ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μητσοτάκης: δίκαιος επιμερισμός των βαρών της κρίσης – Η Ελλάδα που “παράγει και εξάγει” το σύνθημα

Published
3 έτη agoon
By
NewsroomΤην ανάγκη για τον δίκαιο επιμερισμό των βαρών και την βασική στόχευσή του για την προστασία των θέσεων εργασίας, καθώς και την ενίσχυση της βιομηχανίας με συγκεκριμένα μέτρα, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας απόψε στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.
Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον δίκαιο επιμερισμό των βαρών που προκύπτουν από την κρίση που προκάλεσε η επιδημία του κορονοϊού και τόνισε ότι αυτή είναι θεμελιώδης αρχή της κυβέρνησης.
«Θεμελιώδης αρχή μας είναι ο δίκαιος επιμερισμός των βαρών από την πρόσφατη θύελλα. Όπως εξήγησα και προ ημερών στην Βουλή, η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η προστασία των θέσεων εργασίας και η διευκόλυνση του ιδιωτικού τομέα ώστε να παραμείνει ενεργός», είπε ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος απευθυνόμενος στο ακροατήριό του υπενθύμισε με νόημα τα λόγια του εμβληματικού ήρωα του Καραγάτση στο βιβλίο του “Κίτρινος Φάκελος”, Βασίλι Κάρλοβιτς Γιούγκερμαν που λέει: «Η βιομηχανία είναι λειτούργημα κοινωνικής σκοπιμότητας. Κερδοφόρο, βέβαια, για τον βιομήχανο, όχι όμως μόνο κερδοσκοπικό».
Ο κ.Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει ως σύνθημά της το “η Ελλάδα που παράγει και εξάγει” και κάτω απ’ αυτό κάλεσε να συνταχθούνε όλοι, Κράτος, Επιχειρηματίες και Εργαζόμενοι.
Παράλληλα αναφέρθηκε εκτενώς στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η βιομηχανία στην αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας.
Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός κάλεσε -ιδιαίτερα τους επιχειρηματίες του τουρισμού- «να αξιοποιήσουν το σχήμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”» στο μέγιστο βαθμό. “Είναι ένα σχήμα το οποίο θα έχει ειδική αναφορά στον κόσμο του τουρισμού. «Και καθώς πολλά ξενοδοχεία θα βρεθούν μπροστά στο δίλημμα, αν πρέπει ή αν δεν πρέπει να ανοίξουν φέτος, η δική μας ισχυρή παρότρυνση είναι να ανοίξουν και να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”” είπε ο κ.Μητσοτάκης.
Παρουσίασε παράλληλα σειρά μέτρων για την ενίσχυση της βιομηχανίας, ενώ προανήγγειλε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινώσει και μέτρα για το ενεργειακό κόστος. Είπε συγκεκριμένα:
“Τα σχέδια μας για την εθνική βιομηχανία θα τονωθούν και από πρόσθετες φορολογικές ελαφρύνσεις που σύντομα θα έρθουν στην Βουλή. Αναφέρω ενδεικτικά την αύξηση στο 100% του συντελεστή υπερέκπτωσης φόρου για δαπάνες έρευνας και έκπτωση 50% για επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις από επενδυτικούς αγγέλους, Business angels. Παράλληλα θα αυξήσουμε και άλλο τον συντελεστή δόμησης σε επιχειρηματικά πάρκα. Θα γίνει ακόμα απλούστερη η διαδικασία χωροθέτησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η χωροθέτηση των υποδομών τους. Θα συνταχθεί σχέδιο για τους ορυκτούς πόρους και θα επικαιροποιηθεί και το χωροταξικό σχέδιο για την βιομηχανία”.
