ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Τι ξεχώρισε στο 1ο Συμπόσιο για τη Δημιουργική Ηγεσία από τον ΣΕΒ
Published
6 έτη agoon
By
NewsroomΜε ενδιαφέρουσες ομιλίες, διακεκριμένους καλεσμένους και αθρόα συμμετοχή του κοινού ολοκληρώθηκε το 1ο ολοήμερο Συμπόσιο στη Δημιουργική Ηγεσία, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, στον Φάρο, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Το Συμπόσιο διοργανώθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μαζί στη Γνώση» από το Κέντρο Αριστείας ΣΕΒ στη Δημιουργική Ηγεσία σε συνεργασία με το Alba Graduate Business School – The American College of Greece,» και πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη της λειτουργίας του Κέντρου.
Στις τέσσερις ενότητες παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν σε βάθος από έμπειρα στελέχη της αγοράς, οι διάφορες πτυχές της δημιουργικής ηγεσίας και ο ρόλος τους στη μακροπρόθεσμη ευημερία των επιχειρήσεων. Η έννοια της δημιουργικής ηγεσίας προσεγγίστηκε μέσα από παραδείγματα προσεκτικά επιλεγμένων ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες συνδυάζουν τη δημιουργική επιχειρηματικότητα και την εφαρμογή της στις πρακτικές τους.
Την παρουσίαση και τον συντονισμό των ομιλιών ανέλαβαν η δημοσιογράφος, κα Μαρία Ακριβού και ο Δρ. Μπάμπης Μαινεμελής, Διευθυντής του Κέντρου Αριστείας ΣΕΒ στη Δημιουργική Ηγεσία και Καθηγητής Οργανωσιακής Συμπεριφοράς στο Alba Graduate Business School, The American College of Greece.
Σημαντικοί εκπρόσωποι ελληνικών επιχειρήσεων από τη βιομηχανία, την ψηφιακή επιχειρηματικότητα, τη δημιουργική οικονομία (design, διαφήμιση, film production, μόδα, μουσική, οινογαστρονομία, σκηνοθεσία, video games, κ.ά.), πρόσφεραν ερεθίσματα για σκέψη και δημιουργική έμπνευση μέσα από τις εμπειρίες τους, αλλά και συγκεκριμένα παραδείγματα δημιουργικότητας και καινοτομίας από τις επιχειρήσεις τους.
Το Συμπόσιο άνοιξε με χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Alba, Στέλιος Αργυρός, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και σημείωσε: «Η αριστεία είναι αυτή που ενεργοποιεί μία επιχείρηση να δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης και σεβασμού στο περιβάλλον και αυτή η ενεργοποίηση δίνει δύναμη στον δημιουργικό ηγέτη να προχωρήσει και να δημιουργήσει ευημερία».
Στην εναρκτήρια ενότητα με θέμα «Η ελληνική πρόκληση της δημιουργικής ηγεσίας» συμμετείχαν οι Στηβ Βρανάκης, Επικεφαλής Δημιουργικού στην Προεδρία της Κυβέρνησης, Χρήστος Α. Ιωάννου, Διευθυντής Τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας του ΣΕΒ, και Κώστας Αξαρλόγλου, Πρύτανης του Alba Graduate Business School.
«Η Ελλάδα χρειάζεται ενότητα, χρειάζεται να συσπειρωθεί ξανά ως χώρα» σημείωσε ο κ. Βρανάκης: «Αυτό που ευελπιστώ να κάνω είναι να δημιουργήσω μία φόρμουλα για την αλλαγή, να επινοήσω έναν τρόπο που θα επιτρέψει στη δημόσια διακυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις –δομικές, κοινωνικές, οικονομικές– και να επικοινωνήσει με διαφάνεια τι μπορούμε να κάνουμε ως έθνος» ενώ τόνισε ότι «όταν γράφουμε το αφήγημα της επόμενης γενιάς είναι απαραίτητο να εκπροσωπούνται οι νέοι».
Ο κ. Ιωάννου, τόνισε πως σε μία μικρή ανοιχτή οικονομία όπως η ελληνική, η ευημερία μας δεν είναι εξασφαλισμένη, και σημείωσε ότι «για να προσφέρουμε κοινωνική ευημερία πρέπει να ενισχύσουμε αυτούς που μπορούν να είναι δημιουργικοί ηγέτες, ώστε να μας πάνε στον παραγωγικό μετασχηματισμό και να φέρουν και την επιχειρηματική και την κοινωνική ευημερία».
Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο κενό δεξιοτήτων, την «έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, τεχνικού και δημιουργικού», που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας, και η οποία εμποδίζει την ανάπτυξή τους.
