ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ελλάδα, η νέα επενδυτική πρόταση
Published
6 έτη agoon
By
NewsroomΤο “πολύ θετικό κλίμα” που άρχισε να επικρατεί στην διεθνή κοινότητα για την Ελλάδα καθώς και για την νέα δομή που αναπτύσσεται στο υπουργείο Εξωτερικών με την Οικονομική Διπλωματία ανέδειξε σε συνέντευξή του στο κανάλι Center TV της Καβάλας, ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης.
Με την φράση “Η Ελλάδα είναι η νέα ελληνική πρόταση για τον κόσμο” ο κος Φραγκογιάννης περιέγραψε το έργο που έχει αναλάβει η Οικονομική Διπλωματία για να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις της δεκαετούς κρίσης: “Στόχος μας είναι να δοθούν ευκαιρίες τόσο στους Έλληνες επενδυτές και εξαγωγείς να διευρύνουν τις δραστηριότητες τους στις διεθνείς αγορές, όσο και στις ξένες επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα” σημείωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εξωτερικών.
Ο κ. Φραγκογιάννης ανέφερε ότι είναι “πολιτικός με τεχνοκρατικές καταβολές” τριανταπενταετούς εμπειρίας στην διεθνοποίηση ιδιωτικών επιχειρήσεων, ένας “σκεπτόμενος άνθρωπος με φιλελεύθερες ιδέες”, και υπογράμμισε την κομβική σημασία της οικονομικής διπλωματίας εξηγώντας ότι η δουλειά του εστιάζεται αφενός στην προώθηση των ελληνικών επιχειρήσεων στην δραστηριοποίηση τους στο εξωτερικό, και αφετέρου στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα: “Εξυπηρετώ την κοινωνία των πολιτών, εξυπηρετώ αυτόν ο οποίος έχει ανάγκη από την οικονομική διπλωματία της χώρας και θέλει να βγει με ψηλά το κεφάλι να διευρύνει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες εκτός Ελλάδας” σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ως παράδειγμα του πώς λειτουργεί η οικονομική διπλωματία ο κ. Φραγκογιάννης ανέφερε την πρόσφατη επιτυχία της χώρας μας, κατόπιν συστηματικής προσπάθειας, ώστε να εξαιρεθούν από τους αμερικανικούς δεσμούς τα ελληνικά προϊόντα ελιάς που εξάγονται στις ΗΠΑ σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, για τα ίδια προϊόντα. “Αυτό δεν αφορά τον μικρό ή τον μεγάλο επιχειρηματία, αφορά τον καθένα που δραστηριοποιείται σε αυτόν τον τομέα και θέλει να εξάγει στην Αμερική” σημείωσε.
Στο πλαίσιο αυτό τόνισε τη σημασία που έχει η πολιτική σταθερότητα και η οικονομική ανάπτυξη που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την κοινωνική συνοχή, την λειτουργία των θεσμών και των έργων υποδομής και επισήμανε τη διαπίστωση για το τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον που αποκόμισε από τις επισκέψεις του στην Κίνα, τις ΗΠΑ και το Κατάρ, αλλά και ευρωπαϊκές χώρες σε συγκεκριμένους τομείς όπως η ενέργεια, οι υποδομές, ο τουρισμός, η υψηλή τεχνολογία. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι μόνο στο ταξίδι στην Κίνα, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό, συμμετείχαν 65 επιχειρήσεις και έγιναν συνολικά 315 συναντήσεις. Η Ελλάδα, όπως σημείωσε επίσης, έχει ως μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα στις αγορές του κόσμου το υψηλό ανθρώπινο δυναμικό της.
Παράλληλα αναφέρθηκε στις αλλαγές του συνολικού πλαισίου της οικονομικής διπλωματίας, με την ένταξη όλων των φορέων εξωστρέφειας- Enterprise Greece, Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, διμερείς και πολυμερείς σχέσεις με άλλους οργανισμούς ΟΟΣΑ και Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου- στο υπουργείο Εξωτερικών ώστε να υπάρχει “μία δυνατή, ενιαία, συντονισμένη φωνή” η οποία να εξυπηρετεί τον Έλληνα επιχειρηματία αλλά και τον ξένο επενδυτή, ως προς την ταχύτητα της έκδοσης αδειών ή ακόμη και την αρνητική απάντηση για επενδυτική πρόταση σε εύλογο χρόνο.
