Connect with us

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Στη Μαγνησία η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγή γαρδένιας στην Ευρώπη

Newsroom

Published

on

Τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγή γαρδένιας στην Ευρώπη κατάφεραν να δημιουργήσουν στην περιοχή της Μαγνησίας τέσσερις φίλοι, στην πλειονότητά τους μηχανικοί, οι οποίοι το 1992 διαθέτοντας ένα στρέμμα έκαστος, δημιούργησαν την Gardenia Growers Group. Σήμερα έχουν καταφέρει όχι μόνο να παράγουν 1 εκατ. φυτά ετησίως, αλλά να εξάγουν ποσοστό 70% αυτών, σε αγορές των Βαλκανίων, της Ευρώπης ευρύτερα και της Μέσης Ανατολής. Αυτά επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γεωπόνος, Ταξιάρχης Λάμπης, ένας εκ των πρωτεργατών της ίδρυσης της Gardenia Growers Group.

«Οι δύο και μοναδικοί ανταγωνιστές μας στην Ολλανδία, παράγουν από κοινού 1,3 εκατ. φυτά ετησίως», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι η Gardenia Growers Group, που “τρέχει” προς το παρόν με τέσσερα ΑΦΜ, είναι πραγματικά η απόδειξη του ρητού “η ισχύς εν τη ενώσει”. «Με τη δυνατότητα που μας δίνει σήμερα η νέα νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σκεφτόμαστε πολύ σοβαρά και το δουλεύουμε κιόλας, να δημιουργήσουμε επίσημα ομάδα παραγωγών» γνωστοποίησε και πρόσθεσε: «Είμαστε ανοικτοί σε ενδιαφερόμενους συνεργάτες, με τη μόνη προϋπόθεση να έχουν στο DNA τους τη φιλοσοφία της δουλειάς που κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια και που είναι σκληρή και απαιτητική».

Τονίζοντας ότι «οι δουλειές μας ανοίγουν διαρκώς, αφού δεν κάνουμε καμία έκπτωση στην υψηλή ποιότητα, τον επαγγελματισμό και τη συνέπειά μας απέναντι στις συμφωνίες που υπογράφουμε», ο κ. Λάμπης, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει καμία μυστική συνταγή για να κερδίσει κάποιος το στοίχημα της εξωστρέφειας και αυτό πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο σε όλους. Οι κανόνες επιτυχίας, τους οποίους και ακολουθούμε πιστά, είναι υψηλή ποιότητα, συνέπεια/επαγγελματισμός και συνεργατισμός. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να έχουμε ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη έναντι των εμπόρων. Αυτό είναι κανόνας», ξεκαθάρισε.

Σήμερα η Gardenia Growers Group διαθέτει συνολικά 75.000 τετραγωνικά μέτρα θερμοκηπίου και 15.000 τετραγωνικά μέτρα στρέμματα υπαίθριους χώρους και όπως επισήμανε ο κ. Λάμπης, «για να ανταποκρινόμαστε άνετα και με συνέπεια στις συμφωνίες που έχουμε υπογράψει, αλλά και προκειμένου να μπορούμε να ικανοποιούμε και δυνητικούς πελάτες, φροντίζουμε να επεκτείνουμε τις εκτάσεις μας, όποτε μας δίνεται η ευκαιρία και δυνατότητα».

Λέγοντας ότι το κόστος εγκατάστασης ανέρχεται στα 50.000 ευρώ/στρέμμα, ο κ. Λάμπης τόνισε πως «είναι υψηλό το κόστος εγκατάστασης. Όμως, προχωράμε στις επενδύσεις μας, αξιοποιώντας ευρωπαϊκά προγράμματα και εξασφαλίζοντας έτσι κοινοτικά κονδύλια σε ποσοστό από 40% έως και 60%».

