ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΕΒΕΠ: τα 2 βασικά εργαλεία επιβίωσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Ικανοποιηση για τις μικροπιστώσεις
Published
6 έτη agoon
By
NewsroomΜε αφορμή την πρόσβαση σε μικροπιστώσεις, που μπορούν πλέον να έχουν οι μικρές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, συμβουλεύει τους δανειολήπτες να είναι πολύ προσεκτικοί όταν προχωρούν σε οποιαδήποτε σύμβαση δανείου και συνιστά να εξετάζουν προσεκτικά τους όρους και να μετρούν τις δυνατότητες αποπληρωμής, ακόμα και ενός μικροδανείου έως 25.000 ευρώ.
«Προσοχή λοιπόν, να μην επιτραπούν τοκογλυφικά επιτόκια, που θα υπερβαίνουν αυτά των τραπεζών, ούτε τα μικροδάνεια να χρησιμοποιηθούν όπως οι πιστωτικές κάρτες στο παρελθόν» όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του επιμελητηρίου, με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις μικροχρηματοδοτήσεις, η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε στην Βουλή.
Μετά από δύο απανωτές κρίσεις στην οικονομία, είναι αναγκαία η παροχή μεγαλύτερης ρευστότητας στην αγορά για τη στήριξη της υφιστάμενης, πολύ μικρής και μικρομεσαίας επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά και αυτή της «αναδυόμενης», όπως σημειώνεται.
Το νομοσχέδιο, με την δικλείδα ασφαλείας για συνεχείς ελέγχους από τη ΤτΕ που εισήλθε με σχετική τροπολογία, δημιουργεί έναν ορίζοντα για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναγνωρίζοντας τα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα της χώρας, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΒΕΠ ενώ ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Βασίλης Κορκίδης, επισημαίνει:
«Η μεγάλη ζήτηση ρευστότητας στην ελληνική αγορά, αποτυπώνεται στις πάνω από 280.000 αιτήσεις για χρηματοδότηση από τα τρία χρηματοδοτικά εργαλεία της πανδημίας και συγκεκριμένα για τα 2 δις Euro της α’ και β’ φάσης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, τα άλλα 2 δις Euro του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, καθώς και τα 7 δις ευρώ του Ταμείου Εγγυοδοσίας.
Το σύνολο του ποσού που ζητούν οι ενήμερες επιχειρήσεις για να παραμείνουν βιώσιμες και συνεπείς, ξεπερνά τα 27 δις ευρώ, ενώ τα διαθέσιμα κεφάλαια και μάλιστα με τη μορφή εγγυήσεων, δεν ξεπερνούν στην καλύτερη περίπτωση τα 11 δις ευρώ.
Έτσι δημιουργείται ένα τεράστιο κενό ρευστότητας περίπου 16 δις ευρώ, μεγάλο μέρος του οποίου καλούνται να καλύψουν οι τράπεζες και ένα άλλο μέρος οι φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις. Η δυνατότητα των μικρο-πιστώσεων χωρίς εγγυήσεις έρχεται λοιπόν να νομοθετηθεί την κατάλληλη στιγμή για να συμπληρώσει τις ανάγκες των μικρών ατομικών επιχειρήσεων, αλλά και φυσικών προσώπων».
Μείωση ενοικίων και επιστρεπτέα προκαταβολή τα βασικά εργαλεία επιβίωσης των ΜμΕ
Το μέτρο μείωσης των ενοικίων αλλά και η επιστρεπτέα προκαταβολή φαίνεται ότι είναι τα δύο βασικότερα μέτρα που βοηθούν τις επιχειρήσεις μικρού μεγέθους να διαχειριστούν τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία με βάση έρευνα του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων (ΙΜΕ) της ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την εταιρεία MARC.
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, αυτά τα δυο σημεία της έρευνας δείχνουν ότι η μικρή επιχειρηματικότητα για να ζήσει θέλει στοχευμένες επιδοτήσεις κι όχι ΄δάνεια που ουιαστικά βυθίζουν την εύθραυστη παρουσία τους.