Ειδικά για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων εξήγησε ότι έχουν συσταθεί συγκεκριμένες ομάδες εργασίας στο ΥΠΕΞ οι οποίες κάνουν παρουσιάσεις σε φορείς και επιχειρήσεις στο εξωτερικό με σκοπό να αναδειχθεί ότι η Ελλάδα είναι ένας σοβαρός επενδυτικός προορισμός. Το ίδιο προωθείται και μέσα από συμμετοχή της χώρας μας σε εκθέσεις, αλλά και προωθητικές ενέργειες προκειμένου να βοηθηθούν οι μικρομεσαίες μας επιχειρήσεις να αναπτυχθούν στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι προ 15νθημέρου εγκρίθηκαν έξι επενδύσεις στην Ελλάδα ύψους 1,1 δισ ευρώ, δύο τουριστικά θέρετρα στην Κρήτη, ένα εμπορικό κέντρο στη Μεταμόρφωση Αττικής και τρία πάρκα, δύο φωτοβολταϊκά και ένα αιολικό.
Μολονότι υπάρχουν περιορισμένοι οικονομικοί πόροι στο ΥΠΕΞ, όπως επεσήμανε ο κ. Φραγκογιάννης, υπάρχει μεγάλη επιθυμία, πρόθεση και μηχανισμοί για μετασχηματισμό που ξεκινά από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος παρακολουθεί στενά την πορεία του έργου της κρατικής μηχανής, με αποτέλεσμα να γίνεται πολλή δουλειά.
Τέλος ο υφυπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της ενέργειας αναφέρθηκε στην σημασία της ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας στην χώρα μας και την Ευρώπη και τόνισε ότι μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι να μετατραπεί η Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο ενώ υπογράμμισε ότι το θέμα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Α. Μεσόγειο σε σχέση με την επιθετικότητα της Τουρκίας δεν είναι θέμα ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό. “Η απόφαση της Τουρκίας να φτιάξει χωρίς να ρωτήσει κανέναν και χωρίς να σεβαστεί το Δίκαιο της Θάλασσας έναν διάδρομο με τη Λιβύη παραβιάζοντας τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου είναι κάτι το οποίο μας ενοχλεί. Και δεν ενοχλεί μόνον εμάς αλλά ενοχλεί και τους Αμερικανούς, τους Ρώσους, την ΕΕ”.
O Υφυπουργός Εξωτερικών θα συνοδεύσει τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον από 5 έως 8 Ιανουαρίου. Ο κος Φραγκογιάννης θα παραστεί στις συναντήσεις:
● στον Λευκό Οίκο μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην συνάντηση που θα ακολουθήσει μεταξύ διευρυμένων αντιπροσωπειών των δύο χωρών.
θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στην συνάντηση με Αμερικανούς επενδυτές, ενώ θα παραστεί και στη δεξίωση που παραθέτουν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικλ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.
● με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για ενεργειακά θέματα, Φράνσις Φάνον σε κατ’ ιδίαν διμερή συνάντηση
● με την ηγεσία του Atlantic Council
● στο ΔΝΤ με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσινγκτον.
Τέλος θα έχει επίσης συνάντηση με την ηγεσία του American-Central European Business Association για την δημιουργία ενιαίας πλατφόρμα συνεργασίας στο πλαίσιο που έχει αναπτύξει ο φορέας με 16 Κεντρο Ευρωπαϊκές χώρες.