Όπως επισήμανε, σήμερα οι τέσσερις φίλοι, πραγματοποιούν σε ποσοστό 70% εξαγωγές σε Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία, Πολωνία, Λίβανο, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία και τα Βαλκάνια. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμη «προτάσεις να διευρύνουμε την παρουσία μας στις περιφερειακές αγορές της Ελλάδας, στη Μέση Ανατολή, αλλά και στη Β. Αφρική». Λέγοντας ότι «με τους περισσότερους πελάτες μας στο εξωτερικό πέραν των εμπορικών μας σχέσεων, έχουμε και κοινωνικές», ο ίδιος επισήμανε ότι «πολλοί από αυτούς επισκέπτονται τη Μαγνησία συχνά-πυκνά, τόσο για να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις μας, όσο και για να απολαύσουν την ελληνική φιλοξενία».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Λάμπης επισήμανε ότι η μεταφορά των φυτών είναι δυνατόν να γίνει μέσω αέρος, ξηράς και θάλασσας. «Πιο συγκεκριμένα οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στην περιοχή της Αγριάς που απέχει 8 χλμ. από τον Βόλο, ο οποίος απέχει 326 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 215 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη», είπε χαρακτηριστικά.

Τα πτυχία που έβαλαν στην άκρη και οι “άγραφοι” νόμοι που ακολουθούν πιστά

Προερχόμενοι στο σύνολό τους από αγροτικές οικογένειες, οι τέσσερις φίλοι, με εξαίρεση τον κ. Λάμπη που είναι γεωπόνος, ξεκίνησαν τη Gardenia Growers Group με πτυχία που δεν αφορούσαν τον αγροτικό χώρο. Το 1992, με μέση ηλικία τα 35-40 έτη, ξεκίνησαν τη σοβαρή ενασχόλησή τους με την αγροτική παραγωγή, μεταπηδώντας σε αυτή από εντελώς διαφορετικούς κλάδους, αφού ένας εξ αυτών εργαζόταν στον κατασκευαστικό κλάδο, άλλος ως ηλεκτρολόγος στο εμπορικό ναυτικό και ο τρίτος ως μηχανικός αυτοκινήτων.

Σημειώνεται ότι από την εκκίνηση της προσπάθειας και στην πορεία, οι άνθρωποι στην Gardenia Growers Group όλοι τους «έδωσαν, και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, για να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο το εγχείρημά τους και έτσι να πλημμυρίσουν με συμπαγή φυτά τόσο την ευρωπαϊκή αγορά, όσο και τον κόσμο γενικότερα», επισήμανε ο κ. Λάμπης.

Η γαρδένια συμβολίζει έναν κρυφό έρωτα

Η γαρδένια θεωρείται πως τονίζει την αισθησιακή και κομψή πλευρά της γυναίκας και δεν είναι τυχαίο που έχει επιλεγεί ως βάση σε πολλά καλλυντικά. Νότες από γαρδένια μοσχοβολούν σε αρώματα, σαπούνια, κρέμες, αφρόλουτρα και τόσα άλλα, με μυρωδιές σύνθετες και μακράς διαρκείας. Η γαρδένια πήρε το όνομά της από τον Σκωτσέζο φυσιοδίφη και γεωπόνο Αλεξάντερ Γκάρντεν. Είναι φυτό των «θερμών» και τροπικών κλιμάτων και ένα από τα τρία δημοφιλέστερα καλλωπιστικά φυτά γλάστρας παγκοσμίως. Η γαρδένια, αν και κατάγεται από τη νότια Κίνα, στη χώρα μας ήρθε από είδη που προέρχονται από τη Νότιο Αφρική.

Στην Ελλάδα, η γαρδένια καλλιεργείται από τα τέλη του 19ου αιώνα στο Πήλιο, όπου γεωπόνοι και καλλιεργητές της εποχής θεώρησαν ότι το “μαλακό” κλίμα στους πρόποδες του βουνού και το κατάλληλο έδαφος (καστανόχωμα-φυλλόχωμα) είναι άριστο για την καλλιέργεια.

Από την Κίνα έως τις ΗΠΑ, και από το Κατάρ έως την Κένυα, είναι μία καλλιέργεια που έχει ιδιαιτερότητες, δυσκολίες αλλά και πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα.

