Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα, η νέα επενδυτική πρόταση

Newsroom

Published

on

Το “πολύ θετικό κλίμα” που άρχισε να επικρατεί στην διεθνή κοινότητα για την Ελλάδα καθώς και για την νέα δομή που αναπτύσσεται στο υπουργείο Εξωτερικών με την Οικονομική Διπλωματία ανέδειξε σε συνέντευξή του στο κανάλι Center TV της Καβάλας, ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης.

Με την φράση “Η Ελλάδα είναι η νέα ελληνική πρόταση για τον κόσμο” ο κος Φραγκογιάννης περιέγραψε το έργο που έχει αναλάβει η Οικονομική Διπλωματία για να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις της δεκαετούς κρίσης: “Στόχος μας είναι να δοθούν ευκαιρίες τόσο στους Έλληνες επενδυτές και εξαγωγείς να διευρύνουν τις δραστηριότητες τους στις διεθνείς αγορές, όσο και στις ξένες επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα” σημείωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Φραγκογιάννης ανέφερε ότι είναι “πολιτικός με τεχνοκρατικές καταβολές” τριανταπενταετούς εμπειρίας στην διεθνοποίηση ιδιωτικών επιχειρήσεων, ένας “σκεπτόμενος άνθρωπος με φιλελεύθερες ιδέες”, και υπογράμμισε την κομβική σημασία της οικονομικής διπλωματίας εξηγώντας ότι η δουλειά του εστιάζεται αφενός στην προώθηση των ελληνικών επιχειρήσεων στην δραστηριοποίηση τους στο εξωτερικό, και αφετέρου στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα: “Εξυπηρετώ την κοινωνία των πολιτών, εξυπηρετώ αυτόν ο οποίος έχει ανάγκη από την οικονομική διπλωματία της χώρας και θέλει να βγει με ψηλά το κεφάλι να διευρύνει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες εκτός Ελλάδας” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ως παράδειγμα του πώς λειτουργεί η οικονομική διπλωματία ο κ. Φραγκογιάννης ανέφερε την πρόσφατη επιτυχία της χώρας μας, κατόπιν συστηματικής προσπάθειας, ώστε να εξαιρεθούν από τους αμερικανικούς δεσμούς τα ελληνικά προϊόντα ελιάς που εξάγονται στις ΗΠΑ σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, για τα ίδια προϊόντα. “Αυτό δεν αφορά τον μικρό ή τον μεγάλο επιχειρηματία, αφορά τον καθένα που δραστηριοποιείται σε αυτόν τον τομέα και θέλει να εξάγει στην Αμερική” σημείωσε.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε τη σημασία που έχει η πολιτική σταθερότητα και η οικονομική ανάπτυξη που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την κοινωνική συνοχή, την λειτουργία των θεσμών και των έργων υποδομής και επισήμανε τη διαπίστωση για το τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον που αποκόμισε από τις επισκέψεις του στην Κίνα, τις ΗΠΑ και το Κατάρ, αλλά και ευρωπαϊκές χώρες σε συγκεκριμένους τομείς όπως η ενέργεια, οι υποδομές, ο τουρισμός, η υψηλή τεχνολογία. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι μόνο στο ταξίδι στην Κίνα, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό, συμμετείχαν 65 επιχειρήσεις και έγιναν συνολικά 315 συναντήσεις. Η Ελλάδα, όπως σημείωσε επίσης, έχει ως μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα στις αγορές του κόσμου το υψηλό ανθρώπινο δυναμικό της.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις αλλαγές του συνολικού πλαισίου της οικονομικής διπλωματίας, με την ένταξη όλων των φορέων εξωστρέφειας- Enterprise Greece, Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, διμερείς και πολυμερείς σχέσεις με άλλους οργανισμούς ΟΟΣΑ και Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου- στο υπουργείο Εξωτερικών ώστε να υπάρχει “μία δυνατή, ενιαία, συντονισμένη φωνή” η οποία να εξυπηρετεί τον Έλληνα επιχειρηματία αλλά και τον ξένο επενδυτή, ως προς την ταχύτητα της έκδοσης αδειών ή ακόμη και την αρνητική απάντηση για επενδυτική πρόταση σε εύλογο χρόνο.