Έτοιμο είναι και ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, το οποίο θα συνδέει εκπαίδευση και αγορά εργασίας, αν’έφερε ο πρωθυπουργός. « Καθιερώνεται ένα εθνικό σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με πρότυπα επαγγελματικά λύκεια, πειραματικά ΙΕΚ, επαγγελματικές σχολές, σε συνεννόηση με τον ιδιωτικό τομέα και με τοπικό και περιφερειακό χαρακτήρα όπου αυτό είναι απαραίτητο.Και βέβαια στη σημαντική προοπτική απολιγνιτοποίησης θα αναβαθμιστούν ειδικά οι επαγγελματικές σχολές στην Κοζάνη και στην Αρκαδία.
Σε μία από αυτές θα ιδρυθεί Green Job School με ειδικότητες σχετικά με τα επαγγέλματα της «πράσινης οικονομίας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση μείωσε την προκαταβολή φόρου και σημείωσε ότι έχει ήδη δεσμευτεί ότι αυτή θα μειωθεί πολύ περισσότερο, ενώ σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν τον Ιούλιο “όταν έχουμε στην διάθεση μας όλα τα στοιχεία”.
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι “αν η κυκλική οικονομία και η πράσινη ανάπτυξη αποτελούν στρατηγική επιλογή, η βιομηχανία δεν μπορεί παρά να αποτελεί τον βασικό βραχίονα που θα τις υπηρετεί», και πρόσθεσε:
“Για την κυβέρνηση, η αναγέννηση της βιομηχανίας μας αρχίζει από την θεσμική της αναδιάρθρωση: H Κυβερνητική Επιτροπή Βιομηχανίας, λοιπόν, αναλαμβάνει, τώρα, τον συντονισμό με τη συμμετοχή 5 συναρμόδιων υπουργών. Αλλά και των προέδρων του ΣΕΒ, του ΙΟΒΕ, της Ένωσης Περιφερειών και της Ένωσης Επιμελητηρίων. Είναι το όργανο που θα συντάξει προσχέδιο Εθνικής Στρατηγικής στις κατευθύνσεις που προσδιορίζει και η νέα Βιομηχανική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ούτε, επίσης, μπορούμε να αρκούμαστε σε εξαγωγές στο 37% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 48%. Εκεί πρέπει να φέρουμε και τις δικές μας εξαγωγές. Το ίδιο και με το ποσοστό των άμεσων ξένων επενδύσεων στην ελληνική οικονομία: το φτωχό 1,8% ως ποσοστό συμμετοχής στο ΑΕΠ πρέπει να έχει διπλασιαστεί μέσα στην τετραετία”.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τους νέους στόχους για την σημαντική αύξηση του μεριδίου της βιομηχανίας στο ΑΕΠ της χώρας. «Η νέα βιομηχανική στρατηγική την οποία εισηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Μάρτιο περιγράφει τρεις στόχους, τρία βασικά ζητούμενα για τον 21ο αιώνα: Τόνωση της ανταγωνιστικότητας, τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό και την ανάκτηση της αυτονομίας σε στρατηγικούς τομείς. Είχε εκπονηθεί η στρατηγική πριν από τον COVID. Σήμερα αυτός ο τρίτος πυλώνας είναι ακόμα πιο επίκαιρος. Με αυτή την πορεία, λοιπόν, καλείται να ευθυγραμμιστεί και η ελληνική οικονομία ύστερα από 10 χρόνια κρίσης. Δεν μπορούμε να αρκούμαστε στο πενιχρό 9,5% ως μερίδιο της βιομηχανίας στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν. Όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι ήδη 15% και θέτει ως προοπτική του το 20%, ο δικός μας εθνικός στόχος τετραετίας πρέπει να ανέβει στο 12% με προοπτική το 15% έως το 2030» τόνισε.
Αναφέρθηκε και στις αντοχές που επέδειξε ο βιομηχανικός κλάδος στη διάρκεια της πανδημίας. «Η ελληνική βιομηχανία άντεξε. Αλλά και καινοτόμησε, δείχνοντας ευελιξία και ετοιμότητα. Θυμίζω τα λαμπρά παραδείγματα μονάδων οι οποίες, μέσα σε μια-δύο νύχτες, αναπροσανατόλισαν την παραγωγή τους προς είδη αυξημένης ανάγκης. Έτσι, πολλές εταιρίες στράφηκαν αμέσως στην παραγωγή αντισηπτικών ουσιών και προστατευτικών μασκών. ‘Αλλες, συνεργάστηκαν με ερευνητικά ιδρύματα για την τρισδιάστατη εκτύπωση υλικών, όπως βαλβίδες αναπνευστήρων. Ενώ και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία εξασφάλισε πλήρη επάρκεια σε όλα τα απαιτούμενα είδη. Ο δευτερογενής τομέας, συνεπώς, έδειξε και αντοχή και δύναμη! Οι δε εξαγωγές μας, αν εξαιρέσουμε τα πετρελαιοειδή, που όμως γκρεμίστηκαν παγκοσμίως, είχαν και μικρή αύξηση 1,1% μέσα στο πρώτο τετράμηνο της δύσκολης αυτής χρονιάς», δήλωσε ο πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της δουλειάς που προηγήθηκε.