Η γαρδένια είναι ένα καλλωπιστικό φυτό που ζει πολλά χρόνια. Γενικός κανόνας για την ανάπτυξη των φυτών είναι ότι το ριζικό τους σύστημα είναι τόσο σημαντικό όσο η καρδιά για τον άνθρωπο. Ετσι και για τη γαρδένια μια υγιής ρίζα θα διατηρήσει ένα υγιές φυτό. Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να φυτεύουμε τη γαρδένια αυστηρά και μόνο σε φυτόχωμα και συγκεκριμένα σε τύρφη με χαμηλό pH. Άριστο pH είναι το 4,5-5.

Το πότισμά της πρέπει να είναι τέτοιο, ώστε το χώμα να διατηρείται ελαφρώς νοτισμένο. Επίσης, πολύ σημαντικό, η γαρδένια δεν πρέπει να βρίσκεται σε απευθείας έκθεση στον ήλιο – ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Ενα απλό λίπασμα ανθοφορίας την άνοιξη και ένα βλαστικής ανάπτυξης το υπόλοιπο χρονικό διάστημα συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη του φυτού. Η έλλειψη σιδήρου, στην οποία οφείλεται το κιτρίνισμα, αντιμετωπίζεται με τη χρήση σκευασμάτων σιδήρου με ψεκασμούς ανά 20-30 ημέρες. Όπως όλα τα φυτά, έτσι και η γαρδένια θέλει φροντίδα. Όμως το βασικό συστατικό για να πετύχει η καλλιέργειά της, είναι το νερό. Έτσι καλλιεργείται και στο Πήλιο, με νερό απαλλαγμένο από άλατα. Νερό βεβαρυμένο με χλώριο και άλατα είναι απαγορευτικό για τη γαρδένια και ειδικά για την compact. Τακτικά, σχεδόν ανά ημέρα, γίνεται ψεκασμός με καθαρό νερό στα φύλλα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement Omikron Kappa Consulting
Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement QS Plan
Advertisement Omikron Kappa Consulting
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ17 ώρες ago

Νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων δρομολογείται στη Χερσόνησο

Πηγή: Premia Properties
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ18 ώρες ago

“Στα σκαριά” νέο big-box ακίνητο στο Κορωπί από την Premia Properties για τα γραφεία και το dealership της Tesla

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ18 ώρες ago

Πώς χτίζει χαρτοφυλάκιο στην Ελλάδα ο ουγγρικός όμιλος Indotek – Από το Oscar Hotel στα τρία εμπορικά κέντρα

Πηγή: Ελλάκτωρ
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ18 ώρες ago

Από το πρώην ακίνητο του “Έθνους” στη Βασιλίσσης Σοφίας – Ποιά η νέα στρατηγική της Ελλάκτωρ στα ακίνητα

Ξενία Κομοτηνής - Πηγή: ΕΤΑΔ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του Ξενία Κομοτηνής – Ποιά εταιρεία πλειοδότησε

Σίφνος - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο στη Σίφνο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Πηγή: Elatos Resort & Health Spa
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

Προς το τέλος του 2027 ολοκληρώνεται η μεγάλη τουριστική επένδυση Elatos Resort στον Παρνασσό

Ilissos Suites - Pafilia / block722
RESIDENTIAL4 ημέρες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η οικιστική επένδυση Ilissos Suites στο Μοσχάτο – Ποιά εταιρεία επένδυσε στο έργο

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

Νέα ξενοδοχειακή επένδυση 5 αστέρων δρομολογείται στη Φολέγανδρο

Φωτογραφία αρχείου - Design by Canva Pro
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για το νέο ξενοδοχείο του Ομίλου Τσιλεδάκη στη Γεωργιούπολη Χανίων

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Εκδόθηκε η οικοδομική άδεια για το νέο ξενοδοχείο στο κέντρο του Πειραιά – Ποιό κτίριο θα αξιοποιηθεί