Αυτή την απουσία δεξιοτήτων καλούνται να υπερβούν οι εκπαιδευτικοί οργανισμοί την εποχή της ψηφιακής οικονομίας και ανατροπής, καλλιεργώντας στα στελέχη ένα τρίπτυχο βασικών δεξιοτήτων: τη φιλομάθεια, την ταπεινότητα, και την προσαρμοστικότητα, σημείωσε ο Δρ. Αξαρλόγλου και τόνισε: «Η δημιουργικότητα είναι μία ικανότητα που διαθέτουμε όλοι, όμως για να αναπτυχθεί χρειάζεται περιβάλλον και σκοπό. Άρα, τα εκπαιδευτικά συστήματα χρειάζονται τέτοιες δομές για να βελτιώνουν τη δημιουργικότητα και να αναπροσαρμόζουν τις δεξιότητες. Στο τέλος της ημέρας πρέπει να είμαστε όλοι φοιτητές, να μαθαίνουμε συνέχεια».
Στο ερώτημα αν ο δημιουργικός ηγέτης γεννιέται ή γίνεται, ο Δρ. Αξαρλόγλου απάντησε ότι ο δημιουργικός ηγέτης εκπαιδεύεται, όμως μέσα σε ένα περιβάλλον που θα του επιτρέψει να ανθίσει, και υπογράμμισε ότι αυτό το περιβάλλον χτίζεται με συνεργασίες ανάμεσα στο πανεπιστήμιο και τους φορείς της κοινότητας.
«Η δημιουργικότητα είναι κατεξοχήν ανθρώπινο χαρακτηριστικό και οδηγεί στην αυτοπραγμάτωση και την εκπλήρωση» υπερθεμάτισε ο κ. Βρανάκης και συμπλήρωσε ότι η ρουτίνα και o εφησυχασμός σκοτώνουν τη δημιουργικότητα. Ερωτώμενος αν η δημιουργική ηγεσία θα κυριαρχήσει επί της τεχνητής νοημοσύνης ή το αντίθετο, απάντησε ότι είναι πολύ δύσκολο να «αναπαραγάγει κανείς το ανθρώπινο μυαλό, τόσο από τεχνική όσο και από επιστημονική άποψη».
Είπαν για τη δημιουργική ηγεσία:
«Οι εταιρείες δεν μπορούν σήμερα να μένουν στάσιμες. Πρέπει να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία στο έπακρο, αν θέλουν να θεωρούνται της εποχής και να διευκολύνουν τη διαδικασία της καθημερινής εργασίας». Γιώργος Πάνου, επικεφαλής Ψηφιακής Καινοτομίας και Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ομίλου Mellon Technologies
«Η ιδέα για εμάς είναι το παν. Δεν έχει σημασία από πού προέρχεται. Στον εργασιακό χώρο μπορεί και πρέπει ο καθένας να εκφράζει το όνειρό του για το μέλλον της εταιρείας όπου εργάζεται. Πρέπει να εμπνέουμε τους ανθρώπους μας!». Δήμητρα Κολοτούρα, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Zeus+Δione
«Οι άνθρωποι πρέπει να νιώθουν ελεύθεροι μέσα στο εργασιακό τους περιβάλλον και πρέπει να φτιάχνεις τις συνθήκες που θα ξεκλειδώσουν όλα τους τα ταλέντα». Γιώργος Ζαρόγιαννης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, SOHOSQUARE Athens
«Οι επιχειρήσεις που μακροημερεύουν είναι αυτές που επενδύουν στην ποιότητα και μόνο. Η ποιότητα του τελικού προϊόντος είναι αυτή που ορίζει την βιωσιμότητα μιας επιχείρησης». Βαγγέλης Γεροβασιλείου, οινολόγος και ιδιοκτήτης, Κτήμα Γεροβασιλείου
«Ρωτάω πάντα τους συνεργάτες μου, αλλά και τους πελάτες μου, για να εξελίξω το παραγόμενο προϊόν από μένα. Το σημαντικότερο, όμως, είναι να εμπνέεις τους συνεργάτες σου και να τους σέβεσαι». Λευτέρης Λαζάρου, σεφ και ιδιοκτήτης, Varoulko Seaside
«Πρέπει να βάλεις κατά μέρος τον εγωισμό σου αν θέλεις αυτό που θα παράξεις στην τέχνη να είναι άρτιο και ολοκληρωμένο. Ο εγωισμός είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της δημιουργικότητας». Όλγα Μαλέα, σκηνοθέτης
«Δείτε ταινίες, θέατρο, εκθέσεις… Διαβάστε και βρείτε έμπνευση σε κάθε σας βήμα. Μόνο έτσι μπορείτε να εξελίξετε την επιχείρησή σας και να την εδραιώσετε». Λουκία Μπέικου, σχεδιάστρια και ιδιοκτήτρια, Atelier Loukia
You may like
-
1 στις 2 μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι ευάλωτες σε κυβερνοεπιθέσεις
-
Μετασχηματίζεται γρήγορα το εξαγωγικό εμπόριο λόγω πανδημίας – Οι τάσεις στον κλάδο logistics
-
Δ. Παπαλεξόπουλος (ΣΕΒ): υπό προϋποθέσεις η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι από τους μεγαλύτερους νικητές τα επόμενα χρόνια
-
Οι 5 επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα για τους Γερμανούς βιομηχάνους
-
Προτάσεις από τον ΣΕΒ για τη ριζική αναμόρφωση του ΕΣΠΑ
-