Όπως αναφέρεται:
Το 42,5% των επιχειρήσεων έκαναν χρήση του μέτρου της μείωσης του ενοικίου, έναντι του 24,8% που δεν προχώρησε σε σχετική αναπροσαρμογή, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το 31,3% δήλωσε πως δεν έχει ενοίκιο.
Από τα επιμέρους στοιχεία της έρευνας σημειώνεται ότι τα υψηλότερα ποσοστά αξιοποίησης του εν λόγω μέτρου καταγράφηκαν στις υπηρεσίες (45,1%) και στο εμπόριο (44,3%). Στην μεταποίηση το ποσοστό ήταν σημαντικά χαμηλότερο (35,3%) που ωστόσο οφείλεται κυρίως στο εύρημα ότι στον κλάδο αυτό αποτυπώθηκε ένα σημαντικά υψηλότερο ποσοστό επιχειρήσεων χωρίς ενοίκιο (38,5%) έναντι εκείνων των υπηρεσιών (32,1%) και του εμπορίου (26%).
Η ευρεία αξιοποίηση του μέτρου μείωσης των ενοικίων αποτελεί μια αναμενόμενη εξέλιξη καθώς τα μισθώματα αποτελούν ένα σημαντικό στοιχείο του κόστους των επιχειρήσεων. Δεδομένου ότι τα μέτρα που ελήφθησαν για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα εκείνων που ανέστειλαν την λειτουργία τους, δεν συμπεριελάμβαναν σημαντικά στοιχεία των δαπανών τους που συνέχιζαν να υφίστανται παρά το lockdown, ήταν επόμενο η πλειονότητα των επιχειρήσεων να κάνει χρήση του μέτρου. ‘
Αλλωστε σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας το 73% των επιχειρήσεων που ανέστειλαν πλήρως την λειτουργία τους και είχαν ενοίκιο προχώρησαν στην μείωση του. Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι το συγκεκριμένο μέτρο είχε αρνητικές προεκτάσεις τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εκμισθωτές.
Από τη μια μεριά, οι επιχειρήσεις διατήρησαν ένα σημαντικό μέρος των υποχρεώσεων τους ακέραιο παρά το γεγονός πως ένας εξωγενής παράγοντας οδήγησε σε πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ από την άλλη μεριά τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί για την αναπλήρωση της απώλειας των εισοδημάτων των εκμισθωτών εξασφαλίζονται εν μέρει μέσω μελλοντικών φοροελαφρύνσεων.
Με αλλά λόγια οι επιχειρήσεις σε συνθήκες μειωμένων ή/και μηδενικών εσόδων χρησιμοποίησαν μέρος των αποθεματικών τους για την κάλυψη δαπανών που συνέχισαν να είναι απαιτητές παρά το πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας, μειώνοντας έτσι την ρευστότητα που ήταν απαραίτητη για την επαναλειτουργία και την βιωσιμότητα τους.
Από τα μέτρα που ελήφθησαν και στόχευαν στην άμεση ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, η επιστρεπτέα προκαταβολή αποτελεί το μέτρο που από τα στοιχεία της έρευνας φαίνεται πως είχε μεγαλύτερη απήχηση.