Saladi Project - Πηγή: Gnosis Investments
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ7 ημέρες ago

Και επίσημα Στρατηγική Επένδυση το Saladi Project των 266 εκατ. ευρώ στην Αργολίδα

Τα νέα "πράσινα" κτίρια της ΔΕΗ στη Λεωφόρο Μεσογείων - Πηγή: ΜΠE
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Μαζί DIMAND – ΔΕΗ για το μεγάλο έργο νέων “πράσινων” γραφείων στη Λεωφόρο Μεσογείων

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Προχωρά η επένδυση της Hellenic Properties στο κτίριο γραφείων LK119 – Πού βρίσκεται και ποιός είναι ο μισθωτής

Πρόσω ολοταχώς για την επέκταση του 5άστερου Domes Zeen στα Χανιά – Τι σημαίνει η κοινή επένδυση με την Brookfield
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Επεκτείνεται στην Κρήτη η Domes Resorts – “Στα σκαριά” δύο νέα 5άστερα ξενοδοχεία σε Χανιά και Ρέθυμνο

Άποψη της πλατείας Μητροπόλεως - Design by Canva Pro
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Άνοιγμα και στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας για την Domes Resorts – Προχωρά μαζί με την Prodea το νέο 5άστερο στην Πλατεία Μητροπόλεως

Το Μέγαρο Σλήμαν, ιδιοκτησίας ΕΦΚΑ, στην Πανεπιστημίου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ6 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για το μεγάλο έργο αξιοποίησης του Μεγάρου Σλήμαν – Μελλά στην Πανεπιστημίου – Τι σχεδιάζει η Mitsis Hotels

Πηγή: Lamda Development
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

The Ellinikon: σε νέα φάση ωρίμανσης οι επενδύσεις για τα νέα 5άστερα ξενοδοχεία με την ΤΕΜΕΣ

Το νέο mega εμπορικό ακίνητο της Μασούτης στις 3 Γέφυρες
RESIDENTIAL5 ημέρες ago

Από το έργο στις Τρεις Γέφυρες ξεκινά το νέο μοντέλο ανάπτυξης της Μασούτης με μικτές οικιστικές και εμπορικές χρήσεις ακινήτων

FIX Thessaloniki - Πηγή: Dimand Real Estate Foster + Partners
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago

[ΦΩΤΟ] Πώς θα γίνουν τα FIX Residences στη μεγάλη επένδυση της Dimand στο πρώην ακίνητο ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη

Ilissos Suites - Pafilia / block722
RESIDENTIAL4 ημέρες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η οικιστική επένδυση Ilissos Suites στο Μοσχάτο – Ποιά εταιρεία επένδυσε στο έργο

Voria Project - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 μήνα ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι

Πηγή: Canva
LOGISTICS1 μήνα ago

[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα

Green Haven Melissia - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Green Haven: προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια

Etolikou 11- Πηγή: MIBS Group
RESIDENTIAL2 μήνες ago

20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει

Το οικισιτκό έργο της στην οδό Καραμανλή 5 στην Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Ξεκίνησε το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στη Γλυφάδα

Το logistics center BriQ στον Ασπρόπυργο - Πηγή: BriQ Properties
LOGISTICS2 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της επένδυσης logistics της BriQ στον Ασπρόπυργο

Η Riviera Galleria στο The Ellinikon - Πηγή: Lamda Development
Χωρίς κατηγορία2 μήνες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής της Riviera Galleria στο Ελληνικό

To logistics hub της INTERIKEA στον Ασπρόπυργο - Πηγή: Ten Brinke
LOGISTICS3 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η mega επένδυση logistics για την IKEA στον Ασπρόπυργο

Promenade Heights - Πηγή: 314 Architecture Studio / Lamda Development
RESIDENTIAL4 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρά η κατασκευή της οικιστικής επένδυσης Promenade Heights στο The Ellinikon

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
Μ.Η.Τ.
Αριθμός Μ.Η.Τ. 242890