Μητσοτάκης: δίκαιος επιμερισμός των βαρών της κρίσης – Η Ελλάδα που “παράγει και εξάγει” το σύνθημα
Νέο ξενοδοχείο δρομολογείται στην Άνδρο – Σε ποιά περιοχή του νησιού θα γίνει
“Πράσινο φως” για νέο έργο ανακαίνισης και αναβάθμισης ξενοδοχείου στη Χερσόνησο Ηρακλείου
“Στα σκαριά” έργο αναβάθμισης ξενοδοχείου στις Οινούσσες
Άνοιγμα και στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας για την Domes Resorts – Προχωρά μαζί με την Prodea το νέο 5άστερο στην Πλατεία Μητροπόλεως
Σε αδειοδοτική τροχιά νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Κεφαλονιά
Σε τροχιά “αξιοποίησης” τα ακίνητα δύο πρώην στρατοπέδων στα Γιαννιτσά – Και η δημιουργία ξενοδοχείου στις επιτρεπτές χρήσεις
Πόσο κοστίζει η αγορά κατοικίας στα Ιόνια Νησιά – Σε ποιά περιοχή σημειώθηκε η μεγαλύτερη άνοδος έως σήμερα το 2026
Νέο ξενοδοχείο δρομολογείται στην Κέρκυρα – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
“Πράσινο φως” για νέο έργο ανακαίνισης ξενοδοχείου στο Παγγαίο
[ΦΩΤΟ] Πώς θα γίνουν τα FIX Residences στη μεγάλη επένδυση της Dimand στο πρώην ακίνητο ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη
Άνοιξε το νέο παραθαλάσσιο resort της Radisson στην Εύβοια – Σε ποιά περιοχή βρίσκεται και γιατί η Radisson “ψηφίζει” Εύβοια
Οι νέοι χάρτες της εξοχικής κατοικίας – Σε ποιές 3 περιοχές στρέφεται το ενδιαφέρον στην ηπειρωτική Ελλάδα
Ανοίγει ο “δρόμος” για την ανάπλαση του ακινήτου του Notos στη Σταδίου – Τα σχέδια Dimand – Τράπεζας Πειραιώς
Ποιό ακίνητο – φιλέτο του ΕΦΚΑ στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά θα αξιοποιηθεί – Στον “αέρα” ο διαγωνισμός για την μακροχρόνια εκμίσθωσή του
“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στα Μέγαρα – Σε ποιό σημείο θα γίνει
Ολοκληρώνεται έως αρχές του 2027 η τουριστική επένδυση Athens Beach Club στη Βούλα
7 νέες επενδύσεις σε ξενοδοχεία 5 αστέρων σε όλη την Ελλάδα – Σε ποιές περιοχές θα γίνουν
[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα
Επεκτείνεται στην Ελλάδα η Four Seasons – Πότε ανοίγει το νέο ultra luxury ξενοδοχείο στο Καλό Λιβάδι και ποιό ακόμη έργο βρίσκεται “στα σκαριά”
Δύο νέες επενδύσεις γραφείων στον Ταύρο δρομολογεί η Intracom – Ποιά κτίρια θα αξιοποιηθούν
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι
[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα
[VIDEO] Green Haven: προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια
20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει
[VIDEO] Ξεκίνησε το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στη Γλυφάδα
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της επένδυσης logistics της BriQ στον Ασπρόπυργο
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής της Riviera Galleria στο Ελληνικό
[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η mega επένδυση logistics για την IKEA στον Ασπρόπυργο
[VIDEO] Προχωρά η κατασκευή της οικιστικής επένδυσης Promenade Heights στο The Ellinikon
[VIDEO] Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2026 από την Dimand το νέο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά
TRENDING
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες agoΆνοιξε το νέο παραθαλάσσιο resort της Radisson στην Εύβοια – Σε ποιά περιοχή βρίσκεται και γιατί η Radisson “ψηφίζει” Εύβοια
-
RESIDENTIAL2 εβδομάδες agoΟι νέοι χάρτες της εξοχικής κατοικίας – Σε ποιές 3 περιοχές στρέφεται το ενδιαφέρον στην ηπειρωτική Ελλάδα
-
REAL ESTATE6 ημέρες agoΑνοίγει ο “δρόμος” για την ανάπλαση του ακινήτου του Notos στη Σταδίου – Τα σχέδια Dimand – Τράπεζας Πειραιώς
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ6 ημέρες agoΠοιό ακίνητο – φιλέτο του ΕΦΚΑ στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά θα αξιοποιηθεί – Στον “αέρα” ο διαγωνισμός για την μακροχρόνια εκμίσθωσή του
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στα Μέγαρα – Σε ποιό σημείο θα γίνει