Ειδικά για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων εξήγησε ότι έχουν συσταθεί συγκεκριμένες ομάδες εργασίας στο ΥΠΕΞ οι οποίες κάνουν παρουσιάσεις σε φορείς και επιχειρήσεις στο εξωτερικό με σκοπό να αναδειχθεί ότι η Ελλάδα είναι ένας σοβαρός επενδυτικός προορισμός. Το ίδιο προωθείται και μέσα από συμμετοχή της χώρας μας σε εκθέσεις, αλλά και προωθητικές ενέργειες προκειμένου να βοηθηθούν οι μικρομεσαίες μας επιχειρήσεις να αναπτυχθούν στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι προ 15νθημέρου εγκρίθηκαν έξι επενδύσεις στην Ελλάδα ύψους 1,1 δισ ευρώ, δύο τουριστικά θέρετρα στην Κρήτη, ένα εμπορικό κέντρο στη Μεταμόρφωση Αττικής και τρία πάρκα, δύο φωτοβολταϊκά και ένα αιολικό.

Μολονότι υπάρχουν περιορισμένοι οικονομικοί πόροι στο ΥΠΕΞ, όπως επεσήμανε ο κ. Φραγκογιάννης, υπάρχει μεγάλη επιθυμία, πρόθεση και μηχανισμοί για μετασχηματισμό που ξεκινά από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος παρακολουθεί στενά την πορεία του έργου της κρατικής μηχανής, με αποτέλεσμα να γίνεται πολλή δουλειά.

Τέλος ο υφυπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της ενέργειας αναφέρθηκε στην σημασία της ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας στην χώρα μας και την Ευρώπη και τόνισε ότι μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι να μετατραπεί η Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο ενώ υπογράμμισε ότι το θέμα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Α. Μεσόγειο σε σχέση με την επιθετικότητα της Τουρκίας δεν είναι θέμα ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό. “Η απόφαση της Τουρκίας να φτιάξει χωρίς να ρωτήσει κανέναν και χωρίς να σεβαστεί το Δίκαιο της Θάλασσας έναν διάδρομο με τη Λιβύη παραβιάζοντας τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου είναι κάτι το οποίο μας ενοχλεί. Και δεν ενοχλεί μόνον εμάς αλλά ενοχλεί και τους Αμερικανούς, τους Ρώσους, την ΕΕ”.

O Υφυπουργός Εξωτερικών θα συνοδεύσει τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον από 5 έως 8 Ιανουαρίου. Ο κος Φραγκογιάννης θα παραστεί στις συναντήσεις:

● στον Λευκό Οίκο μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην συνάντηση που θα ακολουθήσει μεταξύ διευρυμένων αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στην συνάντηση με Αμερικανούς επενδυτές, ενώ θα παραστεί και στη δεξίωση που παραθέτουν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικλ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

● με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για ενεργειακά θέματα, Φράνσις Φάνον σε κατ’ ιδίαν διμερή συνάντηση

● με την ηγεσία του Atlantic Council

● στο ΔΝΤ με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσινγκτον.

Τέλος θα έχει επίσης συνάντηση με την ηγεσία του American-Central European Business Association για την δημιουργία ενιαίας πλατφόρμα συνεργασίας στο πλαίσιο που έχει αναπτύξει ο φορέας με 16 Κεντρο Ευρωπαϊκές χώρες.

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Sunwing Makrigialos & Ocean Beach Club - Πηγή: Premia Properties
REAL ESTATE1 ημέρα ago

“Στα σκαριά” νέα mega αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 40 εκατ. ευρώ της Premia Properties – Σε ποιούς 5 τομείς θα επενδυθούν τα κεφάλαια

Rocca a Mare Heraklion - Πηγή: Accor
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Ανοίγει το 2025 στην Κρήτη το πρώτο ξενοδοχείο Handwritten Collection της Accor στην Ελλάδα – Πού θα βρίσκεται

Premia Properties
REAL ESTATE2 ημέρες ago

Σε μικρή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με διανομή δωρεάν μετοχών προχώρησε η PREMIA Properties

Ρόδος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για έργο ανακαίνισης ξενοδοχείου στη Ρόδο

Νάξος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Piraeus Retail Park - Φωτό: Trade Estates
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ3 ημέρες ago

Ανοίγει το νέο εμπορικό πάρκο της Trade Estates στο Ηράκλειο – Και δεύτερο retail park “στα σκαριά” στην πόλη

Golden Milos Beach House by Domotel - Πηγή: Domotel
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

Ξεκινά το Μάιο το νέο ξενοδοχείο Golden Milos Beach House από την Domotel – Πού βρίσκεται

REAL ESTATE4 ημέρες ago

To 25% της Prosperty απέκτησε η Eurobank – Πώς θα προωθήσει άμεσα μέσω της πλατφόρμας 800 ακίνητα στην αγορά

Τα κεντρικά γραφεία της Prodea Investments - Πηγή: Prodea Investments
REAL ESTATE4 ημέρες ago