«Ο περιορισμός των απωλειών από την τελευταία δοκιμασία θα ήταν χίμαιρα αν δεν είχε προηγηθεί σοβαρή κυβερνητική δουλειά. Αν δεν είχαμε, δηλαδή, νομοθετήσει μέτρα για διευκόλυνση των επενδύσεων, ελάφρυνση από φόρους και συρρίκνωση της γραφειοκρατίας.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στα μέτρα που ελήφθησαν για την τόνωση της ρευστότητας όπως ο μηχανισμός της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, το Ειδικό Ταμείο, που δανείζει με κρατική εγγύηση το 80% επί του κεφαλαίου, και το ΤΕΠΙΧ II, και όλα αυτά-όπως είπε- μπορούν να διαθέσουν στις επιχειρήσεις περίπου 10 δισεκατομμύρια.
Επεσήμανε επίσης την ανάγκη να επιστρέψουν στην Ευρώπη βιομηχανίες που είχαν εγκατασταθεί σε άλλες περιοχές. «Είναι ανάγκη να επαναπατριστούν στην Ευρώπη βιομηχανίες στρατηγικής σημασίας για την συλλογική της ασφάλεια. Στην ήπειρό μας ο πρωτογενής και δευτερογενής τομέας άντεξαν και τροφοδότησαν τους λαούς με όλα τα αναγκαία. Η παραγωγή και η μεταποίηση παραμένουν ένα μέγεθος κρίσιμο για το σήμερα και για το αύριο κάθε χώρας.
Η πανδημία ανέδειξε τη δυνατότητα της “μικρής” Ελλάδας
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πανδημία και την αντιμετώπισή της, και τόνισε ότι αναδείχθηκε μέσα από την συνολική προσπάθεια και τόνισε ότι “η δυνατότητα της «μικρής» Ελλάδας να ξεχωρίζει ως διεθνές θετικό παράδειγμα, ύστερα από χρόνια. Απέναντι στις συνέπειες της τελευταίας κρίσης, η κυβέρνηση διαθέτει ήδη 24 δισεκατομμύρια για την στήριξη κρίσιμων κρατικών δομών, επιχειρήσεων και εργαζομένων».
Η στήριξη των θέσεων εργασίας είναι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης όπως είπε ο πρωθυπουργός και επισήμανε: «Οι επιχειρήσεις που βλέπουν μπροστά τους την απειλή, ενδεχομένως, μέχρι και του κλεισίματος, ίσως αναγκαστούν να αναδιατάξουν το προσωπικό τους. Δεν πρέπει, όμως, να αναδιαταχθεί και ο αριθμός των θέσεων εργασίας. Για αυτό και ακριβώς σχεδιάσαμε -και ήδη δρομολογούμε- το πρόγραμμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”. Το Κράτος θα επιδοτεί τους μισθούς και τώρα και ένα σημαντικό μέρος των εργοδοτικών εισφορών όσων θα απασχοληθούν με μειωμένο ωράριο, ώστε ακόμα και αν αλλάξουν ή χαθούν κάποιες ώρες, να μη χαθούν οι ίδιες οι δουλειές», τόνισε χαρακτηριστικά”.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μην ξεχάσετε
You may like
-
Ενδιαφέρον από τη ΒΙ.ΠΕ. Βόλου για εγκατάσταση της μεγάλης επένδυσης της Next.e.GO στην Ελλάδα
-
5.000 επιχειρήσεις επιδοτούνται από τα προγράμματα “Ψηφιακό Βήμα” και “Ποιοτικός Εκσυγχρονισμός”
-
3,2 δισ. ευρώ χάθηκαν από την αγορά μόνο στις επιχειρήσεις καταλυμάτων και εστίασης το Γ’ τρίμηνο
-
Διψήφια ύφεση για το 2020 τελικά λόγω του 2ου κύματος της πανδημίας
-
Πλησιάζει τα 9 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών στο 9μηνο
-
Κατατέθηκε στη Βουλή ο Προϋπολογισμός του 2021