Συγκεκριμένα, με βάση τα ευρήματα της έρευνας 2 στις 10 (20,1%) μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις έκαναν χρήση της παροχής ρευστότητας μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής. Αντίθετα μόλις 1 στις 10 (9,6%) επιχειρήσεις έκαναν χρήση των δανειοδοτήσεων που χορηγήθηκαν από τις τράπεζες με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Μάλιστα από τα επιμέρους στοιχεία προκύπτει ότι το 40% των επιχειρήσεων που δανειοδοτήθηκαν μέσω τραπεζών εντάχθηκαν και στην επιστρεπτέα προκαταβολή. Συνεκτιμώντας – σύμφωνα με τις εξαμηνιαίες έρευνες οικονομικού κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ – ότι διαχρονικά οι σχεδόν 9 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν αναζητούν τραπεζική χρηματοδότηση, ενώ από τις λίγες επιχειρήσεις που απευθύνονται προς τις τράπεζες τελικά μόνο οι μισές χρηματοδοτούνται, φαίνεται πως το πρόβλημα ρευστότητας των επιχειρήσεων δεν έχει αντιμετωπιστεί επαρκώς. Με εξαίρεση τα 800 ευρώ που δόθηκαν με την μορφή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού προς τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων φαίνεται πως δεν έχει λάβει κάποια ένεση ρευστότητας ικανής να διασφαλίσει την ομαλή επαναλειτουργία και την βιωσιμότητας τους για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και να περιορίσει την ένταση της ύφεσης και των επιπτώσεων της στην οικονομία.
Σε κάθε ωστόσο περίπτωση η σημαντικά μεγαλύτερη απήχηση που καταγράφεται για την επιστρεπτέα προκαταβολή έναντι της μέσω τραπεζών χρηματοδότησης αποκαλύπτει την ανάγκη διεύρυνσης των μέτρων που θα χορηγούν ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις χωρίς την μεσολάβηση των τραπεζών, τουλάχιστον για όσο διάστημα θα διαρκέσει η κρίση, όπου η αβεβαιότητα καθιστά τα τραπεζικά επιτόκια και την παροχή εγγυήσεων απαγορευτικές προϋποθέσεις για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
You may like
-
Άντλησε “φρέσκα” κεφάλαια 100 εκατ. ευρώ η Premia Properties – Σε ποιά ακίνητα θα τα επενδύσει
-
40 εκ. ευρώ από το Marathon Fund για χρηματοδότηση ελληνικών startups τεχνολογίας
-
Επεκτείνεται η Επιστρεπτέα Προκαταβολή και το 2021
-
Έρχονται στην Ελλάδα τα πρώτα 2 δισ. ευρώ από το ευρωπαϊκό ταμείο SURE
-
Ζητά στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων το ΒΕΘ
-
Επιπλέον 16 εκ. ευρώ ως μη επιστρεπτέα επιχορήγηση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στα Ιόνια Νησιά
Δρομολογείται έργο για νέο ξενοδοχείο στη Μύκονο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
Εγκρίθηκε έργο επέκτασης ξενοδοχείου στο Ρέθυμνο
Από τον καφέ… και στα ακίνητα – Σε ποιά διατηρητέα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας θα επενδύσει η TAF
Δύο νέα ξενοδοχεία Aulūs ανοίγουν από την DOMES Resorts σε Κρήτη και Ρόδο τον Απρίλιο
“Πράσινο φως” για 4 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις στα Χανιά
“Πράσινο φως” για το νέο Data Center στην Καστοριά – Ποιά εταιρεία επενδύει
Project VORIA: συμφωνία με την ACCOR για το νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων – Πώς προχωρά η μεγάλη επένδυση στο Μαρούσι
Χρονιά – ορόσημο για τις αλυσίδες supermarket το 2026 με νέες επενδύσεις σε logistics και εμπορικά ακίνητα
Τι δείχνουν οι τάσεις για την αγορά εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα το 2026 – Ποιά 2 είδη ακινήτων παρουσιάζουν υψηλή ζήτηση