Εκτινάχθηκαν ο κύκλος εργασιών και τα κέρδη της Prodea το 2024 – Σε ποιά στρατηγική κίνηση οφείλονται

Ζάκυνθος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Διονύσης Παπαντώνης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

“Στα σκαριά” 4 νέα έργα για ξενοδοχεία στην Ζάκυνθο

Τα έργα στο Μινιόν - Φωτό: POOL / ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ / EUROKINISSI
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

Σε φάση ολοκλήρωσης το νέο Μινιόν – Ποιοί είναι οι ένοικοι των γραφείων και καταστημάτων

Το ακίνητο της οδού Κοραή που θα ανακαινίσει η Dimand για την Piraeus Bank - Πηγή: Dimand Real Estate
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Ξεκίνησαν τα έργα για το νέο κτίριο της Πειραιώς στην Κοραή – Ποιά εταιρεία ανέλαβε το έργο της Dimand

Νάξος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

“Στα σκαριά” 5 νέα ξενοδοχεία στις Κυκλάδες – Σε ποιά νησιά θα γίνουν

Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Μέσω Αναπτυξιακού προχωρά η νέα ξενοδοχειακή επένδυση στο κέντρο του Πειραιά – Ποιά εταιρεία επενδύει

Λήμνος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: Βασίλης Πρωτόπαπας / Eurokinissi
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Νέα μεγάλη τουριστική επένδυση “στα σκαριά” στη Λήμνο – Τι περιλαμβάνει το Master Plan του Limnos Resort

The Ilisian - Πηγή: Ionian Hotel Enterprises
RESIDENTIAL5 ημέρες ago

[VIDEO] The Ilisian: πώς προχωρά το μεγάλο έργο μεταμόρφωσης του πρώην Hilton της Αθήνας

Πηγή: Blend Development
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Λεωφόρο Συγγρού – Ποιά άλλα έργα υλοποιεί στην Αθήνα η Blend Development

Η νέα 5άστερη ξενοδοχειακή μονάδα στην Κύμη Ευβοίας - Πηγή: ΥΠΕΝ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

“Πράσινο φως” για νέο 5άστερο ξενοδοχείο στην Εύβοια – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

The Syndesis Hub - Πηγή: Ten Brinke
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Σε πλήρη εξέλιξη τα έργα για το νέο κτίριο γραφείων The Syndesis Hub στο Ελληνικό – Ποιός όμιλος επενδύει στο ακίνητο

Athens Riviera Falirikon - QG Investments / 314 Architecture Studio
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Ξεκίνησαν τα έργα για τη νέα οικιστική επένδυση Athens Sansiveria στο Παλαιό Φάληρο – Πώς θα γίνει και ποιά εταιρεία επενδύει

The Ilisian - Πηγή: Ionian Hotel Enterprises
RESIDENTIAL5 ημέρες ago

[VIDEO] The Ilisian: πώς προχωρά το μεγάλο έργο μεταμόρφωσης του πρώην Hilton της Αθήνας

Ο οικιστικός πύργος Marina Tower στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

[VIDEO] The Ellinikon: “ψηλώνει” και άλλο ο “πράσινος” ουρανοξύστης κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

Athens Riviera Falirikon - QG Investments / 314 Architecture Studio
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Ξεκίνησαν τα έργα για τη νέα οικιστική επένδυση Athens Sansiveria στο Παλαιό Φάληρο – Πώς θα γίνει και ποιά εταιρεία επενδύει

The Grid - Πηγή: ΤΕΡΝΑ
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Ποιά είναι τα 4 μεγάλα έργα για νέα “πράσινα” κτίρια γραφείων στο Μαρούσι που έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ

Το νέο οικιστικό έργο στην οδό Λόντου 42, στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Ξεκίνησε νέα οικιστική επένδυση στη Γλυφάδα η Ten Brinke

Piraeus Gate - Πηγή: DKG Development
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Piraeus Gate: πώς θα μεταμορφωθεί μια ολόκληρη περιοχή στο κέντρο του Πειραιά – Ποιά κτίρια θα αξιοποιηθούν

Πηγή: LAMDA Development
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] The Ellinikon: πώς προχωρούν τα μεγάλα έργα real estate στο Ελληνικό – “Σηκώθηκε” και άλλο ο Riviera Tower

To οικιστικό έργο της Ten Brinke στην οδό Γορτυνίας 7 στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη τα έργα για μια ακόμη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα

Πηγή: LAMDA Development
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα μεγάλα έργα στο Ελληνικό

To οικιστικό έργο της Ten Brinke στην οδό Άρτης 13 στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρά η νέα οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).