Στο σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ έχουν επικεντρώσει πλέον όλοι οι ενδιαφερόμενοι για την την τύχη του διαγωνισμού για το μεγαλύτερο νέο έργο Μετρό στην Ευρώπη, αυτο της κατασκευής του πρώτου τμήματος της Γραμμής 4 στην Αθήνα.
Μετά το χθεσινό, αναπάντεχο κατά πολλούς, νέο της αποδοχής της προσφυγής και των δύο φιναλίστ του διαγωνισμού από το ΣτΕ, οι γραμμές ανασύνταξης και κυρίως πρόβλεψης της συνέχειας, έχουν ενεργοποιηθεί. Να θυμίσουμε πως leader των δύο φιναλίστ σχημάτων είναι η ΑΚΤΩΡ και ΑΒΑΞ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, λένε πως “όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά” τη στιγμή που δεν υπάρχει η δυνατότητα να έχουν στα χέρια τους το σκεπτικό της απόφασης.
Αυτό δε που σημειώνουν, είναι τον προβληματισμό τους σχετικά με το τι πρόκειται να συμβεί και σε τι χρονικό ορίζοντα μπορεί να καθυστερήσει ο διαγωνισμός. Αυτό που τίθεται ως βασικός προβληματισμός, είναι πως ακόμα και αν αλλάξουν οι τεχνικές αξιολογήσεις, η εκ νέου προσφυγή στο ΣτΕ των δύο για την ακύρωση της απόφασης (αφού η παρούσα προσφυγή των δύο αφορούσε την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων) θεωρείται δεδομένη. “Στο κακό σενάριο μπορεί ο διαγωνισμός να τραβήξει για ακόμα ένα με ενάμιση χρόνο και σε περίπτωση αδιεξόδου, δηλαδή ο διαγωνισμός να καταρρεύσει θα χρειαστούμε συν δύο χρόνια, δηλαδή να φτάσουμε στο 2023 και έργο να μην υπάρχει”.
ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
Έχοντας μετρήσει ήδη μία ημέρα μετά τη διαρροή της απόφασης, οι ερμηνείες για την απόφαση του ΣτΕ έχουν ήδη ξεκινήσει. Όπως ήδη αναφέραμε στο χθεσινό μας ρεπορτάζ υπάρχουν τρία σενάρια που θα μπορούσε κάποιος να εικάσει την συνέχεια του πολύκροτου διαγωνισμού.
Σύμφωνα με κάποιες ερμηνείες από πηγές πολύ κοντά στον διαγωνισμό, το ΣτΕ ουσιαστικά βλέπει πολλές αστοχίες στην κρίση της επιτροπής του διαγωνισμού και ζητά επαναξιολόγηση. Σύμφωνα πάντα με αυτή την ερμηνεία, στην διαδικασία αυτή μπορεί να έχουμε ανατροπές στην τελική έκβαση και στο αν και τα δύο σχήματα κριθούν ικανά για να φτάσουν στην τελική φάση, δηλαδή στο άνοιγμα των οικονομικών προσφορών. “Η ευθύνη πλέον ανήκει στην αναθέτουσα αρχή στο πως θα επιλέξει να ολοκληρώσει αυτόν τον διαγωνισμό που αφορά ένα έργο στο οποίο στηρίζεται ολόκληρος ο τεχνικός κλάδος” επισημαίνει η ίδια πηγή. Ολοκληρώνοντας υποστηρίζει πως “στην ουσία το ΣτΕ μιλά για ουσιώδη σφάλματα της επιτροπής του διαγωνισμού και στέλνει τη διαδικασία πίσω, είναι κάτι που θα πρέπει να γίνει προκειμένου να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός”.
Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
Ο διαγωνισμός για την Γραμμή 4, απασχόλησε την νέα ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με την ανάληψη των καθηκόντων της τον περασμένο Ιούλιο. Οι εισηγήσεις για ένα προβληματικό διαγωνισμό ήταν πολλές, τελικά όμως υπερίσχυσε η γενικότερη εικόνα και λήφθηκε κατ`ουσία μία πολιτική απόφαση να προχωρήσει ο διαγωνισμός. Αυτό καθώς είναι γνωστό πως η έλλειψη ώριμων έργων κάνει ακόμα πιο σημαντική και ενεργοποίηση του έργου για την κατασκευή της Γραμμής 4. Ο προϋπολογισμός της δε, με 1.8δισ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ), την κάνει ένα από σημαντικότερα νέα έργα σε όλη την Ευρώπη.
Όπως επισημαίνεται πάντως, στο υπουργείο ΥΠΟΜΕ νιώθουν δικαιωμένοι καθώς όπως υποστηρίζουν, αποδεικνύεται πόσο προβληματικός είναι ο διαγωνισμός. “Αυτή η κυβέρνηση δεν κάνει παιχνίδια, άφησε το έργο να προχωρήσει, άφησε την επιτροπή του διαγωνισμού όπως την βρήκε, τώρα όμως τελικός κριτής για το έργο θα είναι το ΣτΕ, περιμένουμε να διαβάσουμε και να εφαρμόσουμε τα όσα λέει το σκεπτικό” υπογραμμίζουν σκωπτικά.
Στο δια ταύτα, η απόφαση του ΣτΕ, δηλαδή το σκεπτικό της, έχει γίνει το πλέον περιζήτητο έγγραφο καθώς, με την δημοσίευση του θα κριθεί εν πολλοίς η τύχη ενός έργου, που ξεκίνησε με πολλές ελπίδες για τον κόσμο των κατασκευών τον Αύγουστο του 2017 και σχεδόν τρία χρόνια μετά, έχοντας φτάσει στην πηγή, αναζητείται το νερό.
Πηγή: ypodomes.com