You may like
-
Νέες συμβάσεις με τράπεζες υπέγραψε η Lamda Development για τη μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό
-
Στα σκαριά 4 νέα εμπορικά πάρκα σε Αττική, Κρήτη & Πάτρα – Πότε ανοίγει το πρώτο
-
To 2022 θα ανοίξει το 2o μεγαλύτερο ξενοδοχείο της Αθήνας στη Λ. Συγγρού
-
Οι 3 νέοι εμπορικοί πόλοι που θα αλλάξουν τη Λεωφόρο Κηφισού
-
Οι 3 μεγάλες real estate επενδύσεις που θα αλλάξουν την εικόνα της Πειραιώς
-
Οι 3 νέες επενδύσεις σε κτίρια γραφείων στο Μαρούσι
Νέος διαγωνισμός από το Υπερταμείο για την αξιοποίηση του πρώην Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρο στο Μαρκόπουλο – Πώς θα αξιοποιηθεί
Στη SWOT η διαχείριση του 5άστερου Eliamos Villas Hotel & Spa στην Κεφαλονιά
Ποιές 3 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις δρομολογούνται στα Δωδεκάνησα – Σε ποιά νησιά θα γίνουν
Ντεμπούτο για τα LXR Hotels & Resorts στην Ελλάδα – Ανοίγει το 2026 το νέο 5άστερο Sandblu Santorini
Πώς ο Όμιλος AKTOR θα αξιοποιήσει μέρος του mega ομολογιακού δανείου 140 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη έργων real estate
Affordable living: πώς το “Ανακαινίζω – Νοικιάζω” μετατρέπει τα κλειστά ακίνητα σε επενδυτικό κεφάλαιο
[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα μεγάλη οικιστική επένδυση Green Haven στα Μελίσσια
“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Χερσόνησο
Σε διαβούλευση η νέα 5άστερη τουριστική επένδυση Hydra Rock στην Ερμιονίδα – Τι θα περιλαμβάνει το έργο
Στα “σκαριά” 4 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις στο Ιόνιο – Σε ποια νησιά θα γίνουν
Ξεκίνησε η νέα μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια – Πού κατασκευάζεται και τι περιλαμβάνει
Ντεμπούτο στην Ελλάδα για το ξενοδοχειακό brand Destination by Hyatt – Σε ποιό νησί θα ανοίξει το πρώτο το 2026
Προς ολοκλήρωση η μεγάλη εμπορική επένδυση στη Στοά Αρσακείου – Ποιοί χώροι έχουν ήδη ξεκινήσει να λειτουργούν
Στα “σκαριά” 4 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις στο Ιόνιο – Σε ποια νησιά θα γίνουν
Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από 3 ξενοδοχειακές αλυσίδες – κολοσσούς – Πού και πότε θα ανοίξουν 34 νέα ξενοδοχεία από Hilton, Wyndham και Fattal
Με 18 νέα ξενοδοχεία επεκτείνεται στην Ελλάδα η Hilton – Τα νέα openings και η “επιστροφή” του brand Hilton
Από το Μαρούσι έως την Πειραιώς: πότε ολοκληρώνονται 3 μεγάλα έργα της Noval Property
Στα “σκαριά” και το δεύτερο κτίριο “πράσινων” γραφείων MOB2 της Hellenic Properties στο Μαρούσι – Προχωρά και το MOB1
Ανοίγει νέα ξενοδοχεία σε Αττική και Μύκονο η Best Western – Στόχος ο διπλασιασμός των ξενοδοχείων της στην Ελλάδα έως το 2030
“Πράσινο φως” για το έργο για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Αιτωλοακαρνανία – Με ποιές αλλαγές προχωρά η επένδυση
[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα μεγάλη οικιστική επένδυση Green Haven στα Μελίσσια
[VIDEO] Παρουσιάστηκε το masterplan για τη μεγάλη επένδυση της Dimand στο ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη – Τι θα περιλαμβάνει
Τους πρώτους μήνες του 2026 θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το νέο 5άστερο Conrad Athens The Ilisian
[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project
[VIDEO] Προχωρούν από την Dimand τα έργα κατασκευής του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά
[VIDEO] Το όραμα της Dimand για τις πόλεις του σήμερα και του αύριο μέσα από 20 εμβληματικά έργα
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα κτιριακά έργα για τις μεγάλες οικιστικές, εμπορικές και τουριστικές επενδύσεις στο Ελληνικό
[VIDEO] Προχωρά η mega επένδυση logistics της ΙΚΕΑ στον Ασπρόπυργο
[VIDEO] Δείτε πώς μεταμορφώθηκε παλιό κτίριο γραφείων στην Πλατεία Μαβίλη
[VIDEO] Πώς θα γίνει το νέο έργο logistics Eleusis Project στον Ασπρόπυργο – Ποιά εταιρεία επενδύει
TRENDING
-
RESIDENTIAL2 εβδομάδες agoΞεκίνησε η νέα μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια – Πού κατασκευάζεται και τι περιλαμβάνει
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες agoΝτεμπούτο στην Ελλάδα για το ξενοδοχειακό brand Destination by Hyatt – Σε ποιό νησί θα ανοίξει το πρώτο το 2026
-
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ1 εβδομάδα agoΠρος ολοκλήρωση η μεγάλη εμπορική επένδυση στη Στοά Αρσακείου – Ποιοί χώροι έχουν ήδη ξεκινήσει να λειτουργούν
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες agoΣτα “σκαριά” 4 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις στο Ιόνιο – Σε ποια νησιά θα γίνουν
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες agoΨήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από 3 ξενοδοχειακές αλυσίδες – κολοσσούς – Πού και πότε θα ανοίξουν 34 νέα ξενοδοχεία από Hilton, Wyndham και Fattal