[VIDEO] Piraeus Tower: δείτε τη νέα όψη του Πύργου Πειραιά

Παρατείνεται έως το 2024 η εισαγωγή της Noval Property στο Χρηματιστήριο

Σημαντική αύξηση εσόδων από μισθώματα για την Trastor το 2023

Ξεπέρασε τα 2,8 δισ. ευρώ το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Prodea

Μια προσφορά για την αξιοποίηση του ακινήτου Κονιαβίτη στη Φθιώτιδα

Ισχυρή λειτουργική επίδοση για την Dimand το 2023 – Πόσο αυξήθηκε το χαρτοφυλάκιο ακινήτων

Νέα εποχή για το μεγαλύτερο συγκρότημα γραφείων της Prodea – Σε ποιά εταιρεία μισθώθηκε

Στο Μαρούσι το κτίριο γραφείων με το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα στην Ελλάδα – Η στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης της Noval Property

Υπεγράφη η σύμβαση για το μεγάλο έργο real estate του ΤΕΕ στο Μαρούσι – Ο ρόλος ΤΕΡΝΑ και DIMAND

Η ομάδα της Brown Hotels μεγαλώνει και ισχυροποιείται με προσθήκη νέων στελεχών

Ουρανοξύστες στην Αθήνα: ολοκληρώνεται ο Piraeus Tower, ξεκινά η ανέγερση του Riviera Tower

Οι 2+1 επενδύσεις real estate στα Σπάτα που αλλάζουν τα δεδομένα στα Μεσόγεια

Υπεγράφη η σύμβαση για το μεγάλο έργο real estate του ΤΕΕ στο Μαρούσι – Ο ρόλος ΤΕΡΝΑ και DIMAND

[VIDEO] Cambas Park: δείτε το ακίνητο που θα γίνει η μεγάλη επένδυση της REDS

[ΦΩΤΟ] Στα σκαριά νέα επένδυση γραφείων στην Πλατεία Μαβίλη

Νέα εποχή για το 5άστερο ξενοδοχείο Glyfada Riviera Hotel

Με συνεργασία κορυφής ανοίγει τέλος του 2024 το νέο Radisson RED Mitropoleos Square Athens

Οι δύο μεγάλες ξενοδοχειακές εξαγορές στην Κρήτη το 2023 – Ποιά ξενοδοχεία άλλαξαν χέρια

Στο μετοχικό κεφάλαιο της Trade Estates εισήλθε το Latsco Family Office λίγο πριν το Χρηματιστήριο

Ισχυρή λειτουργική επίδοση για την Dimand το 2023 – Πόσο αυξήθηκε το χαρτοφυλάκιο ακινήτων

[VIDEO] Piraeus Tower: δείτε τη νέα όψη του Πύργου Πειραιά

[VIDEO] Piraeus Tower: oλοκληρώνεται η πρόσοψη του Πύργου του Πειραιά

[VIDEO] Πώς προχωρούν τα έργα στο Μινιόν στην Πατησίων

[VIDEO] Δείτε το ολοκληρωμένο πλέον 5άστερο One&Only Aesthesis στη Γλυφάδα

[VIDEO] Ξεκίνησε τη νέα επένδυση logistics στη Δυτική Αττική η Ten Brinke

[VIDEO] Συνεχίζει τις οικιστικές επενδύσεις στη Γλυφάδα η Ten Brinke – Σε ποιό νέο ακίνητο επενδύει

[VIDEO] Προς ολοκλήρωση το εμπορικό κτίριο στη νέα μεικτή επένδυση στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης

[VIDEO] Προχωρά η νέα οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα – Δείτε πού βρίσκεται

[VIDEO] Δείτε από ψηλά τη μεταμόρφωση του Πύργου του Πειραιά σε Piraeus Tower

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
-
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago
Ουρανοξύστες στην Αθήνα: ολοκληρώνεται ο Piraeus Tower, ξεκινά η ανέγερση του Riviera Tower
-
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ1 εβδομάδα ago
Οι 2+1 επενδύσεις real estate στα Σπάτα που αλλάζουν τα δεδομένα στα Μεσόγεια
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 εβδομάδα ago
Υπεγράφη η σύμβαση για το μεγάλο έργο real estate του ΤΕΕ στο Μαρούσι – Ο ρόλος ΤΕΡΝΑ και DIMAND
-
VIDEOS3 εβδομάδες ago
[VIDEO] Cambas Park: δείτε το ακίνητο που θα γίνει η μεγάλη επένδυση της REDS
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 εβδομάδες ago
[ΦΩΤΟ] Στα σκαριά νέα επένδυση γραφείων στην Πλατεία Μαβίλη