδοχείο NYX Athens, στο πρώην Esperia στη Σταδίου - Πηγή: Tsolakis Architects
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ7 μήνες ago

Τα 9 νέα ξενοδοχεία που ετοιμάζονται στην Αθήνα το 2021

REAL ESTATE7 μήνες ago

Ξαναπαίρνουν ζωή 5 πρώην βιομηχανικά ακίνητα-φιλέτα στον Πειραιά

Το ακίνητο που θα γίνει η επένδυση της G4 BZPW στο Παλαιό Φάληρο - Πηγή: G4 BZPW
REAL ESTATE9 μήνες ago

Στα σκαριά νέα εντυπωσιακή Ισραηλινή επένδυση στο Παλαιό Φάληρο

Μύκονος - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
REAL ESTATE1 μήνα ago

Οι 5 hot περιοχές της Ελλάδας με τη μεγαλύτερη ζήτηση για ακίνητα από το εξωτερικό

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ3 έτη ago

Επενδύσεις 1,1 δισ. ευρώ ετοιμάζει η EBRD στα Βαλκάνια

Τα Μεσόγεια από ψηλά - Design by Canva Pro
REAL ESTATE1 εβδομάδα ago

Σε ποιά περιοχή “κλείδωσε” η μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα – Άνοδος στο τοπικό real estate

Η καινοτόμα βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων Next.e.Go SE
REAL ESTATE9 μήνες ago

Πού ψάχνει ακίνητο για το νέο εργοστάσιο ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα η Next.e.go SE

Η μεγάλη ανάπλαση της ΔΕΘ που θα μετονομαστεί σε ConfEx Park
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Σε ConfEx Park θα μετονομαστεί η ΔΕΘ – Πλάνα για μεγάλο ξενοδοχείο εντός του πάρκου

Φωτογραφία αρχείου - Design by Canva Pro
VIDEOS2 εβδομάδες ago

Νέα συστήματα αποχέτευσης για έργα ξενοδοχείων, χωρίς περιορισμούς – Πώς λειτουργούν

Το νέο River West Open στον Κηφισό - Πηγή: Noval Property
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ3 εβδομάδες ago

Άνοιξε το River West Open – Ποιά είναι τα πρώτα καταστήματα που ανοίγουν

Το νέο υπό κατασκευή κέντρο διαλογής δεμάτων (logistics hub) της ACS στην Π. Ράλλη - Πηγή: ACS
LOGISTICS1 μήνα ago

[VIDEO] To νέο logistics hub της ACS στο Αιγάλεω σε αριθμούς

Η νέα επένδυση σε εμπορικό ακίνητο της Ten Brinke στη Γλυφάδα
VIDEOS1 μήνα ago

[VIDEO] Συνεχίζονται οι νέες επενδύσεις σε εμπορικά ακίνητα κοντά στο Ελληνικό

Η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στην οδό Μερόπης στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρά η οικιστική επένδυση κοντά στην Ποσειδώνος στη Γλυφάδα

Πηγή: Prodea Investments
REAL ESTATE2 μήνες ago

Στο Χρηματιστήριο οι “πράσινες” ομολογίες 300 εκ. ευρώ της Prodea

Το υπό κατασκευή νέο εμπορικό πάρκο της Ten Brinke στην Πειραιώς - Πηγή: Ten Brinke
VIDEOS2 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε την πρόοδο κατασκευής του Piraeus Retail Park στο Φάληρο

H Marina Galleria στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
VIDEOS2 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε ζωντανά την παρουσίαση της Marina Galleria στο Ελληνικό

Ο οικιστικός πύργος Marina Tower στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε την παρουσίαση του Marina Tower στο Ελληνικό

Advertisement Aecom

Trending