“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στα Χανιά – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
Εγκαταστάθηκε ο Σκλαβενίτης στο νέο mega logistics center στον Ασπρόπυργο ενώ σχεδιάζει νέες επενδύσεις logistics στη Δυτική Αττική
Ξεκίνησε η νέα μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια – Πού κατασκευάζεται και τι περιλαμβάνει
[VIDEO] Προχωρά το mega project 30 εκατ. ευρώ με κατοικίες και εμπορικό κατάστημα της Μασούτης στις Τρεις Γέφυρες – Πότε θα ολοκληρωθεί
[ΦΩΤΟ] Ξεκίνησε η κατασκευή του νέου συγκροτήματος κατοικιών και γραφείων Skyway στον Πειραιά – Πώς εντάσσεται στο mega project PIRAEUS GATE
Νέα ακίνητα στην Αττική αναζητά η Σκλαβενίτης – Σε ποιές περιοχές εστιάζει και ποιές οι προδιαγραφές
Εγκρίθηκε το έργο για το νέο ξενοδοχείο στη Λεωφόρο Συγγρού – Σε ποιό ύψος θα γίνει
Σε εξέλιξη έργο για νέο κτίριο σύγχρονων γραφείων στο Ψυχικό – Ποιό γνωστό κτίριο στη Λεωφόρο Κηφισίας μεταμορφώνεται
“Κατεβαίνει” Αθήνα η Anatolia Hospitality – Ποιό γνωστό κτίριο στο Σύνταγμα θα μετατρέψει σε 5άστερο ξενοδοχείο
Ξεκινά ριζική ανακαίνιση σε ιστορικό κτίριο γραφείων στο Σύνταγμα – Ποιά εταιρεία ανέλαβε το έργο
Σε 5 νέα κτίρια φοιτητικών εστιών εντός και εκτός Αττικής επενδύει η Premia Properties – Σε ποιές πόλεις τα επόμενα openings το 2026
[VIDEO] Προχωρά το mega project 30 εκατ. ευρώ με κατοικίες και εμπορικό κατάστημα της Μασούτης στις Τρεις Γέφυρες – Πότε θα ολοκληρωθεί
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα μεγάλα κτιριακά έργα – “Ψήλωσαν” και άλλο Riviera Tower, IRC και τα κτίρια κατοικιών
[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα μεγάλη οικιστική επένδυση Green Haven στα Μελίσσια
[VIDEO] Παρουσιάστηκε το masterplan για τη μεγάλη επένδυση της Dimand στο ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη – Τι θα περιλαμβάνει
Τους πρώτους μήνες του 2026 θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το νέο 5άστερο Conrad Athens The Ilisian
[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project
[VIDEO] Προχωρούν από την Dimand τα έργα κατασκευής του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά
[VIDEO] Το όραμα της Dimand για τις πόλεις του σήμερα και του αύριο μέσα από 20 εμβληματικά έργα
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα κτιριακά έργα για τις μεγάλες οικιστικές, εμπορικές και τουριστικές επενδύσεις στο Ελληνικό
[VIDEO] Προχωρά η mega επένδυση logistics της ΙΚΕΑ στον Ασπρόπυργο
TRENDING
-
LOGISTICS2 εβδομάδες agoΕγκαταστάθηκε ο Σκλαβενίτης στο νέο mega logistics center στον Ασπρόπυργο ενώ σχεδιάζει νέες επενδύσεις logistics στη Δυτική Αττική
-
RESIDENTIAL1 εβδομάδα agoΞεκίνησε η νέα μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια – Πού κατασκευάζεται και τι περιλαμβάνει
-
RESIDENTIAL1 ημέρα ago[VIDEO] Προχωρά το mega project 30 εκατ. ευρώ με κατοικίες και εμπορικό κατάστημα της Μασούτης στις Τρεις Γέφυρες – Πότε θα ολοκληρωθεί
-
RESIDENTIAL1 ημέρα ago[ΦΩΤΟ] Ξεκίνησε η κατασκευή του νέου συγκροτήματος κατοικιών και γραφείων Skyway στον Πειραιά – Πώς εντάσσεται στο mega project PIRAEUS GATE
-
LOGISTICS5 ημέρες agoΝέα ακίνητα στην Αττική αναζητά η Σκλαβενίτης – Σε ποιές περιοχές εστιάζει και ποιές οι προδιαγραφές





